| Свински грип !! | |
|
+91elkicka macush mami29 zence Freya IGI emma2607 milena p Mila87 ariel mamacaci Diana saligrem Misticia smisjana sneze sani-sandra mamicka sonja colakova D-r Lidija Pazdrijan DijanaP Emilija monabombona mamamim Simona's mom Dara mirecv anusska Big Sister DraganaNik Tivona Anika avanturistka Majsi Sandra Janicka bubamara*** butterfly babysara nnatasa Megi emi-nina beti.liz Pravnicka28 delfin76 Tifani Annabel Dzena Monika mamaAnita Rocka Mama Ane BILE-ENA baby24 Anuska1981 makresanska PaceStojanovska Janaxxxx Sandra_Anja lida vecki bibic bubamara Damjana Ilince Vesnicka Ostoun kirjana Emi Ves Pipolino moni2007 nata biljanag mama X yarre ZeleniCka jasmina,mina redsonja Mama Vase Lemate kiki-riki Juni08_Andrea Sanja_Ivana mama kalinche70 rainbow Sister Zvezdicka MamaMaja M A M I 95 posters |
|
Автор | Порака |
---|
kalinche70 Полуматурант
Број на мислења : 534 Age : 54 Локација : sk Поени : 28164 Registration date : 2009-09-25
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:58 | |
| i mene me interesira da mi kaze Sani dali moze da gi primat ovie vakcini i alergichni na jajce? | |
|
| |
IGI Прваче
Број на мислења : 121 Age : 45 Локација : Skopje Расположение : in good mood Поени : 28637 Registration date : 2009-04-09
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:59 | |
| Kolku sto znam ne moze Kalinche 70 | |
|
| |
sani-sandra Прваче
Број на мислења : 199 Age : 47 Локација : skopje Расположение : postojano raspolozena Поени : 28861 Registration date : 2009-03-11
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 14:18 | |
| - jasmina,mina напиша:
- Сани која вакцина ја прими Давид,од која фармацевтска куќа?и дали имаше нус појави потоа?
Imame od dve farmacevtski kuki ednata e americka,a drugata e holandska.Prvata sto stigna bese holandskata i neli ja primavme zdravstvenite rabotnici,a sega ja ima samo americkata!Jas i David ja primivme prvata uste pred skoro dve nedeli vednas stom ni stignaa,i nemame nikakvi nus pojavi,dodeka snaa mi e bremena vo cetvrti mesec i ja primi americkata i isto taka nema nus pojavi. | |
|
| |
jasmina,mina Бруцош
Број на мислења : 2244 Age : 46 Локација : skopje Расположение : kako vremeto :-)) Поени : 31084 Registration date : 2008-07-29
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 14:26 | |
| фала ти сани,и јас размислувам за имунизација.Рабрав дека имало француска некоја за децава во Млинбалкан ама не ми е додетализирана информацијава!ќе треба деновиве подобро да се информирам! | |
|
| |
sani-sandra Прваче
Број на мислења : 199 Age : 47 Локација : skopje Расположение : postojano raspolozena Поени : 28861 Registration date : 2009-03-11
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 14:27 | |
| - kalinche70 напиша:
- i mene me interesira da mi kaze Sani dali moze da gi primat ovie vakcini i alergichni na jajce?
