| Деновите пред породувањето | |
|
+161anence mama i ana mirjanka M A M I Annabel kiki-riki vasidora stefimama mama caci adi Pipolino Zvezdicka borjanka Mimi Petreska Anika Nebo Kinky babysara biljana_m Emily Blagica davitkovska makresanska bubamara Vesna Blazevska Radmila Sanja ss kara radmia Mami4ka anastasia Gabi* obicna maci lavce Snegulka D-r Lidija Pazdrijan natali NatasaK26 karolina saska -kk Gabriela Stojanovska marina_daniel Mirka Dzena bisera Ivana-Lila Sandra Biljana jasmina,mina beti.liz Mama K lida zence Rozetka Sara kateee KarolinaXP Isidora Eni Diana pepa mami29 mis lila_mk nade-sase Berta brigi4e Mimi22 Ananastasija lidija29 Pravnicka28 Mama Ane marijajovanova sofidavid bordan anegor Natalija mirecv ANI78 macush Cece Miloskovska sanja-ve taci NatalijaS Bela Anjuska08 ElenaJo bibic Dragana marina_m Mimi Ance-J sneze Maci*** tanja_simon dina Nene Girl***** okce winnie the pooh Sun Kikic sonja colakova verce temelkova irena bella* tanjaaa maskoe avanturistka *angelce* Ves mamalina iskra Lili hormonce Misticia Ben10 Svetlana ivi ZeleniCka Ilince desi baby24 magi Jovana's mom Sister beti 24 Emilija kavadarcanka Alexandra_d25 TINCE bibi radmila11 mama biljanag Big Sister sanja_ ZZ eli STAR * aleksandra sunshine BaMbYnA Maja Emi vesna83 daniela rich_bitch1 Lana sashka26 Bu_Bi moja Ina мама Биби Goca Freya sanja83 mamicka211 vecki betavitevit lola Juni08_Andrea 165 posters |
|
Автор | Порака |
---|
kara Полуматурант
Број на мислења : 1111 Age : 42 Локација : Makedonija Расположение : прекрасно е да си мама Поени : 30149 Registration date : 2008-09-01
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 03.09.09 10:56 | |
| lele sto ubavi vesti ! Da se zivi i zdravi bliznacinjata i golemi da porasnat! Cestitki! | |
|
| |
Sanja ss Прваче
Број на мислења : 127 Age : 38 Локација : Skopje Расположение : Mi bilo i podobro Поени : 28732 Registration date : 2009-03-26
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 03.09.09 11:56 | |
| Se rasprasav ubavo za zgolemeniot iscedok sto se javuva pri kraj na bremenosta i toa bilo normalno, se preporacuva da ne se nosat sekojdnevni vloski tuku pocesto mienje i menuvanje na dolen ves, inaku na mikrobioloski brisevi ne pokazuva nikakvi infekcii. Pa trudnici da uzivame uste malku vo bremenosta | |
|
| |
Mirka Прваче
Број на мислења : 387 Age : 41 Локација : Skopje Расположение : Srekno Поени : 29236 Registration date : 2009-01-26
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 04.09.09 14:38 | |
| Radmia neka se zivi i zdravi bliznacinjata i golemi da rastat.poz | |
|
| |
Biljana Полуматурант
Број на мислења : 1100 Age : 45 Локација : domce Расположение : srekno Поени : 29153 Registration date : 2009-05-04
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 04.09.09 14:39 | |
| Mirka kako si? bas te mislev kako pomina na klinika i kako se cuvstvuvas sega vo ovie denovi pred poroduvanjeto? jas nekako psihicki popustam bidejki imav stresna bremenost sega odnemav sila samo mislam na zdravjeto na bebeto a od poragaj ne s eplasam | |
|
| |
Mirka Прваче
Број на мислења : 387 Age : 41 Локација : Skopje Расположение : Srekno Поени : 29236 Registration date : 2009-01-26
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 04.09.09 15:01 | |
| Pa iskreno me zatekoa koga pojdov i vikam ma kakov poragaj jas ne se poragam denes i taka ispadna eve sega se spremam malce od malce psihicki ama si vikam dur dojde na svet nemozes da bides spremen dzabe zboris ali da si piknam vo glalavava deka moze denes da me zadrzat da ne me fatat kako nekni jas mislam pregled toj zapnal ama ti sigurno nisto ne custvuvas bozem jas sum bivol pa neznam sto e bolka, ali taa sestrata mi vika e dobro de spremno e ova za iskacanje nemora da cekame bolki abe zapnaa da me poragaat kako nikoj.ke vidime denes sto ke odlucat ali mnogu se mizerni samo se molam da ne mi se padnat tie na poragaj ,zamisli mi vika taa na ctg tebe koj ti rece da dojdes imas li preporaka ko bozem ako nemam nema da me primi bezobrazna. | |
