Како гостин форумот можете само да го читате. За да учествувате во дискусиите морате да се зачлените.
Доколку веќе сте член, логирајте се.
Како гостин форумот можете само да го читате. За да учествувате во дискусиите морате да се зачлените.
Доколку веќе сте член, логирајте се.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Првиот македонски семееен форум

HomeHome  Регистрирајте сеРегистрирајте се  Влез  
Portal
Родители и деца
Влез
Член:
Лозинка:
Логирај ме автоматски на секоја моја посета: 
:: Си ја заворавив лозинката!
Ноември 2024
ПонВтоСреЧетПетСабНед
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Барај

Display results as :

Rechercher Advanced Search

Свински грип !!

Go down 
+91
elkicka
macush
mami29
zence
Freya
IGI
emma2607
milena p
Mila87
ariel
mamacaci
Diana
saligrem
Misticia
smisjana
sneze
sani-sandra
mamicka
sonja colakova
D-r Lidija Pazdrijan
DijanaP
Emilija
monabombona
mamamim
Simona's mom
Dara
mirecv
anusska
Big Sister
DraganaNik
Tivona
Anika
avanturistka
Majsi
Sandra
Janicka
bubamara***
butterfly
babysara
nnatasa
Megi
emi-nina
beti.liz
Pravnicka28
delfin76
Tifani
Annabel
Dzena
Monika
mamaAnita
Rocka
Mama Ane
BILE-ENA
baby24
Anuska1981
makresanska
PaceStojanovska
Janaxxxx
Sandra_Anja
lida
vecki
bibic
bubamara
Damjana
Ilince
Vesnicka
Ostoun
kirjana
Emi
Ves
Pipolino
moni2007
nata
biljanag
mama X
yarre
ZeleniCka
jasmina,mina
redsonja
Mama Vase
Lemate
kiki-riki
Juni08_Andrea
Sanja_Ivana
mama
kalinche70
rainbow
Sister
Zvezdicka
MamaMaja
M A M I
95 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 14 ... 24, 25, 26 ... 31 ... 37  Next
АвторПорака
monabombona
Прваче
Прваче
monabombona

Female
Број на мислења : 354
Локација : skopje
Расположение : nasmeana, sakam koga ne e toplo
Поени : 28380
Registration date : 2009-06-29

Свински грип !! - Page 25 Empty
ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty10.12.09 23:54

Гледавте ли на вести?Ккаков маркетинг и удрија на вакцината, бреј. Па тој новинарот од Алсат: Ние си ја знаеме нашата работа, тие нивната и затоа треба да се следи нивната препорака за примање на вакцината. Па и д-рот на крајот од интервјуто да не исплаши уште толку со фактот дека како ќе заладува, така ќе расте и бројот на болни, и на крајот бројот на починати. Луѓе, јас не знам веќе што да мислам, не прават будали или ни отвараат очи, а? Ова мене ми личеше на класична реклама за малоумни. Како еве ние ги слушаме препораките, па..А и Германката вакцина прими. Па тие во Германија не знаат што да им прават на вакцините, а тука...
Вратете се на почетокот Go down
macush
Полуматурант
Полуматурант
macush

Female
Број на мислења : 978
Расположение : :(((
Поени : 29638
Registration date : 2008-10-06

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty11.12.09 0:16

A be se mi e preku glava i vakcini i gripov,a najveke tie na tv so ona nivno bla-bla.Ne deka ne se plasam,normalno mislam deka sekoj sto e roditel se plasi,no malku oladiv.Normalno si funkcionirame,mm odi na rabota,decava u skolo i gradinka,a na vakcini ni ne pomisluvam,samo gospod neka ne cuva.I sto e najvazno pomalku gledam vesti.
kalinche70
Полуматурант
Полуматурант

Female
Број на мислења : 534
Локација : sk
Поени : 28184
Registration date : 2009-09-25

