Како гостин форумот можете само да го читате. За да учествувате во дискусиите морате да се зачлените.
Доколку веќе сте член, логирајте се.
Како гостин форумот можете само да го читате. За да учествувате во дискусиите морате да се зачлените.
Доколку веќе сте член, логирајте се.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Првиот македонски семееен форум

HomeHome  Регистрирајте сеРегистрирајте се  Влез  
Portal
Родители и деца
Влез
Член:
Лозинка:
Логирај ме автоматски на секоја моја посета: 
:: Си ја заворавив лозинката!
Ноември 2024
ПонВтоСреЧетПетСабНед
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Барај

Display results as :

Rechercher Advanced Search

Деновите пред породувањето

Go down 
+161
anence
mama i ana
mirjanka
M A M I
Annabel
kiki-riki
vasidora
stefimama
mama caci
adi
Pipolino
Zvezdicka
borjanka
Mimi Petreska
Anika
Nebo
Kinky
babysara
biljana_m
Emily
Blagica davitkovska
makresanska
bubamara
Vesna Blazevska
Radmila
Sanja ss
kara
radmia
Mami4ka
anastasia
Gabi*
obicna
maci
lavce
Snegulka
D-r Lidija Pazdrijan
natali
NatasaK26
karolina
saska -kk
Gabriela Stojanovska
marina_daniel
Mirka
Dzena
bisera
Ivana-Lila
Sandra
Biljana
jasmina,mina
beti.liz
Mama K
lida
zence
Rozetka
Sara
kateee
KarolinaXP
Isidora
Eni
Diana
pepa
mami29
mis
lila_mk
nade-sase
Berta
brigi4e
Mimi22
Ananastasija
lidija29
Pravnicka28
Mama Ane
marijajovanova
sofidavid
bordan
anegor
Natalija
mirecv
ANI78
macush
Cece Miloskovska
sanja-ve
taci
NatalijaS
Bela
Anjuska08
ElenaJo
bibic
Dragana
marina_m
Mimi
Ance-J
sneze
Maci***
tanja_simon
dina
Nene
Girl*****
okce
winnie the pooh
Sun
Kikic
sonja colakova
verce
temelkova irena
bella*
tanjaaa
maskoe
avanturistka
*angelce*
Ves
mamalina
iskra
Lili
hormonce
Misticia
Ben10
Svetlana
ivi
ZeleniCka
Ilince
desi
baby24
magi
Jovana's mom
Sister
beti 24
Emilija
kavadarcanka
Alexandra_d25
TINCE
bibi
radmila11
mama
biljanag
Big Sister
sanja_
ZZ
eli
STAR *
aleksandra
sunshine
BaMbYnA
Maja
Emi
vesna83
daniela
rich_bitch1
Lana
sashka26
Bu_Bi
moja Ina
мама Биби
Goca
Freya
sanja83
mamicka211
vecki
betavitevit
lola
Juni08_Andrea
165 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 18 ... 29  Next
АвторПорака
rich_bitch1
Бруцош
Бруцош
rich_bitch1

Female
Број на мислења : 2504
Локација : dreamland
Расположение : dobro e
Поени : 31293
Registration date : 2007-12-29

Деновите пред породувањето - Page 8 Empty
ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty24.09.08 16:47

звучи веке клише ама вашите зборови стварно помагаат,особено овие денови кога сум нонстоп сама(мм е на раб) убаво е кога има некој да ти каже збор за утеха.и снаа ми се породи царски и замина без проблем па не сум валда јас бакзус да биде нешто.ок да не ве замарам повеке ке видиме здравје утре што ке испадне,па можеби и ке имаме убави вести
Вратете се на почетокот Go down
beti 24
Полуматурант
Полуматурант
beti 24

Female
Број на мислења : 1057
Локација : домче со Марко
Расположение : најсрекна на целиот свет
Поени : 30018
Registration date : 2008-07-07

