Како гостин форумот можете само да го читате. За да учествувате во дискусиите морате да се зачлените.
Доколку веќе сте член, логирајте се.
Како гостин форумот можете само да го читате. За да учествувате во дискусиите морате да се зачлените.
Доколку веќе сте член, логирајте се.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Првиот македонски семееен форум

HomeHome  Регистрирајте сеРегистрирајте се  Влез  
Portal
Родители и деца
Влез
Член:
Лозинка:
Логирај ме автоматски на секоја моја посета: 
:: Си ја заворавив лозинката!
Ноември 2024
ПонВтоСреЧетПетСабНед
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Барај

Display results as :

Rechercher Advanced Search

Свински грип !!

Go down 
+91
elkicka
macush
mami29
zence
Freya
IGI
emma2607
milena p
Mila87
ariel
mamacaci
Diana
saligrem
Misticia
smisjana
sneze
sani-sandra
mamicka
sonja colakova
D-r Lidija Pazdrijan
DijanaP
Emilija
monabombona
mamamim
Simona's mom
Dara
mirecv
anusska
Big Sister
DraganaNik
Tivona
Anika
avanturistka
Majsi
Sandra
Janicka
bubamara***
butterfly
babysara
nnatasa
Megi
emi-nina
beti.liz
Pravnicka28
delfin76
Tifani
Annabel
Dzena
Monika
mamaAnita
Rocka
Mama Ane
BILE-ENA
baby24
Anuska1981
makresanska
PaceStojanovska
Janaxxxx
Sandra_Anja
lida
vecki
bibic
bubamara
Damjana
Ilince
Vesnicka
Ostoun
kirjana
Emi
Ves
Pipolino
moni2007
nata
biljanag
mama X
yarre
ZeleniCka
jasmina,mina
redsonja
Mama Vase
Lemate
kiki-riki
Juni08_Andrea
Sanja_Ivana
mama
kalinche70
rainbow
Sister
Zvezdicka
MamaMaja
M A M I
95 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 14 ... 25, 26, 27 ... 31 ... 37  Next
АвторПорака
mama X
Полуматурант
Полуматурант
mama X

Female
Број на мислења : 524
Локација : Skopje
Расположение : O.K
Поени : 29125
Registration date : 2009-02-03

Свински грип !! - Page 26 Empty
ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 12:54

Вчера ноќта јас се отепав од повраќање, болки по цело тело, тонзилите ко компири ми се, арно ама ноќеска Даниел после градинка за 2 часа ми крена темп. 39. На почетокот беше 37,9 и реков од запчињата е 2 четворки му растат како балончиња се. Го истуширав и после 5 минути мерам 38,6, а детево се тетерави му паѓаат и глава и очиња, омалксан и мирен како никогаш досега. Паника невидена кренав... Д-рката ме разубеди од одење на клиника, па останавме цела ноќ да се бориме со темп, која и покрај сирупите не се симнуваше под 37.5. а на секои 4 часа се врачаше во полоша форма. До сабајле пиевме Ефералган па бевме да направиме кр.слика па со резултатите ќе одиме кај д-рката бидејќи е втора смена а и резултатите ќе бидат дури после 3 ипол часот. Инаку само носето му тече како проѕирно и се лигави. Никаков друг симптом сега за сега нема. Леле ќе пукнам од старв да не е свински грип, а ако не е ми идат мисли на секакви недај боже болести...
Стопати ги препрочитав симптомите на грипот и секогаш различно ми излегуваат калкулациите... Не сум при себе...
Вратете се на почетокот Go down
Sandra_Anja
Бруцош
Бруцош
Sandra_Anja

Female
Број на мислења : 2057
Локација : Скопје
Расположение : насмеана
Поени : 30832
Registration date : 2008-07-14

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 12:58

A, vo gradinka ne ti napomenaa nesto deka e somnitelen?
Pocekajte gi rezultatite, pa ke vi kaze maticnata. A, ti nemase T?
Annabel
Прваче
Прваче
Annabel

Female
Број на мислења : 378
Расположение : Super esenko
Поени : 27999
Registration date : 2009-09-27

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 13:02

Мама Х, ако ти е за утеха, кај Ива во градинка одат само 5 дечиња, воспитачките ни кажаа дека има вирус со повраќање и температура, и дека не е СГ.

Знам дека си исплашена, ама не дај Боже и СГ да е, со помин ќе биде. Ќе видиш....

