| Свински грип !! | |
|
+91elkicka macush mami29 zence Freya IGI emma2607 milena p Mila87 ariel mamacaci Diana saligrem Misticia smisjana sneze sani-sandra mamicka sonja colakova D-r Lidija Pazdrijan DijanaP Emilija monabombona mamamim Simona's mom Dara mirecv anusska Big Sister DraganaNik Tivona Anika avanturistka Majsi Sandra Janicka bubamara*** butterfly babysara nnatasa Megi emi-nina beti.liz Pravnicka28 delfin76 Tifani Annabel Dzena Monika mamaAnita Rocka Mama Ane BILE-ENA baby24 Anuska1981 makresanska PaceStojanovska Janaxxxx Sandra_Anja lida vecki bibic bubamara Damjana Ilince Vesnicka Ostoun kirjana Emi Ves Pipolino moni2007 nata biljanag mama X yarre ZeleniCka jasmina,mina redsonja Mama Vase Lemate kiki-riki Juni08_Andrea Sanja_Ivana mama kalinche70 rainbow Sister Zvezdicka MamaMaja M A M I 95 posters |
|
Автор | Порака |
---|
jasmina,mina Бруцош
Број на мислења : 2244 Age : 46 Локација : skopje Расположение : kako vremeto :-)) Поени : 31084 Registration date : 2008-07-29
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:09 | |
| тоа е најстрашното што на ладно вирусот е многу отпорен! | |
|
| |
redsonja Прваче
Број на мислења : 154 Age : 48 Локација : skopje Расположение : ljubovno Поени : 28330 Registration date : 2009-06-22
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:10 | |
| Навистина жалосно е. Само господ да не чува.
Еве што најдов по нет
Вирусот од новиот грип ги оштетува респираторните патишта
Актуелниот вирус, грипот А(Х1Н1) ги оштетува сите респираторни патишта од душникот до белодробната алвеола, исто како вирусите кои предизвикале смртоносна пандемија во 1918 и 1957 година, покажаа резултатите од едно истражување на научници од Америка. Група научници од Институтот за национално здравје од САД, до тој заклучок дошле откако направиле испитување со микроскоп на ткивата од 34 луѓе кои починале од Х1Н1. Џефри Тојбенберг, еден од авторите на истражувањето, истакна дека истражувачите откриле низа оштетувања како на горните така и на долните респираторни патишта. Кај сите испитани случаи, научниците откриле воспаление на душникот и бронхиите, кои на некои места биле многу оштетени. Истражувањето покажало дека жртвите од новиот грип воглавно од порано имале здравствени проблеми, срцеви или респираторни заболувања, дефициенција на имунолошкиот систем или се работи за трудници, што веќе било забележано иза време на претходните пандемии. Научниците открија уште една карактеристика кај жрвите од грипот, а тоа е дебелината. - Дебелината не беше идентификувана за време на претходните пандемии, а природната врска помеѓу грипот и дебелината се уште не е разјаснета, истакна Тојбенбергер. ******
И претходно докторите нагласуваа дека во ризични групи се дебелите луѓе. | |
|
| |
Sandra_Anja Бруцош
Број на мислења : 2057 Age : 43 Локација : Скопје Расположение : насмеана Поени : 30832 Registration date : 2008-07-14
| Na sajtot vidov jas, ama samo naslov, nema nisto pokonkretno. | |
|
| |
nata Полуматурант
Број на мислења : 517 Age : 52 Локација : makedonija Поени : 28760 Registration date : 2009-05-15
| каде бе Сандрич неможам да видам на интернет, леле ужас бог да ги прости пак млади ле се? | |
|
| |
Annabel Прваче
Број на мислења : 378 Age : 46 Локација : Skopje Расположение : Super esenko Поени : 27999 Registration date : 2009-09-27
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:11 | |
| - nata напиша:
- Е сега сакам да ви кажам нешто.и јас како Калинче многу се плашам од С.Г. триста ума ми поминаа низ глава и пак незнам што да правам толку неодлучна никогаш во живот не сум била, ми ја раздрма самодовербата грипов.
