Како гостин форумот можете само да го читате. За да учествувате во дискусиите морате да се зачлените.
Доколку веќе сте член, логирајте се.
Како гостин форумот можете само да го читате. За да учествувате во дискусиите морате да се зачлените.
Доколку веќе сте член, логирајте се.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Првиот македонски семееен форум

HomeHome  Регистрирајте сеРегистрирајте се  Влез  
Portal
Родители и деца
Влез
Член:
Лозинка:
Логирај ме автоматски на секоја моја посета: 
:: Си ја заворавив лозинката!
Ноември 2024
ПонВтоСреЧетПетСабНед
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Барај

Display results as :

Rechercher Advanced Search

Свински грип !!

Go down 
+91
elkicka
macush
mami29
zence
Freya
IGI
emma2607
milena p
Mila87
ariel
mamacaci
Diana
saligrem
Misticia
smisjana
sneze
sani-sandra
mamicka
sonja colakova
D-r Lidija Pazdrijan
DijanaP
Emilija
monabombona
mamamim
Simona's mom
Dara
mirecv
anusska
Big Sister
DraganaNik
Tivona
Anika
avanturistka
Majsi
Sandra
Janicka
bubamara***
butterfly
babysara
nnatasa
Megi
emi-nina
beti.liz
Pravnicka28
delfin76
Tifani
Annabel
Dzena
Monika
mamaAnita
Rocka
Mama Ane
BILE-ENA
baby24
Anuska1981
makresanska
PaceStojanovska
Janaxxxx
Sandra_Anja
lida
vecki
bibic
bubamara
Damjana
Ilince
Vesnicka
Ostoun
kirjana
Emi
Ves
Pipolino
moni2007
nata
biljanag
mama X
yarre
ZeleniCka
jasmina,mina
redsonja
Mama Vase
Lemate
kiki-riki
Juni08_Andrea
Sanja_Ivana
mama
kalinche70
rainbow
Sister
Zvezdicka
MamaMaja
M A M I
95 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 10 ... 16, 17, 18 ... 27 ... 37  Next
АвторПорака
smisjana
Почетник
Почетник
smisjana

Female
Број на мислења : 74
Локација : Bitola
Поени : 28445
Registration date : 2009-05-10

Свински грип !! - Page 17 Empty
ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty07.12.09 17:45

rainbow напиша:
Sandra_Anja напиша:
Ne znam dali slusnavte za 25-godisnoto momce, za zal, pocinalo i toa e 7-mata zrtva.
http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=65196&kategorija=1

Многу се растажив со оваа вест денес,дечкото живееше во моја близина не го знаев лично но знам дека има бремена жена.стварно трагедија за сите толку млади...

A, od koj grad e deckoto?
Вратете се на почетокот Go down
kalinche70
Полуматурант
Полуматурант

Female
Број на мислења : 534
Локација : sk
Поени : 28164
Registration date : 2009-09-25

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty07.12.09 17:46

bitola
kalinche70
Полуматурант
Полуматурант

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty07.12.09 17:50

sani-sandra напиша:
,moeto dete eden den ne go ostaviv doma si odi normalno vo gradinka iako i nego preventivno go vakcinirav.

Vo rizichna grupa ti e deteto-zatoa sto sega se vakciniraat deca do 36 meseci i deca so hronichni zaboluvanja?A so koja vakcina go vakcinirashe?
rainbow
Прваче
Прваче
rainbow

Female
Број на мислења : 340
Расположение : podobro :)
Поени : 28525
Registration date : 2009-05-30

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty07.12.09 19:32

kalinche70 напиша:
bitola

да од битола беше дечкото.бог да го прости
Majsi
Прваче
Прваче
Majsi

Female
Број на мислења : 276
Локација : Skopje
Расположение : OK
Поени : 27969
Registration date : 2009-09-18

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty07.12.09 23:16

Zalno za deckoto bog da go prosti.
bubamara напиша:
Женски, прочитајте го линков...