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty24.09.08 17:23

Со господ напред и ќе биде се во ред
Jovana's mom
Прваче
Прваче
Jovana's mom

Female
Број на мислења : 489
Локација : Kocani
Поени : 30025
Registration date : 2008-07-02

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty25.09.08 0:00

Слушнав дека имало некакви вежби за да се намести бебето правилно, ама не знам дали треба да се прават под надзор на доктор или можеш сама да ги правиш!
Во секој случај РБ не паничи зашто цр, не бадијала се вика царскиоти цариците раѓале така Smile))).
Ves
Полуматурант
Полуматурант

Female
Број на мислења : 1410
Локација : Насекаде по малку
Расположение : Многу гушкање!!!!!!!
Поени : 30402
Registration date : 2008-09-16

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty26.09.08 22:00

RB ako si porodena primi mnogu cestitki , da e zivo i zdravo bebeto i da se raduvate na mnogu raboti .Ako ne si ic da ne se grizis za pozicijata na bebeto sto se svtrtelo karlicno , sum slusala od mnogu rodilki deka bebeto menuva pozicija do poslednite denovi , si vezba vnatre ; )...inaku drugarka mi bese mnogu zagrizena od istite pricini , prenoseno bebe , karlicno namesteno , se porodi vo drzavna , prirodno i bez maki , taka da gajle nemaj ,Sepak sekoj so razlicno iskustvo ..Se nadevame se bilo ili ke bide super, cekame da ni pises ubavi vesti, big hug
*angelce*
Почетник
Почетник
*angelce*

Male
Број на мислења : 22
Локација : skopje
Поени : 29539
Registration date : 2008-09-17

ПишувањеПредмет: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty29.09.08 10:52

Сакав да прашам,кои се точно болките за да мора да се оди во болница,освен тоа што ќе пукне водењакот?
Идали дека е зенско ке биде порано от рокот?
biljanag
Бруцош
Бруцош
biljanag

Female
Број на мислења : 2082
Локација : skopje, makedonija
Расположение : арно убаво
Поени : 31477
Registration date : 2008-01-27

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty29.09.08 12:11

ако добро видов си осми месец?
за тоа дека женските се раѓаат порано сум слушнала ама незнам дали е вистина
инаку треба да знаеш дека не значи дека ке ти пукне водењакот па после ке добиеш болки!
водењакот може и таму ке ти го дупнат безболно е а болките ке ги имаш и се манифестираат така што позади крстот ке те здоболи значи ке осетиш брза болка од половината надоле кон крстот отсечна до сега и може си имаа некоја таква лажна контракција но сепак болките се јавуваат на неколку саати па се почесто додека не стане постојана болка тогаш веке ке бидеш на лекар и ке ги слушаш д-рите како најлесно и најбрзо ке се породиш
со лесно и стави си тикерче
rich_bitch1
Бруцош
Бруцош
rich_bitch1

Female

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty29.09.08 13:46

мене воденјакот во болница ми го пукнаа,не сетив при тоа ништо.а за болките сите викаа дека ке се појават на растојание од 20 мин па,на 10 и така,а кај мене веднаш почнаа на 5 мин и одма појдов во болница.слични на менсртуалните само мн појаки беа
Emi
Форумски мастер
Форумски мастер
Emi

Female
Број на мислења : 7238
Локација : domce so nence
Расположение : ok
Поени : 32036
Registration date : 2007-11-19

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty29.09.08 23:41

нема врска дека девојчињата се носеле помалку, Ирена се породи два дена после терминот-поправи ме ако грешам Рич, а јас Милена ја родив точно на терминот, а золва ми внукот го роди две недели порано, нема правило тука
vecki
Форумска фаца
Форумска фаца
vecki

Female
Број на мислења : 4525
Расположение : екстра
Поени : 31700
Registration date : 2008-05-05

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty29.09.08 23:53

vo pravo si emi kaj mene se devojcinja i site se do kraj noseno
rich_bitch1
Бруцош
Бруцош
rich_bitch1

