Како гостин форумот можете само да го читате. За да учествувате во дискусиите морате да се зачлените.
Доколку веќе сте член, логирајте се.
Како гостин форумот можете само да го читате. За да учествувате во дискусиите морате да се зачлените.
Доколку веќе сте член, логирајте се.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Првиот македонски семееен форум

HomeHome  Регистрирајте сеРегистрирајте се  Влез  
Portal
Родители и деца
Влез
Член:
Лозинка:
Логирај ме автоматски на секоја моја посета: 
:: Си ја заворавив лозинката!
Ноември 2024
ПонВтоСреЧетПетСабНед
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Барај

Display results as :

Rechercher Advanced Search

Свински грип !!

Go down 
+91
elkicka
macush
mami29
zence
Freya
IGI
emma2607
milena p
Mila87
ariel
mamacaci
Diana
saligrem
Misticia
smisjana
sneze
sani-sandra
mamicka
sonja colakova
D-r Lidija Pazdrijan
DijanaP
Emilija
monabombona
mamamim
Simona's mom
Dara
mirecv
anusska
Big Sister
DraganaNik
Tivona
Anika
avanturistka
Majsi
Sandra
Janicka
bubamara***
butterfly
babysara
nnatasa
Megi
emi-nina
beti.liz
Pravnicka28
delfin76
Tifani
Annabel
Dzena
Monika
mamaAnita
Rocka
Mama Ane
BILE-ENA
baby24
Anuska1981
makresanska
PaceStojanovska
Janaxxxx
Sandra_Anja
lida
vecki
bibic
bubamara
Damjana
Ilince
Vesnicka
Ostoun
kirjana
Emi
Ves
Pipolino
moni2007
nata
biljanag
mama X
yarre
ZeleniCka
jasmina,mina
redsonja
Mama Vase
Lemate
kiki-riki
Juni08_Andrea
Sanja_Ivana
mama
kalinche70
rainbow
Sister
Zvezdicka
MamaMaja
M A M I
95 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 12 ... 20, 21, 22 ... 29 ... 37  Next
АвторПорака
kalinche70
Полуматурант
Полуматурант

Female
Број на мислења : 534
Локација : sk
Поени : 28164
Registration date : 2009-09-25

Свински грип !! - Page 21 Empty
ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 13:58

i mene me interesira da mi kaze Sani dali moze da gi primat ovie vakcini i alergichni na jajce?
Вратете се на почетокот Go down
IGI
Прваче
Прваче
IGI

Female
Број на мислења : 121
Локација : Skopje
Расположение : in good mood
Поени : 28637
Registration date : 2009-04-09

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 13:59

Kolku sto znam ne moze Kalinche 70
sani-sandra
Прваче
Прваче
sani-sandra

Female
Број на мислења : 199
Локација : skopje
Расположение : postojano raspolozena
Поени : 28861
Registration date : 2009-03-11

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 14:18

jasmina,mina напиша:
Сани која вакцина ја прими Давид,од која фармацевтска куќа?и дали имаше нус појави потоа?
Imame od dve farmacevtski kuki ednata e americka,a drugata e holandska.Prvata sto stigna bese holandskata i neli ja primavme zdravstvenite rabotnici,a sega ja ima samo americkata!Jas i David ja primivme prvata uste pred skoro dve nedeli vednas stom ni stignaa,i nemame nikakvi nus pojavi,dodeka snaa mi e bremena vo cetvrti mesec i ja primi americkata i isto taka nema nus pojavi.
jasmina,mina
Бруцош
Бруцош

Female
Број на мислења : 2244
Расположение : kako vremeto :-))
Поени : 31084
Registration date : 2008-07-29

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 14:26

фала ти сани,и јас размислувам за имунизација.Рабрав дека имало француска некоја за децава во Млинбалкан ама не ми е додетализирана информацијава!ќе треба деновиве подобро да се информирам!
sani-sandra
Прваче
Прваче
sani-sandra

Female
Број на мислења : 199
Расположение : postojano raspolozena
Поени : 28861
Registration date : 2009-03-11

