| Свински грип !! | |
|
+91elkicka macush mami29 zence Freya IGI emma2607 milena p Mila87 ariel mamacaci Diana saligrem Misticia smisjana sneze sani-sandra mamicka sonja colakova D-r Lidija Pazdrijan DijanaP Emilija monabombona mamamim Simona's mom Dara mirecv anusska Big Sister DraganaNik Tivona Anika avanturistka Majsi Sandra Janicka bubamara*** butterfly babysara nnatasa Megi emi-nina beti.liz Pravnicka28 delfin76 Tifani Annabel Dzena Monika mamaAnita Rocka Mama Ane BILE-ENA baby24 Anuska1981 makresanska PaceStojanovska Janaxxxx Sandra_Anja lida vecki bibic bubamara Damjana Ilince Vesnicka Ostoun kirjana Emi Ves Pipolino moni2007 nata biljanag mama X yarre ZeleniCka jasmina,mina redsonja Mama Vase Lemate kiki-riki Juni08_Andrea Sanja_Ivana mama kalinche70 rainbow Sister Zvezdicka MamaMaja M A M I 95 posters |
|
Автор | Порака |
---|
Ves Полуматурант
Број на мислења : 1410 Age : 46 Локација : Насекаде по малку Расположение : Многу гушкање!!!!!!! Поени : 30402 Registration date : 2008-09-16
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 0:42 | |
| Denovive vesti ne mi se gleda od taa mornicava slika pred infektivno .Инаку јас од пред два дена кашлам суво ,малаксаност по цело тело, болка во слепоочници и гради. Вчера ме тресеше треска , температура 38. Цел ден се тргав од детето , го доев со две маски на уста .Отидов на преглед со страв да не е ни обичен грип оти како детето ќе го тргнам од мене .Мило ми е што и докторот и сестрата толку смирено и опуштено делуваат во врска со СГ ама ме зачуди што толку им беше чудно мајка на мало дете зошто ставила маска кога влегува во амбуланта .Подобро да даваат совет секој да става кога влегува доколку чувствува симптоми и секако преавилно и често да ги менува , подобро и за нив. Матичниот ме прегледа секундарно со стетоскоп, ми го виде грлото и толку , ми препиша Cefaleksin -antibiotik и ми рече дека нема ништо .И фала богу испадна така .Синоќа имав Т повеќе од 38 а денес сум супер , ни траг од ништо . Не пиев антибиотик , цели денови сум на овоќје , зеленчук и многу чај . | |
|
| |
bubamara Полуматурант
Број на мислења : 759 Age : 44 Локација : Skopje Расположение : Ја сакам мојата сончка! Поени : 30608 Registration date : 2008-06-02
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 0:54 | |
| Вес, и јас се осеќав исто како тебе.Бев ужасно болна и со висока температура што па не се ни симнуваше ни со фервекс, ни далерон, дури и со оцет и разно разни други народни методи. Ќе се симне на кратко и многу малку, и пак ќе се качи. Искри фрлав од очи од температура. И плус кашлица што уште ја лечам.А све избувна ама баш преку ноќ. Среќа се симна температурата, инаку веќе сегде ми отиде паметот. Кога бев на дежурен лекар првата ноќ, мислев ќе ме гледаат попреку со маската и баш ми беше гајле, ама сите до еден носеа маски. Утредента бев кај матичната, немаше гужва, и имаше луѓе и со и без маски. Докторката на дежурно, толку слатко се изнасмеа кога коментиравме за сг, јас останав у прашалници. Од една страна едни се смеат, од друга ти викаат опасен е, од трета слушаш за секакви компликации па дури и смрт... Веќе едвај чекам да помине, едвај..у грч сум целата, ништо нити ми се прави, нити имам иницијатива да правам, ама баш ништо, едноставно се осеќам дека не функционирам нормално. | |
|
| |
MamaMaja Полуматурант
Број на мислења : 1124 Age : 51 Локација : Скопје Расположение : Детективско! Поени : 29394 Registration date : 2009-01-27
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 13:46 | |
| - bubamara напиша:
- Вес, и јас се осеќав исто како тебе.Бев ужасно болна и со висока температура што па не се ни симнуваше ни со фервекс, ни далерон, дури и со оцет и разно разни други народни методи. Ќе се симне на кратко и многу малку, и пак ќе се качи. Искри фрлав од очи од температура. И плус кашлица што уште ја лечам.А све избувна ама баш преку ноќ. Среќа се симна температурата, инаку веќе сегде ми отиде паметот. Кога бев на дежурен лекар првата ноќ, мислев ќе ме гледаат попреку со маската и баш ми беше гајле, ама сите до еден носеа маски. Утредента бев кај матичната, немаше гужва, и имаше луѓе и со и без маски. Докторката на дежурно, толку слатко се изнасмеа кога коментиравме за сг, јас останав у прашалници. Од една страна едни се смеат, од друга ти викаат опасен е, од трета слушаш за секакви компликации па дури и смрт...
