Како гостин форумот можете само да го читате. За да учествувате во дискусиите морате да се зачлените.
Доколку веќе сте член, логирајте се.
Како гостин форумот можете само да го читате. За да учествувате во дискусиите морате да се зачлените.
Доколку веќе сте член, логирајте се.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Првиот македонски семееен форум

HomeHome  Регистрирајте сеРегистрирајте се  Влез  
Portal
Родители и деца
Влез
Член:
Лозинка:
Логирај ме автоматски на секоја моја посета: 
:: Си ја заворавив лозинката!
Ноември 2024
ПонВтоСреЧетПетСабНед
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Барај

Display results as :

Rechercher Advanced Search

Свински грип !!

Go down 
+91
elkicka
macush
mami29
zence
Freya
IGI
emma2607
milena p
Mila87
ariel
mamacaci
Diana
saligrem
Misticia
smisjana
sneze
sani-sandra
mamicka
sonja colakova
D-r Lidija Pazdrijan
DijanaP
Emilija
monabombona
mamamim
Simona's mom
Dara
mirecv
anusska
Big Sister
DraganaNik
Tivona
Anika
avanturistka
Majsi
Sandra
Janicka
bubamara***
butterfly
babysara
nnatasa
Megi
emi-nina
beti.liz
Pravnicka28
delfin76
Tifani
Annabel
Dzena
Monika
mamaAnita
Rocka
Mama Ane
BILE-ENA
baby24
Anuska1981
makresanska
PaceStojanovska
Janaxxxx
Sandra_Anja
lida
vecki
bibic
bubamara
Damjana
Ilince
Vesnicka
Ostoun
kirjana
Emi
Ves
Pipolino
moni2007
nata
biljanag
mama X
yarre
ZeleniCka
jasmina,mina
redsonja
Mama Vase
Lemate
kiki-riki
Juni08_Andrea
Sanja_Ivana
mama
kalinche70
rainbow
Sister
Zvezdicka
MamaMaja
M A M I
95 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 12 ... 21, 22, 23 ... 29 ... 37  Next
АвторПорака
sneze
Бруцош
Бруцош
sneze

Female
Број на мислења : 2129
Локација : skopje
Расположение : ок
Поени : 30049
Registration date : 2008-11-21

Свински грип !! - Page 22 Empty
ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty09.12.09 22:00

Кај може да се купат диезепам чепчиња . Во Зегин немаат и викаат дека ги имало само на клиника( ми се чинеше дека несакаше да ми даде аптекарката???) . Што е работава. Сакам да ги имам за секој случај за малиов.
Вратете се на почетокот Go down
MamaMaja
Полуматурант
Полуматурант
MamaMaja

Female
Број на мислења : 1124
Локација : Скопје
Расположение : Детективско!
Поени : 29409
Registration date : 2009-01-27

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty09.12.09 23:44

sneze напиша:
Кај може да се купат диезепам чепчиња . Во Зегин немаат и викаат дека ги имало само на клиника( ми се чинеше дека несакаше да ми даде аптекарката???) . Што е работава. Сакам да ги имам за секој случај за малиов.

Mislam deka te izlazala. Jas ednas imam kupeno, koga bese Max mal i toa vo Zegin, ama pred nekoja nedela
dur cekav na red edna zena pred mene kupi.
Moze samo recepta da baraat, ne vidov dali ovaa imase, ne zirkav, ama slusnav deka prasuva kako se stavaat.
http://www.mmm.com.mk
Emi
Форумски мастер
Форумски мастер
Emi

Female
Број на мислења : 7238
Локација : domce so nence
Расположение : ok
Поени : 32051
Registration date : 2007-11-19

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty09.12.09 23:46

uste trojca..lele ke zavrsi li ova ludilo veke, samo stom pomislam na sg glava me zaboluva, cudno kako naednas ni preporacvaat OZBILNO DA JA SVATIME RABOTATA a do pred izvesno vreme samo tesea NEMA MESTO ZA PANIKA!!!!!!!
Freya
Полуматурант
Полуматурант
Freya

