Како гостин форумот можете само да го читате. За да учествувате во дискусиите морате да се зачлените.
Доколку веќе сте член, логирајте се.
Како гостин форумот можете само да го читате. За да учествувате во дискусиите морате да се зачлените.
Доколку веќе сте член, логирајте се.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Првиот македонски семееен форум

HomeHome  Регистрирајте сеРегистрирајте се  Влез  
Portal
Родители и деца
Влез
Член:
Лозинка:
Логирај ме автоматски на секоја моја посета: 
:: Си ја заворавив лозинката!
Ноември 2024
ПонВтоСреЧетПетСабНед
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Барај

Display results as :

Rechercher Advanced Search

Свински грип !!

Go down 
+91
elkicka
macush
mami29
zence
Freya
IGI
emma2607
milena p
Mila87
ariel
mamacaci
Diana
saligrem
Misticia
smisjana
sneze
sani-sandra
mamicka
sonja colakova
D-r Lidija Pazdrijan
DijanaP
Emilija
monabombona
mamamim
Simona's mom
Dara
mirecv
anusska
Big Sister
DraganaNik
Tivona
Anika
avanturistka
Majsi
Sandra
Janicka
bubamara***
butterfly
babysara
nnatasa
Megi
emi-nina
beti.liz
Pravnicka28
delfin76
Tifani
Annabel
Dzena
Monika
mamaAnita
Rocka
Mama Ane
BILE-ENA
baby24
Anuska1981
makresanska
PaceStojanovska
Janaxxxx
Sandra_Anja
lida
vecki
bibic
bubamara
Damjana
Ilince
Vesnicka
Ostoun
kirjana
Emi
Ves
Pipolino
moni2007
nata
biljanag
mama X
yarre
ZeleniCka
jasmina,mina
redsonja
Mama Vase
Lemate
kiki-riki
Juni08_Andrea
Sanja_Ivana
mama
kalinche70
rainbow
Sister
Zvezdicka
MamaMaja
M A M I
95 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16 ... 26 ... 37  Next
АвторПорака
jasmina,mina
Бруцош
Бруцош

Female
Број на мислења : 2244
Локација : skopje
Расположение : kako vremeto :-))
Поени : 31099
Registration date : 2008-07-29

Свински грип !! - Page 15 Empty
ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 1:15

на А2 беше смешната дебата а во Ходници ја даваа инфективна внатре,грозно бешеее!А во однос на докторот што докторирал на тема грип се викаше д-р Вело Марковски(така мислам) на инфективна работел!Инаку комедии беа кога почнаа со проценти за смртноста,Костова вика 1% Марковски тврди 0.1% во однос на вкупната бројка заболени!бледи фаци,несигурни!Захариев уште малку и во деца ќе се колнеше само да не убеди дека вакцината е безбедна Свински грип !! - Page 15 412106
Вратете се на почетокот Go down
bubamara
Полуматурант
Полуматурант
bubamara

Female
Број на мислења : 759
Локација : Skopje
Расположение : Ја сакам мојата сончка!
Поени : 30623
Registration date : 2008-06-02

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 1:20

jasmina,mina напиша:
на А2 беше смешната дебата а во Ходници ја даваа инфективна внатре,грозно бешеее!А во однос на докторот што докторирал на тема грип се викаше д-р Вело Марковски(така мислам) на инфективна работел!Инаку комедии беа кога почнаа со проценти за смртноста,Костова вика 1% Марковски тврди 0.1% во однос на вкупната бројка заболени!бледи фаци,несигурни!Захариев уште малку и во деца ќе се колнеше само да не убеди дека вакцината е безбедна hahahaha
Да така се викаше, инаку мене ми беше на врв на јазик, ама боље што не истрескав некоја зелена, ми идеше у глава дека човекот се викаше Мело hahahaha hahahaha hahahaha Некако чудно ми е името, па од Вело ми останало Мело hahahaha
kalinche70
Полуматурант
Полуматурант

Female
Број на мислења : 534
Локација : sk
Поени : 28179
Registration date : 2009-09-25

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 1:31

Смртноста не е баш мала ...... Свински грип !! - Page 15 121539
D-r Lidija Pazdrijan
ВИП личност
ВИП личност
D-r Lidija Pazdrijan

Female
Број на мислења : 3132
Локација : i ovde i onde
Расположение : super:)
Поени : 31359
Registration date : 2009-03-04

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 1:53

Da onaa od 1%...Samo sega 0,1% e tocno ili 1%? Свински грип !! - Page 15 121539 Свински грип !! - Page 15 121539 Свински грип !! - Page 15 121539 Свински грип !! - Page 15 121539
bubamara
Полуматурант
Полуматурант
bubamara

Female
Број на мислења : 759
Расположение : Ја сакам мојата сончка!
Поени : 30623
Registration date : 2008-06-02

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 2:05

Женски, прочитајте го линков...