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=CE80739C6F1C5E40A6A96CD83EF26CC1

Од февруари 2008 година, текст за сезонскиот грип, симптоми, број на болни, можни компликации...идентично како сега, јас да не видев датум на текстов, мислев дека е за СГ. А ми улета скроз случајно, гуглав да најдам нешто сосема десетто, и ете, сакаше да ми дојде под рака текстов. Некако ме смири, се согласивме сите дека и медиумите прететраа, и еве уште еден доказ, да не зборуваа на самиот почеток толку бомбастично и застрашувачки по вестите, сите ќе бевме помирини и како што сме поминале 2008 ( и не се ни сеќавам искрено како било, сме се пазеле нормално, ама без претерани отповарувања), така ќе поминевме и сега. А сега само сме во грч и страв.
Bubamara alal da ti e za linkov kako za sega da se pisuva mislam neznam sto da kazam.......zapazete go podatokov:1500 novi lica za dva dena Свински грип !! - Page 17 758531
Jas nemozam da bidam pametna...ili e se napumpano ili e Свински грип !! - Page 17 Icon_scratch Свински грип !! - Page 17 Icon_scratch Свински грип !! - Page 17 Icon_scratch neznam veke ni jas sto e????????
Sandra
Полуматурант
Полуматурант

Female
Број на мислења : 821
Расположение : Prekrasno :)
Поени : 30251
Registration date : 2008-07-22

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty07.12.09 23:35

Дека е за игнорирање не е.
Мислам дека треба да се концентрираме на подигање на имунитетот и поголема хигиена и не би требало толку многу да се потресуваме.
После фазата на паника што ја преживеав и читање и следење се што се однесува на грипот, заклучив дека ова е единствено разумно решение (барем за мене).
rainbow
Прваче
Прваче
rainbow

Female
Број на мислења : 340
Расположение : podobro :)
Поени : 28525
Registration date : 2009-05-30

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty07.12.09 23:40

јас се консултирав со матичната докторка денес таа е против вакцинација,не прифаќа вакцинирање ни за неа а е постојано во допир со болни пациенти и истиот совет го добив дека најдобрата превенција е јак имунитет,витамини и хигиена.мене лично ми е многу страв јас сум со хронична гнојна ангина не знам колку можи тоа негативно да влијае..
MamaMaja
Полуматурант
Полуматурант
MamaMaja

Female
Број на мислења : 1124
Локација : Скопје
Расположение : Детективско!
Поени : 29394
Registration date : 2009-01-27

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty07.12.09 23:52

jasmina,mina напиша:
и Србите не се поарни со ширењево паника!Вчера на операционен стол на царски рез им починала 24 годишна трудница и тоа од вирусот,бебето е на апарати!Во српски Ало пишува и сега како да останеш имун на се ова,тотален хаос е!Или ние сме многу сочуствителен народ или?? не можам да дефинирам???

Zavcera umrela, ama imala dve operacii od tumor na mozok pred par godini,
imala usporen razvoj, imala artritis...
Ne e bas kako sto zboruvaat deka zdravi umiraat samo...

kalinche70 напиша:
moeto dete e vo rizichna grupa,pamet ne mi e ostanat neznam da se vakcinirame ili ne,a toj nemoze poradi alergija na jajce da ja primi vakcinata bash sega ke se rasprasham vo ministerstvo dali imaat narachano i vakcini koi moze da gi primat i alergichni lica

i ushte neshto da prasham,koga dr go ordiniraat tamiflu...???

Vakcinite na Baxter se napraveni bez upotreba na jajca.
E sega toa e drugo dali da se vakcinirate :(

Doktor ordinira Tamiflu koga ke otides na klinika ili vo Vojna bolnica so simptomi na grip.
Ne znam za maticnite dali veke pocnale, ama pak ne jasna bas linijata, kako sto gledam, na toa koga ordiniraat.

anusska напиша:
На страната на Avicena стои дека прават дијагностички тестови за нвоиот грип, не пишува колку чини. Знае ли некој?

jasmina,mina напиша:
јас нешто прочитав дека биле по 3.800 денари,само мислам дека некој ги оспоруваше како невалидни???ич не сум сигурна кој бидејќи така ми пренесе сестра ми,ама не ја дослушав баш што ми кажа Свински грип !! - Page 17 121539 Свински грип !! - Page 17 121539 Свински грип !! - Page 17 121539 ја запаметив само цената

Oni ne pravat testovi na SG, tuku nesto drugo sto ke dokaze deka imas virus.
Se javiv i prasav denovive i se isnasmeav sama so sebe posle.
Dur ima ovci, ke ima i rakavici...

