Како гостин форумот можете само да го читате. За да учествувате во дискусиите морате да се зачлените.
Доколку веќе сте член, логирајте се.
Како гостин форумот можете само да го читате. За да учествувате во дискусиите морате да се зачлените.
Доколку веќе сте член, логирајте се.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Првиот македонски семееен форум

HomeHome  Регистрирајте сеРегистрирајте се  Влез  
Portal
Родители и деца
Влез
Член:
Лозинка:
Логирај ме автоматски на секоја моја посета: 
:: Си ја заворавив лозинката!
Ноември 2024
ПонВтоСреЧетПетСабНед
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Барај

Display results as :

Rechercher Advanced Search

Свински грип !!

Go down 
+91
elkicka
macush
mami29
zence
Freya
IGI
emma2607
milena p
Mila87
ariel
mamacaci
Diana
saligrem
Misticia
smisjana
sneze
sani-sandra
mamicka
sonja colakova
D-r Lidija Pazdrijan
DijanaP
Emilija
monabombona
mamamim
Simona's mom
Dara
mirecv
anusska
Big Sister
DraganaNik
Tivona
Anika
avanturistka
Majsi
Sandra
Janicka
bubamara***
butterfly
babysara
nnatasa
Megi
emi-nina
beti.liz
Pravnicka28
delfin76
Tifani
Annabel
Dzena
Monika
mamaAnita
Rocka
Mama Ane
BILE-ENA
baby24
Anuska1981
makresanska
PaceStojanovska
Janaxxxx
Sandra_Anja
lida
vecki
bibic
bubamara
Damjana
Ilince
Vesnicka
Ostoun
kirjana
Emi
Ves
Pipolino
moni2007
nata
biljanag
mama X
yarre
ZeleniCka
jasmina,mina
redsonja
Mama Vase
Lemate
kiki-riki
Juni08_Andrea
Sanja_Ivana
mama
kalinche70
rainbow
Sister
Zvezdicka
MamaMaja
M A M I
95 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 24 ... 37  Next
АвторПорака
Majsi
Прваче
Прваче
Majsi

Female
Број на мислења : 276
Локација : Skopje
Расположение : OK
Поени : 27979
Registration date : 2009-09-18

Свински грип !! - Page 11 Empty
ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty03.12.09 23:45

Kaj nas e taka kasa popara,ludilo do besvest takva ni e drzavickava Свински грип !! - Page 11 554260
Вратете се на почетокот Go down
Mama Vase
Полуматурант
Полуматурант
Mama Vase

Female
Број на мислења : 1437
Локација : Skopje,MK
Поени : 29924
Registration date : 2009-03-17

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty03.12.09 23:53

deneska vo skoloto na lide imase predavanje dr.ristevska od klinika.stvarno tamu se gine,nastrana toa deka drzavava i zdravstvoto se katastrofa.inaku kazuvase deka site specijaliznati se trgnati od ambulantite,sega lekarite dezuraat i pregleduvaat(specijalisti) na site odd.lezat deca so gripot zatoa sto nema kade da gi stavat.i na site im davaat tamiflu,naredba od gornite.i zenata bese bas smirena,vika majki lezat so decata a ne prifakaat od niv. bitno bile vo polna sprema.malku utesitelno.
DraganaNik
Почетник
Почетник

Female
Број на мислења : 45
Локација : skopje
Поени : 27955
Registration date : 2009-08-16

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty04.12.09 10:15

Dali ke gi vakcinirate decata???

Jas imam since 2 godini, i sinoka na vesti gi povikaa site majki so deca i trudni zeni da se vakciniraat...

Bash me inetersira dali premierot koj ma kerka kako mojot sin, a i zena mu e trudna, dali ke izleze na vakcinacija.. ako izleze jas slednioyt den go nosam moeto dete i jas na vakcinacija
kalinche70
Полуматурант
Полуматурант

Female
Број на мислења : 534
Локација : sk
Поени : 28174
Registration date : 2009-09-25

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty04.12.09 10:27

Иво мој е во ризична група ама нема да го вакцинирам поради алергиите...само Господ сега да го чува и штити Свински грип !! - Page 11 506937 него,сите деца и сите луѓе на светов
Sandra_Anja
Бруцош
Бруцош
Sandra_Anja

Female
Број на мислења : 2057
Локација : Скопје
Расположение : насмеана
Поени : 30842
Registration date : 2008-07-14