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=CE80739C6F1C5E40A6A96CD83EF26CC1

Од февруари 2008 година, текст за сезонскиот грип, симптоми, број на болни, можни компликации...идентично како сега, јас да не видев датум на текстов, мислев дека е за СГ. А ми улета скроз случајно, гуглав да најдам нешто сосема десетто, и ете, сакаше да ми дојде под рака текстов. Некако ме смири, се согласивме сите дека и медиумите прететраа, и еве уште еден доказ, да не зборуваа на самиот почеток толку бомбастично и застрашувачки по вестите, сите ќе бевме помирини и како што сме поминале 2008 ( и не се ни сеќавам искрено како било, сме се пазеле нормално, ама без претерани отповарувања), така ќе поминевме и сега. А сега само сме во грч и страв.
bibic
Прваче
Прваче
bibic

Female
Број на мислења : 216
Расположение : vedra i nasmeana
Поени : 29530
Registration date : 2008-10-14

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 2:18

Од: ucitelka
Датум: 28.02.2008 13:01:39
Gripovi
i nastinki imalo i ke ima. Nemalo nesovesni roditeli. Strashna e
slikata koga simptomite shto gi navedovte nie vrabotenite vo ucilishta
i gradinki gi gledame pred sebe. Nesovesni roditeli iako im se pozalile
decata deka gi boli glavce ili stomace gi nosat vo shkolo i gradinka,
oti nemalo koj da im gi cuva. Zalosna slika se ovie mali istoshteni
deca, a ushte pozalosna e informacijata deka po dva dena se zgolemuva
brojkata na drugi otsutni-zarazeni deca. MON i Ministerstvoto za trud
pod hitno treba da pratat dopisi so zabrana za priem na bolni deca vo
gradinka/ucilishte. Ako ne se sovesni roditelite, neka bide drzavata.
Nekoj mora da gi zashtiti bolnite i zdravite deca.

Tokmu poradi ovaa bolna vistina mnogu deca se zarazija koi odat vo gradinka i vo skolo. I jas reagiram vo gradinka koga ke ja odnesam Elena, slusam kako kaslaat deca. (sega veke od strav i ne ja nosam) i ucitelkite vikaat sto da pravime site deca kaslaat. Ne se znae od kade treba da se pocne za da se sreduvaat ovie problemi, dali vo ministerstvata, vo rabotodavcite ili vo roditelite...
anusska
Почетник
Почетник
anusska

Female
Број на мислења : 75
Поени : 27439
Registration date : 2009-11-30

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 9:32

Најчесто е ова вистината, но мислам дека сега се сите поисплашени и повнимателни.
Сабајлево баш зборнав со учителката во градинката и она многу сериозно ми рече дека болни деца не примаат. Јас верувам дека е така. Меѓутоа, лошата работа со сите вирози е е оној ден кога секој е заразен уште пред да се појават симптомите и мене тоа ме плаши.
А што се однесува до дете што кашла и оди во градинка, не значи дека е тоа дете болно. Искрено, поголемата ќерка моја, секоја есен/зима скоро постојано кашла, но тоа и е од третиот крајник (кој не се решивме да го оперираме), а друго ништо нема, ниту температури, ниту растечен нос. Па и оздравено детенце, после настинка со кашлица уште долго кашла. Јас сепак се надевам дека родителите се совесни и навистина болно дете нема да го однесат во градинка или училиште. особено пак сега со овој страв, мислам дека сите се повнимателни.... Или можеби грешам?
nata
Полуматурант
Полуматурант
nata

Female
Број на мислења : 517
Локација : makedonija
Поени : 28775
Registration date : 2009-05-15

