| Доење - поважни прашања | |
|
+112Nebo Misticia mama i ana LiMan roski 2mama Zvezdicka mamaAnita M A M I kara Mami4ka Arhangel Lidija3 Snegulka Mirka Elisaveta Arnaudova Milena nnatasa Dara Mama Vase monabombona bubamara Ale83 mami29 Biljana Nine rosa29 kateee bid marina_m bibic Ilince marina**** Nada Simovska Deni beti 24 Violeta13 Sandra Ananastasija winnie the pooh Lady_M lila_mk Sara JaNiTa butterfly D-r Lidija Pazdrijan babysara Pravnicka28 mama X mis MamaMaja NatalijaS sanja-ve mirecv Dragana female* obicna sneze Elena_mila Пандорче Mimi22 maskoe Bela Ves Eni Damjana Denicija bella* peperutka Oliver&Angela&Luk macush ilievska.m Mama Ane analazarevska Maja Viktorija78 Sun Sanja_Ivana Kikic Gala-78 verce Jovana's mom avanturistka Sandra_Anja baby24 marina_pp Mimi Monika Lili mamalina sanja_ biljanag magi desi georgina Kinky Nate_David mama Sister Ben10 Emilija vesna velkova Juni08_Andrea Freya aleksandra moja Ina STAR * Big Sister rich_bitch1 vecki mamicka211 Emi 116 posters |
|
Автор | Порака |
---|
Kinky Апсолвент
Број на мислења : 3810 Age : 49 Локација : во земјата на чудата Поени : 30839 Registration date : 2008-08-26
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 16.07.09 14:35 | |
| Супер сте Бети, бебињата со голема родилна тежина помалку се поправаат, ама 600 гр. не е воопшто малку. Марко е сега поголем и посилен и за пократко време исцицува поголема количина на млекце. Чим плука и не сака измолзено значи дека е сит. Уживај, без секирации | |
|
| |
beti 24 Полуматурант
Број на мислења : 1057 Age : 40 Локација : домче со Марко Расположение : најсрекна на целиот свет Поени : 30018 Registration date : 2008-07-07
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 16.07.09 14:46 | |
| вака со ваши совети се осекам некако полесно, јас несакам дебело бебе но сакам здраво бебе, а тоа е мојот Марко се надевам | |
|
| |
Kinky Апсолвент
Број на мислења : 3810 Age : 49 Локација : во земјата на чудата Поени : 30839 Registration date : 2008-08-26
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 16.07.09 15:12 | |
| Бети, нема дебело доено бебе ;-) Марко е бонбона, не му ја мисли туку уживај во него | |
|
| |
beti 24 Полуматурант
Број на мислења : 1057 Age : 40 Локација : домче со Марко Расположение : најсрекна на целиот свет Поени : 30018 Registration date : 2008-07-07
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 16.07.09 17:31 | |
| е ставрно ти фала за преубавите постови и совети од твоја страна што го красат форумов но посебно во темата доење многу работи научив од тебе од мене и Марко до тебе и Алексеј | |
|
| |
Ves Полуматурант
Број на мислења : 1410 Age : 46 Локација : Насекаде по малку Расположение : Многу гушкање!!!!!!! Поени : 30402 Registration date : 2008-09-16
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 19.07.09 2:04 | |
| Spored eden priracnik za ishrana od koj citam kako i koga da voveduvam dohrana na sedum , osum i devet meseci pisuva doenje tri pati na den. Neli e ova premalku , jas sto proretciv so doenje za da kasnuva po nesto , epten go namaliv mlekoto , no vednas se vrativ na staro , ne cesto ama sepak koga si bara . Dali ima nekoe poprovreno , t. e. preporacano pravilo od pedijatar , kolku doenja dnevno po sedum meseci? Kinky nekoj sovet od Marina ili drug pedijatar da ne imas za ova ,mnogu sakam da go dojam sto moze podolgo , posebno sega leto pa esen , zdrava hrana vo izobilie i za mene i za nego preku mlekoto , ama sepak da kasnuva i onaka, ne znam kako da balansiram megju mleko i dohrana. | |
|
| |
Kinky Апсолвент
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 19.07.09 15:09 | |