Само што дојдов од кај матичниот педијатар на Филип реномиран док. ако нешто и тоа значи во оваа ситуција и знаете што ми рече„ Јас како педијатар и како мајка душата не ми дава да ви речам дека треба да го вакцинирате детето,а нели треба и дури да ве убедувам во тоа да го вакцинирате вакцината не е доволно испитана и незначи дека сега ќе има последици веднаш по апликацијата, може да дојде до последици, а и немора и во понатамошниот развој кај детето од причина што тие се сеуште многу мали, јас како негов педјатар велам не за вакцината, а на ваше инсистирање ако сакате ќе ви дадам потврда“ Е ај сега имај памет во глава не на нервна незнам кај ќе завршам, ова е стварно појако од мене. И јас се соочувам со истиот проблем, од матичните доктори до доктори пријатели, сите тие ни рекоа не за вакцината. Значи, нема кој да не охрабри...А министерот, гледам и тој е доктор по професија...ама со многу помало искуство од оние со кои што се советувам (зборувам за доктори кои го доусовршувале своето образование и во странство и постојано се дообразуваат, а не за доктори кои ја земале дипломата и толку од ниовното образование). Навистина сме во ситуација каде треба сами да одлучиме, а ние сме лаици кои шетаме по интернет сајтови, се плашиме кога слушаме дека некој умрел, а од друга страна кога ќе слушнам колку бил мал одзивот во Германија, се прашувам ЗОШТО? Јас уште еднаш ќе кажам, не сме доволно охрабрени... | |
|
| |
kalinche70 Полуматурант
Број на мислења : 534 Age : 54 Локација : sk Поени : 28164 Registration date : 2009-09-25
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:12 | |
| - nata напиша:
- Е сега сакам да ви кажам нешто.и јас како Калинче многу се плашам од С.Г. триста ума ми поминаа низ глава и пак незнам што да правам толку неодлучна никогаш во живот не сум била, ми ја раздрма самодовербата грипов.
Само што дојдов од кај матичниот педијатар на Филип реномиран док. ако нешто и тоа значи во оваа ситуција и знаете што ми рече„ Јас како педијатар и како мајка душата не ми дава да ви речам дека треба да го вакцинирате детето,а нели треба и дури да ве убедувам во тоа да го вакцинирате вакцината не е доволно испитана и незначи дека сега ќе има последици веднаш по апликацијата, може да дојде до последици, а и немора и во понатамошниот развој кај детето од причина што тие се сеуште многу мали, јас како негов педјатар велам не за вакцината, а на ваше инсистирање ако сакате ќе ви дадам потврда“ Е ај сега имај памет во глава не на нервна незнам кај ќе завршам, ова е стварно појако од мене. Nata i jas sum na sto misli,ajde jas da se vakciniram si vikam....neznam,pochnuvam da se razmisluvam za vakcina za sebe,a pedijatarot e isto protiv da se vakcinira Ivo | |
|
| |
Sandra_Anja Бруцош
Број на мислења : 2057 Age : 43 Локација : Скопје Расположение : насмеана Поени : 30832 Registration date : 2008-07-14
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:12 | |
| - nata напиша:
- каде бе Сандрич неможам да видам на интернет, леле ужас бог да ги прости пак млади ле се?
Nata, na prvata, glavna strana gore levo ide samo naslov. Pisuva najnovo... | |
|
| |
Annabel Прваче
Број на мислења : 378 Age : 46 Локација : Skopje Расположение : Super esenko Поени : 27999 Registration date : 2009-09-27
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:20 | |
| Леле, а јас во 2 денес треба да идам на ГАК. Се надевам дека нема по улиците на државна да се заразам... | |
|
| |
nata Полуматурант
Број на мислења : 517 Age : 52 Локација : makedonija Поени : 28760 Registration date : 2009-05-15
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:24 | |
| Анабел обавезно!!! во кругот на Државна стави си маска земиси гел во ташна, јас сега сум по клиника заради татко ми имаше мозочен удар баш сега тоа е животот, ама за другово ич да не ти е гајле тури маската па кој како сака нека рече.Поздрав | |
|
| |
nata Полуматурант
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:28 | |
| Добро видов Сандра,ова им излезе од контрола на нашиве Доктори е стварно сум и лута и уплашена и секаква, е сега само ми фали коментар од типот “Не паничете“ и мислам дека ќе збеснам. | |
|
| |
Annabel Прваче
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:30 | |
| Фала Нате....Овие од комисија за патолошка почнаа да се занесуваат, па сега и во ГАК ме праќаат...Ама тоа е. Кај имам ризична бременост, па сега и по клиники да се влечкам. Добро е што ми е блиску... | |
|
| |
Sister Полуматурант
Број на мислења : 930 Age : 48 Локација : источно од рајот Расположение : зошто си ме мајко родила.. Поени : 30004 Registration date : 2008-07-19
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:35 | |
| Dali vo Strumica ima potvrdeni slucai na gripot?