Female

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty30.09.08 12:56

точно еми се породив неколку дена после термин
Lili
Полуматурант
Полуматурант
Lili

Female
Број на мислења : 953
Локација : veles
Расположение : ubavo..
Поени : 30178
Registration date : 2008-05-28

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty30.09.08 12:58

I bratuiceda mi Marija ja rodi dva tri dena posle termin a Aleksandar dve tri neseli pred termin!
Jovana's mom
Прваче
Прваче
Jovana's mom

Female
Број на мислења : 489
Локација : Kocani
Поени : 30025
Registration date : 2008-07-02

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty30.09.08 23:22

Золва ми и двете девојчиња ги родила една недела по терминот, нема правило!
baby24
Матурант
Матурант
baby24

Female
Број на мислења : 1682
Локација : na rabota pa domce i obratno
Расположение : odlicno
Поени : 30083
Registration date : 2008-07-29

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty04.10.08 20:55

i taka jas si cekam a ima uste edno 5 dena do termin,i pocnuvam da ne spijam preku nok,se me boli dali od so mislam mi se sozdavaat bolkive ili stvarno, neznam.Mi treba neso da mi gi trgne mislive zs gotovo ,vcera pritisokot mi se kaci cel den sum spiela kako zabegana i toa od so se isplasiv koga bev vo Remedika na CTG,pocnav da zabeguvam,aj bozem ne mislam ,mm me tesi aj misli kakov ke bide nasiot zajko koga ke se rodi ne misli na dr niso ama nemozam bre luge strav me faka so da vi kazam. Деновите пред породувањето - Page 8 163602 Деновите пред породувањето - Page 8 163602 Деновите пред породувањето - Page 8 163602 Деновите пред породувањето - Page 8 163602
Ves
Полуматурант
Полуматурант

Female
Број на мислења : 1410
Локација : Насекаде по малку
Расположение : Многу гушкање!!!!!!!
Поени : 30402
Registration date : 2008-09-16

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty04.10.08 22:04

Baby24 ne se plasi, ubavo ti vika mazot ti , zamisli samo uste nekoj den i ke si go gledas bebceto do tebe ,sega poodmori si i polni se so pozitivna energija , uzivaj vo muzika, i relaksiraj se , a za relaksacija najmnogu pomaga masaza na stapalata .a za zabeganosta Smile jas sum 31 nedela i veke begam:) na site strani bebeski albumi,na desk top se nekoe bebe ke stavam,koga ke vidam nekoi setaat bebe mi naviraat solzi od milina i se taka , toa se hormonite . ajde stiskame palci za tebe , se da pomine super !
avanturistka
Бруцош
Бруцош

Female
Број на мислења : 2072
Локација : so moite dve princezi :))
Расположение : :))
Поени : 30150
Registration date : 2008-10-02

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty11.10.08 19:46

sega procitav i sakm da prasam sto e toa porodilen cep.a inaku denovite pred poroduvanje bev vo iscekuvanje i cekav ama i malce mi bese strav od nesto novo bidejki mi bese prvo a sega veke znam,i sekako tie denovi gi pravev poslednite podgotovki za noviot clen vo naseto semejstvo.
Emi
Форумски мастер
Форумски мастер
Emi

Female
Број на мислења : 7238
Локација : domce so nence
Расположение : ok
Поени : 32036
Registration date : 2007-11-19

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty12.10.08 1:10

незнам баш да го објаснам ама мене тој чеп ми испанда после 12 саати болки и напнувања на празно, и многу крварев кога испадна
mama
Матурант
Матурант
mama

Female
Број на мислења : 1745
Локација : Под сонцето!
Расположение : Veke ne sum osamena!!!
Поени : 30400
Registration date : 2008-06-14

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty12.10.08 16:03

Патронажната сестра ми рече да не се плашам ако видам нешто слузаво и крваво да ми испадне од долу, дека тоа бил тој чеп кој што го означувал почетокот на породувањето. А еве па кај Еми е друг случајот.
Maja
Прваче
Прваче
Maja

Female
Број на мислења : 487
Локација : Skopje
Поени : 30583
Registration date : 2008-04-14

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty13.10.08 9:03

*angelce* напиша:
Сакав да прашам,кои се точно болките за да мора да се оди во болница,освен тоа што ќе пукне водењакот?

