| Доење - поважни прашања | |
|
+112Nebo Misticia mama i ana LiMan roski 2mama Zvezdicka mamaAnita M A M I kara Mami4ka Arhangel Lidija3 Snegulka Mirka Elisaveta Arnaudova Milena nnatasa Dara Mama Vase monabombona bubamara Ale83 mami29 Biljana Nine rosa29 kateee bid marina_m bibic Ilince marina**** Nada Simovska Deni beti 24 Violeta13 Sandra Ananastasija winnie the pooh Lady_M lila_mk Sara JaNiTa butterfly D-r Lidija Pazdrijan babysara Pravnicka28 mama X mis MamaMaja NatalijaS sanja-ve mirecv Dragana female* obicna sneze Elena_mila Пандорче Mimi22 maskoe Bela Ves Eni Damjana Denicija bella* peperutka Oliver&Angela&Luk macush ilievska.m Mama Ane analazarevska Maja Viktorija78 Sun Sanja_Ivana Kikic Gala-78 verce Jovana's mom avanturistka Sandra_Anja baby24 marina_pp Mimi Monika Lili mamalina sanja_ biljanag magi desi georgina Kinky Nate_David mama Sister Ben10 Emilija vesna velkova Juni08_Andrea Freya aleksandra moja Ina STAR * Big Sister rich_bitch1 vecki mamicka211 Emi 116 posters |
|
Автор | Порака |
---|
D-r Lidija Pazdrijan ВИП личност
Број на мислења : 3132 Age : 53 Локација : i ovde i onde Расположение : super:) Поени : 31344 Registration date : 2009-03-04
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 11.04.09 14:58 | |
| - Ves напиша:
- Maksimilijan e 4 meseci i 10dena , Se rodi 3 730 , dolg 51cm. Zdravo lakomo bebe. mleko imam postojano, se hranam zdravo, raznovidno, so mnogu tecnosti No eve ovoj mesec mnogu malku kaci,cica postojano , no oti postojano polnevme peleni -sto e i pozitivno dur mu davav lekarstva, ke se merime denovive obavezno.Inaku go primetuvam si bara poveke.
Ves dali si sigurna deka kolicinski mlekoto e poveke od predhodno?Dali si relaksirana?Cesto stresot znae da dovede do namaluvanje na mlecnosta...A bebusot,masala,lalom,pa se "usisuva"odma...Vo slucaj na stres isharanata na majkata stanuva vtorostepena...Cekam informacii za tezinata..A do togas- :big hug: za Maksimilijan... | |
|
| |
Ves Полуматурант
Број на мислења : 1410 Age : 46 Локација : Насекаде по малку Расположение : Многу гушкање!!!!!!! Поени : 30402 Registration date : 2008-09-16
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 11.04.09 21:43 | |
| loli[po fala mnogu za sovetite, ke ti pisam na pp poveke, bas sum vo dilema okolu ishranata na bebkoto, eve go i sega se e egladen fala mnogu | |
|
| |
butterfly Полуматурант
Број на мислења : 1182 Age : 40 Локација : Veles Расположение : измрено........преморено Поени : 29033 Registration date : 2009-04-12
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 12.04.09 0:51 | |
| zdravo jas za prv pat pisuvam a inaku postojano ve citam bas vecerva imavme gosti i polemiziravme na tema do koga treba deteto da se doi moeto since e 9 meseci i jas planiram da go dojam uste sto mislite na ovaa tema | |
|
| |
verce Полуматурант
Број на мислења : 1392 Age : 38 Локација : Imperija Kocani :) Расположение : super Поени : 31100 Registration date : 2008-02-15
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 12.04.09 0:58 | |
| Dobredojde butterfly i bas mie milo sto sinceto uste si go doeis.Za toa ima posebna tema ke se priviknes na forumot .slobodno doj si go do edna godina a mozes i poveke jas Stefanija do 1,5 god ja doev a znam mnogu sto gi doele decata i do 2,3 godini.Nisto nema poubavo od majcinotomleko sto mu go davas na bebenceto.Pozdrav | |
|
| |
JaNiTa Прваче
Број на мислења : 385 Age : 43 Локација : skopje Поени : 29479 Registration date : 2008-12-09
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 15.04.09 16:44 | |
| Imam problem, mi se pojavi nekoja bela tocka na desnata grada vcera, i pocna da me boli koga pocnuva Pavel da cica. Imav mast vo shpric sho i ja dadoa na cimerkata vo bolnica Lanolin taka ni rekoa sestrite deka se vika, stavav vcera i se podsmiri, megutoa ja potrosiv bidejki toa bese mnogu malce vo eden mal spric. Denes po nekolkute podoi povtorno mi se pojavi bolkata i belata tocka se zgolemi. Cel den sum obesena na telefon po apteki i nikade nemozam da najdam cist lanolin. Site mi nudat Mustela za bradavici a taa ne sodrzi Lanolin. Dajte sovet imal li nekoj slicen problem ili ke mora da cekam do utre popladne koga ke odime na kontrola vo Remedika pa da prasam i za bradavicava da vidam sho ke mi kazat | |
|
| |
babysara Полуматурант
Број на мислења : 554 Age : 47 Локација : skopje Расположение : odlicno Поени : 29178 Registration date : 2009-03-21
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 15.04.09 17:30 | |
| ja skoristev multi mam bioclin, so lanolin ja kupiv vo apteka na zam, zdruzeni apteki na makedonija, a mislam deka vidov i vo viola vo bunjakovec. a da ne e mastit? kako bela tocka? na areolata ili tocno na bradavicata? | |
|
| |
JaNiTa Прваче
Број на мислења : 385 Age : 43 Локација : skopje Поени : 29479 Registration date : 2008-12-09
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 15.04.09 17:34 | |
| - babysara напиша:
- ja skoristev multi mam bioclin, so lanolin ja kupiv vo apteka na zam, zdruzeni apteki na makedonija, a mislam deka vidov i vo viola vo bunjakovec.
