Како гостин форумот можете само да го читате. За да учествувате во дискусиите морате да се зачлените.
Доколку веќе сте член, логирајте се.
Како гостин форумот можете само да го читате. За да учествувате во дискусиите морате да се зачлените.
Доколку веќе сте член, логирајте се.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Првиот македонски семееен форум

HomeHome  Регистрирајте сеРегистрирајте се  Влез  
Portal
Родители и деца
Влез
Член:
Лозинка:
Логирај ме автоматски на секоја моја посета: 
:: Си ја заворавив лозинката!
Ноември 2024
ПонВтоСреЧетПетСабНед
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Барај

Display results as :

Rechercher Advanced Search

Свински грип !!

Go down 
+91
elkicka
macush
mami29
zence
Freya
IGI
emma2607
milena p
Mila87
ariel
mamacaci
Diana
saligrem
Misticia
smisjana
sneze
sani-sandra
mamicka
sonja colakova
D-r Lidija Pazdrijan
DijanaP
Emilija
monabombona
mamamim
Simona's mom
Dara
mirecv
anusska
Big Sister
DraganaNik
Tivona
Anika
avanturistka
Majsi
Sandra
Janicka
bubamara***
butterfly
babysara
nnatasa
Megi
emi-nina
beti.liz
Pravnicka28
delfin76
Tifani
Annabel
Dzena
Monika
mamaAnita
Rocka
Mama Ane
BILE-ENA
baby24
Anuska1981
makresanska
PaceStojanovska
Janaxxxx
Sandra_Anja
lida
vecki
bibic
bubamara
Damjana
Ilince
Vesnicka
Ostoun
kirjana
Emi
Ves
Pipolino
moni2007
nata
biljanag
mama X
yarre
ZeleniCka
jasmina,mina
redsonja
Mama Vase
Lemate
kiki-riki
Juni08_Andrea
Sanja_Ivana
mama
kalinche70
rainbow
Sister
Zvezdicka
MamaMaja
M A M I
95 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 23 ... 37  Next
АвторПорака
Ves
Полуматурант
Полуматурант

Female
Број на мислења : 1410
Локација : Насекаде по малку
Расположение : Многу гушкање!!!!!!!
Поени : 30402
Registration date : 2008-09-16

Свински грип !! - Page 10 Empty
ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 0:42

Denovive vesti ne mi se gleda od taa mornicava slika pred infektivno .Инаку јас од пред два  дена  кашлам суво ,малаксаност по цело тело, болка во слепоочници и гради. Вчера ме тресеше треска , температура 38. Цел ден се тргав од детето , го доев со две маски на уста .Отидов на преглед со страв да не е ни обичен грип оти како детето ќе го тргнам од мене .Мило ми е што и докторот и сестрата толку смирено и опуштено делуваат во врска со СГ ама ме зачуди што толку им беше чудно мајка на мало дете зошто ставила маска кога  влегува во амбуланта .Подобро да даваат совет секој да става кога влегува доколку чувствува симптоми и секако преавилно и често да ги менува , подобро и за нив. Матичниот ме прегледа секундарно со стетоскоп, ми го виде грлото и толку , ми препиша Cefaleksin -antibiotik и ми рече дека нема ништо .И фала богу испадна така .Синоќа имав Т повеќе од 38 а денес сум супер , ни траг од ништо . Не пиев антибиотик , цели денови сум на овоќје , зеленчук и многу чај . 
Вратете се на почетокот Go down
bubamara
Полуматурант
Полуматурант
bubamara

Female
Број на мислења : 759
Локација : Skopje
Расположение : Ја сакам мојата сончка!
Поени : 30608
Registration date : 2008-06-02

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 0:54

Вес, и јас се осеќав исто како тебе.Бев ужасно болна и со висока температура што па не се ни симнуваше ни со фервекс, ни далерон, дури и со оцет и разно разни други народни методи. Ќе се симне на кратко и многу малку, и пак ќе се качи. Искри фрлав од очи од температура. И плус кашлица што уште ја лечам.А све избувна ама баш преку ноќ. Среќа се симна температурата, инаку веќе сегде ми отиде паметот. Кога бев на дежурен лекар првата ноќ, мислев ќе ме гледаат попреку со маската и баш ми беше гајле, ама сите до еден носеа маски. Утредента бев кај матичната, немаше гужва, и имаше луѓе и со и без маски. Докторката на дежурно, толку слатко се изнасмеа кога коментиравме за сг, јас останав у прашалници. Од една страна едни се смеат, од друга ти викаат опасен е, од трета слушаш за секакви компликации па дури и смрт...
Веќе едвај чекам да помине, едвај..у грч сум целата, ништо нити ми се прави, нити имам иницијатива да правам, ама баш ништо, едноставно се осеќам дека не функционирам нормално.
MamaMaja
Полуматурант
Полуматурант
MamaMaja

