Како гостин форумот можете само да го читате. За да учествувате во дискусиите морате да се зачлените.
Доколку веќе сте член, логирајте се.
Како гостин форумот можете само да го читате. За да учествувате во дискусиите морате да се зачлените.
Доколку веќе сте член, логирајте се.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Првиот македонски семееен форум

HomeHome  Регистрирајте сеРегистрирајте се  Влез  
Portal
Родители и деца
Влез
Член:
Лозинка:
Логирај ме автоматски на секоја моја посета: 
:: Си ја заворавив лозинката!
Ноември 2024
ПонВтоСреЧетПетСабНед
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Барај

Display results as :

Rechercher Advanced Search

Свински грип !!

Go down 
+91
elkicka
macush
mami29
zence
Freya
IGI
emma2607
milena p
Mila87
ariel
mamacaci
Diana
saligrem
Misticia
smisjana
sneze
sani-sandra
mamicka
sonja colakova
D-r Lidija Pazdrijan
DijanaP
Emilija
monabombona
mamamim
Simona's mom
Dara
mirecv
anusska
Big Sister
DraganaNik
Tivona
Anika
avanturistka
Majsi
Sandra
Janicka
bubamara***
butterfly
babysara
nnatasa
Megi
emi-nina
beti.liz
Pravnicka28
delfin76
Tifani
Annabel
Dzena
Monika
mamaAnita
Rocka
Mama Ane
BILE-ENA
baby24
Anuska1981
makresanska
PaceStojanovska
Janaxxxx
Sandra_Anja
lida
vecki
bibic
bubamara
Damjana
Ilince
Vesnicka
Ostoun
kirjana
Emi
Ves
Pipolino
moni2007
nata
biljanag
mama X
yarre
ZeleniCka
jasmina,mina
redsonja
Mama Vase
Lemate
kiki-riki
Juni08_Andrea
Sanja_Ivana
mama
kalinche70
rainbow
Sister
Zvezdicka
MamaMaja
M A M I
95 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 11 ... 19, 20, 21 ... 28 ... 37  Next
АвторПорака
jasmina,mina
Бруцош
Бруцош

Female
Број на мислења : 2244
Локација : skopje
Расположение : kako vremeto :-))
Поени : 31084
Registration date : 2008-07-29

Свински грип !! - Page 20 Empty
ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty09.12.09 13:09

тоа е најстрашното што на ладно вирусот е многу отпорен!
Вратете се на почетокот Go down
redsonja
Прваче
Прваче
redsonja

Female
Број на мислења : 154
Расположение : ljubovno
Поени : 28330
Registration date : 2009-06-22

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty09.12.09 13:10

Навистина жалосно е. Само господ да не чува.

Еве што најдов по нет

Вирусот од новиот грип ги оштетува респираторните патишта

Актуелниот вирус, грипот А(Х1Н1) ги оштетува сите респираторни патишта од душникот до белодробната алвеола, исто како вирусите кои предизвикале смртоносна пандемија во 1918 и 1957 година, покажаа резултатите од едно истражување на научници од Америка.
Група научници од Институтот за национално здравје од САД, до тој заклучок дошле откако направиле испитување со микроскоп на ткивата од 34 луѓе кои починале од Х1Н1.
Џефри Тојбенберг, еден од авторите на истражувањето, истакна дека истражувачите откриле низа оштетувања како на горните така и на долните респираторни патишта.
Кај сите испитани случаи, научниците откриле воспаление на душникот и бронхиите, кои на некои места биле многу оштетени.
Истражувањето покажало дека жртвите од новиот грип воглавно од порано имале здравствени проблеми, срцеви или респираторни заболувања, дефициенција на имунолошкиот систем или се работи за трудници, што веќе било забележано иза време на претходните пандемии.
Научниците открија уште една карактеристика кај жрвите од грипот, а тоа е дебелината.
- Дебелината не беше идентификувана за време на претходните пандемии, а природната врска помеѓу грипот и дебелината се уште не е разјаснета, истакна Тојбенбергер.