|
| |
Biljana Полуматурант
Број на мислења : 1100 Age : 45 Локација : domce Расположение : srekno Поени : 29153 Registration date : 2009-05-04
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 04.09.09 15:16 | |
| Mirka site moi postovi sakaa da objasnat kako se cuvstvuvav tamu. Odnosot prema rodilkite e mizeren duri zalosen. Jas od ziv strav ne mi se poaga natamu i nemozam da spijam od samata pomisla kako ke pominam. Inaku napisav od poragaj ne se plasam toj priroden proces mora da se zavrsi ama se drugo e................... (tockite mnogu kazuvaat) | |
|
| |
Sara Полуматурант
Број на мислења : 1006 Age : 42 Локација : Skopje Расположение : среќно :-):-):-) Поени : 30129 Registration date : 2008-11-10
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 04.09.09 15:43 | |
| Јас богами добро поминав во чаир воопшто нема гужва и секаде ми се отворени вратите, можеби бидејќи сум го избрала вистинскиот доктор хахаха. Инаку д-р ми рече да дојдам во вторник гладна жедна, изгледа и мене ќе ме пораѓаат, не ме фаќа паника, само сум многу нервозна. | |
|
| |
Biljana Полуматурант
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 04.09.09 21:13 | |
| Ovie nekolku denovi mi se uzas. Tesko mi e se osekam kako balon, otekuvam i nesto pomalku go cuvstvuvam bebeto. Nok ne mozam da se namestam da prespijam malku, den imam milion obvrski sto moram da gi zavrsam sama bidejki maz mi e prezafaten so rabota i nikogas ne e doma. Da vi kazam posakuvam uste utre da dobijam bolki i da se porodam epten nemozam da izdrzam sto fizicki ama se cuvstvuvam deka i psihicki pocnuvam da popustam. | |
|
| |
Radmila Почетник
Број на мислења : 49 Age : 43 Локација : Skopje Поени : 28409 Registration date : 2009-05-13
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 08.09.09 16:01 | |
| - radmia напиша:
- zdr na site, ne mozam da ja najdam temata sto bese za objavi, i eve na kratko samo da ve izvestam deka konecno se porodiv vo cetvrtokot na 27 i rodiv sin i kerka, nikola i jana , i sega sum zafatena celo vreme okolu bliznacite, ama vetuvam deka sekoj sloboben mig ke vi go posvetam vam, i ke vi pisam za se okolu poroduvanjeto, pozz do site
Se naeziv iskreno da ti kazam od ubavite vesti . Neka ti se zivi i zdravi bliznacinjata i golemi da rastat i se najubavo vo zivotot da gi sledi!!!!!! Kaj sme imenjacki pa i dvete so bliznaci samo sto jas uste malku treba da pocekam za da gi vidam moite soncinja . | |
|
| |
Biljana Полуматурант
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 12.09.09 7:05 | |
| Denovi li se denovi.......(trudnicki maki golemi) lele ama se namaciv ovie "posledni" denovi tolku mi e tesko sto edvaj cekam da se porodam. | |
|
| |
eli Полуматурант
Број на мислења : 1033 Age : 37 Локација : Скопје Расположение : Нестрпливо:))) Поени : 30609 Registration date : 2008-05-03
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 12.09.09 12:21 | |
| Женски што е со Сара имате информации , до сега треба да е породена слушнал ли некој некоја новост ????? | |
|
| |
Natalija Полуматурант
Број на мислења : 1160 Age : 42 Локација : istocno od rajot Расположение : nestrplivo Поени : 30037 Registration date : 2008-08-30
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 12.09.09 12:30 | |
| Pa i jas celo vreme prasuvam. Vo vtornik trebase da bide denot D, do sega trebase i da ja otpustat od bolnica. So carski zadrzuvaat do 5 dena neli? | |
|
| |
Mirka Прваче
