| Деновите пред породувањето | |
|
+161anence mama i ana mirjanka M A M I Annabel kiki-riki vasidora stefimama mama caci adi Pipolino Zvezdicka borjanka Mimi Petreska Anika Nebo Kinky babysara biljana_m Emily Blagica davitkovska makresanska bubamara Vesna Blazevska Radmila Sanja ss kara radmia Mami4ka anastasia Gabi* obicna maci lavce Snegulka D-r Lidija Pazdrijan natali NatasaK26 karolina saska -kk Gabriela Stojanovska marina_daniel Mirka Dzena bisera Ivana-Lila Sandra Biljana jasmina,mina beti.liz Mama K lida zence Rozetka Sara kateee KarolinaXP Isidora Eni Diana pepa mami29 mis lila_mk nade-sase Berta brigi4e Mimi22 Ananastasija lidija29 Pravnicka28 Mama Ane marijajovanova sofidavid bordan anegor Natalija mirecv ANI78 macush Cece Miloskovska sanja-ve taci NatalijaS Bela Anjuska08 ElenaJo bibic Dragana marina_m Mimi Ance-J sneze Maci*** tanja_simon dina Nene Girl***** okce winnie the pooh Sun Kikic sonja colakova verce temelkova irena bella* tanjaaa maskoe avanturistka *angelce* Ves mamalina iskra Lili hormonce Misticia Ben10 Svetlana ivi ZeleniCka Ilince desi baby24 magi Jovana's mom Sister beti 24 Emilija kavadarcanka Alexandra_d25 TINCE bibi radmila11 mama biljanag Big Sister sanja_ ZZ eli STAR * aleksandra sunshine BaMbYnA Maja Emi vesna83 daniela rich_bitch1 Lana sashka26 Bu_Bi moja Ina мама Биби Goca Freya sanja83 mamicka211 vecki betavitevit lola Juni08_Andrea 165 posters |
|
Автор | Порака |
---|
Mirka Прваче
Број на мислења : 387 Age : 41 Локација : Skopje Расположение : Srekno Поени : 29236 Registration date : 2009-01-26
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 16.09.09 17:04 | |
| Vcera bev vecerta na ctg i luge do sega najlosata kombinacija na sestra i doktorka,me kritikuvaa zosto sum dosla a nemam bolki a mi rekoa da odam na dva dena abe ni se vodat ni se teraat ne im se raboti zosto sum otisla navecer a treba da spijat,vikam dobro ke si odam vika aj cim si dosla da ne se vrakas pa se sozali da me pregleda i na kraj i vikam koga da dojdam i ona mi se vrti i mi vika utre ama od napred e vikam si se zaebala od edna strana sto baras od druga strana dojdi utre nemoze covek red da im fati.dodeka me pregleduvase doaga edna zena so bolki i i vika pocekaj nadvor ke ti kazam koga da vlezes i guskata se vrti i vika pak od sutka i topana i se zaebavaa so nejze koe dete ti mori po red tretiraat kako zivotni a ne luge stvarno ne gi razbiram odvaj cekam da se porodam da ne gi gledam nivnite odnesuvanja gnasni se , mada raka na srce ima mnogu fini sestri i prijatni ali ovaa bese da ja tresnes od zemja mnogu me izrevoltira. | |
|
| |
Blagica davitkovska Почетник
Број на мислења : 1 Age : 34 Локација : kocani Поени : 27718 Registration date : 2009-09-19
| Предмет: denovite pred poragaj 19.09.09 23:22 | |
| zdravo!jas sum vi nova!i terminot mi e do 18 okt ama mi kazaa postelkata mi bila zrela i moralo da izleze porano oti nemalo da moze da se hrani ako cekame do 18.i nz kako ke bide dali provokacii,dali carski rez...ne mislam mn na toa ama... kazete vasi iskustva! | |
|
| |
Natalija Полуматурант
Број на мислења : 1160 Age : 42 Локација : istocno od rajot Расположение : nestrplivo Поени : 30037 Registration date : 2008-08-30
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 20.09.09 12:30 | |
| Blagica a da si pobaras vtoro mislene. Ete tuka na forumov Sara e ziv primer deka nisto ne mora da znaci. I nea na pocetok na 8 mesec i rekoa deka i e zrela postelkata i deka ce se poragja pred termin, a taa se porodi recisi na terminot. Primase kleksan inekcii i i pomognaa. Prasaj ja podetalno za da ne izigruvam jas postar . Inaku mene veke sto pati me ispoplasija so razni razni raboti, pa taka veke na nisto ne veruvam. Za se baraj informacija plus, vtoro mislenje i taka.. Pozdravce i se nadevam deka se ce bide vo red. | |
|
| |
Sara Полуматурант
Број на мислења : 1006 Age : 42 Локација : Skopje Расположение : среќно :-):-):-) Поени : 30129 Registration date : 2008-11-10
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 20.09.09 13:15 | |
| - Blagica davitkovska напиша:
- zdravo!jas sum vi nova!i terminot mi e do 18 okt ama mi kazaa postelkata mi bila zrela i moralo da izleze porano oti nemalo da moze da se hrani ako cekame do 18.i nz kako ke bide dali provokacii,dali carski rez...ne mislam mn na toa ama... kazete vasi iskustva!