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty11.12.09 0:42

Mama Vase напиша:
ne mi e jasno.pravat ili ne?kako toa verojatnost,demek ke te kazat moze 70% go imas,taka nekako?
a oni sto vikaat koga covek ke prasa,bilo avicena ili adrialab?testot e za SG ili nesto slicno?
Vo Adrija lab bris vadat na identichen nachin kako na klinika samo na klinika go prakaat brisot vo Republichki zavod za zdravstvena zashtita.....e sega zoshto na ednive im treba 5 chasa a na drugite poveke ...neznam..ama izgleda do guzvata e.....
Rocka
Бруцош
Бруцош
Rocka

Male
Број на мислења : 2083
Локација : www
Расположение : на располагање
Поени : 30702
Registration date : 2008-09-03

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty11.12.09 9:43

Narod beži od vakcine – kreće rasprodaja?

Свински грип !! - Page 25 0,,4818347_1,00Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Vlasti su očekivale navalu na vakcine

Masovna vakcinacija protiv svinjskog gripa u Nemačkoj je izostala.
Nemačka država sada sedi na zalihama vakcine sa kojima ne zna
šta bi. Pokrajine koje su finansijski najgore prošle,
žele da ih prodaju u inostranstvu.

Savezna vlada i
lekari, međutim, i dalje pozivaju građane da se vakcinišu i
prenose da se novi talas infekcije očekuje već u januaru. Nemačka je
naručila 50 miliona doza vakcine, a vakcinisalo se samo pet do
šest miliona ljudi. Kuda sa ostatkom?

Panika nagomilala vakcine

Nemačke pokrajine su
u jeku opšte panike oko svinjskog gripa, kojoj su kumovali
mediji i farmaceutska industrija, na brzinu nakupovale vakcine od
firmi Novartis i Glakso Smit Klajn. Ti koncerni sada zadovoljno trljaju
ruke, jer im se agitovanje isplatilo – a to je jedino što
ih stvarno zanima.

Sada pokrajine čupaju
kosu na glavi i pokušavaju da u inostranstvu nađu kupce
za vakcinu koju Nemci neće. Vlada u Berlinu ih uverava da je dobro
što ima vakcine: „Dno krivulje ne sme da nas
zavara“, poručuje ministar zdravlja Filip Resler; „Može
doći drugi talas epidemije, virus može i da mutira“, tercira mu
šef Nemačke lekarske komore Kristof Fuks; „Ne treba
potceniti rizik“, upozorava šef Udruženja lekara Karl
Hajnc Miler.

Posle prvog, uvek dolazi drugi čin

No, nastupilo je ono što je dnevnik Vestdojče algemajne cajtung
nazvao „drugim delom farse“: „farmaceutska industrija
je želela brzu i dobru zaradu, Svetska zdravstvena organizacija (SZO)
je velikom brzinom proglasila pandemiju, pa političarima i vlastima
nije preostalo ništa drugo nego da naruče vakcinu. A onda su se
nagomilale greške, jer vakcina nije dovoljno testirana, pri
čemu su čak i zagovornici vakcinisanja odvraćali trudnice od nje
– a ljudi su dovoljno inteligentni da prepoznaju glumatanje
ministra zdravlja Reslera koji još želi da ih ubedi u
neophodnost vakcinisanja“, piše ovaj list.

Političke odluke su
donošene nebirokratski a nije bilo ni mnogo regulativa za
kliničke studije – na zadovoljstvo stručnjaka firme Novartis,
Ripa Ripuolija: „To je primer efikasnog delanja u nuždi... ali
tako nešto nam je potrebno i u normalnim vremenima, ukoliko
želimo zdravlje za svakog žitelja ove planete“.