Female
Број на мислења : 1442
Локација : makedonija
Расположение : energicno
Поени : 30175
Registration date : 2008-06-06

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty09.12.09 23:53

Tek ide kulminacijata Emi,ke pocekame malku dur da zavrsi, za zal. Kaj kerka mi vo odelenie polovina ucenici ne odat na uciliste a malata da ima koj da ja gleda ke ja otpisam od gradinka, ama nema. Im davam vitamini, im go jaknam imunitetot i samo se molam ova gripisthe da gi odmine moite deca. Se trudam da ne gledam vesti i da ne se zanimavam so brojkata na pocinati ama nasekade se zboruva za toa taka da i da ne gledam vesti isto mi se faka.
Mama Vase
Полуматурант
Полуматурант
Mama Vase

Female
Број на мислења : 1437
Локација : Skopje,MK
Поени : 29929
Registration date : 2009-03-17

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty09.12.09 23:54

sneze напиша:

boze sto nema da slusnam.gi ima sekade po aptekite,eventualno recept da ti baraat moze.neli sega po novo i sedativi mora so recept mada mm koga kupuvase nikoj ne mu pobaral.
Emi
Форумски мастер
Форумски мастер
Emi

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty10.12.09 0:02

Freya напиша:
Se trudam da ne gledam vesti i da ne se zanimavam so brojkata na pocinati ama nasekade se zboruva za toa taka da i da ne gledam vesti isto mi se faka.

se trudam i jas, ama dve koleski mi se bolni kaslaat i visoka T, ama ne idat na boleduvanje :(
a i lugevo se bez oset da vi kazam, si go brisat nosot i maramicite niz market gi pustaat!!!!!! Свински грип !! - Page 22 412106
cel den ne mislev na grpov, ama vecerva oga razbrav pa i koga gi slusav onie doteranine za pred kamera licnine koi sega digaat galama otkako pocnaa luge da im umiraat, neznaat so da kazat?
mozda i Sandra-Anja ima pravo, ova da ne e za vakcinite sega......ili taka nie si se tesime posto sme uplaseni Свински грип !! - Page 22 Icon_neutral
bubamara
Полуматурант
Полуматурант
bubamara

Female
Број на мислења : 759
Локација : Skopje
Расположение : Ја сакам мојата сончка!
Поени : 30623
Registration date : 2008-06-02

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty10.12.09 0:07

Еми, македонска работа да ти кажам, таквите кога ќе ги видите во маркет, треба на клоци да ги избркате, да пукне резил.А за колешките ќе ти кажам, исто се без осет..како може да не иде на боловање, а да има симптоми кои денес не плашат сите? Па препорака е, а и секој нормален треба да знае, дека треба со симптоми на грип, да си остане дома и да ги остави другите луѓе малку по на раат да функционираат. Со епидемијава, не верувам дека постои газда што ќе прави проблем да се оди на боледување. Е така се шири вирусот, од несовесни луѓе. Ако сум јас болен, што ме боли за другите, ќе ги разболам и нив...
sani-sandra
Прваче
Прваче
sani-sandra

Female
Број на мислења : 199
Расположение : postojano raspolozena
Поени : 28876
Registration date : 2009-03-11

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty10.12.09 0:11

Mama Vase напиша:
sani-sandra Zatoa sto ako ne dobra za alergicnite na jajca toa ke bide navedeno kako vo nekoi drugi vakcini a vo ovaa ne e navedeno.

e aj sega vidi.ti si strucno lice rabotis so najstrucnite.
ako e za alergicni ke pisuva,ako ne e za alergicni pak ke pisuva.pa toa ne e mala rabota alergija na jajce.koi se tie drugi na koj se ubavo si pisuva.a kakvi se ovie na koj nisto ne pisuva.kakov zaklucok sega covek da dobie od ova?
pa imalo otpor kaj roditelite.
kaj vakcinite protiv grip na pr si bese navedeno vo kontra indikacii deka alergicni ne smeat da ja primat,dodeka vo ovaa ne stoi vo kontraindikacii ,alergicni da ne ja primaat sto znaci moze da ja primi.
Jas ubavo si napisav ali ocigledno ti ne si svatila kako treba.Edinstveno i rekov konsultacija so lekar toj toa da i go kaze da ne bide kazano edistveno od forumov ,od pricina sto sepak se vakcinira dete ,a i samata taa da si e pomirna!
vecki
Форумска фаца
Форумска фаца
vecki