Благица не дозволувај да те породат пред време ако нема потреба, презреана постелка обично значи дека бебето може да заостанува во растот но и немора да значи. Се додека бебето си одговара на гестациската недела - или напредува во тежина од недела во недела - не ни помислувај предвреме да те породат па уште индуцирано. Јас уште во 7 месец имав зрела постелка и да не речам почна веќе да ми се распаѓа имав нон-стоп крвав лигав исцедок - од постелката и се исплашив 2 месеци под стрес бев, и се породив 4 дена пред терминот а бебето беше над 4кг - значи нема правила. Ако ги немаш направено испитувањата на транасфузиологија за фактори на хемостаза, димери и слично би ти препорачала да си провериш, мене инекциите Клексан ми го спасија животот и животот на моето бебче. | |
|
| |
Mami4ka Прваче
Број на мислења : 301 Age : 37 Локација : Тетово Расположение : Odlicno :) Поени : 28640 Registration date : 2009-05-10
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 23.09.09 20:08 | |
| eve me i mene...i jas poleka si se spremam za golemiot den... tuku...denes nekako cel den me zaboluva kicmata...onaka blagi bolki ...ne mnogu cesto...vo tekot na denov me zabole 4-5 pati,kako sto rekov blagi bolki i za 3-4 minuti pominuvaat...Sto mislite vie...vreme e...ili... kaj sekogo e taka? | |
|
| |
Sara Полуматурант
Број на мислења : 1006 Age : 42 Локација : Skopje Расположение : среќно :-):-):-) Поени : 30129 Registration date : 2008-11-10
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 24.09.09 12:16 | |
| Вистинските болки се на точно одредени интервали на 15 мин, па на 10 мин па на 5 мин итн, број ги и гледај на саат ако не се на точни интервали тогаш може да се лажни. Како и да е сега секој момент е можно да се јават, со лесно. | |
|
| |
Emily Почетник
Број на мислења : 34 Age : 42 Локација : Gevgelija Поени : 28245 Registration date : 2009-06-12
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 25.09.09 17:32 | |
| Gledam Mirka i Biljana se porodile. Cestito i na dvete. Sega se na red nasite oktomvriski bebinja. Trudnici pisete kako ste poslednive denovi. | |
|
| |
Mami4ka Прваче
Број на мислења : 301 Age : 37 Локација : Тетово Расположение : Odlicno :) Поени : 28640 Registration date : 2009-05-10
| |
| |
biljana_m Почетник
Број на мислења : 23 Age : 41 Локација : bitola Расположение : prekrasno Поени : 28363 Registration date : 2009-05-18
| |
| |
Mami4ka Прваче
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 26.09.09 1:02 | |
| jas pak eve denes ne osetiv ni bolka ni nisto... znaci toa bile lazni bolki.. kako i da e..ne mozam da izdrzam veke...edvaj cekam da se porodam | |
|
| |
Emily Почетник
Број на мислења : 34 Age : 42 Локација : Gevgelija Поени : 28245 Registration date : 2009-06-12
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 26.09.09 13:15 | |
| I jas sum 38ma nedela, meseto veke mi e mnogu dolu, bebceto se spustilo so glava vo karlicata (taka kaza doktorot) i ocekuvam deka ke bide brzo. Pred 2 dena osetiv samo nekoe steganje na stomakot, ne bese bolno, ama si vikam da ne mi pocnuvaat kontrakciite. Poslednive 2 dena nisto novo. Inaku i mene se mi tezi, iako nemam kaceno mnogu kilaza, edvaj cekam da se porodam. Mnogu sum hrabra dodeka ne me boli nisto, ama na prvite bolki samo jas si znam kako ke reagiram... | |
|
| |
Mami4ka Прваче
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 30.09.09 16:35 | |
| juhuuuu utre mi e termin,ama kako sto mi izgleda ke si sedam doma uste nekoe vreme.bebusov nema aber od izleguvanje. | |
|
| |
Emily Почетник
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 30.09.09 16:58 | |
| Mami4ka a ti kako se osekas? Imas veke nekoi znaci deka se blizi poroduvanjeto? Sto ti vika doktorot? | |
|
| |
Mami4ka Прваче
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 30.09.09 17:08 | |
| Maticniot doktor poradi x pricini napustil od rabota,pa zatoa nisto ne mi kazaa.Inaku utre ke odam na kontrola,ke si prefrlam maticen i ke vidime sto ke kazat.A za znaci deka e veke vreme,nemam nikakvi | |
|
| |
biljana_m Почетник
Број на мислења : 23 Age : 41 Локација : bitola Расположение : prekrasno Поени : 28363 Registration date : 2009-05-18
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 05.10.09 16:11 | |