И претходно докторите нагласуваа дека во ризични групи се дебелите луѓе.
Sandra_Anja
Бруцош
Бруцош
Sandra_Anja

Female
Број на мислења : 2057
Локација : Скопје
Расположение : насмеана
Поени : 30832
Registration date : 2008-07-14

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty09.12.09 13:10

Na sajtot vidov jas, ama samo naslov, nema nisto pokonkretno.
nata
Полуматурант
Полуматурант
nata

Female
Број на мислења : 517
Локација : makedonija
Поени : 28760
Registration date : 2009-05-15

каде бе Сандрич неможам да видам на интернет, леле ужас бог да ги прости пак млади ле се?
Annabel
Прваче
Прваче
Annabel

Female
Број на мислења : 378
Локација : Skopje
Расположение : Super esenko
Поени : 27999
Registration date : 2009-09-27

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty09.12.09 13:11

nata напиша:
Е сега сакам да ви кажам нешто.и јас како Калинче многу се плашам од С.Г. триста ума ми поминаа низ глава и пак незнам што да правам толку неодлучна никогаш во живот не сум била, ми ја раздрма самодовербата грипов.
Само што дојдов од кај матичниот педијатар на Филип реномиран док. ако нешто и тоа значи во оваа ситуција и знаете што ми рече„ Јас како педијатар и како мајка душата не ми дава да ви речам дека треба да го вакцинирате детето,а нели треба и дури да ве убедувам во тоа да го вакцинирате вакцината не е доволно испитана и незначи дека сега ќе има последици веднаш по апликацијата, може да дојде до последици, а и немора и во понатамошниот развој кај детето од причина што тие се сеуште многу мали, јас како негов педјатар велам не за вакцината, а на ваше инсистирање ако сакате ќе ви дадам потврда“ Е ај сега имај памет во глава не на нервна незнам кај ќе завршам, ова е стварно појако од мене.

И јас се соочувам со истиот проблем, од матичните доктори до доктори пријатели, сите тие ни рекоа не за вакцината. Значи, нема кој да не охрабри...А министерот, гледам и тој е доктор по професија...ама со многу помало искуство од оние со кои што се советувам (зборувам за доктори кои го доусовршувале своето образование и во странство и постојано се дообразуваат, а не за доктори кои ја земале дипломата и толку од ниовното образование).

Навистина сме во ситуација каде треба сами да одлучиме, а ние сме лаици кои шетаме по интернет сајтови, се плашиме кога слушаме дека некој умрел, а од друга страна кога ќе слушнам колку бил мал одзивот во Германија, се прашувам ЗОШТО?

Јас уште еднаш ќе кажам, не сме доволно охрабрени...
kalinche70
Полуматурант
Полуматурант

Female
Број на мислења : 534
Локација : sk
Поени : 28164
Registration date : 2009-09-25

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty09.12.09 13:12

nata напиша:
Е сега сакам да ви кажам нешто.и јас како Калинче многу се плашам од С.Г. триста ума ми поминаа низ глава и пак незнам што да правам толку неодлучна никогаш во живот не сум била, ми ја раздрма самодовербата грипов.
Само што дојдов од кај матичниот педијатар на Филип реномиран док. ако нешто и тоа значи во оваа ситуција и знаете што ми рече„ Јас како педијатар и како мајка душата не ми дава да ви речам дека треба да го вакцинирате детето,а нели треба и дури да ве убедувам во тоа да го вакцинирате вакцината не е доволно испитана и незначи дека сега ќе има последици веднаш по апликацијата, може да дојде до последици, а и немора и во понатамошниот развој кај детето од причина што тие се сеуште многу мали, јас како негов педјатар велам не за вакцината, а на ваше инсистирање ако сакате ќе ви дадам потврда“ Е ај сега имај памет во глава не на нервна незнам кај ќе завршам, ова е стварно појако од мене.

Nata i jas sum na sto misli,ajde jas da se vakciniram si vikam....neznam,pochnuvam da se razmisluvam za vakcina za sebe,a pedijatarot e isto protiv da se vakcinira Ivo
Sandra_Anja
Бруцош
Бруцош
Sandra_Anja

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty09.12.09 13:12

nata напиша:
каде бе Сандрич неможам да видам на интернет, леле ужас бог да ги прости пак млади ле се?
Nata, na prvata, glavna strana gore levo ide samo naslov. Pisuva najnovo...
Annabel
Прваче
Прваче
Annabel

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty09.12.09 13:20

Леле, а јас во 2 денес треба да идам на ГАК. Се надевам дека нема по улиците на државна да се заразам...
nata
Полуматурант
Полуматурант
nata

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty09.12.09 13:24

Анабел обавезно!!! во кругот на Државна стави си маска земиси гел во ташна, јас сега сум по клиника заради татко ми имаше мозочен удар баш сега тоа е животот, ама за другово ич да не ти е гајле тури маската па кој како сака нека рече.Поздрав
nata
Полуматурант
Полуматурант
nata