Monika напиша:
И ние сме дома еве скоро цел месец. Мила имаше бронхит и седевме дома, сега фала богу е подобра, ама ми е страв да ја пуштам во градинка поради тоа што сега и е намален имунитетот. На работа веќе почнаа некако да ми мрчат, а јас пак навистина немам избор немам кој да ми ја чува, единствено јас.
Како и сите се прашувам што понатаму и до кога вака??? Па зарем да дадам отказ(што и не го исклучувам како опција)? Или пак да барам жена да ми ја чува, ама пак таа жена ќе се вози со автобуси, нема да знам со кого контактира и сл. и пак не наоѓам решение.
Право да ви кажам ми се смачи од овој СГ. Ми го поремети нормалниот тек на живеење. Наместо да шетаме и да се радуваме на новата година ние што правиме, се мислиме дали да ја носиме ваму, дали да одиме таму, дали со тој што сме во контакт кашла, кива или му тече носот и веќе ми пука филмот!!!
Шетавме минатат недела низ град, гтц, рамстор и право да ви кажам не ми изгледаше дека луѓето се во паника. Си ги шетаат дечињата дури и они помалите во количка, слободно се движат насекаде и тоа пријатно ме изненади.
Се мислевме многу и околу роденденот ама ништо не откажавме. Ќе си правиме во игротека, Мила едвај чека да дојде роденденот и само за тоа зборува.
Мислам дека ние овде на форумот сме најоптеретени со оваа тема!!

I mene mi e preku glava, i sakam da ziveam bre!
Prvo vojni, pa ekonomski krizi, samo uste grip ni falese...
Koga ke ziveeme normalno???

Pravnicka28 напиша:
И јас тоа се мислам , да седи дома ама до кога?Еве седеше 10 дена дома сега е добар и од денеска го пуштивме во градинка, неможам веќе да одсуствувам од работа, само што почнав. Само се молам да не се појави с.г во градинката.

А како да знам дали го прележа с.г моето дете? не ни констатираа такво нешто на лекар, поминавме со Т 39,6 три дена, на крвна слика многу покачени леукоцити и Оспен сируп.Понатамошни испитувања не направивме, ми се смачи од болници и ходници.

Cim se leukocitite pokaceni, togas vo prasanje e bakteriska infekcija.
Gripot, barem na pocetok, ako ne se iskomplicira, dava niski leukociti, kako i site virusi.

Sandra_Anja напиша:
Mene me interesira, dali od ovie decinjava sto se hospitalizirani odele vo gradinka i dali veke se pojavuva i po gradinkive gripov?

Sekade go ima i vo gradinki i kaj deca sto sedele doma, a roditelite i braka/sestri bile bolni...
http://www.mmm.com.mk
kalinche70
Полуматурант
Полуматурант

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty07.12.09 23:55

mm izgore denes so 39 temperatura,na infektivna vo Voena bolnica mu napishaa se somnevaat na А Х1Н1....go snimaa na rengen..... go pushtija domche utre nautro na kontrola i taka.Dr ne spomna ni t od tamiflu
MamaMaja
Полуматурант
Полуматурант
MamaMaja

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty08.12.09 0:13

kalinche70 напиша:
mm izgore denes so 39 temperatura,na infektivna vo Voena bolnica mu napishaa se somnevaat na А Х1Н1....go snimaa na rengen..... go pushtija domche utre nautro na kontrola i taka.Dr ne spomna ni t od tamiflu

Ete, a na tetka mi, so t od 37 so 5 i dale Tamiflu, koj go ispila i posle zavrsi na kardiologija
od sto srceto i popustilo od tolku lekovi...
Ti kazav nema nekoja logika kako go davaat...
Mama Ane
Форумски газда
Форумски газда
Mama Ane

Female
Број на мислења : 5798
Локација : skopje
Расположение : во неизвесност
Поени : 31646
Registration date : 2008-11-06

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty08.12.09 0:23

Јас денес слушнав дека некој пациент на клиника со висока температура 40 едвај го поднел тамуфлуто, во секунда се симнала температурата, но се онесвестил, лоша реакција...
kalinche70
Полуматурант
Полуматурант

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty08.12.09 0:30

na mm temperaturata mu se simna posle infuzijata i brufen od 400mg e sega ke vidime Свински грип !! - Page 17 506937 pieshe brufen vo 8 sega e 12 i ok e,fervexot ne mu pomogna.A zamislete bivsh sportista e nikogash ne zapalil cigara vo zivotot,nema nikakvi bolesti,denes kachi tem. jas kako shto sum vo strav odma na lekar kaj matichnata koga tamu zaostreno dishenje na levata strana i infektologot go potvrdi istoto...abe koga se spushi na plucha ne mi e jasno,nikogash ne bil bolen
jasmina,mina
Бруцош
Бруцош

Female
Број на мислења : 2244
Расположение : kako vremeto :-))
Поени : 31084
Registration date : 2008-07-29