Me interesira oti edno dete od oddelenieto na sin mi e na infektivna vo Stip,so visoka temperatura i kaslica,a simptomite mu se javile eden den po kosarkaski natprevar so ekipa od Strumica...Kaj nas nema grip seuste,a deteto nemalo kontakt so drugi lica od strana,osven od Strumica. | |
|
| |
emma2607 Почетник
Број на мислења : 27 Age : 47 Локација : skopje Поени : 27995 Registration date : 2009-07-30
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:38 | |
| Еве податоци за најновите жртви од свински грип Страшно. Во последното деноноќие на Инфективната клиника во Скопје починаа тројца пациенти кои неколку денови биле приклучени на апарати за вештачко дишење и припаѓале на т.н. ризична група, хронично болни. Се работи за маж на 57-годишна возраст и две жени, едната на 71 година , а втората на 75-годишна возраст. Со ова, бројката на починати од свинскиот грип во Македонија се зголеми на 12. | |
|
| |
Pipolino Полуматурант
Број на мислења : 1432 Age : 47 Локација : Skopje Расположение : se gura nekako Поени : 29689 Registration date : 2009-02-01
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:41 | |
| lele ludje izgleda nikoj ne preziveal od tie staveni na respirator samo gospod da ne cuva | |
|
| |
avanturistka Бруцош
Број на мислења : 2072 Age : 46 Локација : so moite dve princezi :)) Расположение : :)) Поени : 30150 Registration date : 2008-10-02
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:42 | |
| znaci ako te stavat na respirator,nema spas?? | |
|
| |
Sandra_Anja Бруцош
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:43 | |
| Mene ne mi e jasno nesto. Sega citam za Srbija. Tamu ima okolu 500-600 zaboleni, 32 pocinati i vo soopstenieto im pisuva deka prodolzuva trendot na opagjanje na zaboleni, potocno kaj vozrasnite grupi. A, se raboti za okolu 8 milioni narod. | |
|
| |
nata Полуматурант
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:43 | |
| Така некако изгледа Боже помогни | |
|
| |
Mama Vase Полуматурант
Број на мислења : 1437 Age : 48 Локација : Skopje,MK Поени : 29914 Registration date : 2009-03-17
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:46 | |
| http://www.zdravlje.gov.rs/showpage.php?id=221
sto ubavo srbive se organizirani.skoro za sekoj den ima izvestaj.i edna rabota sto procitav mi ostavi vpecatok.pred da se pustat masovno vakcinite ke podlezat na kontrola,sekoja serija. a ne kako kaj nas,nasive vikaat nema potreba stom evropa gi odobrila.ama mene toa nisto ne mi znaci.gornive moze sekakvo gjubre da ni podemtnat,neli? | |
|
| |
Sandra_Anja Бруцош
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:50 | |
| Taka e Vase, zdrav sistem, zdrava drzava. Kaj niv se namaluvaat brojkite, a kaj nas najavuvaat uste pogolema ekspanzija za da gi potrosat vakcinite | |
|
| |
jasmina,mina Бруцош
Број на мислења : 2244 Age : 46 Локација : skopje Расположение : kako vremeto :-)) Поени : 31084 Registration date : 2008-07-29
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:51 | |
| ма бог знае какви респиратори имаат по клиникиве кај нас,некои крнтии,никогаш да не ни даде Господ да знаеме!Србија имала, Белград само над 300 респиратори!Многу се поорганизирани Србите,многу!Кај нас во моментот докторите се поисплашени и поиспаничени од нас,што дополнително не застрашува
Последната промена е направена од jasmina,mina на 09.12.09 13:52. Мислењето е променето 1 пати | |
|
| |
sani-sandra Прваче
Број на мислења : 199 Age : 47 Локација : skopje Расположение : postojano raspolozena Поени : 28861 Registration date : 2009-03-11
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:52 | |
| - sneze напиша:
- Здраво Сани - Сандра оддамна те нема . КАко си? Како е кај тебе на клиника има ли многу со симптоми на грип и дали освен на клиника може да се испита дали имаме сг или не (Авицена мислам дека викаат дека може ????_)
Ти се вакцинираше а и детето читам си го вакцинирала (спаѓа во ризичната група или онака дека има вакцини)?