kazi mi samo dali ima potreba od odmivanje? i koj se te zam apteki, kade ima takva i dali se sekavas koja cena bese. thanks odnapred | |
|
| |
babysara Полуматурант
Број на мислења : 554 Age : 47 Локација : skopje Расположение : odlicno Поени : 29178 Registration date : 2009-03-21
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 15.04.09 17:37 | |
| ne se odmivaat za doenje, jas ja kupiv okolu 600 denari vo aptekata pod sistina sto e, imas dve vrsti ednata mislam e cist lanolin a drugata e slicna. mene me spasi. tie apteki se so zelena oznaka im pisuva ZAM na vratite so zeleno, segde gi imas. | |
|
| |
JaNiTa Прваче
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 15.04.09 18:50 | |
| - babysara напиша:
- ne se odmivaat za doenje, jas ja kupiv okolu 600 denari vo aptekata pod sistina sto e, imas dve vrsti ednata mislam e cist lanolin a drugata e slicna. mene me spasi.
tie apteki se so zelena oznaka im pisuva ZAM na vratite so zeleno, segde gi imas. More odlicno cim ima kaj sisitina, toa mi e na 5 min od doma, eve sea go prativ mm da mi kupi. Fala ti mnogu, me spasi. | |
|
| |
Ves Полуматурант
Број на мислења : 1410 Age : 46 Локација : Насекаде по малку Расположение : Многу гушкање!!!!!!! Поени : 30402 Registration date : 2008-09-16
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 17.04.09 21:42 | |
| Mene ednas vo prvite nedeli koga go doev bebeto mi izleze edno topcence ko tocka malo a tvrdo na desnata bradavica, bebeto ja nejkese taa grada i dur togas vidov deka toa vsusnost go bocka tolku sto bese tvrdo, go istiskav sama so race i go premackav so 70%alkohol, me pecese malku no ne se pojavi poveke . | |
|
| |
JaNiTa Прваче
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 17.04.09 21:50 | |
| Jas se spasiv so toa multi mam bioclin, vcera bevme na kontrola i DR mi rece deka toa e ragada vo faza na zdraveenje, denes mi otpadna toa beloto, malce krv istece ama ok e sea. LANOLIN E SPAAAS | |
|
| |
babysara Полуматурант
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 17.04.09 22:31 | |
| Janita sto napravi? pisi? Pozdrav | |
|
| |
JaNiTa Прваче
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 17.04.09 22:37 | |
| Spas babysara, gospod zdravje da ti dade, i ubaini cel zivot | |
|
| |
babysara Полуматурант
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 17.04.09 22:50 | |
| eeeeeee nisto de, bas mi e milo sto ti pomognav. Sekoe dobro. | |
|
| |
Sara Полуматурант
Број на мислења : 1006 Age : 42 Локација : Skopje Расположение : среќно :-):-):-) Поени : 30124 Registration date : 2008-11-10
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 18.04.09 0:02 | |
| Мене ми се мота во главата едно прашање, дури и пред да останам бремена па сега да ве прашам, можеби глупаво ќе ви звучи, но како ќе знам дека имам млеко за доење воопшто? Тоа ме мачи бидејќи мајка ми немала млеко ни за мене ни за сестра ми, и не доела уште од почетокот со вештачко млеко. Ме интересира што можам да направам сега во бременоста за да имам млеко за доење, и дали може тоа да е наследно, или секој организам си е различен? | |
|
| |
babysara Полуматурант
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 18.04.09 0:07 | |
| vaka sega, ako mozes nabavi si kaj nas inace gi nema, TAMETIL tableti na krka , jas gi piev 1 sabajle 2 navecer edna nedela i tolku se pijat za da ti nadojde mleko. Ako baras nesto poveke na internet ne se buni tie se tabl. za zeludnik ama vo Slovenija gi davaat na zeni odma posle poroduvanje za mleko. ( jas so ovaa Slovenija malce dosadna stanav ama pa se arni raboti prevzedov od tamu) | |
|
| |
Sara Полуматурант
Број на мислења : 1006 Age : 42 Локација : Skopje Расположение : среќно :-):-):-) Поени : 30124 Registration date : 2008-11-10