Пиши ни да ни кажеш како сте. Само напред....
Sanja_Ivana
Полуматурант
Полуматурант
Sanja_Ivana

Female
Број на мислења : 962
Расположение : Onaka
Поени : 30593
Registration date : 2008-05-09

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 13:06

MAma X moze ne e svinski grip, no znam deka odma pomisluvas na toa,ne daj boze da e, i jas bi pomislila, no moze da e i nekoja bakterija vo noseto pa pravi problem, a sega kako e ima temperatura uste?
Pisi sto si napravila kaj doktorkata?
mama X
Полуматурант
Полуматурант
mama X

Female
Број на мислења : 524
Расположение : O.K
Поени : 29125
Registration date : 2009-02-03

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 13:23

Се јавив во градинка ми рекоа дека досега ниеден родител не им потврдил за некое дете од градинката дека има СГ. Јас немам темп. А ми се јавија и од работа морам сега од 2 да одам мм и Даниел ќе ги оставам сами.... Па после таман резултатите ќе бидат готови и одиме на лекар.. Леле немам крв во мене..
kalinche70
Полуматурант
Полуматурант

Female
Број на мислења : 534
Локација : sk
Поени : 28164
Registration date : 2009-09-25

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 13:31

Nemozat ni da potvrdat site gi vodat kako somnitelni na AX1H1 a vadat bris samo na deca do 36 meseci ili rizichni deca ili rizichni vozrasni i ne daj Boze teshki ...skraja da e....

A na detska klinika vo odd. za febrilni deca nema guzva si mozela da go odnesesh....nie tamu go odnesovme Ivo vo sredata nokta
anusska
Почетник
Почетник
anusska

Female
Број на мислења : 75
Поени : 27424
Registration date : 2009-11-30

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 13:44

kalinche70 напиша:
Nemozat ni da potvrdat site gi vodat kako somnitelni na AX1H1 a vadat bris samo na deca do 36 meseci ili rizichni deca ili rizichni vozrasni i ne daj Boze teshki ...skraja da e....

A na detska klinika vo odd. za febrilni deca nema guzva si mozela da go odnesesh....nie tamu go odnesovme Ivo vo sredata nokta

Па не ги водат сите баш, туку оние со симптроми на грип. И таквите би требало да знаат дега имаат грип, т..е дека можеби имаат СГ (а со тоа и да информираат во градинката). Инаку ако ги третираат како други вирози (кои ги има исто многу) или што ти јас знам што - ангина и сл... Тогаш нема што да пријавуваат. Така што можеби и навистина немало дечиња со СГ.
nnatasa
Полуматурант
Полуматурант
nnatasa

Female
Број на мислења : 1260
Локација : seuste vo skopje.... 96, 95, 94....
Расположение : top...
Поени : 30173
Registration date : 2009-01-14

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 13:44

mama X напиша:
Се јавив во градинка ми рекоа дека досега ниеден родител не им потврдил за некое дете од градинката дека има СГ. Јас немам темп. А ми се јавија и од работа морам сега од 2 да одам мм и Даниел ќе ги оставам сами.... Па после таман резултатите ќе бидат готови и одиме на лекар.. Леле немам крв во мене..

kaj mene na rabota imase vakov slucaj, cela familija be bolni... izleze stomacen virus, site se fala bogu dobri sega...
ima i nekoj stomacen visrus denovive,... ama na red nemoze da dojde od svinskiov... bez panika i so mirna glava, se ke bide vo red !
Majsi
Прваче
Прваче
Majsi

Female
Број на мислења : 276
Расположение : OK
Поени : 27969
Registration date : 2009-09-18

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 13:49

Tocno e deka hara i stomacen virus......sto i da e so pomin i pobrgu da vi pomine Свински грип !! - Page 26 503864
kalinche70
Полуматурант
Полуматурант

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 13:50

anusska напиша:
kalinche70 напиша:

Па не ги водат сите баш, туку оние со симптроми на грип. И таквите би требало да знаат дега имаат грип, т..е дека можеби имаат СГ (а со тоа и да информираат во градинката). Инаку ако ги третираат како други вирози (кои ги има исто многу) или што ти јас знам што - ангина и сл... Тогаш нема што да пријавуваат. Така што можеби и навистина немало дечиња со СГ.