Female
Број на мислења : 4525
Расположение : екстра
Поени : 31715
Registration date : 2008-05-05

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty10.12.09 0:13

iskreno jas veke razmisluvam da gi vakciniram decava planiram uste utre da se javam kaj maticnata da vidam sto ke ni kaze
Emi
Форумски мастер
Форумски мастер
Emi

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty10.12.09 0:14

eeeee....... i polse ne se sekiraj ako mozes!
jas i vikam denes na edna od koleskive, jas zdrava sakam da zmemam boleduvanje da se trgnam malku duri ne ozdravat, ama mnogu ke mi odbijat skoro polovina plata pa se predomisluvam i se nadevam deka nema da me fati
jas projdov nesto slicno, SG ne bese ama loso mi bese, zemav spoeni blok denovi sloboni pie trista vitaminski cuda, nika ko sega ne sumpiela caevi Smile ama ete mi projde, jas nastinata bev, a ako me drzese nemase sigurno da odam na rabota!
jas neznam kako izdrzuvaat so T da rabotat, plus na kasa pa kaslaat bre, ni pardon ni izvini rabotava......neznam so da kazam, za zalenje sme kolku sme nesovesen i nekulturen narod za zal
Freya
Полуматурант
Полуматурант
Freya

Female
Број на мислења : 1442
Локација : makedonija
Расположение : energicno
Поени : 30175
Registration date : 2008-06-06

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty10.12.09 0:15

Vecki i maz mi denes mi spomna za da gi vakcinirame decata ama jas iskreno seuste sum vo goleeema dilema
Monika
Матурант
Матурант
Monika

Female
Број на мислења : 1728
Поени : 30498
Registration date : 2008-07-20

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty10.12.09 0:20

Дали некој знае колку време после прележување на грип е безбеден контактот со заболеното лице?
Emi
Форумски мастер
Форумски мастер
Emi

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty10.12.09 0:20

.....................lele neznam zenski ama mene komsikata sto i stava vakcini na mielna mi rece nikako vakciniranje i sega glavata mi e balon naduvan....uste malku i ke pukne
sani-sandra
Прваче
Прваче
sani-sandra

Female
Број на мислења : 199
Расположение : postojano raspolozena
Поени : 28876
Registration date : 2009-03-11

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty10.12.09 0:22

jasmina,mina напиша:
многу позитивен впечаток имам од докторите кај вас сани!Војдан таму ја прими ХИБ приватно и докторот што го прегледа пред вакцината е д-р Александар Стојановски епидемиолог,прекрасен доктор кој има многу познавање,навистина многу убаво ми ги укажа позитивностите од имунизација со гореспоменатата вакцина!Сигурно доста знае и за новата против свински грип!
ubedlivo e najdobar pa so nego se konsultiram za pogolemi odluki,koga stignaa vakcinite,vednas kaj nego zatoa sto znam sto ke kaze toj znam deka e ispravno!Inaku sekoja godina mene ne mi dozvoluvase da go vakciniram David od vakcinata protiv grip,znaese da mi kaze ne go pravi parazit ,deteto treba da izgradi imunitet a ne ti da go pravis zavisen.i bese protivnik decata vestacki da gi stitat od grip.Ali sega prv mi rece David da go doneses treba da ja primi.toa mi bese dovolno i istiot den mi go potvrdi i dr.Danailovska i ne cekav,sledniot den se vakciniravme.
Tivona
Почетник
Почетник
Tivona

Female
Број на мислења : 27
Локација : MKD
Расположение : OK
Поени : 27402
Registration date : 2009-11-27