Female
Број на мислења : 1124
Локација : Скопје
Расположение : Детективско!
Поени : 29394
Registration date : 2009-01-27

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 13:46

bubamara напиша:
Вес, и јас се осеќав исто како тебе.Бев ужасно болна и со висока температура што па не се ни симнуваше ни со фервекс, ни далерон, дури и со оцет и разно разни други народни методи. Ќе се симне на кратко и многу малку, и пак ќе се качи. Искри фрлав од очи од температура. И плус кашлица што уште ја лечам.А све избувна ама баш преку ноќ. Среќа се симна температурата, инаку веќе сегде ми отиде паметот. Кога бев на дежурен лекар првата ноќ, мислев ќе ме гледаат попреку со маската и баш ми беше гајле, ама сите до еден носеа маски. Утредента бев кај матичната, немаше гужва, и имаше луѓе и со и без маски. Докторката на дежурно, толку слатко се изнасмеа кога коментиравме за сг, јас останав у прашалници. Од една страна едни се смеат, од друга ти викаат опасен е, од трета слушаш за секакви компликации па дури и смрт...
Веќе едвај чекам да помине, едвај.. у грч сум целата, ништо нити ми се прави, нити имам иницијатива да правам, ама баш ништо, едноставно се осеќам дека не функционирам нормално.

Е ова за жал нема да се случи набргу... :(:(:(
http://www.mmm.com.mk
Sandra_Anja
Бруцош
Бруцош
Sandra_Anja

Female
Број на мислења : 2057
Локација : Скопје
Расположение : насмеана
Поени : 30832
Registration date : 2008-07-14

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 13:47

Znaete kako na torbaski go vikaat svinski grip? A1 i A2 Свински грип !! - Page 10 127667 -mala sala.
bubamara***
Прваче
Прваче
bubamara***

Female
Број на мислења : 370
Поени : 28572
Registration date : 2009-05-26

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 14:02

jas sum bolna veke 5 dena

temperatura 38,5, bolki vo grloto so suva kaslica, bolki vo celo telo, glavata ke e mi puknese prviot den, mu se ispovrakav na doktorot na infektivno vo ordinacija...so prst ne mrdna navodno obicna viroza i nisto ne mi prepisa....temperaturata veke 4 dena mi e konstantno 37 i vcera dobiv antibiotik
veke stvrano ne znam sto mi e, a ni doktorive
kalinche70
Полуматурант
Полуматурант

Female
Број на мислења : 534
Локација : sk
Поени : 28164
Registration date : 2009-09-25

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 15:41

а вчера од кого доби антибиотик?
bubamara***
Прваче
Прваче
bubamara***

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 20:33

Od maticniot lekar t.e od nejzinata zamena, ama kako sto mi izgleda utre pak ke odam
Janicka
Прваче
Прваче

Female
Број на мислења : 102
Локација : Sk
Поени : 29263
Registration date : 2008-12-01

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 20:43

Suvo grlo bilo eden od znacite za svinskiot grip.
kalinche70
Полуматурант
Полуматурант

Female
Број на мислења : 534
Локација : sk
Поени : 28164
Registration date : 2009-09-25

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 20:49

bubamara*** напиша:
Od maticniot lekar t.e od nejzinata zamena, ama kako sto mi izgleda utre pak ke odam

да одиш,најмногу за да си мирна,ќе те преслуша ќе види до каде е болеста.Нашата матична инсистира кога сме болни да одиме обавезно секој ден,а по потреба и двапати.А за температурата може и една недела да ти е покачена.
bubamara***
Прваче
Прваче
bubamara***

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 20:58

fala za sovetot flower
Sandra
Полуматурант
Полуматурант

Female
Број на мислења : 821
Расположение : Prekrasno :)
Поени : 30251
Registration date : 2008-07-22

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 21:27

Аман луѓе веќе памет немам од овој грипот.
Многу ми е страв за Стефан, ама не можеш да се изолираш и да не комуницираш со никого, па и ММ е цел ден на работа со луѓе!
На ТВ само кажуваат дека се повеќе и повеќе заболени има. Свински грип !! - Page 10 Affraid
biljanag
Бруцош
Бруцош
biljanag