ti odgovoriv mislam vo p.p. samo sto razgovarav so epidemiologot koj ni e sef na oddelot za vakcini i stvarno e dosta navlezen vo ovaa problematika,i sega vaka ,znaci vakcinata ja primaat site onie koj ne se alergicni na jajca iako i da ima nekoja nus pojava ne moze da mu bide nisto zatoa sto vo tie slucaevi imame i anti sok ,vo kontradikcii ne ni stoi deka alergicni na jajca ne smeat da ja primat,pa taka da odlukata e tvoja! Zatoa sto ako ne dobra za alergicnite na jajca toa ke bide navedeno kako vo nekoi drugi vakcini a vo ovaa ne e navedeno.Licno moe mislenje najdobro da si se vidis so nas lekar-epidemiolog koj sto sve sto treba i sakas ke ti odgovori i obrazlozi. | |
|
| |
Majsi Прваче
Број на мислења : 276 Age : 53 Локација : Skopje Расположение : OK Поени : 27969 Registration date : 2009-09-18
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 14:30 | |
| Eve sto vikaat Srbite za noviot bran sto sledi: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?nav_id=396942&dd=08&mm=12&yyyy=2009 | |
|
| |
jasmina,mina Бруцош
Број на мислења : 2244 Age : 46 Локација : skopje Расположение : kako vremeto :-)) Поени : 31084 Registration date : 2008-07-29
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 14:32 | |
| многу позитивен впечаток имам од докторите кај вас сани!Војдан таму ја прими ХИБ приватно и докторот што го прегледа пред вакцината е д-р Александар Стојановски епидемиолог,прекрасен доктор кој има многу познавање,навистина многу убаво ми ги укажа позитивностите од имунизација со гореспоменатата вакцина!Сигурно доста знае и за новата против свински грип! | |
|
| |
Majsi Прваче
Број на мислења : 276 Age : 53 Локација : Skopje Расположение : OK Поени : 27969 Registration date : 2009-09-18
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 14:35 | |
| Aman veke pak pocinati ova e veke uzas mislam deka stvarno e za panika...... Inaku vcera na "debatata" rekoa deka vakcinava bila i za tie sto se alergicni na jajca taka pisuvalo na neze(na vtorava vakcina se misli).....e sega gledajte kolku site razlicno ni kazuvaat edni vikaat deka ne smeat alergicnite da ja primaat a drugi vikaat moze Inaku i ednite i drugite se doktori | |
|
| |
Sandra_Anja Бруцош
Број на мислења : 2057 Age : 43 Локација : Скопје Расположение : насмеана Поени : 30832 Registration date : 2008-07-14
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 14:37 | |
| Mene mi e mnoguuu simptomaticno sto tolku insistiraat na vakcinite. Koga ke gi potrosat, pretpostavuvam deka bas togas ke kazat eve sega se namaluva brojot na zaboleni. | |
|
| |
kalinche70 Полуматурант
Број на мислења : 534 Age : 54 Локација : sk Поени : 28164 Registration date : 2009-09-25
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 14:40 | |
| - sani-sandra напиша:
- kalinche70 напиша:
- i mene me interesira da mi kaze Sani dali moze da gi primat ovie vakcini i alergichni na jajce?
ti odgovoriv mislam vo p.p. samo sto razgovarav so epidemiologot koj ni e sef na oddelot za vakcini i stvarno e dosta navlezen vo ovaa problematika,i sega vaka ,znaci vakcinata ja primaat site onie koj ne se alergicni na jajca iako i da ima nekoja nus pojava ne moze da mu bide nisto zatoa sto vo tie slucaevi imame i anti sok ,vo kontradikcii ne ni stoi deka alergicni na jajca ne smeat da ja primat,pa taka da odlukata e tvoja! Zatoa sto ako ne dobra za alergicnite na jajca toa ke bide navedeno kako vo nekoi drugi vakcini a vo ovaa ne e navedeno.Licno moe mislenje najdobro da si se vidis so nas lekar-epidemiolog koj sto sve sto treba i sakas ke ti odgovori i obrazlozi. Fala mnogu Sani a kade rabotish tochno i jas bi doshla stvarno da se konsultiram ,redno e so doktor da zboruvam | |
|
| |
sneze Бруцош
Број на мислења : 2129 Age : 45 Локација : skopje Расположение : ок Поени : 30034 Registration date : 2008-11-21
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 14:51 | |
| Sani Sandra јас сум во центар инаку матичниот ми е во Идадија- центар(Млин Балкан) каде да се упатам за вакцина? | |
|
| |
sneze Бруцош
Број на мислења : 2129 Age : 45 Локација : skopje Расположение : ок Поени : 30034 Registration date : 2008-11-21
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 15:22 | |
| - sneze напиша:
- Sani Sandra јас сум во центар инаку матичниот ми е во Идадија- центар(Млин Балкан) каде да се упатам за вакцина?
ок фала за одговорот , требало во Пролече . | |
|
| |
sneze Бруцош
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 15:29 | |
| Сани Сандра а викаат за вакцината дека може да не примаш како што треба со потребната количина зошто од едно шишенце ставаат за повеќе луѓе составот може да е различен .? и дали после некој месец или година може да се јават било какви нус појави од вакцината и за тоа викаат дека може ?