Каде може да се вакцинираат деца а каде возрасни? Sneze jas sum vo ambulanta proleke a soprugot bese na infektivna klinika,avicena ne gi raboti samo zema brisevi i gi nosi vo republicki isto i nie i infektivna ,samo gi zemame a gi ispituvaat vo ministerstvo za zdravstvo i se ceka i po 15 dena za rezultati.Da jas i David se vakciniravme ,toj ne e rizicna grupa ali za prevenvcija si go vakcinirav.Deca do 18 god. primaat po zdravstvenite domovi,ima nekolku punkta sega neznam vo koj del na gradot si za tocno da te upatam vo koja ambulanta a za site ostanati vakcinite se kaj nas! | |
|
| |
Pipolino Полуматурант
Број на мислења : 1432 Age : 47 Локација : Skopje Расположение : se gura nekako Поени : 29689 Registration date : 2009-02-01
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:54 | |
| da ti kazam jasmina i jas si pomisliv deka e mozebi do respiratorite nesto neznam mene koski mi se tresat | |
|
| |
jasmina,mina Бруцош
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:55 | |
| Сани која вакцина ја прими Давид,од која фармацевтска куќа?и дали имаше нус појави потоа? | |
|
| |
redsonja Прваче
Број на мислења : 154 Age : 48 Локација : skopje Расположение : ljubovno Поени : 28330 Registration date : 2009-06-22
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:56 | |
| Најновите жртви биле хронично болни - проблеми со срце и со шеќер (ако е некаква утеха, а не е, за жал ) **** Три нови жртви на грипот А(Х1/Н1) Уште тројца пациенти заболени од грипот А(Х1Н1) починаа на Клиниката за инфективни болести во Скопје во изминатите 24 часа. Станува збор за маж на возраст од 57 години од Битола кој имал кардиомиопатија и две жени на возраст од 71 и 75 години од Скопје, едната со кадриомиопатија, а другата со дијабетес и проблеми со срцето. Како што информира на денешната средба со новинарите директорот на Инфективната клиника Звонко Миленковиќ, пациентите биле со тешка клиничка слика, со бронхопневмонија и имало влошување на нивната основна болест. Биле хоспитализирани во тешка состојба. Во изминатите 24 часа на Клиниката за инфективни болести се прегледани 33 нови пациенти од кои девет се хоспитализирани. Од почетокот на пандемијата досега на Клиниката се лекувани 609 пациенти. Миленковиќ информира дека на Клиниката на респиратор постојано се три до четири пациенти и оти моментално таму се хоспитализирани 122 пациенти. Во Македонија досега од новиот грип починаа 12 лица. | |
|
| |
IGI Прваче
Број на мислења : 121 Age : 45 Локација : Skopje Расположение : in good mood Поени : 28637 Registration date : 2009-04-09
| Предмет: Re: Свински грип !! 09.12.09 13:57 | |
| МакедонијаТри нови жртви од свинскиот грип среда, 09 декември 2009, 13:00Во последното деноноќие на Инфективната клиника во Скопје починаа тројца пациенти кои неколку денови биле приклучени на апарати за вештачко дишење и припаѓале на т.н. ризична група, хронично болни. Се работи за маж на 57-годишна возраст и две жени, едната на 71 година , а втората на 75-годишна возраст. Со ова, бројката на починати од свинскиот грип во Македонија се зголеми на 12.
Последната промена е направена од IGI на 09.12.09 13:58. Мислењето е променето 1 пати | |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: Свински грип !! | |
| |
|
| |
| Свински грип !! | |
|