Female
Број на мислења : 2082
Локација : skopje, makedonija
Расположение : арно убаво
Поени : 31477
Registration date : 2008-01-27

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 21:39

majki vie koi imate bilo kakvi znaci na gripot barem kazete kade se dvizite od kade mislite deka go dobivte virusot?
Janicka
Прваче
Прваче

Female
Број на мислења : 102
Локација : Sk
Поени : 29263
Registration date : 2008-12-01

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 22:03

bubamara*** напиша:

A krvna slika ti napravija? Kolku se leukocitite?
Zvezdicka
Матурант
Матурант
Zvezdicka

Female
Број на мислења : 1683
Локација : Königstein
Расположение : Trudnicko :)
Поени : 30776
Registration date : 2008-08-29

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 22:25

Ves kakva vrska ima maskata ako go dois maliot??? Ako si ti bolna ke mu preneses i na nego preu melkoto... malku apsurdno mi e nosenje maska dodeka dois.
No, nema veze vazno da si ti podobra sega...
redsonja
Прваче
Прваче
redsonja

Female
Број на мислења : 154
Локација : skopje
Расположение : ljubovno
Поени : 28330
Registration date : 2009-06-22

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 22:33

Звездичка, баш и не е така. Како ќе го пренесе вирусот прелу млекото?

Zdravstvene organizacije objavile su upute o dojenju i virusu H1N1. Savjetuje se nastavak dojenja i po potrebi povećanje učestalosti podoja. Majčino mlijeko višestruko štiti djecu od virusa. Iako se dojenčad može zaraziti virusnom infekcijom, jedinstvena zaštita koju dojenčetu nudi majčino mlijeko može prevenirati infekciju ili ublažiti simptome kod većine djece.
Majčino mlijeko nije izvor zaraze dojenčadi virusnom infekcijom. Dojilje treba poticati da nastave s dojenjem, čak i ako se zaraze virusom H1N1 ili ako se posumnja da su zaražene tim virusom. Majke koje su zaražene tim virusom mogu nositi masku na ustima i nosu tijekom podoja, ili mogu izdojiti mlijeko koje će potom nezaražena osoba dati djetetu.
Majke koje kombiniraju dojenje s dohranjivanjem mliječnom formulom treba poticati da povećaju količinu majčina mlijeka koje dijete dobija.
Dojenje je značajna komponenta zaštite djece od virusa H1N1.
Virus se ne prenosi majčinim mlijekom, a nastavak dojenja najbolja je zaštita za dijete. Majčino mlijeko sadrži antitijela koja štite od virusa i bakterija kojima je majka izložena. Ukoliko majka i/ili dijete obole od virusa H1N1, dojenje se može nastaviti. Majčino mlijeko dojenčetu pruža i pasivnu (nespecifičnu) i aktivnu (specifična antitijela) imunizaciju.
biljanag
Бруцош
Бруцош
biljanag

Female
Број на мислења : 2082
Локација : skopje, makedonija
Расположение : арно убаво
Поени : 31477
Registration date : 2008-01-27

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 22:40

Zvezdicka напиша:
Ves kakva vrska ima maskata ako go dois maliot??? Ako si ti bolna ke mu preneses i na nego preu melkoto... malku apsurdno mi e nosenje maska dodeka dois.
No, nema veze vazno da si ti podobra sega...

za ova ja prasav dr.lide neznaese da mi kaze posle ja prasav dr.jurukovska ama sega zaboraviv sto mi odgovori moze da pobarate ke vidite (dali preku doenje moze da se prenese virusot?)
jasmina,mina
Бруцош
Бруцош

Female
Број на мислења : 2244
Расположение : kako vremeto :-))
Поени : 31084
Registration date : 2008-07-29

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 22:43

јас после пораѓај горев од Т закачив некоја гадна вироза три дена со грозници па фала богу Војдан си беше супер,не прекинав со доење!Единствено нешто што приметив дека млекото беше жешко од мојата телесна температура огромна!
Majsi
Прваче
Прваче
Majsi

Female
Број на мислења : 276
Расположение : OK
Поени : 27969
Registration date : 2009-09-18

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 23:17

Virusot NE se prenesuva preku mlekoto i se preporacuva sto e mozno poveke doenje kaj decata radi preventiva iako e majkata bolna.
avanturistka
Бруцош
Бруцош