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty10.12.09 0:24

Monika напиша:
Дали некој знае колку време после прележување на грип е безбеден контактот со заболеното лице?
Тука имаш одговор... http://moh.gov.mk/index.php?news=542
Sanja_Ivana
Полуматурант
Полуматурант
Sanja_Ivana

Female
Број на мислења : 962
Расположение : Onaka
Поени : 30608
Registration date : 2008-05-09

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty10.12.09 0:25

Znaci deluva toa sto go kaza ministerot, gripot e seriozna rabota i treba da se deluva, da se vakcinira naselenieto. Razmislete poubavo, osven Holandija i i vo Germanija odzivot za vakciniranje e na nisko nivo.
Nie nema da se vakcinirame, nitu pak Ivana.
Taa vakcina kako prvo ne e dovolno ispitana, nema 1oo % zastita, znaci pak moze da se razbolis.
Spored mene pobiten e imunitetot. Dovolno vit C, vnesuvanje na dovolno ovosjo i zelencuk, i pocnavme poveke lukot i kromidot da go koristime. Toa e spored mene zastitata od s.g.
Monika
Матурант
Матурант
Monika

Female
Број на мислења : 1728
Поени : 30498
Registration date : 2008-07-20

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty10.12.09 0:32

Tivona напиша:
Monika напиша:
Тука имаш одговор... http://moh.gov.mk/index.php?news=542
Благодарам Тивона
MamaMaja
Полуматурант
Полуматурант
MamaMaja

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty10.12.09 1:01

Mama Vase напиша:
maja ti kako poupatena so ovie vakcini ne e loso da napises edno rezime.
prvo trebase da stignat edni,pa se odkazaa.stigna nekakva si donacija od turcija.pa stignaa naracanite od vlada,pa sega pak nekoja nova tura vo ponedelnik.gledas i lugje sto rabotat vo zdravstvo pojma nemaat a ne pa nie obicni gragjani.
sekako dokolku si 100% sigurna.ne e loso vaka napisano da se znae,pogotovo za alergicni i za deca.
slusnav deka i vo srbija bilo kasa-popara.navodno vakcinite ne bile za deca pod 4 god. vozrast.ne mi e sigurna informacijava.

Vase eve eden sublimat:

Sega vo opetek se tri firmi, koi imaat registracija vo Evropa, Kina na primer, sama si gi proizveduva,
ama nema worlwide reg.
Trite firmi se Novartis, GSK (GlaxoSmithKline) i Baxter.

Novartis (amerikanska firma) ja pravi Focetria i ima antigen od 7,5, odgledan na jajca.

Influenza virus surface antigens (haemagglutinin and neuraminidase)* of strain:
A/California/7/2009 (H1N1)v like strain (X-181) 7.5 micrograms** per 0.5 ml dose
* propagated in eggs
** expressed in microgram haemagglutinin.

Kako sto se gleda odgledana e na jajca, pa ne se preporacuva na lugje so alergii na jajca, kokosjo meso i perduvi.

Novartis napravi monodozi i multidozni pakuvanja, so 10 dozi.

Ova bese i vakcinata koja ja dobivme od Turcija, 5.000 parcinja.

Mislam deka celata frka vo Srbija nastanala od ovoj dokument:
INDICATIONS AND USAGE

1. Influenza A (H1N1) 2009 Monovalent Vaccine is an inactivated influenza virus vaccine indicated for active immunization
of persons 4 years of age and older against influenza disease caused by pandemic (H1N1) 2009 virus (1).

http://www.novartisvaccines.com/us/downloads/H1N1_2009_PI_L.pdf

koj veli deka vakcinata smeat da ja primaat deca nas 4 godini, ama tuka, kako sto gledate, se raboti za monodozata.

Na drugo mesto pak, istiot toj Novartis veli deka i dvete i monodozata i multidozata, se za lugje od 6 meseci pa nagore,
sto eve i ovoj dokument go dokazuva:

Monodoza i multidoza:
Children and adolescents 6 months to 8 years of age:
One dose of 0.5 ml at an elected date.
A second dose of vaccine should be given after an interval of at least three weeks.

http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/focetria/emea-combined-h710en.pdf

GSK (angliska firma) go pravi Pandemix i negova karakteristika e deka ima najmalku antigen 3,75 koj e odgledan na jajca.
Sodrzi i agjuvansi i konzervansi.
Ne e pogoden za lugje so alergii na jajca, kokosjo meso i perduvi.