Neke pokrajine, poput
Severne Rajne Vestfalije, odlučile su da razgovaraju direktno sa
„farmaceutima“ i zamole ih da smanje ugovorene
količine vakcina za isporuku.

autor: Saša Bojić

odg. urednik: Nemanja Rujević

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4994198,00.html?maca=ser-Blic%20Online-2569-xml-mrss
http://www.phpbbplanet.com/offtopic
Annabel
Прваче
Прваче
Annabel

Female
Број на мислења : 378
Локација : Skopje
Расположение : Super esenko
Поени : 28019
Registration date : 2009-09-27

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty11.12.09 9:48

Rocka, сепак ефектот е постигнат....фармацевтските компании си ги наполнале џеповите, а владите си останаа со прстот во уста, намален буџет и резерви од вакцини Свински грип !! - Page 25 1395
biljanag
Бруцош
Бруцош
biljanag

Female
Број на мислења : 2082
Локација : skopje, makedonija
Расположение : арно убаво
Поени : 31497
Registration date : 2008-01-27

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty11.12.09 10:16

dali seto ova e maslo na farmacevtskite kuki ili ne sega i ne e vazno
gripot postoi se siri zima zamav ! mladi luge koi nikogas ne bile vo kontakt so vakov vid na virus gi napaga nemozat da se izborat protiv nego pa umiraat!
ova se fakti neli?!
epa dali e potrebno resenie da se spasime nie i nasite deca od bolesta koja e segde okolu nas?
ova ke trae 3 godini dodeka ne stane i ovoj grip kako obicniot zar za celo vreme so maski koi traat dva saata celo vreme bez sobiranje na slavi svadbi i sl za da ne sirime zar celo vreme na strk ako i eden simptom se pojavi?...................

ako vakcinata e edinstven nacin dosega pronajden za da ne ne fati gripot togas ajde na vakcina!
edinstvena greska sto se napravi e toa sto zdravstvenite rabotnici nesakaat da ja primat vakcinata -ne im vlea doverba na obicniot narod
Annabel
Прваче
Прваче
Annabel

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty11.12.09 10:31

Bile, искрено, мене сеуште ми е страв да ја примам вакцината. Дома многу размислувавме со мм. Јас сум бремена а ќерка ми има 30 месеци (и двете сме во ризича група).

И да знаеш дека си во право во врска со докторите. Сите матични лекари што ги имаме - општиот, заболекарот, гинекологот и педијатарот, како и други пријатели - специјалисти од клиника, сите тие ни рекоа НЕ за вакцината. И нормално после ваква реакција од лекар дека треба да се замислиме (зборувам за лекари кои постојано го надоградуваат своето знаење, а не некои што застанале само на својата диплома).
Абе еден не најдовме да не убеди дека е добра и дека нема штетни последици.
Барем да имаше два три лекари да не убедат, верувам дека веднаш ќе се вакциниравме.

Уффф, навистина човек да не знае што да прави...
MamaMaja
Полуматурант
Полуматурант
MamaMaja

Female
Број на мислења : 1124
Локација : Скопје
Расположение : Детективско!
Поени : 29414
Registration date : 2009-01-27

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty11.12.09 10:44

Mama Vase напиша:
ne mi e jasno.pravat ili ne?kako toa verojatnost,demek ke te kazat moze 70% go imas,taka nekako?
a oni sto vikaat koga covek ke prasa,bilo avicena ili adrialab?testot e za SG ili nesto slicno?

Eve vaka, mnogu i mene mi bese vazno da doznam i doznav.

Ovoj test od 1700 denari moze da se napravi SAMO i SAMo ako imas izrazeni simptomi, visoka T e najvazniot.
Ako si u nekoja megjufaza, nema da bide validen toj test, ama moze da se napravi drug koj cini 5.500 denari.

Megjutoa, jas prasav zosto nekoj e lud da dava po 200 po 500 evra na testovi, ako i test od neceli 100 evra e ist.