Female
Број на мислења : 2072
Локација : so moite dve princezi :))
Расположение : :))
Поени : 30150
Registration date : 2008-10-02

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 23:21

tokmu taka nemoze da se prenese preku mleko.
Anika
Матурант
Матурант

Female
Број на мислења : 1576
Расположение : кисело весело
Поени : 29633
Registration date : 2008-12-05

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 23:23

Jas sum vo momentov vo Barcelona, vo kumunikacija sum sekojdnevno so milioni luge vo podzemnata zeleznica I vo Gradskiot prevoz, nikoj do sega ne sum videla da nosi maska. tuka voopsto ne se zbori za gripot na tv a nitu pomegu lugeto sto ziveat tuka. Ne postoi nikakva panika. Site se nadvor, setaat I se zabavuvaat.
Emi
Форумски мастер
Форумски мастер
Emi

Female
Број на мислења : 7238
Локација : domce so nence
Расположение : ok
Поени : 32036
Registration date : 2007-11-19

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 23:31

bubamara*** напиша:
j

temperatura 38,5, bolki vo grloto so suva kaslica, bolki vo celo telo, glavata ke e mi puknese prviot den, mu se ispovrakav na doktorot na infektivno vo ordinacija...so prst ne mrdna navodno obicna viroza i nisto ne mi prepisa....temperaturata veke 4 dena mi e konstantno 37 i vcera dobiv antibiotik
veke stvrano ne znam sto mi e, a ni doktorive

pa ne se ni posomnevaa vo SG??? pa ti gi imas site simptomi
ova e ludo veke, ne znaat sto zborat i so pravat
Mama Vase
Полуматурант
Полуматурант
Mama Vase

Female
Број на мислења : 1437
Локација : Skopje,MK
Поени : 29914
Registration date : 2009-03-17

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 23:33

da se preselime vo barselona,sto vikate? ke ne primat? hahahaha

i jana mi e so blaga temperatura,suvo grlo,malaksanost.popladnevo so maticnata zborev,ako do utre ne padne tem. pravo kaj nea.pa bris,krv se po red.drugarka i od skolo ima angina pa moze zakacila.dobra e sega spie ama se uste i varira temp.
aj da pomine samo.
inaku imalo mnogu stomacen virus i laringit po ambulantive.
vecki
Форумска фаца
Форумска фаца
vecki

Female
Број на мислења : 4525
Расположение : екстра
Поени : 31700
Registration date : 2008-05-05

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 23:40

i nie so marija od sabajle sme so tep sabajle imase 38,5 so sirup spusta ama jas od strav odma na lekar se zalese deka ja bolat site zabi ,dok vika edniot krajnik otecen i crven pa ni pisa cefaklor ,ama jas panicar so gripov dusa nemam
jasmina,mina
Бруцош
Бруцош

Female
Број на мислења : 2244
Расположение : kako vremeto :-))
Поени : 31084
Registration date : 2008-07-29

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 23:40

ајде нека поминува само Васе!Денес Росица беше речиси полупразна по 8-10 деца,немаше гужва кога ги земаа децата ама никаква!Порано од коли не можеш да се паркираш!Вчера на сите им беше пренесено дека има с.г. во градинката и тоа кај детенце што биле славеник на роденден во петокот во СП Планет Ѓорче,така да и мајка му и татко му и детево биле позитивни но со благи симптоми малку повишена Т до кај 38,2 и веќе биле подобри!Но родителиве исплашени не ги носат децава а во училиште е фала богу полно со деца иако кај Елеонора сите во одделение се изредија со Т!
Tivona
Почетник
Почетник
Tivona

Female
Број на мислења : 27
Локација : MKD
Расположение : OK
Поени : 27387
Registration date : 2009-11-27

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty03.12.09 23:42

Навистина е за нервоза ова што се случува со СГ! Едно препорачуваат, друго применуваат, да не знае човек кој пат да го фати. Малиот на мојата братучетка кој е 2 одд, со тие симтоми го пратиле дома да си седи, а детево горело од Т, па бркале врски на инфективна, за да му земат брис за да видат дали е или не СГ. И замислете после една недела, одкога детево оздраве, стигна и резултатот кој се покажа позитивен. Имал СГ! Е сега ако не дај Боже нешто се искомплицираше, навистина не знам кој ќе превземеше одговорност. Ете што се случува кај нас. Neutral
Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 10 Empty

Свински грип !!
Вратете се на почетокот 
Страна 10 of 37Отиди на страна : Previous  1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 23 ... 37  Next
 Similar topics
-