Многу се различни симптомите на грипот од еден кај друг..страшно различни
anusska
Почетник
Почетник
anusska

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 13:51

kalinche70 напиша:
anusska напиша:
kalinche70 напиша:

Многу се различни симптомите на грипот од еден кај друг..страшно различни

Ма знам тоа. Ама мора ваљда да кажат - да имаш грип. Или не - немаш грип . Или не мора...... Свински грип !! - Page 26 121539
Mama Vase
Полуматурант
Полуматурант
Mama Vase

Female
Број на мислења : 1437
Локација : Skopje,MK
Поени : 29914
Registration date : 2009-03-17

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 13:52

mislis razlicni kaj sekoj covek?
kalinche70
Полуматурант
Полуматурант

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 14:14

da..eve mm e somnitelen na sg,ne e vo rizichna grupa ima visoko CRP 22,visoki leukociti,pokacheni granulociti,limfociti normalni temperatura 39 so golemi nagoni na povrakanje 2 i 3 den,so spushtanje na plucha 3-4 saati po pojava na prvichnata temperatura,strashni glavobolki,ne mu teche nos

sincheto so leukociti 6,6,no visoki limfociti,temperatura do 39, i mnogu slab nagon za povrakanje isto vtoriot den,nosot mu teche kako cheshma,somnitelen na sg i bris mu zemaa zoshto e vo rizichna grupa

Mene kako laik mnogu mi se dvajcata razlichni.....ako ne sum se poremetila do sega pa nemozam ni da mislam
nata
Полуматурант
Полуматурант
nata

Female
Број на мислења : 517
Локација : makedonija
Поени : 28760
Registration date : 2009-05-15

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 14:19

па да различни се си се оградија на некој начин од дијагнозата нели викаат може да биде во поблага форма С.Г тоа значи помала Т помалку омалаксаност и сл значи човекот ќе си мисли дека настинал, а уствари има С.Г.па и уште тоа дека може да има ама може и да нема стомачни проблеми па нормално е пак да се мисли дека можеби е стомачен вирус, а недај боже пак да е С.Г.Се е тоа убаво за таквите болни кои така да речам на нога го поминуваат грипот ама воедно тие се и преносители на вирусот па не се знае тој другиот што ќе се разболи како ќе помине?
Нема луѓе цврст став во сево ова или е С.Г. или не е.А неможе ни да има кога апаратот за анализа мислам дека е само еден или два ако како што велите се вршат анализи од С.Г и во приватниве лабаратории, толку нема пари да набават уште апарати, а за рекламни спотови има ама ајде молимте,и уште нешто што не купат некои понови респиратори на Инфективна, а не овие уште од војната 45 така е зборт де, И после ситуацијата ескалирала со С.Г не да ескалира ќе пукне, извинете за речников ама веќе не пазам ни што зборам ни кај зборам ми пукна филмот. Свински грип !! - Page 26 412106
jasmina,mina
Бруцош
Бруцош

Female
Број на мислења : 2244
Локација : skopje
Расположение : kako vremeto :-))
Поени : 31084
Registration date : 2008-07-29

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 14:19

бог нека ги прости оние што навистина млади починаа од свинскиот грип!жално Свински грип !! - Page 26 986930 Незнам за дечкото што почина од Битола дали починал од с.г, или не?само знам дека асистентот од факс бил совршено здрав претходно без хронични заболувања но вирусот потоа го нападнал и три дена бил со висока Т и не се јавувал на лекар!она што го дознав а се однесува на еден од оние млади починати дека бил наркозависник и вирусот многу лесно го,,бутнал,,!
anusska
Почетник
Почетник
anusska

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 14:23

kalinche70 напиша:
da..eve mm e somnitelen na sg,ne e vo rizichna grupa ima visoko CRP 22,visoki leukociti,pokacheni granulociti,limfociti normalni temperatura 39 so golemi nagoni na povrakanje 2 i 3 den,so spushtanje na plucha 3-4 saati po pojava na prvichnata temperatura,strashni glavobolki,ne mu teche nos

sincheto so leukociti 6,6,no visoki limfociti,temperatura do 39, i mnogu slab nagon za povrakanje isto vtoriot den,nosot mu teche kako cheshma,somnitelen na sg i bris mu zemaa zoshto e vo rizichna grupa

Mene kako laik mnogu mi se dvajcata razlichni.....ako ne sum se poremetila do sega pa nemozam ni da mislam

Па нели првата слика е одраз на некоја бактериска инфекција? Мислам и јас сум лаик за ова....
kalinche70
Полуматурант
Полуматурант

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 14:26

epa infektolog go pregleda vo ponedelnik nekolku saati otkako krena temperatura i bidejki imashe ostro dishenje na levata strana mu praveshe i rengen i dijagnoza Influenca AX1H1 ,a utredenta mu e vadena krvna slika i objasnuvanjeto e vednash nakalemena bakteriska infekcija,odnosno gripot sozdal uslovi za bronhit kako sekundarna infekcija
anusska
Почетник
Почетник
anusska