| Kako se osekjate vo denovite pred poroduvanje, ili kako se osekjavte? Dali se e isto ili ima nekoi simptomi? Na edna moja drugarka, doktorkata i rekla deka vo denovite pred poroduvanje, pomalku se osekjale dvizenjata na bebeto, demek toa se smiruvalo i ne mrdalo kako porano. So mislite za ova? Dali e toa navistina taka, ili ..............? Uste 6 dena mi ostanuvaat do krajniot termin a bebeto pojma nema za nadvor :( | |
|
| |
Mami4ka Прваче
| |
| |
Maja Прваче
Број на мислења : 487 Age : 45 Локација : Skopje Поени : 30588 Registration date : 2008-04-14
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 05.10.09 16:30 | |
| И јас имам слушнато за тоа дека бебето во последните денови помалку мрда, има и логика, оно е се поголемо а место се помалку. Искрено, јас такво нешто не приметив. Не се секирај билјана_м, кога ќе му дојде тогаш. Само оди редовно на цтг! Кај ќе оди, мора да излезе. Ај со лесно | |
|
| |
biljana_m Почетник
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 05.10.09 16:48 | |
| - Mami4ka напиша:
- za dvizenjata na bebceto jas mislam deka e tocno bidejci kaj moeto se mnogu poretki za razlika od...pred edna nedela da receme.A za "denovite pred poroduvanjeto" sto da kazam,navistina se se poteski i poteski.Nokeska mnogu malku spiev,imav lazni bolki,pa gledaj na kolku vreme se javuvaat,pa ne se jaki,slabi se,pa ova pa ona...navistina mnogu mi e tesko.Edvaj cekam da se olesnam
I jas se poretko gi cuvstvuvam dvizenjata na bebenceto! Da ti kazam iskreno, bev i podisplasena oti mislev da ne ne e nesto vo red so bebeto. Pa sega ko znam deka i na drug mu e taka, polesno mi e . Fala mnogu Mami4ka. I mene se potesko i potesko mi e, navecer se razbudvam na sekoj sat za vo WC, i mene mi se javuvaat bolki isto kako i tebe, lazni bolki, me boli polovinata i stomakot mi se praj tvrd kako kamen odvreme-navreme (toa bilo lazna kontrakcija, taka matkata se spremala za vistinskite kontrakcii), tesko mi e da se svrtam od ednata strana na drugata (ko ke lezam)........ I taka. Edvaj cekam da se porodam! Kolku vreme tvoeto bebence e nadnoseno? | |
|
| |
Mami4ka Прваче
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 05.10.09 16:59 | |
| za vrtenje od edna strana na druga da ne zborime...toa mi e najtesko.Laznite bolki mi se javuvaat samo vo polovinata...mnoooogu retko vo stomakot. Mene termin mi bese na 1 oktomvri... A tebe ti kazaa sto nosis?masko ili zensko?Moeto e masko | |
|
| |
biljana_m Почетник
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 05.10.09 17:06 | |
| - Mami4ka напиша:
- za vrtenje od edna strana na druga da ne zborime...toa mi e najtesko.Laznite bolki mi se javuvaat samo vo polovinata...mnoooogu retko vo stomakot.
Mene termin mi bese na 1 oktomvri... A tebe ti kazaa sto nosis?masko ili zensko?Moeto e masko isto i moeto e masko! I kaj mene pocesti se bolkite vo polovinata, a stomakot samo mi se stvrdnuva i osekjam blaga bolka (ama poretko). Ama mane znaes sto me zagrizuva, toa sto doktorot mi rece deka povekje nema potreba od nikakov pregled se do poroduvanjeto, oti se bilo vo red!!!!!! Ne go razbiram, a citam deka site vie si odite na kontrola na edna nedela ili pak na nekolku dena!!!!!! :((((((((((((( edvaj cekam seto ova da zavrsi!!!!!!!! | |
|
| |
Mami4ka Прваче
| |
| |
Natalija Полуматурант
Број на мислења : 1160 Age : 42 Локација : istocno od rajot Расположение : nestrplivo Поени : 30037 Registration date : 2008-08-30
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 05.10.09 17:47 | |
| Ajde ce izdrzite, sitno broete. Sto da recam jas. istite raboti koi vas vi se teski, mene veke od pred eden mesec mi se teski, a imam uste eden mesec. Navecer ne spijam, ne mozam da se svrrtam, a custvuvam potreba da se vrtam na sekoi 15 minuti pa i pomalku. imam bolki vo kolkovite, grcevi vo nozete, stanuvam vo WC, a plus eden simptom sto citam vie sega go nemate e sto mene mnogu mi mrda bebusko. Stomakot mi se trese kako puding, a veruvale ili ne mene me boli i nezgodno mi e. Ako e tocno deka pred poroduvanje pomalku mrda togas mi e za uteha bidejci jas se plasam od predvremeno poroduvanje, a so olku mrdanje znaci toa i ne pomisluva na izleguvanje. Daj Boze da e taka. | |
|
| |
biljana_m Почетник
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 05.10.09 17:49 | |
| Fala mnogu na odgovorot | |
|
| |
Mami4ka Прваче
| |
| |
Natalija Полуматурант
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 05.10.09 17:58 | |
| Pa nisto na svoja raka. Prasaj ja doktorkata koga ce odis sleden pat. | |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето | |
| |
|
| |
| Деновите пред породувањето | |
|