Pandemrix™ (H1N1) is a pandemic influenza vaccine. In each 0.5 ml dose there is an inactivated, split influenza virus, containing antigen (propagated in eggs) equivalent to 3.75 µg A/California/7/2009 (H1N1) v-like strain (X-179A) (expressed as µg of haemagglutinin).

GSK vakcinata e onaa civ eden lot, edna serija, e povlecena od Kanada.
Se preporacuva, po proizvoditelot na deca od 6 do 36 meseci da se dava so golema predostroznost, a
na pomali deca da ne se dava voopsto.

There is very limited experience in children between 3 and 9 years of age and no experience in
children less than 3 years of age or in children and adolescents between 10 and 17 years.

Eve ovde go imate celoto upatstvo koe ide uz vakcinata:

http://health.gsk.com/docs/UK_Pandemrix_PIL.pdf

I overviewto:

http://health.gsk.com/docs/UK_Pandemrix_SPC.pdf

I na kraj Baxter (pak amerikanska firma, ama so evropsko sediste vo Avstrija), koj proziveduva egg free vakcini,
bez agjuvansi, odgledana e na vero kletki i bezbedna e za koristenje od strana na lugje sto imaat alergija na bilo
koj proizvod od kokoska.
Celvapan, taka se vika vakcinata koja sega e dobiena i kaj nas, 20.000 dozi.

Sodrzi cel virus, ama inaktiviran (neaktiven).
Whole virion influenza vaccine, inactivated containing antigen of pandemic strain*:
A/California/07/2009 (H1N1)v 7.5 micrograms**
per 0.5 ml dose
* propagated in Vero cells (continuous cell line of mammalian origin)
** expressed in micrograms haemagglutinin.

Koga ke se otvori sisenceto, rokot za upotreba mu e 3 casa, posle toa se racuna za kontaminirano.

Ona sto e osobeno vazno e deka prozivoditelot preporacuva deka:

Adults and elderly
A dose (0.5 ml) of the vaccine will be given.
A second dose of the vaccine should be given after an interval of at least three weeks.
Children and adolescents aged 6 months to 17 years of age
If it is considered that you or your child needs to be vaccinated, you/he/she may receive one dose of 0.5 ml vaccine and a second dose of 0.5 ml at least three weeks later.
Children aged less than 6 months
Vaccination is not currently recommended in this age group.
When Celvapan is given for the first dose, it is recommended that Celvapan (and not another vaccine
against H1N1) be given for the complete vaccination course.

http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/celvapan/package_leaflet/emea-pl-h982pu06en.pdf
http://www.comilva.org/Public/data/csi004/200911902130_All_IVaccini_Celvapan_en.pdf

Znaci Baxter veli deka so ovaa vakcina morate da se vakcinirate dva pati, bez ogled sto vika Osmani.
Znaci ako gi sibnat site 20.000 dozi sega, ne smeat da nabavat druga vakcina so koja bi gi pokrile vtorite
vakcinacii na site lugje sto primile edna doza.

sani-sandra напиша:
jasmina,mina напиша:
Сани која вакцина ја прими Давид,од која фармацевтска куќа?и дали имаше нус појави потоа?
Imame od dve farmacevtski kuki ednata e americka,a drugata e holandska.Prvata sto stigna bese holandskata i neli ja primavme zdravstvenite rabotnici,a sega ja ima samo americkata!Jas i David ja primivme prvata uste pred skoro dve nedeli vednas stom ni stignaa,i nemame nikakvi nus pojavi,dodeka snaa mi e bremena vo cetvrti mesec i ja primi americkata i isto taka nema nus pojavi.

Kako sto se gleda, a moze i da se proveri, toa e barem lesno, niedna vakcina ne e holandska.