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 14:28

kalinche70 напиша:
epa infektolog go pregleda vo ponedelnik nekolku saati otkako krena temperatura i bidejki imashe ostro dishenje na levata strana mu praveshe i rengen i dijagnoza Influenca AX1H1 ,a utredenta mu e vadena krvna slika i objasnuvanjeto e vednash nakalemena bakteriska infekcija,odnosno gripot sozdal uslovi za bronhit kako sekundarna infekcija

Аман бе, толку брзо... Свински грип !! - Page 26 163602
Сега како се? Тамифлу даваат ли во таква ситуација? Ти немаш симптоми?
jasmina,mina
Бруцош
Бруцош

Female
Број на мислења : 2244
Расположение : kako vremeto :-))
Поени : 31084
Registration date : 2008-07-29

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 14:32

калинче ајде со добро нека му помине на сопругот и на Иво!А колку се плашеше не само ти и јас и сите,ама колку човек се плаши како да ,,ја вика ,,болеста!знам јас по сипаниците на ќерка ми ми се лекција за оваа работа,се плашев со месеци не ја пуштав во градинка и на крај дома дојдоа!Та и за оваа работа!Подобро човек да остане со ведри мисли,не да биде неинформиран но сепак да не му ја мисли многу???ама кажете како?јас незнам,знае ли некој? flower
kalinche70
Полуматурант
Полуматурант

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 14:32

mm ne e nikako vo rizik grupa,poraneshen sportist,nikogash cigara ne zapalil ni t od tamiflu ne spomnaa

lele kakvi simptomi,skraja da e.....chekaj neka ozdravat oni prvo pa posle neka se razboluvam,nemam vreme sega

Jasminche odeshe inaku Ivo vo shkolo.......ama Karposh site se bolni,nastavnichkata na Ivo e so bronhopleumonija i na tamiflu...zatoa Stefche bara vo Karposh zatvoranje na shkolite
beti.liz
Полуматурант
Полуматурант
beti.liz

Female
Број на мислења : 842
Расположение : se trudam da e ok
Поени : 28841
Registration date : 2009-05-20

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 14:35

kalinche70 напиша:
mm ne e nikako vo rizik grupa,poraneshen sportist,nikogash cigara ne zapalil ni t od tamiflu ne spomnaa

lele kakvi simptomi,skraja da e.....chekaj neka ozdravat oni prvo pa posle neka se razboluvam,nemam vreme sega

Jasminche odeshe inaku Ivo vo shkolo.......ama Karposh site se bolni
Kalince ,sto terapija prima mas ti i maliot ,ako ne dale tamiflu kako se lecite so antibiotik???
anusska
Почетник
Почетник
anusska

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 14:41

kalinche70 напиша:

Jasminche odeshe inaku Ivo vo shkolo.......ama Karposh site se bolni,nastavnichkata na Ivo e so bronhopleumonija i na tamiflu...zatoa Stefche bara vo Karposh zatvoranje na shkolite

Леле, лошо се изразив. Свински грип !! - Page 26 163602 Мислев, скраја да е. Ама значи до сега се држиш... Така и нека биде. Свински грип !! - Page 26 592735 Во кое школо одите? Баш во Христијан Т. Карпош?
Мајка ми е кноиговодител таму и спомна дека има болни. Во школото кај ќерка ми, нема многу муабет на оваа тема... се надевам ќе остане така...
kalinche70
Полуматурант
Полуматурант

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 14:52

Da bash vo H.T.Karposh maliot mi e vtorache i mislam deka vo toa shkolo ne ostana zdrav chovek ili dete
anusska
Почетник
Почетник
anusska

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 14:55

Е баш ме замисли сега. Ајде нека е со помин на сите што ќе го фатат или го фатиле. Свински грип !! - Page 26 503864
emma2607
Почетник
Почетник

Female
Број на мислења : 27
Поени : 27995
Registration date : 2009-07-30

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty11.12.09 15:23

Не ми само јасно зошто докторите не даваат тамифлу на пациентите ,а секаде кажуваат дека тамифлуто се дава во првите 48 часа
Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 26 Empty

Свински грип !!
Вратете се на почетокот 
Страна 26 of 37Отиди на страна : Previous  1 ... 14 ... 25, 26, 27 ... 31 ... 37  Next
 Similar topics
-