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty08.12.09 12:20

трудницата која починала од новиот вирус во Србија не го заразила предвремено роденото бебе,!Значи епидемиолозите тврдат дека овој вирус не се пренесува од мајката на плодот,што не е случај со другите вируси кои ја пробиваат плацентата,колку што јас знам!
еве како стои:
- Podatak da prevremeno rođena bebica nema grip, dokazuje ono na šta su stručnjaci ukazivali, a to je da nema transplacentarnog prenošenja virusa, odnosno da se on ne prenosi sa majke na bebu - objašnjava dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član radne grupe za suzbijanje pandemijа
Misticia
Полуматурант
Полуматурант
Misticia

Female
Број на мислења : 1006
Расположение : бррррр
Поени : 30072
Registration date : 2008-08-31

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty08.12.09 12:46

jasmina,mina напиша:
и Србите не се поарни со ширењево паника!Вчера на операционен стол на царски рез им починала 24 годишна трудница и тоа од вирусот,бебето е на апарати!Во српски Ало пишува и сега како да останеш имун на се ова,тотален хаос е!Или ние сме многу сочуствителен народ или?? не можам да дефинирам???

денес читав во дневник - жената ја совладал грипот и се што можеле да сторат било царски рез во 8ми месец и да го спасат бебето

мислам дека не е лошо што сме сочувствителни тоа ја покажува нашата човечност
инаку се штитам себе си со помалку гледање вести и помалку читање вакви теми - едно време ја читав темава секој ден само се исплашив и видов нема фајде па сега дури кликам - и тоа ви го препорачувам гледајте информирајте се како да се заштитите, што е најдобро да се стори ако недај Боже има нешто и помалку вести помалку паника, инаку не можеш да чуеш вакви работи а да не се потресиш и да не реагираш

Калинче се надевам се ќе помине брзо и добро, и мм имаше многу јак грип пред некое време и многу ме исплаши
MamaMaja
Полуматурант
Полуматурант
MamaMaja

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty08.12.09 13:56

jasmina,mina напиша:
трудницата која починала од новиот вирус во Србија не го заразила предвремено роденото бебе,!Значи епидемиолозите тврдат дека овој вирус не се пренесува од мајката на плодот,што не е случај со другите вируси кои ја пробиваат плацентата,колку што јас знам!
еве како стои:
- Podatak da prevremeno rođena bebica nema grip, dokazuje ono na šta su stručnjaci ukazivali, a to je da nema transplacentarnog prenošenja virusa, odnosno da se on ne prenosi sa majke na bebu - objašnjava dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član radne grupe za suzbijanje pandemijа

Virusite se cudna rabota, ne site zarazuvaat bebe vo stomak, i ne sekogas.
Verojatno nikogas nema da se doznae zasto e toa taka, ama i SIDA-ta ne se prenesuva od sekoja
majka na sekoe bebe, a so krv se vrzani.
Istoto se slucuva i so sipanici, gripovi...

Moja drugarka, nostiel na Hep B, zaedno se porodivme, ne mu prenese na bebeto ni preku bremenost ni preku poroduvanje.
posle ne i go davaa da go doi dodeka go vakciniraa, za da ne mu prenese so doenje.

Druga drugarka pak, pred porogjaj se razbole od sipanici i bebeto posle eden den isto gi dobi :(
MamaMaja
Полуматурант
Полуматурант
MamaMaja

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty08.12.09 14:57

Aman bre uste dvajca umrele :(

http://sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/dvajca-pochinati-od-gripot-ah1n1-vo-izminatoto-denonokie
Monika
Матурант
Матурант
Monika

Female
Број на мислења : 1728
Поени : 30483
Registration date : 2008-07-20

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty08.12.09 15:07

Леле незнам што да кажам упм.
А може и нашиве доктори не ги бива?
Само господ да не чува Свински грип !! - Page 17 506937
jasmina,mina
Бруцош
Бруцош

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty08.12.09 15:27

леле колку младиии,луѓе страшна работа!
monabombona
Прваче
Прваче
monabombona

Female
Број на мислења : 354
Расположение : nasmeana, sakam koga ne e toplo
Поени : 28360
Registration date : 2009-06-29

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty08.12.09 15:59

Веќе сум во паника, од викендов наваму мислам дека секој ден има по некоја жртва на грипов. Свински грип !! - Page 17 Icon_pale Мене ме чуди зошто викаат дека кога ќе паднат температурите се очекува да се достигне врвот и да има повеќе заболени и повеќе компликации. Нели до сега, за секоја вироза се велеше дека кога паѓаат температурите, се намалува бројот на заболени. Па нели по старски се вели: Да заврне снег да одмориме од вируси. Е сега обратно. Јас сум дезинформирана или има некое објаснување. Ако биде вака до март, јас морам да престанам да читам и гледам вести за сг, инаку отидов со жуто комбе.
saligrem
Полуматурант
Полуматурант
saligrem