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 18.04.09 0:22 | |
| Ако ги има во Словенија - ќе најдам некој што може да ги донесе, тоа здравје после пораѓај, ме интересираше дали може нешто во текот на бременоста да се превземе за да имаш млеко за доење, некој вид на исхрана, таблети или тоа генетски си е предодредено? | |
|
| |
Kinky Апсолвент
Број на мислења : 3810 Age : 49 Локација : во земјата на чудата Поени : 30839 Registration date : 2008-08-26
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 18.04.09 15:09 | |
| Не е генетски предодредено, барем јас не сум наишла до сега на таков податок. Во текот на бременоста можеш да се информираш како правилно да го доиш бебето и да го задржиш млекото онолку долго колку што ќе ви годи на двајцата. Еве ги причините кои се контраиндикација на доењето: Dojenje je kontraindikovano: •kod djece koja boluju od nekih rijetkih naslednih bolesti (galaktozemija, aminoacidopatije) •kod majke oboljele od aktivne tuberkuloze •kod majke koje se leče izotopima, antimetabolitima •HIV (virus humane imunodeficijencije) infekcija u majke /ovo se ne odnosi se na zemlje urazvoju/ •majke ovisne o drogama Еве ти уште еден текст поврзан со твојот страв: Kako mogu da budem sigurna da ce moje telo stvoriti dovoljno mleka? |
|
| Princip ponude i potraznje Kada beba sisa, ona na taj nacin salje informaciju vasem mozgu koliko joj je mleka potrebno. Ako je danas vise gladna nego juce, ona ce i vise sisati. Kao odgovor na povecano sisanje, vas mozak salje vise hormona koji luci mleko. To je sistem ponude i potraznje. Ako je beba odvojena od vas ili ako nema dobar polozaj ona ne moze da stimulise proizvodnju mleka u kolicini koja joj je potrebna. Ako je stomak vase bebe prepun drugih tecnosti, onda ona nece sisati tako energicno i time ce se proizvodnja mleka smanjiti. Ako bebi date cuclu, posebno u prvim danima, ona ce mozda prestati da stimulise vasu dojku dovoljno. Majcino mleko sadrzi supstancu koja se zove inhibitor. Ako u dojci ima mleka, onda inhibitor salje poruku vasem telu da smanji proizvodnju mleka. Ukoliko beba ne posisa mleko, inhibitor je tu da zaustavi dalju proizvodnju. Znaci, proizvodnja (lucenje) mleka se smanjuje zbog smanjene potrosnje i zaustavljanja mleka u dojki, a ne zbog uklanjanja mleka sisanjem bebe ili izmlazanjem dojki. Mnoge zene misle da njihovo telo ne moze da proizvede dovoljno mleka, sto im cak govore i neki zdravstveni radnici, ali to je greska. U stvari zena moze da proizvede mnogo vise mleka nego sto je bebi potrebno. Telo svake zene je formirano tako da moze da hrani blizance, tako da ishrana samo jednog deteta nije nikakav problem, ukoliko se uskladite sa zahtevima vase bebe. Ako beba zeli da sisa cesto, onda ona nareduje sistemu za lucenje mleka da poveca proizvodnju; kroz nekoliko dana njeni zahtevi ce biti ispunjeni. Davanje druge hrane ili tecnosti ometa jasne poruke koje beba salje telu svoje majke. Znaci sto cesce i vise beba stimulise vase grudi vise ce se i mleka stvarati za vasu bebu. |
И мојата мајка нас трите деца не доела многу кратко, ама да ги имала информациите кои нам ни се денес на дланка, сигурно немало да се случи тоа. Не се секирај, доењето е природен механизам кој самиот се активира со хормоналните промени кои настануваат после породувањето. Верувај во себе и во твоето бебе и нема да имаш проблем да се доите долго и успешно. | |
|
| |
Ves Полуматурант
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 18.04.09 19:36 | |
| Kinky fala mnogu za ovie tekstovi , ova jas go primetiv na sebe, otkako pocnav da go dojam Max poretko odnosno na sekoi dva saati , mlekoto mi se namali, sega pak se vrativ na ona staroto doenje na baranje, ke go gusnam i on samiot se mesti kon gradata, mu ja podavam , i taka kolku poveke si zema tolku poveke nadoaga , inaku mi bese namaleno , za ishranata mislam deka tecnostite se najvaznoto nesto, definitivno . a da se znae odnapred , toa ne znam , mene po 4mesec od bremenosta mi kapnuvase belo od bradavicite , mleko mi dojde na tretiot den po poroduvanje ( CR ). | |