Дали може да фатиш СГ иако си примил вакцина да речеме пред месец дена? | |
|
| |
Sanja_Ivana Полуматурант
Број на мислења : 962 Age : 41 Локација : Skopje Расположение : Onaka Поени : 30593 Registration date : 2008-05-09
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 16:22 | |
| Moze, vo Japonija, pocinal maz, a bil vakciniran, taka da toa ne e 100 % zastita. | |
|
| |
mama Матурант
Број на мислења : 1745 Age : 42 Локација : Под сонцето! Расположение : Veke ne sum osamena!!! Поени : 30400 Registration date : 2008-06-14
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 16:35 | |
| А дали има некој информации за тоа колку е раширен вируси низ другите градови во републиката?Јас само слушнав дека највеке заразени има во Скопје,Прилеп,Битола и во Тетово.Ај ке ве молам кажете ако знаете. | |
|
| |
DraganaNik Почетник
Број на мислења : 45 Age : 49 Локација : skopje Поени : 27945 Registration date : 2009-08-16
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 16:37 | |
| Nema na drugo mesto osven ovie gradovi sto ti se spomenati...Jas imam vo plan da go pratam maliot vo Gevgelija, neka sedi so baba i dedo, barem nego da go zastita dodeka trae ovaa fama, | |
|
| |
mirecv Полуматурант
Број на мислења : 1212 Age : 46 Локација : doma Расположение : Одлично Поени : 30419 Registration date : 2008-08-02
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 16:40 | |
| мама никој точна бројка на заразени неможе да каже,а и како да кажат кога никој не знае,не оти земаат брисеви за потврдување Незнам како е по другите градови ама овде во Битола има доста заболени...додуша сите грипозни состојби ги водат како сг. со образложение дека сезонски нема, сеуште е рано,така да сите со симптоми на грип се водат статистички како заболени од сг. Исклучиво потешките случаеви изгледа се третираат со Тамифлу,а останатите со стандардна терапија,и ако некому се влошува состојбата го праќаат за Ск. | |
|
| |
mama Матурант
Број на мислења : 1745 Age : 42 Локација : Под сонцето! Расположение : Veke ne sum osamena!!! Поени : 30400 Registration date : 2008-06-14
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 16:43 | |
| Sister prasa za vo Strumica dali ima zaboleni.Imate nekoja informacija? | |
|
| |
MamaMaja Полуматурант
Број на мислења : 1124 Age : 51 Локација : Скопје Расположение : Детективско! Поени : 29394 Registration date : 2009-01-27
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 17:02 | |
| - Majsi напиша:
- Aman veke pak pocinati ova e veke uzas mislam deka stvarno e za panika......
Inaku vcera na "debatata" rekoa deka vakcinava bila i za tie sto se alergicni na jajca taka pisuvalo na neze(na vtorava vakcina se misli).....e sega gledajte kolku site razlicno ni kazuvaat edni vikaat deka ne smeat alergicnite da ja primaat a drugi vikaat moze Inaku i ednite i drugite se doktori Vakcinite na Baxter sto sega se vo optek se za alergicni na jajca. Smee bilo koj da ja primi. Based on manufacturing processes, Vero cell technology may offer several advantages versus conventional egg-based vaccine technology. Baxter’s Vero cell manufacturing process is more rapid due to its ability to use a “native” virus that does not need to be modified to allow growth in chicken eggs, therefore accelerating vaccine production. http://www.baxtervaccines.com/?news/3715 | |
|
| |
MamaMaja Полуматурант
Број на мислења : 1124 Age : 51 Локација : Скопје Расположение : Детективско! Поени : 29394 Registration date : 2009-01-27
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 17:05 | |
| - Sandra_Anja напиша:
- Mene ne mi e jasno nesto. Sega citam za Srbija. Tamu ima okolu 500-600 zaboleni, 32 pocinati i vo soopstenieto im pisuva deka prodolzuva trendot na opagjanje na zaboleni, potocno kaj vozrasnite grupi. A, se raboti za okolu 8 milioni narod.
Vo Srbija mnogu, mnogu pomalku testiraat otkolku kaj nas. Kaj nas i za onie koi lekarot ke stiklira deka e sg i bez test gi vodat kako da se bolni. 32 pocinati bi bilo ekvivalent za 8 kaj nas, a kaj nas ima 12. Znaci kaj niv ima pomala smrtnost. | |
|
| |
BILE-ENA Прваче
Број на мислења : 395 Age : 53 Локација : skopje Поени : 29442 Registration date : 2008-11-20
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 17:51 | |
| Moze, vo Japonija, pocinal maz, a bil vakciniran, taka da toa ne e 100 % zastita.
E sea em vakciniran,em zabolel ,em umrel,a kolku bil zdrav i pred kolku vreme ja primil vakcinata i kolku stura bese informacijata..... | |
|
| |
Mama Vase Полуматурант
Број на мислења : 1437 Age : 48 Локација : Skopje,MK Поени : 29914 Registration date : 2009-03-17
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 18:26 | |
| sani-sandra Zatoa sto ako ne dobra za alergicnite na jajca toa ke bide navedeno kako vo nekoi drugi vakcini a vo ovaa ne e navedeno.