Tivona напиша:
Monika напиша:
Тука имаш одговор... http://moh.gov.mk/index.php?news=542 ?

Ne e tocno skroz.
Se zavisi do imunitetot na zaboleniot.
Vcera nekade procitav, ama da me ubies ne mozam da go najdam linkot, deka ako imunitetot na zaboleniot e
kompromititran, moze da bide zarazen i do 4 meseci Свински грип !! - Page 22 163998
Mama Vase
Полуматурант
Полуматурант
Mama Vase

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty10.12.09 1:35

cekaj,cekaj kako sega ova so Novartis.ednas vikaat ne smee za deca pod 4 god a posle navodno moze.moze ili ne?

GKS e taa sto ja povlekoa i sto nema dobri preporaki.

a Baxter mora so dve dozi. a kaj nas aber nema od vakvo nesto.znaci tie sto ke se bockaat so ovaa vakcina od ponedelnik ke mora mnogu da pazat.da dobijat i vtora doza(vo sprotivno ke nema efekt) i da bide istata od Baxter.

e aj sega
i site se od mrtov virus,joj

There is very limited experience in children between 3 and 9 years of age and no experience in
children less than 3 years of age
or in children and adolescents between 10 and 17 years.

samo ubavini da citas.i toa direktno od proizvoditelot.a vakvi raboti da kazea na mtv1.

Koga ke se otvori sisenceto, rokot za upotreba mu e 3 casa, posle toa se racuna za kontaminirano.
i da se protrese ubavo pred sekoe apliciranje.ova e mnogu vazno zatoa sto e poveke dozna.vo sprotivno otide se vo eden spric,skraja da e.
ke se pazi li na ova?hm

Последната промена е направена од Mama Vase на 10.12.09 1:45. Мислењето е променето 2 пати.
MamaMaja
Полуматурант
Полуматурант
MamaMaja

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty10.12.09 1:40

Mama Vase напиша:
cekaj,cekaj kako sega ova so Novartis.ednas vikaat ne smee za deca pod 4 god a posle navodno moze.moze ili ne?

GKS e taa sto ja povlekoa i sto nema dobri preporaki.

a Baxter mora so dve dozi. a kaj nas aber nema od vakvo nesto.znaci tie sto ke se bockaat so ovaa vakcina od ponedelnik ke mora mnogu da pazat.da dobijat i vtora doza(vo sprotivno ke nema efekt) i da bide istata od Baxter.

e aj sega

Ova sega sto go najdov vazi za monodozata, a i porano imam citano i ostavano linkovi na forumov deka moze od 6 meseci Novartisot.
Hebo lud zbunjenog, ne znam za sto se raboti.

GSK ima i najvise agjuvansi, zatoa ima pomalku antigen.
Toj lot sto bese povlecen bese eden, nema nisto za toa deka cela vakcina ne cini...
Moja drugarka u Slovenija sose deca ja primija, tri deca ima, nemaa problemi.
Gospod ke znae.

Baxter mora vo dve dozi, osobeno decata.
Inaku nisto od imun odgovor, tokmu zatoa sto nema agjuvansi, pojacuvaci.
bubamara
Полуматурант
Полуматурант
bubamara

Female
Број на мислења : 759
Расположение : Ја сакам мојата сончка!
Поени : 30623
Registration date : 2008-06-02

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty10.12.09 1:45

Maja, фала на исцрпните информации, ова ќе си го ставам во текст документ за да не ми се изгуби негде. Инаку многу загрижувачки ми делува тоа дека може да биде некој заразен до 4 месеци?! Па тешко нас..значи потенцијална опасност имаме од секаде и од секого..страшно.
MamaMaja
Полуматурант
Полуматурант
MamaMaja

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty10.12.09 1:52

Mama Vase напиша:
children less than 3 years of age
or in children and adolescents between 10 and 17 years.

samo ubavini da citas.i toa direktno od proizvoditelot.a vakvi raboti da kazea na mtv1.

i da se protrese ubavo pred sekoe apliciranje.ova e mnogu vazno zatoa sto e poveke dozna.vo sprotivno otide se vo eden spric,skraja da e.
ke se pazi li na ova?hm

Vase niedna vakcina ne se testira ni na deca ni na trudnici, toa e jasno ko den.
Testovite se pravat vo od, toa e toa sto kaza Velo Markovski, deka ne mora bas nie prvi da ja primime.