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 12.09.09 18:05 | |
| Jas sega pred malce se vrativ od ctg ,guzva imase mnogu i mnogu gi zadrzaa za poragaj, mnogu se iznervirav lezev 15 minuti na grb nemozese edno eho da mi napravat zosto i bil prv raboten den mozete da zamislite me faka panika ako me poraga nekoja takva sto nema pojma od zivotot, se si bese dobro me pustija doma nemam aber za raganje, ali sekogas posle toj pregled sum kako da me tepale,mnogu mi e naporen ,veke odvaj cekam da se porodam kako tenk sum.sakav da ve prasam site sto ste so termin za raganje kolkava e merkata na glavat na bebeto mislam kako BPD e zapisana mi se cini moevo golema glava ima 97, a ke ragam normalno sigurno ke stigne do 100 ne li e toa golema glava.pozdrav do site | |
|
| |
Emilija Бруцош
Број на мислења : 2687 Age : 47 Локација : Скопје Расположение : со тројцата мускетари Поени : 30684 Registration date : 2008-07-11
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 12.09.09 18:07 | |
| Сите мои деца имаа над 100-105 БПД. Не се секирај, остатокот од телото полесно ќе излезе Не е многу голема глава, зависи колкаво е детето. За дете од 3,8-4 кила нормално градено е сосем пропорционална. | |
|
| |
Biljana Полуматурант
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 12.09.09 18:15 | |
| Mene BPD mi izmerija 98 a termin vo petok 18. I mene me plasi ova so BPD mi rekoa bebeto e okolu 3000g a tolkava glava demek odgovara na nedelata. Veke neznam sto da mislam. Mirka ke sakas li da mi kazes kade odis na pregled i ctg bidejki te citam deka imalo nekoja nova sto nisto ne i e poznato. :tup: | |
|
| |
Vesna Blazevska ВИП личност
Број на мислења : 896 Age : 46 Локација : skopje Расположение : generalno dobro Поени : 29330 Registration date : 2009-04-28
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 12.09.09 18:21 | |
| - Biljana напиша:
- Mene BPD mi izmerija 98 a termin vo petok 18. I mene me plasi ova so BPD mi rekoa bebeto e okolu 3000g a tolkava glava demek odgovara na nedelata. Veke neznam sto da mislam.
Mirka ke sakas li da mi kazes kade odis na pregled i ctg bidejki te citam deka imalo nekoja nova sto nisto ne i e poznato. :tup: Ne se naslonuvajte premnogu na merkite od ehoto, i mene mi kazaa deka sin mi e goooooolemo bebe pa se rodi potpolno normalno (prosecno) 3450g so 51 cm. I glavata kaj bebenceto e sekogas pogolema no 1-2 cm voopsto ne znaci deka nesto ne e vo red. A Mirka garant bila na drzavna, samo tamu ima takvi cirkus predstavi...uste pacientite treba da ja razberat deka i e prv raboten den...so sin mi me poragase edna specijalizantka...nikad vise nema da dozvolam neiskusen lekar da me poroduva. | |
|
| |
Mirka Прваче
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 12.09.09 19:03 | |
| Tocno Arma na pregledi odam vo drzavna i samo si se cudam kaj se tie iskusni doktori se zivo sto me pregleda do sega e od klupa izlezeno sega se molam samo na poragaj da bide nekoj sto si ja znae rabotata.pozdrav | |
|
| |
Biljana Полуматурант
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 12.09.09 19:07 | |
| Lele Mirka kaj najdoa sega neiskusni da stavat tamu. Sto me ceka uste toa ni fali . | |
|
| |
Mirka Прваче
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 13.09.09 22:18 | |
| Jas uste sum tuka ali osekam deka ke bide ako ne i uste nokeska, malce me faka panika kako se ke pomine vo drzavna citajki gi iskustvava ponovi,nemam nekoj mnogu jaki bolki ama kako da me sece kicmava pomalce da mi dava nekoj mali znaci,jas cekam jaki bolki.Minatata nok odvaj preziveav mnogu mi bese loso dali nekoj virus stomacen me fati pojma nemam ali povrakanje i tecna stolica me istosti si vikam sega uste bolki da me fatat i ke neznam nakade da se zavrtam.Ne ja citam nesto Natali da ne ima nesto novo kaj nejze i ona e sega so terminot.poz | |