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 14:27

kalinche70 напиша:
i mene me interesira da mi kaze Sani dali moze da gi primat ovie vakcini i alergichni na jajce?
ti odgovoriv mislam vo p.p.
samo sto razgovarav so epidemiologot koj ni e sef na oddelot za vakcini i stvarno e dosta navlezen vo ovaa problematika,i sega vaka ,znaci vakcinata ja primaat site onie koj ne se alergicni na jajca iako i da ima nekoja nus pojava ne moze da mu bide nisto zatoa sto vo tie slucaevi imame i anti sok ,vo kontradikcii ne ni stoi deka alergicni na jajca ne smeat da ja primat,pa taka da odlukata e tvoja!
Zatoa sto ako ne dobra za alergicnite na jajca toa ke bide navedeno kako vo nekoi drugi vakcini a vo ovaa ne e navedeno.Licno moe mislenje najdobro da si se vidis so nas lekar-epidemiolog koj sto sve sto treba i sakas ke ti odgovori i obrazlozi.
Majsi
Прваче
Прваче
Majsi

Female
Број на мислења : 276
Расположение : OK
Поени : 27969
Registration date : 2009-09-18

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 14:30

Eve sto vikaat Srbite za noviot bran sto sledi:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?nav_id=396942&dd=08&mm=12&yyyy=2009
jasmina,mina
Бруцош
Бруцош

Female
Број на мислења : 2244
Расположение : kako vremeto :-))
Поени : 31084
Registration date : 2008-07-29

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 14:32

многу позитивен впечаток имам од докторите кај вас сани!Војдан таму ја прими ХИБ приватно и докторот што го прегледа пред вакцината е д-р Александар Стојановски епидемиолог,прекрасен доктор кој има многу познавање,навистина многу убаво ми ги укажа позитивностите од имунизација со гореспоменатата вакцина!Сигурно доста знае и за новата против свински грип!
Majsi
Прваче
Прваче
Majsi

Female
Број на мислења : 276
Расположение : OK
Поени : 27969
Registration date : 2009-09-18

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 14:35

Aman veke pak pocinati ova e veke uzas mislam deka stvarno e za panika......
Inaku vcera na "debatata" rekoa deka vakcinava bila i za tie sto se alergicni na jajca taka pisuvalo na neze(na vtorava vakcina se misli).....e sega gledajte kolku site razlicno ni kazuvaat edni vikaat deka ne smeat alergicnite da ja primaat a drugi vikaat moze Свински грип !! - Page 21 121539
Inaku i ednite i drugite se doktori Свински грип !! - Page 21 94333
Sandra_Anja
Бруцош
Бруцош
Sandra_Anja

Female
Број на мислења : 2057
Локација : Скопје
Расположение : насмеана
Поени : 30832
Registration date : 2008-07-14

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 14:37

Mene mi e mnoguuu simptomaticno sto tolku insistiraat na vakcinite. Koga ke gi potrosat, pretpostavuvam deka bas togas ke kazat eve sega se namaluva brojot na zaboleni.
kalinche70
Полуматурант
Полуматурант

Female
Број на мислења : 534
Локација : sk
Поени : 28164
Registration date : 2009-09-25

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 14:40

sani-sandra напиша:
kalinche70 напиша:
samo sto razgovarav so epidemiologot koj ni e sef na oddelot za vakcini i stvarno e dosta navlezen vo ovaa problematika,i sega vaka ,znaci vakcinata ja primaat site onie koj ne se alergicni na jajca iako i da ima nekoja nus pojava ne moze da mu bide nisto zatoa sto vo tie slucaevi imame i anti sok ,vo kontradikcii ne ni stoi deka alergicni na jajca ne smeat da ja primat,pa taka da odlukata e tvoja!
Zatoa sto ako ne dobra za alergicnite na jajca toa ke bide navedeno kako vo nekoi drugi vakcini a vo ovaa ne e navedeno.Licno moe mislenje najdobro da si se vidis so nas lekar-epidemiolog koj sto sve sto treba i sakas ke ti odgovori i obrazlozi.

Fala mnogu Sani a kade rabotish tochno i jas bi doshla stvarno da se konsultiram ,redno e so doktor da zboruvam
sneze
Бруцош
Бруцош
sneze

Female
Број на мислења : 2129
Расположение : ок
Поени : 30034
Registration date : 2008-11-21

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 14:51

Sani Sandra јас сум во центар инаку матичниот ми е во Идадија- центар(Млин Балкан) каде да се упатам за вакцина?
sneze
Бруцош
Бруцош
sneze

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 15:22

sneze напиша:
Sani Sandra јас сум во центар инаку матичниот ми е во Идадија- центар(Млин Балкан) каде да се упатам за вакцина?
ок фала за одговорот , требало во Пролече .
sneze
Бруцош
Бруцош
sneze

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 15:29

Сани Сандра а викаат за вакцината дека може да не примаш како што треба со потребната количина зошто од едно шишенце ставаат за повеќе луѓе составот може да е различен .?
и дали после некој месец или година може да се јават било какви нус појави од вакцината и за тоа викаат дека може ?