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty04.12.09 10:34

Go slusav dr. Markovski na A2 i mnogu mi se dopadna negovoto mislenje, deka vo postapkata e nesto skrateno zatoa sto za vakcina da se pusti vo upotreba treba da se ispituva minimum 6 meseci i deka koga e epidemija ne e preporaclivo vakcinacija. Znaci, za eden mesec se pravi edna hiperprodukcija i moznosta za greska e ogromna. Isto taka napomena deka lani imale 30 iljadi slucai od sezonski grip (vo svetot imalo 250 do 300 iljadi umreni) i bilo minoren nastam, a sega so 5 iljadi od svinski grip e prepanicno.
Mama Ane
Форумски газда
Форумски газда
Mama Ane

Female
Број на мислења : 5798
Расположение : во неизвесност
Поени : 31656
Registration date : 2008-11-06

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty04.12.09 10:42

Jas imam poznata maticna doktorka vo selo i ona vika deka samo lani umrele 5 lica od sezonskiot a brojkata e daleku pogolema na posiroko nivo, i ne se krenala nikakva galama okolu toa
bubamara***
Прваче
Прваче
bubamara***

Female
Број на мислења : 370
Поени : 28582
Registration date : 2009-05-26

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty04.12.09 10:49

Janicka напиша:
bubamara*** напиша:
Od maticniot lekar t.e od nejzinata zamena, ama kako sto mi izgleda utre pak ke odam

A krvna slika ti napravija? Kolku se leukocitite?

Nisto ne mi proverija, doktorot edvaj mi go pregleda grlovo i mi gi slusna gradite i posto nisto ne sum imala na pluka ne mi trebalo nisto...rabotava samo ako si na umiranje moze ke te pregledaat, a moze ni togas. Edna zena posle mene sto vleze so temepratura 39 ne ja ni pregleda nego ja prati samo na infuzija posto bila nastinata...abe sto da vi kazam od oko pregleduva covekot... NIKAKO NEMOJTE DA ODITE NA INFEKTIVNO VO VOENA BOLNICA
Sanja_Ivana
Полуматурант
Полуматурант
Sanja_Ivana

Female
Број на мислења : 962
Расположение : Onaka
Поени : 30603
Registration date : 2008-05-09

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty04.12.09 10:54

Se kreva panika poradi nestrucnosta na odredeni doktori sto se vo pogolem broj. Mala greska i posledicata e fatalna.
Emi
Форумски мастер
Форумски мастер
Emi

Female
Број на мислења : 7238
Локација : domce so nence
Расположение : ok
Поени : 32046
Registration date : 2007-11-19

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty04.12.09 11:03

se soglasuvam sanja, zatoa e panikava posto sekoj razlicno zbori, a koga treba da se reagira nema po se izgleda dovolno strucni
Ilince
Матурант
Матурант
Ilince

Female
Број на мислења : 1816
Локација : Prilep
Расположение : umorno no presrekno
Поени : 30383
Registration date : 2008-07-16

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty04.12.09 12:43

Doktorka od infektivnoto oddelenie kaj nas e odnesena vo teska sostojba vo Skopje ...i toa zamislete vakcinirana bila....i edno devojce od prilepskite sela pocinalo...odma posle primaneto na vakcinata...ne kazala deka e alergicna na jajca....taka se zboruva
nata
Полуматурант
Полуматурант
nata

Female
Број на мислења : 517
Локација : makedonija
Поени : 28770
Registration date : 2009-05-15

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty04.12.09 12:48

Мама Васе а оваа д-р Ристевска е на детска клиника на Клинички или??
MamaMaja
Полуматурант
Полуматурант
MamaMaja

Female
Број на мислења : 1124
Расположение : Детективско!
Поени : 29404
Registration date : 2009-01-27

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty04.12.09 12:56

Sabajle zboruvav so nasata pedijatrka i ona mi vika deka nikako ne
preporacuva vakciniranje, nitu ona ke se vakcinira.
Mi vika kako da preporacam nesto sto ne e do kraj ispitano sto e
kakvi posedici ostava?
http://www.mmm.com.mk
Big Sister
Web Administrator
Web Administrator
Big Sister

Female
Број на мислења : 2268
Расположение : весело
Поени : 31303
Registration date : 2007-11-15

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty04.12.09 13:13

Nikola od denes ne odi vo gradinka. Ni kazaa deka vo drugiot del od gradinkata imalo edno dete bolno od svinski grip, ama sepak ne mi e sigurno toa, oti gi mesaat popladne decata zaedno ko ke ostanat onie poslednite dodeka gi zemat roditelite.
Znam deka i ova ne e sigruno, ne daj boze ako falit dosega, dzabe sto sedi doma. Prvo mislev da ne krevam panika i da go pustam da odi, ama posle si vikam, aj da ne se zanesuvam ako odi moze da fati, ako ne fatil do sega.
Do koga ke sedi ne znam. Ko sto mi izgleda cela zima Свински грип !! - Page 11 121539

Inaku sasbajlevo ko ga bev da kupam pojadok se sretnav so edna drugarka na sestra mi, ima dve decinja, i mi kaza deka bile na detska klinka maloto i zaglavilo so bronhopnevmonija. Imalo nosele tamu decinja od svinski grip i vika nisto strasno ako se fati na pocetok. Piea terapija i po nekolku dena gi pustaa doma.