Веќе едвај чекам да помине, едвај.. у грч сум целата, ништо нити ми се прави, нити имам иницијатива да правам, ама баш ништо, едноставно се осеќам дека не функционирам нормално. Е ова за жал нема да се случи набргу... :(:(:( | |
|
| |
Sandra_Anja Бруцош
Број на мислења : 2057 Age : 43 Локација : Скопје Расположение : насмеана Поени : 30832 Registration date : 2008-07-14
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 13:47 | |
| Znaete kako na torbaski go vikaat svinski grip? A1 i A2 -mala sala. | |
|
| |
bubamara*** Прваче
Број на мислења : 370 Age : 42 Локација : Skopje Поени : 28572 Registration date : 2009-05-26
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 14:02 | |
| jas sum bolna veke 5 dena
temperatura 38,5, bolki vo grloto so suva kaslica, bolki vo celo telo, glavata ke e mi puknese prviot den, mu se ispovrakav na doktorot na infektivno vo ordinacija...so prst ne mrdna navodno obicna viroza i nisto ne mi prepisa....temperaturata veke 4 dena mi e konstantno 37 i vcera dobiv antibiotik veke stvrano ne znam sto mi e, a ni doktorive | |
|
| |
kalinche70 Полуматурант
Број на мислења : 534 Age : 54 Локација : sk Поени : 28164 Registration date : 2009-09-25
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 15:41 | |
| а вчера од кого доби антибиотик? | |
|
| |
bubamara*** Прваче
Број на мислења : 370 Age : 42 Локација : Skopje Поени : 28572 Registration date : 2009-05-26
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 20:33 | |
| Od maticniot lekar t.e od nejzinata zamena, ama kako sto mi izgleda utre pak ke odam | |
|
| |
Janicka Прваче
Број на мислења : 102 Age : 45 Локација : Sk Поени : 29263 Registration date : 2008-12-01
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 20:43 | |
| Suvo grlo bilo eden od znacite za svinskiot grip. | |
|
| |
kalinche70 Полуматурант
Број на мислења : 534 Age : 54 Локација : sk Поени : 28164 Registration date : 2009-09-25
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 20:49 | |
| - bubamara*** напиша:
- Od maticniot lekar t.e od nejzinata zamena, ama kako sto mi izgleda utre pak ke odam
да одиш,најмногу за да си мирна,ќе те преслуша ќе види до каде е болеста.Нашата матична инсистира кога сме болни да одиме обавезно секој ден,а по потреба и двапати.А за температурата може и една недела да ти е покачена. | |
|
| |
bubamara*** Прваче
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 20:58 | |
| fala za sovetot | |
|
| |
Sandra Полуматурант
Број на мислења : 821 Age : 43 Локација : Skopje Расположение : Prekrasno :) Поени : 30251 Registration date : 2008-07-22
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 21:27 | |
| Аман луѓе веќе памет немам од овој грипот. Многу ми е страв за Стефан, ама не можеш да се изолираш и да не комуницираш со никого, па и ММ е цел ден на работа со луѓе! На ТВ само кажуваат дека се повеќе и повеќе заболени има. | |
|
| |
biljanag Бруцош
Број на мислења : 2082 Age : 45 Локација : skopje, makedonija Расположение : арно убаво Поени : 31477 Registration date : 2008-01-27
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 21:39 | |
| majki vie koi imate bilo kakvi znaci na gripot barem kazete kade se dvizite od kade mislite deka go dobivte virusot? | |
|
| |
Janicka Прваче
Број на мислења : 102 Age : 45 Локација : Sk Поени : 29263 Registration date : 2008-12-01
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 22:03 | |
| - bubamara*** напиша:
- Od maticniot lekar t.e od nejzinata zamena, ama kako sto mi izgleda utre pak ke odam
A krvna slika ti napravija? Kolku se leukocitite? | |
|
| |
Zvezdicka Матурант
Број на мислења : 1683 Age : 43 Локација : Königstein Расположение : Trudnicko :) Поени : 30776 Registration date : 2008-08-29
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 22:25 | |
| Ves kakva vrska ima maskata ako go dois maliot??? Ako si ti bolna ke mu preneses i na nego preu melkoto... malku apsurdno mi e nosenje maska dodeka dois. No, nema veze vazno da si ti podobra sega... | |
|
| |
redsonja Прваче
Број на мислења : 154 Age : 48 Локација : skopje Расположение : ljubovno Поени : 28330 Registration date : 2009-06-22
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 22:33 | |
| Звездичка, баш и не е така. Како ќе го пренесе вирусот прелу млекото?