Дали може да фатиш СГ иако си примил вакцина да речеме пред месец дена?
Sanja_Ivana
Полуматурант
Полуматурант
Sanja_Ivana

Female
Број на мислења : 962
Расположение : Onaka
Поени : 30593
Registration date : 2008-05-09

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 16:22

Moze, vo Japonija, pocinal maz, a bil vakciniran, taka da toa ne e 100 % zastita.
mama
Матурант
Матурант
mama

Female
Број на мислења : 1745
Локација : Под сонцето!
Расположение : Veke ne sum osamena!!!
Поени : 30400
Registration date : 2008-06-14

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 16:35

А дали има некој информации за тоа колку е раширен вируси низ другите градови во републиката?Јас само слушнав дека највеке заразени има во Скопје,Прилеп,Битола и во Тетово.Ај ке ве молам кажете ако знаете.
DraganaNik
Почетник
Почетник

Female
Број на мислења : 45
Поени : 27945
Registration date : 2009-08-16

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 16:37

Nema na drugo mesto osven ovie gradovi sto ti se spomenati...Jas imam vo plan da go pratam maliot vo Gevgelija, neka sedi so baba i dedo, barem nego da go zastita dodeka trae ovaa fama,
mirecv
Полуматурант
Полуматурант
mirecv

Female
Број на мислења : 1212
Локација : doma
Расположение : Одлично
Поени : 30419
Registration date : 2008-08-02

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 16:40

мама никој точна бројка на заразени неможе да каже,а и како да кажат кога никој не знае,не оти земаат брисеви за потврдување Свински грип !! - Page 21 Icon_neutral
Незнам како е по другите градови ама овде во Битола има доста заболени...додуша сите грипозни состојби ги водат како сг. со образложение дека сезонски нема, сеуште е рано,така да сите со симптоми на грип се водат статистички како заболени од сг.
Исклучиво потешките случаеви изгледа се третираат со Тамифлу,а останатите со стандардна терапија,и ако некому се влошува состојбата го праќаат за Ск.
mama
Матурант
Матурант
mama

Female
Број на мислења : 1745
Локација : Под сонцето!
Расположение : Veke ne sum osamena!!!
Поени : 30400
Registration date : 2008-06-14

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 16:43

Sister prasa za vo Strumica dali ima zaboleni.Imate nekoja informacija?
MamaMaja
Полуматурант
Полуматурант
MamaMaja

Female
Број на мислења : 1124
Расположение : Детективско!
Поени : 29394
Registration date : 2009-01-27

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 17:02

Majsi напиша:
Aman veke pak pocinati ova e veke uzas mislam deka stvarno e za panika......
Inaku vcera na "debatata" rekoa deka vakcinava bila i za tie sto se alergicni na jajca taka pisuvalo na neze(na vtorava vakcina se misli).....e sega gledajte kolku site razlicno ni kazuvaat edni vikaat deka ne smeat alergicnite da ja primaat a drugi vikaat moze Свински грип !! - Page 21 121539
Inaku i ednite i drugite se doktori Свински грип !! - Page 21 94333

Vakcinite na Baxter sto sega se vo optek se za alergicni na jajca.
Smee bilo koj da ja primi.

Based on manufacturing processes, Vero cell technology may offer several advantages versus conventional egg-based vaccine technology. Baxter’s Vero cell manufacturing process is more rapid due to its ability to use a “native” virus that does not need to be modified to allow growth in chicken eggs, therefore accelerating vaccine production.

http://www.baxtervaccines.com/?news/3715
http://www.mmm.com.mk
MamaMaja
Полуматурант
Полуматурант
MamaMaja

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 17:05

Sandra_Anja напиша:
Mene ne mi e jasno nesto. Sega citam za Srbija. Tamu ima okolu 500-600 zaboleni, 32 pocinati i vo soopstenieto im pisuva deka prodolzuva trendot na opagjanje na zaboleni, potocno kaj vozrasnite grupi. A, se raboti za okolu 8 milioni narod.