Dali ke se pazi na toa da se promesa i da ne bide podolgo od 3 casa?

Mozebi da, mozebi ne.
Ako pazat ko za drugi raboti...

Majkata neka pazi, sekogas 4 oci otvoreni, ama pusto od strav si togas ko orev da ti e stomakot,
pa ne ti teknuva na nisto da pazis :(

bubamara напиша:
Maja, фала на исцрпните информации, ова ќе си го ставам во текст документ за да не ми се изгуби негде. Инаку многу загрижувачки ми делува тоа дека може да биде некој заразен до 4 месеци?! Па тешко нас..значи потенцијална опасност имаме од секаде и од секого..страшно.

Vidi toa se extremni slucaevi, i samo verojatnost.
Sigurno toj sto e takov nema ni da bide vo sostojba da se dvizi i raboti normalno, ke bide malaksan,
posto vika toa kaj sto citav, deka malaksanosta i do 2, 3 nedeli moze da trae...
Mama Vase
Полуматурант
Полуматурант
Mama Vase

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty10.12.09 1:56

Vase niedna vakcina ne se testira ni na deca ni na trudnici, toa e jasno ko den.
Testovite se pravat vo od, toa e toa sto kaza Velo Markovski, deka ne mora bas nie prvi da ja primime.

e pa tuka lezi zajakot.ovie po kalendarot pominale,nekoj go jadel stapot.
sega za novive nie sme na red.potocno nasite deca.
DraganaNik
Почетник
Почетник

Female
Број на мислења : 45
Поени : 27960
Registration date : 2009-08-16

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty10.12.09 9:51

Emi напиша:
eeeee....... i polse ne se sekiraj ako mozes!
jas i vikam denes na edna od koleskive, jas zdrava sakam da zmemam boleduvanje da se trgnam malku duri ne ozdravat, ama mnogu ke mi odbijat skoro polovina plata pa se predomisluvam i se nadevam deka nema da me fati
jas projdov nesto slicno, SG ne bese ama loso mi bese, zemav spoeni blok denovi sloboni pie trista vitaminski cuda, nika ko sega ne sumpiela caevi Свински грип !! - Page 22 Icon_smile ama ete mi projde, jas nastinata bev, a ako me drzese nemase sigurno da odam na rabota!
jas neznam kako izdrzuvaat so T da rabotat, plus na kasa pa kaslaat bre, ni pardon ni izvini rabotava......neznam so da kazam, za zalenje sme kolku sme nesovesen i nekulturen narod za zal

Кај работите Еми во кој маркет да не одиме таму да пазаруваме?.. какви несовесни колешки. Ама тоа ти е ако Ви кратат премногу од плата, тоа е тоа, ке траеме па ако треба и до с..., само да не ни скратат од плата.. глупости за жал
ariel
Почетник
Почетник

Female
Број на мислења : 28
Поени : 27813
Registration date : 2009-09-07

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty10.12.09 10:20

Da se nadovrzam na pogore kazanoto, jas rabotev vo obrazovanie do pred dve nedeli. I tamu ist slucaj, koleskite doagaat bolni na rabota, kaslaat, kivaat so T i sepak si doagjaat. Od vreme na vreme im velev, lugje rabotime so deca neli vi e zal deka ke gi ispozarazite site, ama dzabe si nemaat gajle. Sega navistina i nie prefakjame od decata mnogu virusi i slicno ama vo edno vakvo vreme mislam deka koga si bolen treba da si sedis doma bez razlika dali e svinski ili ne grip si e grip.
Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 22 Empty

Свински грип !!
Вратете се на почетокот 
Страна 22 of 37Отиди на страна : Previous  1 ... 12 ... 21, 22, 23 ... 29 ... 37  Next
 Similar topics
-