e aj sega vidi.ti si strucno lice rabotis so najstrucnite. ako e za alergicni ke pisuva,ako ne e za alergicni pak ke pisuva.pa toa ne e mala rabota alergija na jajce.koi se tie drugi na koj se ubavo si pisuva.a kakvi se ovie na koj nisto ne pisuva.kakov zaklucok sega covek da dobie od ova? pa imalo otpor kaj roditelite. | |
|
| |
Janaxxxx Полуматурант
Број на мислења : 1005 Age : 41 Локација : Nekade po Evropa! Расположение : Ubavo Поени : 29728 Registration date : 2008-11-02
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 20:36 | |
| - sani-sandra напиша:
- kalinche70 напиша:
ti odgovoriv mislam vo p.p. samo sto razgovarav so epidemiologot koj ni e sef na oddelot za vakcini i stvarno e dosta navlezen vo ovaa problematika,i sega vaka ,znaci vakcinata ja primaat site onie koj ne se alergicni na jajca iako i da ima nekoja nus pojava ne moze da mu bide nisto zatoa sto vo tie slucaevi imame i anti sok ,vo kontradikcii ne ni stoi deka alergicni na jajca ne smeat da ja primat,pa taka da odlukata e tvoja! Zatoa sto ako ne dobra za alergicnite na jajca toa ke bide navedeno kako vo nekoi drugi vakcini a vo ovaa ne e navedeno.Licno moe mislenje najdobro da si se vidis so nas lekar-epidemiolog koj sto sve sto treba i sakas ke ti odgovori i obrazlozi. Jas mislam deka si greska mnogu dobro e navedeno vo upatsvoto na vakcinata deka ne e adekvatna za luge alergicni na jajca, imam koleska koja pod nikoj uslov nesmee da se vakcinira samo radi taa alergija i so site doktori se konsultirase i site se na toa mislenje! Alergicnite luge na jajca moze da ja primaat vakcinata koja ne e napravena vo jajca! | |
|
| |
MamaMaja Полуматурант
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 21:11 | |
| - Janaxxxx напиша:
- sani-sandra напиша:
- kalinche70 напиша:
ti odgovoriv mislam vo p.p. samo sto razgovarav so epidemiologot koj ni e sef na oddelot za vakcini i stvarno e dosta navlezen vo ovaa problematika,i sega vaka ,znaci vakcinata ja primaat site onie koj ne se alergicni na jajca iako i da ima nekoja nus pojava ne moze da mu bide nisto zatoa sto vo tie slucaevi imame i anti sok ,vo kontradikcii ne ni stoi deka alergicni na jajca ne smeat da ja primat,pa taka da odlukata e tvoja! Zatoa sto ako ne dobra za alergicnite na jajca toa ke bide navedeno kako vo nekoi drugi vakcini a vo ovaa ne e navedeno.Licno moe mislenje najdobro da si se vidis so nas lekar-epidemiolog koj sto sve sto treba i sakas ke ti odgovori i obrazlozi. Jas mislam deka si greska mnogu dobro e navedeno vo upatsvoto na vakcinata deka ne e adekvatna za luge alergicni na jajca, imam koleska koja pod nikoj uslov nesmee da se vakcinira samo radi taa alergija i so site doktori se konsultirase i site se na toa mislenje! Alergicnite luge na jajca moze da ja primaat vakcinata koja ne e napravena vo jajca! Zasto ne citate lugje??? - MamaMaja напиша:
Vakcinite na Baxter sto sega se vo optek se za alergicni na jajca. Smee bilo koj da ja primi.
Based on manufacturing processes, Vero cell technology may offer several advantages versus conventional egg-based vaccine technology. Baxter’s Vero cell manufacturing process is more rapid due to its ability to use a “native” virus that does not need to be modified to allow growth in chicken eggs, therefore accelerating vaccine production.
http://www.baxtervaccines.com/?news/3715 | |
|
| |
Mama Vase Полуматурант
Број на мислења : 1437 Age : 48 Локација : Skopje,MK Поени : 29914 Registration date : 2009-03-17
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 21:57 | |
| maja ti kako poupatena so ovie vakcini ne e loso da napises edno rezime. prvo trebase da stignat edni,pa se odkazaa.stigna nekakva si donacija od turcija.pa stignaa naracanite od vlada,pa sega pak nekoja nova tura vo ponedelnik.gledas i lugje sto rabotat vo zdravstvo pojma nemaat a ne pa nie obicni gragjani. sekako dokolku si 100% sigurna.ne e loso vaka napisano da se znae,pogotovo za alergicni i za deca. slusnav deka i vo srbija bilo kasa-popara.navodno vakcinite ne bile za deca pod 4 god. vozrast.ne mi e sigurna informacijava. | |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: Свински грип !! | |
| |
|
| |
| Свински грип !! | |
|