| Вес, од Марина советот секогаш бил - доење кога сака и колку сака . На таа возраст Алек цицаше повеќе пати, пред секој оброк и измеѓу му нудев. Па он на 18 месеци цицаше 3-4 пати: сабајле, меѓу оброци и навечер а не па на 7 месеци. Лепенка беше за мене . Така да не се замарај со книги, гледај го Максимилијан и следи ги неговите желби и потреби . | |
|
| |
Ves Полуматурант
Број на мислења : 1410 Age : 46 Локација : Насекаде по малку Расположение : Многу гушкање!!!!!!! Поени : 30402 Registration date : 2008-09-16
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 19.07.09 21:42 | |
| Fala ti mnogu Kinky , i da , vo pravo si da ne gledam vo priracnikot, oti iako ne e star sepak koj znae izdavacot kakva literatura koristel- Vo site ovosni kasi pisuva i edna kafena lazicka seker , a recept za kasa za bebe od 5 meseci.Uste palcinki so marmalad da vpisale deka e ok da se dava , a mleko pomalku za da jade poveke? no pameten e toj ciceto e na prvo mesto , si bara postojano. | |
|
| |
Ale83 Почетник
Број на мислења : 79 Age : 41 Локација : sk Поени : 28721 Registration date : 2009-03-16
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 23.07.09 12:53 | |
| eeeeeeeeeeeeeeeee jas sto problem imam so doenjeto................ ali ne se otkazuvam ................................uste od samiot pocetok mojata mila princezicka sto sega ima 2 meseca ne sakase da se fati za gradite i da cica zatoa sto imam mnogu mali bradavici i uste vo bolnica so sestrite na milion nacini probuvavme ali sekogas zavrsuvase so placenje duri do pomodruvanje,duri i jas placev so nea veruvajte mi,i pedijatarot vo bolnicata mi rece zemi poditno pumpa za izmolzuvanje i pocni taka zasto ako ne nema voopsto da ti nadojde mlekoto zasto mojata Silvia ne ni vlecese i dodeka bevme vo bolnica i davavme vestacko mlreko a jas se muzev non stop za da mi nadojde mlekoto i i go davav ona sto ke go izvadev od mene so sise zasto sekojpat koga probuvavme zavvrsuvavme so placenje i jas i ona......................i konecno sega i go davam samo moeto mleko i napreduva odlicno ali sepak i go davam so sise a jas semolzam sekoj den na sekoj dva tri saati so elektricna pumpa.........................sreka sto imam dovolno mleko..............................koja maka e za mene non sto da se izmolzuvam taka ali toa e toa za da cica od gradite ne saka ni da cue duri i so med probuvame dzabe ke go iscica medot i posle prekinuva i si bara od sise....................................sto ne sme spremni da napravime za svoite deca§?????..................mene mi e bitno da go pie majcinoto mleko i jas da imam dov olno vreme mleko ako treba ova bi go pravela i cela godina.-................................... | |
|
| |
mami29 Прваче
Број на мислења : 350 Age : 45 Локација : Скопје Поени : 29802 Registration date : 2008-09-26
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 23.07.09 14:07 | |
| Але и јас го имав тој проблем на почеток, ама со силиконските брадавици лесно поминав, имам веќе пишувано за тоа да не се повторувам. Но сега пак имам проблем. Теодор нешто се противи да цица, ја врти главата, само кога е полузаспан можам без проблем да го дојам. Пробав да се исмолзам и да му дадам со лажиче и сака. Значи не е најаден. Која пумпа ја користиш ти? Јас вчера купив една рачна ама некако не бива, многу ме боли и многу бавно се молзам. | |
|
| |
bibic Прваче
Број на мислења : 216 Age : 45 Локација : Skopje Расположение : vedra i nasmeana Поени : 29515 Registration date : 2008-10-14
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 23.07.09 14:25 | |