|
| |
lila_mk Полуматурант
Број на мислења : 787 Age : 46 Локација : skopje Поени : 29856 Registration date : 2008-10-17
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 26.04.09 11:42 | |
| po kolku vreme cicaat vasite bebinja? moevo sabajle koga e najgladno cica intenzivno 15 min, a preku den od 40 min drzenje na grada i se sobira po 10 min na 1 doenje. pa poslem eden saat pak i taka cel den. zaspiva , abe go stipkam go budam ne be......neznam dali e dovolno toa i zatoa prasuvam kolku vremenski cica vaseto bebe? inaku si kaka redovno na sekoe povivanje e ima kaki. | |
|
| |
Sun Полуматурант
Број на мислења : 717 Age : 41 Локација : skopje Поени : 29611 Registration date : 2008-10-12
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 26.04.09 11:49 | |
| bebinjata cicaat 15-20 min. a drugoto vreme e drzenje na gradata i galenje so majkata,cim e stalno kakano znaci e dobro nahraneto ne e gladno | |
|
| |
Nate_David Полуматурант
Број на мислења : 1166 Age : 37 Локација : Prilep Расположение : interesno Поени : 30104 Registration date : 2008-07-10
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 26.04.09 11:50 | |
| Lila mk sekoe bebe si znae kolku mu e dovolno plus sega toa e malecko i brzo se izmoruva pa zatoa i pocesto ti bara da cica kako rasti ke cica poretko i poveke vreme..i David kolku sto se sekavam kako pomal tolku cicase po 10 minuti 4 5 pati dnevno...e sega cica samo na vecer i na utro kaj da e ke go odbivam mislam deka mu e dosta...stom redovno si ima stolica znaci si cica dovolno..ne se sekiraj gledaj da mu go zemis redot na 2 3 casa da cica i ke ti bidi polesno zasto ako cica na brzo nema da imas vreme za nisto drugo najdobro e taka naucigo da si ima red...pozzz | |
|
| |
lila_mk Полуматурант
Број на мислења : 787 Age : 46 Локација : skopje Поени : 29856 Registration date : 2008-10-17
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 26.04.09 11:58 | |
| fala devojki mi olesna svekrvami mi vika abe da ne ti e slabo mlekoto cim pak bara da cica ama ne cim si kaka redovno nahreneto si e, fala vi | |
|
| |
JaNiTa Прваче
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 26.04.09 12:03 | |
| pisav neso ama go snema, ne razbiram, sakav da ti kazam deka Pavel noke mi cica kako tempiran, 10-15 min i sam ja pusta gradata i zaspiva po 10 min. e denje imame maka, prvo zaspivanje normalno od 2,5h-3h mu e duri vo 16h. pred toa dremnuva po 10 min na 2-3 pati i toa na grada, mislam deka 80% od vremeto denje mi e na grada, i koa ke zadreme ako go prefrlam negde pocnuva da kenka se budi bljucka pak saka da cica, a sit e zaso toa sho go bljucka e nepreraboteno mleko. taka da i jas mislev deka nemam mleko deka ne mu e dovolno ili sto i da e, ama pedijatarkata mi rece, toa e vsushnost poentata na sloboden podoj ona sto go favoriziraat vo remedika, barem taa. deteto da cica koga saka i kolku saka. samo se nadevam deka kaj i da e ke fatime nekoj red pa nema taka da pravi oti kaj mi e krajot koa ke pocnam da go izneuvam nadvor bas nekoj cas otkako ke stane :( | |
|
| |
lila_mk Полуматурант
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 26.04.09 14:44 | |
| stvarno be nadvor koga ke gi iznesuvame, kako ke gi doime li? neznam dali e sramno da sednes na nekoja klupa i da go nadois deteto? vie sto mislite? ova moevo sto cica po 10 min na 1 saat ke trba non stop so gradat nadvor da sum | |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања | |
| |
|
| |
| Доење - поважни прашања | |
|