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty09.12.09 13:28

Добро видов Сандра,ова им излезе од контрола на нашиве Доктори е стварно сум и лута и уплашена и секаква, е сега само ми фали коментар од типот “Не паничете“ и мислам дека ќе збеснам.
Annabel
Прваче
Прваче
Annabel

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty09.12.09 13:30

Фала Нате....Овие од комисија за патолошка почнаа да се занесуваат, па сега и во ГАК ме праќаат...Ама тоа е. Кај имам ризична бременост, па сега и по клиники да се влечкам. Добро е што ми е блиску...
Sister
Полуматурант
Полуматурант
Sister

Female
Број на мислења : 930
Локација : источно од рајот
Расположение : зошто си ме мајко родила..
Поени : 30004
Registration date : 2008-07-19

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty09.12.09 13:35

Dali vo Strumica ima potvrdeni slucai na gripot?

Me interesira oti edno dete od oddelenieto na sin mi e na infektivna vo Stip,so visoka temperatura i kaslica,a simptomite mu se javile eden den po kosarkaski natprevar so ekipa od Strumica...Kaj nas nema grip seuste,a deteto nemalo kontakt so drugi lica od strana,osven od Strumica.
emma2607
Почетник
Почетник

Female
Број на мислења : 27
Поени : 27995
Registration date : 2009-07-30

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty09.12.09 13:38

Еве податоци за најновите жртви од свински грип
Страшно.
Во последното деноноќие на Инфективната клиника во Скопје починаа тројца пациенти кои неколку денови биле приклучени на апарати за вештачко дишење и припаѓале на т.н. ризична група, хронично болни. Се работи за маж на 57-годишна возраст и две жени, едната на 71 година , а втората на 75-годишна возраст. Со ова, бројката на починати од свинскиот грип во Македонија се зголеми на 12.
Pipolino
Полуматурант
Полуматурант
Pipolino

Female
Број на мислења : 1432
Расположение : se gura nekako
Поени : 29689
Registration date : 2009-02-01

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty09.12.09 13:41

lele ludje izgleda nikoj ne preziveal od tie staveni na respirator
samo gospod da ne cuva Свински грип !! - Page 20 506937
avanturistka
Бруцош
Бруцош

Female
Број на мислења : 2072
Локација : so moite dve princezi :))
Расположение : :))
Поени : 30150
Registration date : 2008-10-02

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty09.12.09 13:42

znaci ako te stavat na respirator,nema spas?? Свински грип !! - Page 20 121539
Sandra_Anja
Бруцош
Бруцош
Sandra_Anja

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty09.12.09 13:43

Mene ne mi e jasno nesto. Sega citam za Srbija. Tamu ima okolu 500-600 zaboleni, 32 pocinati i vo soopstenieto im pisuva deka prodolzuva trendot na opagjanje na zaboleni, potocno kaj vozrasnite grupi. A, se raboti za okolu 8 milioni narod.
nata
Полуматурант
Полуматурант
nata

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty09.12.09 13:43

Така некако изгледа Боже помогни Свински грип !! - Page 20 506937
Mama Vase
Полуматурант
Полуматурант
Mama Vase

Female
Број на мислења : 1437
Локација : Skopje,MK
Поени : 29914
Registration date : 2009-03-17

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty09.12.09 13:46

http://www.zdravlje.gov.rs/showpage.php?id=221

sto ubavo srbive se organizirani.skoro za sekoj den ima izvestaj.i edna rabota sto procitav mi ostavi vpecatok.pred da se pustat masovno vakcinite ke podlezat na kontrola,sekoja serija. a ne kako kaj nas,nasive vikaat nema potreba stom evropa gi odobrila.ama mene toa nisto ne mi znaci.gornive moze sekakvo gjubre da ni podemtnat,neli?
Sandra_Anja
Бруцош
Бруцош
Sandra_Anja

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty09.12.09 13:50

Taka e Vase, zdrav sistem, zdrava drzava. Kaj niv se namaluvaat brojkite, a kaj nas najavuvaat uste pogolema ekspanzija za da gi potrosat vakcinite Свински грип !! - Page 20 412106
jasmina,mina
Бруцош
Бруцош

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty09.12.09 13:51

ма бог знае какви респиратори имаат по клиникиве кај нас,некои крнтии,никогаш да не ни даде Господ да знаеме!Србија имала, Белград само над 300 респиратори!Многу се поорганизирани Србите,многу!Кај нас во моментот докторите се поисплашени и поиспаничени од нас,што дополнително не застрашува