Ангелче, како што сум читачла и слушала (од сестри акушерки) има три случаи кога треба да се јавиме во болница.
Првиот е ако пукне водењакот, со тоа што кога ќе осетиме дека водењакот е пукнат ама кога водата е млечно бела (не е црвена или розева), тогаш не мора да брзаме. Имаме отприлика уште 1-2 саати време да се истушираме, спремиме. Ако водата е розеникава или црвена мора итно да се јавиме на лекар.
Вториот случај е кога ќе се јават тие т.н вистински болки. Тие се јавуваат на 15 мин. и траат по 1-2 мин и се многу јаки. Во книга читав пишуваше дека ако болките се слаби, а е ноќ и време за спиење може да пробаме да спиеме (нормално ако болките се издржливи) зошто никој не се породил во сон. Тие се лажни болки и не се знае точно колку време ќе помине додека се појават вистинските (може 1-2 саати, може и 2-3 дена).
И третиот случај е ако случајно приметиме било какво крварење (и да е најмало) мора веднаш да се јавиме на лекар.
Се надевам помогнав Деновите пред породувањето - Page 8 897427
mama
Матурант
Матурант
mama

Female

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty13.10.08 14:09

Така е Маја. Мене ми ги кажаа истите работи, кога прашав како треба да знам дека почнува породувањето.
maskoe
Прваче
Прваче
maskoe

Female
Број на мислења : 161
Локација : stip
Расположение : sekogas super
Поени : 29456
Registration date : 2008-10-13

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty14.10.08 14:52

abe zenski jas imam uste eden mesec valjda,posto na 18.10.2008 vlagam vo 9-ti pa vise panika me faka.a neznam ni dali da se odlucam za epiduralna ili ne
mama
Матурант
Матурант
mama

Female

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty14.10.08 15:14

Некои ја препорачуваат епидуралнта а некои пак не. Најубаво е да си разговараш со твојот гинеколог и ке видиш што тој ке ти каже. И ајде ставај тикер и ние да ги броиме деновите со тебе!
tanjaaa
Полуматурант
Полуматурант
tanjaaa

Female
Број на мислења : 625
Расположение : NAJSREKNA NA CEL SVET
Поени : 29679
Registration date : 2008-09-11

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty20.10.08 14:56

a da prasam kako se stavaat tikerive i jas sakam da imam ama ne znam kako
mozete da mi pomognete
izvinete so begam od temava ama neznam kaj da napisam kako da stavam tiker
hahahh
bella*
Полуматурант
Полуматурант
bella*

Female
Број на мислења : 699
Локација : Skopje
Поени : 30073
Registration date : 2008-06-27

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty20.10.08 15:10

имаш објаснување во прашања и предлози до уредувачкиот тим
temelkova irena
Почетник
Почетник

Male
Број на мислења : 17
Поени : 29687
Registration date : 2008-08-19

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty21.10.08 14:18

jas sum vo 9mesec ali osekam bolki dole vo karlicata i odam pocesto vo vece i kicmata me boli mozno li e predvremeno poroduvane sakam da mi objasnite Деновите пред породувањето - Page 8 767433
mama
Матурант
Матурант
mama

Female

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty21.10.08 14:40

Ирена,кај тебе не станува збор за предвремено породување,туку навремено породување,не се секирај.Докторите кажуваат дека и само еден час да си влезена во девети месец можеш да се породиш, без проблем.Така да не се секорај. Со лесно!
Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 8 Empty

Деновите пред породувањето
Вратете се на почетокот 
Страна 8 of 29Отиди на страна : Previous  1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 18 ... 29  Next
 Similar topics
-