E jbg, vaka deluva lesno, ama sepak sto vikaat starite - gavolot ni ora ni kopa. nekoi deca se so pojak imunitet, nekoi so poslab....
Ne znam sto da kazam
jasmina,mina
Бруцош
Бруцош

Female
Број на мислења : 2244
Расположение : kako vremeto :-))
Поени : 31094
Registration date : 2008-07-29

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty04.12.09 13:18

nata напиша:
Мама Васе а оваа д-р Ристевска е на детска клиника на Клинички или??
да ,на нефрологија,детска клиника!Супер е докторката позитивна,опуштена,природна!Бевме лани зимата кај неа на преглед!
jasmina,mina
Бруцош
Бруцош

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty04.12.09 13:21

Ане на сестра ми и рекле ако има кој да го чува Јане да си седи дома!За среќа во групата кај вашиве деца нема.Точно е дека има случај во групата кај одговорната,но после 15.30 ги мешаат и постои ризик и сега во градинка одат само 20 % од децата!Славеле плус и роденден во петокот а веќе во саботата детето покажало знаци!Сестра ми ќе го пушти од среда пак,многу му е досадно!
MamaMaja
Полуматурант
Полуматурант
MamaMaja

Female
Број на мислења : 1124
Расположение : Детективско!
Поени : 29404
Registration date : 2009-01-27

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty04.12.09 13:35

Jas sum za toa koj ima moznost koj da gi cuva decata doma, da ne
se nosat vo gradinka. Jas taka bi igrala, posto stvarno nikoj ne znae
sto e kako ke se sluci.
Na nas prijatel, deteto nekolku dena izgorelo od temperatura, so
nisto ne i se simnuvala, dusicka, se iznamacile zivi.
http://www.mmm.com.mk
Sanja_Ivana
Полуматурант
Полуматурант
Sanja_Ivana

Female
Број на мислења : 962
Расположение : Onaka
Поени : 30603
Registration date : 2008-05-09

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty04.12.09 13:38

Taka e Mama Maja, iako i doma ne se 100 % zastiteni, no sepak rizikot e pogolem ako se nosat vo gradinka.
Sandra_Anja
Бруцош
Бруцош
Sandra_Anja

Female
Број на мислења : 2057
Расположение : насмеана
Поени : 30842
Registration date : 2008-07-14

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty04.12.09 13:44

Vo Mirce Acev osnovnoto (verojatno i drugite) mi se cini deka porano ke gi pustat na raspust, poradi gripov, ne znam dali e tocno, Jasmina neka kaze.
kalinche70
Полуматурант
Полуматурант

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty04.12.09 13:50

taka se zboruva i kaj nas vo skolo-kaj shto odi sin mi,deka moze od 20-ti da gi raspushtat...

inaku sin mi e doma veke vtora nedela i so Gospod napred od ponedelnik ke odi vo shkolo......

Последната промена е направена од kalinche70 на 04.12.09 13:52. Мислењето е променето 1 пати
avanturistka
Бруцош
Бруцош

Female
Број на мислења : 2072
Локација : so moite dve princezi :))
Расположение : :))
Поени : 30160
Registration date : 2008-10-02

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty04.12.09 13:52

ke gi pustat porano,no i porano ke treba da pocnat.A bas vcera koga zborea za SG na a2 mislam deka bese(so lekarive)rekoa deka se ocekuva okolu NG i posle toa nov bran uste pogolem od ovoj.Taka da veke neznam sto e najarno.
kalinche70
Полуматурант
Полуматурант

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty04.12.09 13:54

a zoshto da pochnat porano,pa kolku pati-pamtam jas odamna sum Smile,ili poradi shtrajkovi ne rabotele ili poradi mnogu niski temperaturi i snegovi ednash 2 nedeli im go prodolzija raspustot..pa nie ne go viknavme virusov,sam si dojde,golemoto chudo ako propushtat decata 10 rabotni dena
jasmina,mina
Бруцош
Бруцош