Female
Број на мислења : 715
Поени : 27989
Registration date : 2009-10-30

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty08.12.09 16:03

neznam sto da kazam sekoj kazuva po svoe
jasmina,mina
Бруцош
Бруцош

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty08.12.09 16:15

монабомбона јас колку што сватив нешто од тоа што го зборуваше Даниловски е дека на ниска температура и те како преживува овој вирус,бидејќи имал некоја пивтиеста обвивка самиот микроорганизам односно нешто како гел кој го држи во просторот и на многу ниски температури.Со еден збор ниската температура не му може ништо Свински грип !! - Page 17 412106па веројатно на ниските температури ќе ги снема сите оние постоечки вируси кои се будат секогаш во овој период и кои исчезнуваат на ниски температури! На тој начин овој ќе стане уште поагресивен и подоминантен бидејќи ќе биде сам во просторот и ќе хара како луд,што е навистина многу страшно!

Последната промена е направена од jasmina,mina на 08.12.09 16:18. Мислењето е променето 1 пати
Tivona
Почетник
Почетник
Tivona

Female
Број на мислења : 27
Локација : MKD
Расположение : OK
Поени : 27387
Registration date : 2009-11-27

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty08.12.09 16:18

"Епидемиологот д-р Драган Даниловски вели дека ако потрае топлото време тогаш „ќе му се одземе сечилото на грипот и тој полека ќе стивнува“. Според него, пострашно е ако дневните температури паднат. „Тогаш вирусот на грип станува поотпорен и подолго време е присутен во воздухот, со што се зголемува и можноста за пренесување на заразата. Ова откритие е од 2008 година“, вели д-р Даниловски. Неговата епидемиолошка процена е дека грипот, сепак, ќе тлее и својот пик ќе го достигне кон крајот на декември и на почетокот на јануари, што е одлика за сезонски грип. „Бранот на грип ќе трае се' додека не се заразат околу 50 отсто од населението, а кај некои од нив и нема да се манифестира болест“, додава Даниловски." Утрински Весник
pale
redsonja
Прваче
Прваче
redsonja

Female
Број на мислења : 154
Расположение : ljubovno
Поени : 28330
Registration date : 2009-06-22

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty08.12.09 16:33

Станува баш страшно. Забележувам дека сите што се на респиратор како да ја губат битката со болеста. Какви се протоколите на лекување, знае ли некој? Со што ги третираат болните, која е препораката од СЗО?
А времето ќе заладува, така да на вирусот тек ќе му станува добро.
Само имунитетот да се јакне, изгледа нема друго чаре. Од паника нема фајде, тоа е. Да се изолираме не можеме, значи ни останува само да бидеме претпазливи, да си го јакнеме организмот, да не се караме наоколи и изложуваме на непотребни стресови за да си ја сочуваме позитивната мисла.

Инаку, да ве прашам. Сте чуле ли, сте налетале ли сурфајќи на информациите за Украина, за дваесетина смртни случаи во градот Буковина (има и во други градови), кои умреле од некаква комбинација на Х1Н1 и некаков параинфлуенца вирус? Ги напаѓа директно белите дробови и предизвикува крварење во нив. Многу страшни информации се тоа, има извештаи на нет, а светските медиуми не информираат. Сте чуле ли?

flower
jasmina,mina
Бруцош
Бруцош

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty08.12.09 16:35

редсоња јас го имам прележано тој параинфлуенца 2006 година и беше баш борба,катстрофа! Свински грип !! - Page 17 412106 Свински грип !! - Page 17 412106
Diana
Полуматурант
Полуматурант
Diana

Female
Број на мислења : 691
Расположение : Замрзнато...
Поени : 29333
Registration date : 2009-02-15

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty08.12.09 16:43

kalinche70 напиша:
na mm temperaturata mu se simna posle infuzijata i brufen od 400mg e sega ke vidime Свински грип !! - Page 17 506937 pieshe brufen vo 8 sega e 12 i ok e,fervexot ne mu pomogna.A zamislete bivsh sportista e nikogash ne zapalil cigara vo zivotot,nema nikakvi bolesti,denes kachi tem. jas kako shto sum vo strav odma na lekar kaj matichnata koga tamu zaostreno dishenje na levata strana i infektologot go potvrdi istoto...abe koga se spushi na plucha ne mi e jasno,nikogash ne bil bolen
Kalinche kako e tm dali e podobar??
Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 17 Empty

Свински грип !!
Вратете се на почетокот 
Страна 17 of 37Отиди на страна : Previous  1 ... 10 ... 16, 17, 18 ... 27 ... 37  Next
 Similar topics
-