| Nie ubavo si napreduvame i imam dovolno mleko. Ama imam eden drug problem. Na 5 ti Septemvri ne pokanija na svadba da bideme kumovi, majka mi ke go cuva Andrej, ama neznam kako da ostavam mleko za da mu dava. Ke kupam pumpa za toj den, ama jas ne bi mozela da ostavam 5-6 obroci za toj den od prethodniot zasto Andrej ke si cica normalno, a mleko ima dovolno za nego. Kazete mi kolku dena moze da stoi majcinoto mleko vo frizider i kako posle go zatopluvate. | |
|
| |
Nine Прваче
Број на мислења : 253 Age : 39 Локација : Ohrid Расположение : Imame dve zapcina a drugi dve ni rastat :-) Поени : 29156 Registration date : 2009-01-07
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 23.07.09 14:33 | |
| Zdravo majki i mene me interesira koja e najdobra pumpa za izmolzuvanje jas ja imam racnata na Ciko ama me interesira dali znaete kaj ima elektricni pumpi i dali se dobri.Pozdrav | |
|
| |
Ale83 Почетник
Број на мислења : 79 Age : 41 Локација : sk Поени : 28721 Registration date : 2009-03-16
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 23.07.09 15:25 | |
| znaci vaka,jas ja koristam elektricnata pumpa na MEDELA,megutoa jas ziveam vo italija neznam daliu doma ja ima taa pumpa ali vo sekoj slucaj njdobra e............isto taka dobri se i elektricnite pumpi na AVENT i na CHICCO megutoa elektricnite zasto se pobrzi i stmuliraat kako prirodno cicanje na bebeto,inace mlekoto vo frizider moze da stoi do 48 casa ....a se zagreva so toa sto ke se stavi normalno vo sisence i posle se stava vo eden sad so topla voda .... | |
|
| |
Kinky Апсолвент
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 23.07.09 16:21 | |
| - bibic напиша:
- Nie ubavo si napreduvame i imam dovolno mleko. Ama imam eden drug problem. Na 5 ti Septemvri ne pokanija na svadba da bideme kumovi, majka mi ke go cuva Andrej, ama neznam kako da ostavam mleko za da mu dava. Ke kupam pumpa za toj den, ama jas ne bi mozela da ostavam 5-6 obroci za toj den od prethodniot zasto Andrej ke si cica normalno, a mleko ima dovolno za nego. Kazete mi kolku dena moze da stoi majcinoto mleko vo frizider i kako posle go zatopluvate.
Eve Bibic procitaj kolku moze da stoi izmolzenoto mlekce: https://roditeliideca.macedonianforum.net/forum-f48/topic-t3721.htm | |
|
| |
mami29 Прваче
Број на мислења : 350 Age : 45 Локација : Скопје Поени : 29802 Registration date : 2008-09-26
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 23.07.09 17:30 | |
| Gi ima na Medela i kaj nas, samo ne gi nosat po apteki mislam, jas direktno od tamu gi zedov bradavicite. Ako saka nekoj na pp ke mu dadam kontakt. | |
|
| |
Ananastasija Прваче
Број на мислења : 214 Age : 46 Локација : Скопје Поени : 29132 Registration date : 2009-01-16
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 31.07.09 12:28 | |
| Имам еден проблем. Денеска конечно добив и поприлично крварам, сакам да ве прашам дали тоа има врска штоа Ања не сака да цица. Ве молам да ми одговорите затоа што незнам што да правам што да и дадам, а нон стоп плаче. Пробав секако, лежечки, стоечки, седечки едната па другата и ја нудев и нејке за жива глава да фати. Има ли шанси изолзено да пие, многу теешко ми иде измолзувањето ама ако треба и така ќе направам. Ве молам тие што имате вакво искуство да ми пишета да ме посоветувате. | |
|
| |
biljanag Бруцош
Број на мислења : 2082 Age : 45 Локација : skopje, makedonija Расположение : арно убаво Поени : 31477 Registration date : 2008-01-27
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 31.07.09 12:47 | |
| малите деца многу чуствуваат како мајката се осеќа па ако те боли верувај де ка и таа реагира легни ја и наведни и се одозгора така пробај истуширај се па пробај пак лето е се потиме и плус си добила пробај | |
|
| |
Ale83 Почетник
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 04.08.09 12:36 | |