I ona mi kaza: Epa ne e ist, se se toa razlicni testovi.

hihi Ja vikam samo pari, pari, pari!
http://www.mmm.com.mk
kalinche70
Полуматурант
Полуматурант

Female
Број на мислења : 534
Локација : sk
Поени : 28184
Registration date : 2009-09-25

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty11.12.09 11:33

biljanag напиша:

ova ke trae 3 godini dodeka ne stane i ovoj grip kako obicniot zar za celo vreme so maski koi traat dva saata celo vreme bez sobiranje na slavi svadbi i sl za da ne sirime zar celo vreme na strk ako i eden simptom se pojavi?...................

ovoj grip duri drugata godina ke bide machkina kashlica za pogolemiot del na lgjeto od Makedonija bidejki aktivnosta ovaa godina se ochekuva da mu bide se dodeka 50% od naselenieto ne se razboli ili ne dojde vo kontakt so gripot..za Skopje sum sigurna deka ne 50% 100% do april ke dojdeme site vo kontakt so AX1H1 ako veke i ne sme doshle,zatoa shto tuka e zarishteto
redsonja
Прваче
Прваче
redsonja

Female
Број на мислења : 154
Расположение : ljubovno
Поени : 28350
Registration date : 2009-06-22

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty11.12.09 11:53

Еве една информација од која можеме да заклушиме дека паниката е претерана

И Британците со заклучок дека H1N1 не е толку смртоносен

Лондон, 10 декември - Пандемскиот грип е помалку смртоносен отколку што се стравува, соопштија денеска британските здравствени официјални лица, три дена откако американски експерти изнесоа такво тврдење.

Тим на британската Агенција за заштита на здравјето искажа проценка - смртноста на заразените со вирусот А (H1N1) е само 0,026 отсто односно на 100.000 заболени има 26 смртни случаи.

Со тоа истражување се опфатени сите познати случаи на новиот грип во Британија од јуни, па до 8 ноември, а нивниот резултат би можело дополнително да поттикне сомневање дека здравствените власти и фармацеутските компании во извесна мерка ја преувеличуваат заканата од тој вирус.

Британскиот тим истакнува дека сите три пандемии на грип во 20 век биле повеќе смртносни отколку актуелната.

Од шпанската грозница во 1918 починале два до три отсто заболени, додека од пандемијата во 1957/58 и 1967/68 година смртноста изнесувала околу 0,2 отсто.

Новиот грип и во однос на обичниот-сезонскиот, не делува така опасно. Според податоците на Центарот за контрола и превенција на болести од прогласувањето на пандемијата од новиот грип во светот починале 10.074 лица додека од сезонскиот само во Европа може да го загубат животот 40.000 луѓе годишно.

Две третини од починатите во Британија од новиот грип припаѓале во ризични групи. Сепак, одзивот на жителите на Британија е скромен, јавуваат локалните медиуми.

Во понеделникот американските научници соопштија дека од новиот грип животот го губат 0,048 отсто заболени или еден на 2.000 луѓе
ariel
Почетник
Почетник

Female
Број на мислења : 28
Поени : 27818
Registration date : 2009-09-07

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty11.12.09 11:57

Mene me interesira kakvo e vaseto mislenje za vakcinite so ogled deka ima najrazlicni spekulacii. Planira li nekoj od vas da se vkcinira? Jas sum vo dilema i iskreno ne znam dali da se vakciniram ili ne pa da rizikuvam da se zarazam. Pozdrav!
Ostoun
Прваче
Прваче
Ostoun

Female
Број на мислења : 284
Локација : tetovo
Поени : 27955
Registration date : 2009-09-12

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty11.12.09 12:00

Kaj site postoi taa dilema ariel t.e. sto e pogolemo rizikot od vakcinata ili od samiot grip?
nnatasa
Полуматурант
Полуматурант
nnatasa

Female
Број на мислења : 1260
Локација : seuste vo skopje.... 96, 95, 94....
Расположение : top...
Поени : 30193
Registration date : 2009-01-14

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty11.12.09 12:01

biljanag напиша:
mladi luge koi nikogas ne bile vo kontakt so vakov vid na virus gi napaga nemozat da se izborat protiv nego pa umiraat!
ova se fakti neli?!