|
| |
bubamara Полуматурант
Број на мислења : 759 Age : 44 Локација : Skopje Расположение : Ја сакам мојата сончка! Поени : 30613 Registration date : 2008-06-02
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 13.09.09 22:25 | |
| Мирка, да знаеш дека потечната столица може да биде и еден од предвесниците на тоа дека пораѓајот започнува. А може и да е стомачен вирус, штом повраќаш. Зошто не одиш на лекар, ќе се истоштиш вака, сега пред крај. А ич не е убаво да отидеш уморен на пораѓај, верувај, јас пет дена пред да родам добив воспаление на уво, ме болеше до умирање, и дигнав температура. Не спиев пет ноќи и на крај таква уморна се пораѓав. Среќа барем два дена пред пораѓај ме примија на клиника, па таму ми даваа постојано инкеции за болките и температурата и барем се држеше под контрола. Мислам да лежиш таму не е многу пријатно, т.е. ич, ама морав. Со среќа на сите вас, идни мамички! | |
|
| |
Mirka Прваче
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 14.09.09 14:11 | |
| Fala za informaciite Bubamara nokeska bev ok,se napiv caj od nane i sum spiela kako zaklana, rekov deka ne jadam veke tolku kasno pa ke vidime kako ke izdrzam. | |
|
| |
Sara Полуматурант
Број на мислења : 1006 Age : 42 Локација : Skopje Расположение : среќно :-):-):-) Поени : 30129 Registration date : 2008-11-10
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 14.09.09 14:20 | |
| - eli напиша:
- Женски што е со Сара имате информации , до сега треба да е породена слушнал ли некој некоја новост ?????
Да има новост ставив во објави и честитки тема, а еве се обидувам и во другите теми да го споделам искуството од породувањето. Мирка не се секирај кога ќе ти почнат болките ќезнаеш колку е саат, не се секирај хаха. Јас додуша откога ми пукна водењакот одма ми почнаа болките ама само 3 саати ги трпев и не беа јаки, како менструални болки - тапа болка во грбот и стомакот. И тоа што паничев дали ми истекува плодовата вода - кога ќе ви истече водењакот нема промашај, лом си инаку има жолта боја водата евентуално со примеси на крв. Подршка од мене до сите што чекате | |
|
| |
makresanska Матурант
Број на мислења : 1825 Age : 44 Локација : Skopje Расположение : sega za sega umorno Поени : 30080 Registration date : 2009-02-05
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 14.09.09 14:32 | |
| Lele znaci uste nekoj den a moze i do vecer ili utre sabajle Mirka ke ni stane nova mamicka.Mirka a kazimi masko e ili zensko ime imate smisleno ....mnogu prasuvam ama mnogu se raduvam epten koga ke slusnam vaka | |
|
| |
Mirka Прваче
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 14.09.09 14:39 | |
| Dobro Sara cim vikas taka deka ke znam jas iskreno ke znam zosto nikogas ne sum imala menstrualni bolki pa ke znam kolku e saat,ama na moevo bebence ne mu se izleguva nekako ,duri i mm stana nestrpliv vika pa ajde ne e fer neka izleguva da go vidime , a mene sega pocna nekoja panika da me faka bas koga treba da bidam najhrabra,uzivaj si so bebusot srcence malecko go gledam na slikickata kolku slatko spie pu pu da ne go urocam. | |
|
| |
Mirka Прваче
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 14.09.09 14:42 | |
| Makresanska masko e bebenceto i nie veke so netrpenie go ocekuvame i broime saati bas sega pisav nemam nikakvi znaci na bolki ama tie moze odednas da pocnat, imence imame osven nesto ako ne ni napravi belja kumata malce ni e tersene, sakame martin da se vika.fala ti na podrskata i ti posakuvam pobrzo i ti da bides vo iscekuvanje. | |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето | |
| |
|
| |
| Деновите пред породувањето | |
|