Последната промена е направена од jasmina,mina на 09.12.09 13:52. Мислењето е променето 1 пати
sani-sandra
Прваче
Прваче
sani-sandra

Female
Број на мислења : 199
Расположение : postojano raspolozena
Поени : 28861
Registration date : 2009-03-11

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty09.12.09 13:52

sneze напиша:
Здраво Сани - Сандра оддамна те нема . КАко си? Како е кај тебе на клиника има ли многу со симптоми на грип и дали освен на клиника може да се испита дали имаме сг или не (Авицена мислам дека викаат дека може ????_)

Ти се вакцинираше а и детето читам си го вакцинирала (спаѓа во ризичната група или онака дека има вакцини)?

Каде може да се вакцинираат деца а каде возрасни?
Sneze jas sum vo ambulanta proleke a soprugot bese na infektivna klinika,avicena ne gi raboti samo zema brisevi i gi nosi vo republicki isto i nie i infektivna ,samo gi zemame a gi ispituvaat vo ministerstvo za zdravstvo i se ceka i po 15 dena za rezultati.Da jas i David se vakciniravme ,toj ne e rizicna grupa ali za prevenvcija si go vakcinirav.Deca do 18 god. primaat po zdravstvenite domovi,ima nekolku punkta sega neznam vo koj del na gradot si za tocno da te upatam vo koja ambulanta a za site ostanati vakcinite se kaj nas!
Pipolino
Полуматурант
Полуматурант
Pipolino

Female
Број на мислења : 1432
Расположение : se gura nekako
Поени : 29689
Registration date : 2009-02-01

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty09.12.09 13:54

da ti kazam jasmina i jas si pomisliv deka e mozebi do respiratorite nesto
neznam mene koski mi se tresat
jasmina,mina
Бруцош
Бруцош

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty09.12.09 13:55

Сани која вакцина ја прими Давид,од која фармацевтска куќа?и дали имаше нус појави потоа?
redsonja
Прваче
Прваче
redsonja

Female
Број на мислења : 154
Расположение : ljubovno
Поени : 28330
Registration date : 2009-06-22

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty09.12.09 13:56

Најновите жртви биле хронично болни - проблеми со срце и со шеќер (ако е некаква утеха, а не е, за жал Свински грип !! - Page 20 986930)

Три нови жртви на грипот А(Х1/Н1)

Уште тројца пациенти заболени од грипот А(Х1Н1) починаа на Клиниката за инфективни болести во Скопје во изминатите 24 часа. Станува збор за маж на возраст од 57 години од Битола кој имал кардиомиопатија и две жени на возраст од 71 и 75 години од Скопје, едната со кадриомиопатија, а другата со дијабетес и проблеми со срцето.
Како што информира на денешната средба со новинарите директорот на Инфективната клиника Звонко Миленковиќ, пациентите биле со тешка клиничка слика, со бронхопневмонија и имало влошување на нивната основна болест. Биле хоспитализирани во тешка состојба.
Во изминатите 24 часа на Клиниката за инфективни болести се прегледани 33 нови пациенти од кои девет се хоспитализирани. Од почетокот на пандемијата досега на Клиниката се лекувани 609 пациенти. Миленковиќ информира дека на Клиниката на респиратор постојано се три до четири пациенти и оти моментално таму се хоспитализирани 122 пациенти.
Во Македонија досега од новиот грип починаа 12 лица.
IGI
Прваче
Прваче
IGI

Female
Број на мислења : 121
Расположение : in good mood
Поени : 28637
Registration date : 2009-04-09

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty09.12.09 13:57

Македонија

Три нови жртви од свинскиот грип

среда, 09 декември 2009, 13:00

Во последното
деноноќие на Инфективната клиника во Скопје починаа тројца пациенти кои
неколку денови биле приклучени на апарати за вештачко дишење и
припаѓале на т.н. ризична група, хронично болни. Се работи за маж на
57-годишна возраст и две жени, едната на 71 година , а втората на
75-годишна возраст. Со ова, бројката на починати од свинскиот грип во
Македонија се зголеми на 12.
Свински грип !! - Page 20 412106 Свински грип !! - Page 20 412106 Свински грип !! - Page 20 412106

Последната промена е направена од IGI на 09.12.09 13:58. Мислењето е променето 1 пати
Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 20 Empty

Свински грип !!
Вратете се на почетокот 
Страна 20 of 37Отиди на страна : Previous  1 ... 11 ... 19, 20, 21 ... 28 ... 37  Next
 Similar topics
-