Zdravstvene organizacije objavile su upute o dojenju i virusu H1N1. Savjetuje se nastavak dojenja i po potrebi povećanje učestalosti podoja. Majčino mlijeko višestruko štiti djecu od virusa. Iako se dojenčad može zaraziti virusnom infekcijom, jedinstvena zaštita koju dojenčetu nudi majčino mlijeko može prevenirati infekciju ili ublažiti simptome kod većine djece. Majčino mlijeko nije izvor zaraze dojenčadi virusnom infekcijom. Dojilje treba poticati da nastave s dojenjem, čak i ako se zaraze virusom H1N1 ili ako se posumnja da su zaražene tim virusom. Majke koje su zaražene tim virusom mogu nositi masku na ustima i nosu tijekom podoja, ili mogu izdojiti mlijeko koje će potom nezaražena osoba dati djetetu. Majke koje kombiniraju dojenje s dohranjivanjem mliječnom formulom treba poticati da povećaju količinu majčina mlijeka koje dijete dobija. Dojenje je značajna komponenta zaštite djece od virusa H1N1. Virus se ne prenosi majčinim mlijekom, a nastavak dojenja najbolja je zaštita za dijete. Majčino mlijeko sadrži antitijela koja štite od virusa i bakterija kojima je majka izložena. Ukoliko majka i/ili dijete obole od virusa H1N1, dojenje se može nastaviti. Majčino mlijeko dojenčetu pruža i pasivnu (nespecifičnu) i aktivnu (specifična antitijela) imunizaciju. | |
|
| |
biljanag Бруцош
Број на мислења : 2082 Age : 45 Локација : skopje, makedonija Расположение : арно убаво Поени : 31477 Registration date : 2008-01-27
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 22:40 | |
| - Zvezdicka напиша:
- Ves kakva vrska ima maskata ako go dois maliot??? Ako si ti bolna ke mu preneses i na nego preu melkoto... malku apsurdno mi e nosenje maska dodeka dois.
No, nema veze vazno da si ti podobra sega... za ova ja prasav dr.lide neznaese da mi kaze posle ja prasav dr.jurukovska ama sega zaboraviv sto mi odgovori moze da pobarate ke vidite (dali preku doenje moze da se prenese virusot?) | |
|
| |
jasmina,mina Бруцош
Број на мислења : 2244 Age : 46 Локација : skopje Расположение : kako vremeto :-)) Поени : 31084 Registration date : 2008-07-29
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 22:43 | |
| јас после пораѓај горев од Т закачив некоја гадна вироза три дена со грозници па фала богу Војдан си беше супер,не прекинав со доење!Единствено нешто што приметив дека млекото беше жешко од мојата телесна температура огромна! | |
|
| |
Majsi Прваче
Број на мислења : 276 Age : 53 Локација : Skopje Расположение : OK Поени : 27969 Registration date : 2009-09-18
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 23:17 | |
| Virusot NE se prenesuva preku mlekoto i se preporacuva sto e mozno poveke doenje kaj decata radi preventiva iako e majkata bolna. | |
|
| |
avanturistka Бруцош
Број на мислења : 2072 Age : 46 Локација : so moite dve princezi :)) Расположение : :)) Поени : 30150 Registration date : 2008-10-02
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 23:21 | |
| tokmu taka nemoze da se prenese preku mleko. | |
|
| |
Anika Матурант
Број на мислења : 1576 Age : 42 Локација : Skopje Расположение : кисело весело Поени : 29633 Registration date : 2008-12-05
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 23:23 | |
| Jas sum vo momentov vo Barcelona, vo kumunikacija sum sekojdnevno so milioni luge vo podzemnata zeleznica I vo Gradskiot prevoz, nikoj do sega ne sum videla da nosi maska. tuka voopsto ne se zbori za gripot na tv a nitu pomegu lugeto sto ziveat tuka. Ne postoi nikakva panika. Site se nadvor, setaat I se zabavuvaat. | |