Vo Srbija mnogu, mnogu pomalku testiraat otkolku kaj nas.
Kaj nas i za onie koi lekarot ke stiklira deka e sg i bez test gi vodat kako da se bolni.
32 pocinati bi bilo ekvivalent za 8 kaj nas, a kaj nas ima 12.
Znaci kaj niv ima pomala smrtnost.
BILE-ENA
Прваче
Прваче
BILE-ENA

Female
Број на мислења : 395
Поени : 29442
Registration date : 2008-11-20

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 17:51

Moze, vo Japonija, pocinal maz, a bil vakciniran, taka da toa ne e 100 % zastita.

E sea em vakciniran,em zabolel ,em umrel,a kolku bil zdrav i pred kolku vreme ja primil vakcinata i kolku stura bese informacijata.....
Mama Vase
Полуматурант
Полуматурант
Mama Vase

Female
Број на мислења : 1437
Локација : Skopje,MK
Поени : 29914
Registration date : 2009-03-17

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 18:26

sani-sandra Zatoa sto ako ne dobra za alergicnite na jajca toa ke bide navedeno kako vo nekoi drugi vakcini a vo ovaa ne e navedeno.

e aj sega vidi.ti si strucno lice rabotis so najstrucnite.
ako e za alergicni ke pisuva,ako ne e za alergicni pak ke pisuva.pa toa ne e mala rabota alergija na jajce.koi se tie drugi na koj se ubavo si pisuva.a kakvi se ovie na koj nisto ne pisuva.kakov zaklucok sega covek da dobie od ova?
pa imalo otpor kaj roditelite.
Janaxxxx
Полуматурант
Полуматурант
Janaxxxx

Female
Број на мислења : 1005
Локација : Nekade po Evropa!
Расположение : Ubavo
Поени : 29728
Registration date : 2008-11-02

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 20:36

sani-sandra напиша:
kalinche70 напиша:
Jas mislam deka si greska mnogu dobro e navedeno vo upatsvoto na vakcinata deka ne e adekvatna za luge alergicni na jajca, imam koleska koja pod nikoj uslov nesmee da se vakcinira samo radi taa alergija i so site doktori se konsultirase i site se na toa mislenje!
Alergicnite luge na jajca moze da ja primaat vakcinata koja ne e napravena vo jajca!
MamaMaja
Полуматурант
Полуматурант
MamaMaja

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 21:11

Janaxxxx напиша:
sani-sandra напиша:
kalinche70 напиша:

Jas mislam deka si greska mnogu dobro e navedeno vo upatsvoto na vakcinata deka ne e adekvatna za luge alergicni na jajca, imam koleska koja pod nikoj uslov nesmee da se vakcinira samo radi taa alergija i so site doktori se konsultirase i site se na toa mislenje!
Alergicnite luge na jajca moze da ja primaat vakcinata koja ne e napravena vo jajca!

Zasto ne citate lugje???

MamaMaja напиша:

Vakcinite na Baxter sto sega se vo optek se za alergicni na jajca.
Smee bilo koj da ja primi.

Based on manufacturing processes, Vero cell technology may offer several advantages versus conventional egg-based vaccine technology. Baxter’s Vero cell manufacturing process is more rapid due to its ability to use a “native” virus that does not need to be modified to allow growth in chicken eggs, therefore accelerating vaccine production.

http://www.baxtervaccines.com/?news/3715
Mama Vase
Полуматурант
Полуматурант
Mama Vase

Female
Број на мислења : 1437
Локација : Skopje,MK
Поени : 29914
Registration date : 2009-03-17

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty09.12.09 21:57

maja ti kako poupatena so ovie vakcini ne e loso da napises edno rezime.
prvo trebase da stignat edni,pa se odkazaa.stigna nekakva si donacija od turcija.pa stignaa naracanite od vlada,pa sega pak nekoja nova tura vo ponedelnik.gledas i lugje sto rabotat vo zdravstvo pojma nemaat a ne pa nie obicni gragjani.
sekako dokolku si 100% sigurna.ne e loso vaka napisano da se znae,pogotovo za alergicni i za deca.
slusnav deka i vo srbija bilo kasa-popara.navodno vakcinite ne bile za deca pod 4 god. vozrast.ne mi e sigurna informacijava.
Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 21 Empty

Свински грип !!
Вратете се на почетокот 
Страна 21 of 37Отиди на страна : Previous  1 ... 12 ... 20, 21, 22 ... 29 ... 37  Next
 Similar topics
-