mislam deka so ova generaliziranje na nestoto elem, "faktite", so toa sto ke izostavis deka ovie sto pocinale bile hronicno bolni lica, ke dojdes do tvojot fakt i do "SG kosi mladi i nedolzni lugje koi pojma nemale nit od vratata na dnevnata nos ne podale...

gresis! ovie lugje bile so nekakva bolka predhodno i vaka ili onaka bile vo kontakt so nositel na SG. koga velam nositel, mislam i na razminuvanje vo trgovski na primer, so nekoj koj sto go imal gripot... znaci greska si deka od nigde nikade ke dobies svinski pa i obicen grip...

fakt e deka "prezerviran" nikoj ne moze da ostane, no isto tolku e fakt, deka so mienje na racete edno 600 pati vo denot sto kozata od racete ke ti se istenci, so butanje luk i pravenje soleni gargari kako i pienje mnogu vitamini od svezi namirnici direktno vlijaes na svoeto zdravje...
na krajot, koja e garancijata deka tamifly ili vakcina ke te spasi ? neli vo svetska 5 dusi umrele OD vakcinata...

Barem vo mienjeto race i vo ona sto ke go kupis i izedes od zelen pazar znaes odprilike sto ima, u vakcinata ama bas nemas pojma sto ima... toa deka nekoj minister ke kaze, navistina e za vreba????
ariel
Почетник
Почетник

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty11.12.09 12:03

Da interesna informacija redsonja, sigurno ke ni koristi odnosno ke ja namali panikata. No kaj nas dosega pocinaa 12 lica sto sporedeno so brojot na ziteli koi dosega se zarazeni, ako se presmeta smrtnosta ke izleze mnogu povisoka brojka od 0,2%. Toa e ona sto zagrizuva, kako i faktot deka pocinaa mladi lugje koi ne bile hronicno bolni.
ariel
Почетник
Почетник

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty11.12.09 12:08

Da se nadovrzam i na pogorenavedenoto, se slozuvam deka ne znaeme so ima vo vakcinite i kolku e opravdano da se primaat, no ne go znaeme ni rizikot dokolku ostaneme nevakcinirani. Sepak jas licno ne bi se vakcinirala vo prvite redovi, mozebi bi prifatila dokolku poveketo go storat toa na pr. 80% od naselenieto, pa i togas povtorno bi razmislila.
anusska
Почетник
Почетник
anusska

Female
Број на мислења : 75
Поени : 27444
Registration date : 2009-11-30

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty11.12.09 12:10

ariel напиша:
Da se nadovrzam i na pogorenavedenoto, se slozuvam deka ne znaeme so ima vo vakcinite i kolku e opravdano da se primaat, no ne go znaeme ni rizikot dokolku ostaneme nevakcinirani. Sepak jas licno ne bi se vakcinirala vo prvite redovi, mozebi bi prifatila dokolku poveketo go storat toa na pr. 80% od naselenieto, pa i togas povtorno bi razmislila.

Ха, ха ова звучи како никогаш, во тој случај. Свински грип !! - Page 25 592735
Mama Ane
Форумски газда
Форумски газда
Mama Ane

Female
Број на мислења : 5798
Расположение : во неизвесност
Поени : 31666
Registration date : 2008-11-06

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty11.12.09 12:11

Ни на ум не ми паѓа да се вакцинирам ни себе, а не па децата. Фала му на бога не спаѓаме во некоја ризична група, ама малку повеќе внимание на јакнење на имунитетот и се надевам нема да се сретнеме со свинскиов Smile
Annabel
Прваче
Прваче
Annabel

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty11.12.09 12:11

Ariel, ако се вакцинираат 80% од населението, можеби и ќе нема потреба да се вакцинираме, зашто по логика на нештата, со толкав број вакцинирани епидемијата би требало да исчезне.
anusska
Почетник
Почетник
anusska

Female
Број на мислења : 75
Поени : 27444
Registration date : 2009-11-30

Mama Ane напиша:
Ни на ум не ми паѓа да се вакцинирам ни себе, а не па децата. Фала му на бога не спаѓаме во некоја ризична група, ама малку повеќе внимание на јакнење на имунитетот и се надевам нема да се сретнеме со свинскиов Smile