|
| |
Emi Форумски мастер
Број на мислења : 7238 Age : 41 Локација : domce so nence Расположение : ok Поени : 32036 Registration date : 2007-11-19
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 23:31 | |
| - bubamara*** напиша:
- j
temperatura 38,5, bolki vo grloto so suva kaslica, bolki vo celo telo, glavata ke e mi puknese prviot den, mu se ispovrakav na doktorot na infektivno vo ordinacija...so prst ne mrdna navodno obicna viroza i nisto ne mi prepisa....temperaturata veke 4 dena mi e konstantno 37 i vcera dobiv antibiotik veke stvrano ne znam sto mi e, a ni doktorive pa ne se ni posomnevaa vo SG??? pa ti gi imas site simptomi ova e ludo veke, ne znaat sto zborat i so pravat | |
|
| |
Mama Vase Полуматурант
Број на мислења : 1437 Age : 48 Локација : Skopje,MK Поени : 29914 Registration date : 2009-03-17
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 23:33 | |
| da se preselime vo barselona,sto vikate? ke ne primat? i jana mi e so blaga temperatura,suvo grlo,malaksanost.popladnevo so maticnata zborev,ako do utre ne padne tem. pravo kaj nea.pa bris,krv se po red.drugarka i od skolo ima angina pa moze zakacila.dobra e sega spie ama se uste i varira temp. aj da pomine samo. inaku imalo mnogu stomacen virus i laringit po ambulantive. | |
|
| |
vecki Форумска фаца
Број на мислења : 4525 Age : 45 Локација : skopje Расположение : екстра Поени : 31700 Registration date : 2008-05-05
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 23:40 | |
| i nie so marija od sabajle sme so tep sabajle imase 38,5 so sirup spusta ama jas od strav odma na lekar se zalese deka ja bolat site zabi ,dok vika edniot krajnik otecen i crven pa ni pisa cefaklor ,ama jas panicar so gripov dusa nemam | |
|
| |
jasmina,mina Бруцош
Број на мислења : 2244 Age : 46 Локација : skopje Расположение : kako vremeto :-)) Поени : 31084 Registration date : 2008-07-29
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 23:40 | |
| ајде нека поминува само Васе!Денес Росица беше речиси полупразна по 8-10 деца,немаше гужва кога ги земаа децата ама никаква!Порано од коли не можеш да се паркираш!Вчера на сите им беше пренесено дека има с.г. во градинката и тоа кај детенце што биле славеник на роденден во петокот во СП Планет Ѓорче,така да и мајка му и татко му и детево биле позитивни но со благи симптоми малку повишена Т до кај 38,2 и веќе биле подобри!Но родителиве исплашени не ги носат децава а во училиште е фала богу полно со деца иако кај Елеонора сите во одделение се изредија со Т! | |
|
| |
Tivona Почетник
Број на мислења : 27 Age : 44 Локација : MKD Расположение : OK Поени : 27387 Registration date : 2009-11-27
| Предмет: Re: Свински грип !! 03.12.09 23:42 | |
| Навистина е за нервоза ова што се случува со СГ! Едно препорачуваат, друго применуваат, да не знае човек кој пат да го фати. Малиот на мојата братучетка кој е 2 одд, со тие симтоми го пратиле дома да си седи, а детево горело од Т, па бркале врски на инфективна, за да му земат брис за да видат дали е или не СГ. И замислете после една недела, одкога детево оздраве, стигна и резултатот кој се покажа позитивен. Имал СГ! Е сега ако не дај Боже нешто се искомплицираше, навистина не знам кој ќе превземеше одговорност. Ете што се случува кај нас. | |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: Свински грип !! | |
| |
|
| |
| Свински грип !! | |
|