| moram da ve prasam nesto,zlatoto moe pred 3 dena ja primi prvata vakcina i posle toa cica mnogu pomalce)(znam zasto jas se izmolzuvam i i go davam moeto mleko so sise) pèrethodno piese 100ml a sega ovie denovi 80ml....................nekoe slicno iskustvo???? normalno e ili treba da se alarmiram???????????? | |
|
| |
Nine Прваче
Број на мислења : 253 Age : 39 Локација : Ohrid Расположение : Imame dve zapcina a drugi dve ni rastat :-) Поени : 29156 Registration date : 2009-01-07
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 04.08.09 12:42 | |
| Spored moeto malo iskustvo normalno e zs i jas se izmolzuvam i mu davam i plus dohrana mu davam hipp zatoa sto moeto ne mu e dovolno.Nie denes ja primivme 2ta vakcina abe so se iznaplaci dusice i go gledam i pomalu mi jade.Da znaes deka sekoj den razlicno ke jadi jas toa go uvidov zatoa sto pocnav da zapisuvam po kolku ke jade i kolku mililitri vnesuva vo tekot na 24 casa i sekogas e razlicno Ne se sekiraj i ako imas vreme citaj go forumov mnogu raboti ke ti se razjasnat.Pozdravce | |
|
| |
Ale83 Почетник
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 04.08.09 15:29 | |
| fala nine za odgovorot znaes mnogu ubava idea e da zapisuvas kolku ti jade vo tek na 24 casa osobeno vaka koga mi namaluva so jadenje,mislam deka e rekcija od vakcinata i e samo se nadevam deka nema da mi namali vo tezina................................ | |
|
| |
mami29 Прваче
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 12.08.09 1:08 | |
| Женски ај и тука да си прашам, да не продава некој електрична пумпа за измолзување? Користена, некористена, каква било. | |
|
| |
bubamara Полуматурант
Број на мислења : 759 Age : 44 Локација : Skopje Расположение : Ја сакам мојата сончка! Поени : 30608 Registration date : 2008-06-02
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 12.08.09 1:13 | |
| - mami29 напиша:
- Gi ima na Medela i kaj nas, samo ne gi nosat po apteki mislam, jas direktno od tamu gi zedov bradavicite. Ako saka nekoj na pp ke mu dadam kontakt.
Јас кога се породив, значи пред две години, Медела имаше во енци-менци, а сега скоро гледав и во една аптека во Бисер..со тоа што многу пофино е да си купите директно од претставништвото, поефтини се | |
|
| |
mami29 Прваче
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 16.08.09 15:25 | |
| Да Бубамара и тоа која разлика. Пумпицата во преставништвото е 3750 (и ми се чинеше скапа) а во Анжи истата 6800. Па која разлика ))))))) | |
|
| |
Ilince Матурант
Број на мислења : 1816 Age : 40 Локација : Prilep Расположение : umorno no presrekno Поени : 30373 Registration date : 2008-07-16
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 18.08.09 13:36 | |
| jas se pomalku imam mleko denovive...uf ama mi e krivo....:(((((( | |
|
| |
Ananastasija Прваче
Број на мислења : 214 Age : 46 Локација : Скопје Поени : 29132 Registration date : 2009-01-16
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 18.08.09 14:18 | |
| - Ilince напиша:
- jas se pomalku imam mleko denovive...uf ama mi e krivo....:((((((
Ilivce duso ne se predavaj, pij poveke tecnosti, odmor i bez nervozi. Ne se otkazuvaj! :kis heart: | |
|
| |
Ilince Матурант
Број на мислења : 1816 Age : 40 Локација : Prilep Расположение : umorno no presrekno Поени : 30373 Registration date : 2008-07-16
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања 18.08.09 14:20 | |
| eve deneska sum samo so casa v raka ...sok mleko jogurt...caj...kupiv i od cajot na hipp...lele ne znam veke so dr da pravam.... | |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: Доење - поважни прашања | |
| |
|
| |
| Доење - поважни прашања | |
|