Свински грип !! - Page 25 845524
Mila87
Полуматурант
Полуматурант
Mila87

Female
Број на мислења : 1068
Расположение : добро
Поени : 29414
Registration date : 2009-02-16

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty11.12.09 12:19

Јас се изнкупив цитрони, лимони, мандарини, и ич не му се плашам на грипов. Исто така и не планирам да се вакцинирам, не дека ми е страв од вакцината(воопшто не ми е),само не гледам потреба од тоа. Некако овие вакцините ми се како за сезонски грип, а и всушност сето ова така го доживувам. Се надевам дека се ќе испадне добро и нема да има потреба да се стресувам заради грип.
А за смртните случаи.... јас сум 10000% сигурна дека сите што починаа претходно биле некои хронично болни.
Misticia
Полуматурант
Полуматурант
Misticia

Female
Број на мислења : 1006
Расположение : бррррр
Поени : 30092
Registration date : 2008-08-31

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty11.12.09 12:29

промуслиманско прашање - ме интересира зошто немам друга работа

луѓе има свинско во вакцината?
elkicka
Почетник
Почетник
elkicka

Female
Број на мислења : 69
Поени : 28892
Registration date : 2009-02-10

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty11.12.09 12:35

Свински грип !! - Page 25 69779 ne!!!!!!!!!
kirjana
Почетник
Почетник

Female
Број на мислења : 21
Локација : ovde
Поени : 27885
Registration date : 2009-08-24

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty11.12.09 12:39

Не знам дали го видовте линкот што го поставив на крајот од стр 24 .Ако сте во можност видетего оти има доста интересни работи за СГ и доста зачудувачки. Сето ова го измислила СЗО и токму во годината со економска криза итн да не должам ќе видите!
redsonja
Прваче
Прваче
redsonja

Female
Број на мислења : 154
Расположение : ljubovno
Поени : 28350
Registration date : 2009-06-22

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty11.12.09 12:46

Сакам нешто да кажам околу она дека умираат млади луѓе за кои се потенцира дека се здрави. Слушнав за дечкото од Битола што почина на 25 години дека не умрел од свински грип. Во Битола се збори на големо дека тој си бил настинат неколку дена, а работел во автолакерска работилница. Дечкото многу лакирал во последните денови, а не користел заштитна маска. Го нашле онесвестен во работилницата, се затрул од отровните испарувања, па го префрлиле во болница.
Од мои другарки од Битола слушам дека и негови блиски роднини, тетин, прва братучетка, зборуваат дека не е вистина оти починал од свински грип!!!!
Бог да го прости, си умре млад човекот. Но, ова што го реков не знам колку е точно, јас не го тврдам ова, само ви пренесувам што сум слушнала. Неговите роднини биле и лути на упорното инсистирање дека умрел од грипот. Јас не сум од Битола, ако има некој битолчанец нека ме потврди или нека ме демантира за тоа што се зборува низ градот за овој случај.
Mama Vase
Полуматурант
Полуматурант
Mama Vase

Female
Број на мислења : 1437
Локација : Skopje,MK
Поени : 29934
Registration date : 2009-03-17

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty11.12.09 12:47

Пандемскиот грип е помалку смртоносен отколку што се стравува,
соопштија денеска британските здравствени официјални лица, три дена
откако американски експерти изнесоа такво тврдење.

a nasive imaat totalno razlicno mislenje.
pak ke pisam magarinja,magarinja ama koi?

Toa e ona sto zagrizuva, kako i faktot deka pocinaa mladi lugje koi ne bile hronicno bolni.

ne bea site mladi od vkupno 12 i del bea hronicno boni.
Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 25 Empty

Свински грип !!
Вратете се на почетокот 
Страна 25 of 37Отиди на страна : Previous  1 ... 14 ... 24, 25, 26 ... 31 ... 37  Next
 Similar topics
-