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty04.12.09 14:08

Sandra_Anja напиша:
Vo Mirce Acev osnovnoto (verojatno i drugite) mi se cini deka porano ke gi pustat na raspust, poradi gripov, ne znam dali e tocno, Jasmina neka kaze.
незнам Сандрич,првпат слушам!Немам таква информација!Сега накај 15.30 ќе ја земам Елеонора па баш ќе прашам!Што мене многу не ме радува зошто ќе треба порано да почнат или пак ќе им ги уништат едно 7-8 викенди на пролет како лани кога заради штрајковите учеа секоја втора сабота!катастрофа беше,него кај да се бега некаде од роднини,пријатели збиранки за новогодишниве празници!Кај нас се живо од пријатели,роднини доаѓа за тие празници??кажете кај да се бега?
avanturistka
Бруцош
Бруцош

Female
Број на мислења : 2072
Локација : so moite dve princezi :))
Расположение : :))
Поени : 30160
Registration date : 2008-10-02

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty04.12.09 14:19

kalinche70 напиша:
a zoshto da pochnat porano,pa kolku pati-pamtam jas odamna sum Smile,ili poradi shtrajkovi ne rabotele ili poradi mnogu niski temperaturi i snegovi ednash 2 nedeli im go prodolzija raspustot..pa nie ne go viknavme virusov,sam si dojde,golemoto chudo ako propushtat decata 10 rabotni dena
pa mozebi ne e golemo cudo,megutoa ke im gi unistat narednite vikendi,sepak mora da gi odrabotat(a toa vo sabota ne im bega)i koga ke vidis isto im se faka.
anusska
Почетник
Почетник
anusska

Female
Број на мислења : 75
Поени : 27434
Registration date : 2009-11-30

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty04.12.09 15:05

Јас не гледам причина порано да ги пуштат на распуст, но поверојатно ми е малку да го пролонгираат распустот, така јануари ќе биде помирен во поглед на грипот.
До редовниот распуст им останува уште неполн месец. А факт е дека она што е пропуштено ќе мора да се одработи и тоа ќе биде незгодно потоа.
mirecv
Полуматурант
Полуматурант
mirecv

Female
Број на мислења : 1212
Локација : doma
Расположение : Одлично
Поени : 30429
Registration date : 2008-08-02

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty04.12.09 15:45

Од оваа тема бегав ко ѓавол од крст Smile ама за жал изгледа дека го прележавме и ова чудо
Да си ја кажам и јас нашата голгота Smile која почна пред 13-14 дена...
Бевме на роденден во игротека пред 2 недели,и само по 2 дена Миа качува т 38,5 вечерта,до сабајлето стига 40 ,на педијатар...лудница..и го гледа грлцето црвено жар,поткашлува суво ама не многу страшно,и одма ни дава Линкоцин инексии,прашувам избезумено да направиме брисеви,крвна слика....одговорот...нема потреба штом не се влошува состојбата,ако дојде до влошување тогаш се прават контролни брисеви за потврда,инаку сите грипозни состојби се водат како сг.доаѓаме дома малку т спадна за вечерта да стигне и до 41 Свински грип !! - Page 11 Affraid завршуваме на инфективно на инфузија...т спадна и спадната стои 2 дена,а наредниот ден пак да оди нагоре до 38,кашлицата не се смирува,инхалираме 2 пати дневно,и секој ден ја боцкаа со линкоцин,петтиот ден веќе се гледа подобрување,весела е ,јаде пие,кашла мноогу малку ни продолжуваат оспен уште 7 дена за секој случај ?????,но....марио качува т 38 Свински грип !! - Page 11 Icon_pale ,трчам одма на заразно испаничено барам да им се направат анализи бидејќи сум цврсто убедена дека не е ништо друго сем Сг.но одговорот е истиот...нема потреба,и кај него се почнува со ампуларна терапија 5 дена,среќа што тој има мноогу појак организам,и не се даде така лесно Smile,т беше шарена 3-4 дена околу 37,8 до 38,5,за конечно 4 ден да спадне,но почнува кашлање....истата приказна, пак инхалации и плус оспен уште седум дена
Во меѓувреме и мене ме напаѓа...т болно грло,трески,и кај мене 5 линкоциниSmile
Сега сме фала богу добри,уште мала работа ни досаѓа кашлицата,но не е страшна
Никому не посакувам да го претрга ова чудо,посебно не тука во Бт,овде е хаос,никој сам не знае да каже или да се испита бар што точно ни беше,сите ко по шаблон се лечат,ако имало компликации дури тогаш се испраќаат за Ск.
Имам само едно единствено прашање на кое овде лекарите ми се смеат,дали и каде е можна проверка на антитела доколку сме го прележале сг?
Ги прашувам најчовечки,бидејќи едноставно сакам да знам дали бил тој грип или не? ми викаат ехе што се сеќирате сега вие уживајте...тој грип е нема друг????
Позз и секое добро на сите вас!!!
Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 11 Empty

Свински грип !!
Вратете се на почетокот 
Страна 11 of 37Отиди на страна : Previous  1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 24 ... 37  Next
 Similar topics
-