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 10:14

Јас несакам да верувам дека постојат родители што би си го малтретирале детето до тој степен да го носат болно во градинка во оваа ситуација со С.Г, сакам нешто да споделам со вас шетајки по Клинички центар деновиве заради татко ми кој имаше мозочен удар останав зграната ма не се шокирав малку е и тоа. Замислете на неврологија вака ни рекоа поради С.Г добро би било ако имате услови и финансии се разбира да си го земете татко ви дома поради опасноста од С.Г. зошто толку слаб организам башка и шекераш нема да го издржи можно е да има и кобни последици. Сега се поставува прашањето што со хронично болните па тие едноставно мора да одат на лекар и не се сигурни дека таму баш нема да се разболат од С.Г и да умрат ( просто кажано), а следејки ги коментарите насекаде и по медиуми и онака помеѓу пријатели па дури и овде на форумов велиме па добро де умрел од С.Г. ама бил хронично болен ејјј до кај ни оди паметот (Ова важи и за мене ). Па добро себичноста кај луѓето има ли крај, па и шекерашите и луѓето со стентови и сл. се луѓе а ние велиме бил хронично болен па умрел.Така и со девојчето имало грчеви и некој стварно мисли дека било хронично болно.Маја кога некоја од членките погоре кажа чести грчеви мислеше кај повеќето од децата како број, а не кај едно дете чести грчеви и дај молим те прочитај повеќе околу грчевите мене ме чуди како може да имаш три деца, а да не си упатена во тоа дека грчевите кај малите деца не се болест.А Звездичка еве по втор пат ја повикувам јавно да претсане да шири лажен оптимизам зошто ние не сме ни песимисти ни луди само реални сакаме да се заштитиме и да си прокоментираме што ни лежи на душата ако не го прифаќаш истото не ја читај темава дури помалу добивам впечаток како да си потпарол ма Министерство за зравство не се лути така е или твојата паника ја покриваш на овој начин.
MamaMaja
Полуматурант
Полуматурант
MamaMaja

Female
Број на мислења : 1124
Локација : Скопје
Расположение : Детективско!
Поени : 29409
Registration date : 2009-01-27

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 10:21

jasmina,mina напиша:
на А2 беше смешната дебата а во Ходници ја даваа инфективна внатре,грозно бешеее!А во однос на докторот што докторирал на тема грип се викаше д-р Вело Марковски(така мислам) на инфективна работел!Инаку комедии беа кога почнаа со проценти за смртноста,Костова вика 1% Марковски тврди 0.1% во однос на вкупната бројка заболени!бледи фаци,несигурни!Захариев уште малку и во деца ќе се колнеше само да не убеди дека вакцината е безбедна Свински грип !! - Page 15 412106

Dr. Markovski e onoj na koj mu veruvam, posto covekot ubavo objasni deka brojkata od tolku i tolku lugje ne e vistinska.
Sto so onie koi ne otisle na lekar, sto so onie na koi bolesta im pominala so blagi simptomi i ne ja ni registrirale kako bolest.

Istoto se slucuva i vo Srbije, se ispituva mnogu mal broj lugje, pa izgleda golema smrtnosta, a vsusnost koj znae so
sigurnost kolku gi ima navistina zaboleni.

Toa e isto ko ona so bubasvabite, na edna koja ke ja vidis vo stanot, idat uste 500 koi ne si gi videl.
Zatoa i mu veruvam na Dr. Markovski, covekot e doktor za grip, sigurno ima nekoj formula po koja se presmetuva na
kolku ispitani, kolku neispitani idat.

nata напиша:
.Маја кога некоја од членките погоре кажа чести грчеви мислеше кај повеќето од децата како број, а не кај едно дете чести грчеви и дај молим те прочитај повеќе околу грчевите мене ме чуди како може да имаш три деца, а да не си упатена во тоа дека грчевите кај малите деца не се болест.

@nata Daj nato te molam pred da zboruvas procitaj ti sto se grcevi, pa ke razgovarame.
Koga ke mi pokazes kade rekov deka grcevite se bolest, togas!
http://www.mmm.com.mk
Ilince
Матурант
Матурант
Ilince

Female
Број на мислења : 1816
Локација : Prilep
Расположение : umorno no presrekno
Поени : 30388
Registration date : 2008-07-16

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 10:33

luge zenata sto ja spomenuvaat celo vreme na 40 god sto e vo teska sostojba e doktorkata od infektivno odd od Prilep ...:(
jasmina,mina
Бруцош
Бруцош

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 10:41

илинче дали ќе ја вакцинираш Ивона?Малите ни се во ризични групи,но јас искрено се плашам за нус појавите потоа,многу убаво објаснуваше д-р Вело Марковски во врска со вакцината човекот даде многу убаво објаснување што е и како е во моментов.Јас незнам што да го советувам татко ми,човекот си е со стент и е во ризична група!има преживеано инфаркт и тешка бронхопневмонија знам дека тогаш едвај спаси глава!многу ми е страв и за него

Последната промена е направена од jasmina,mina на 07.12.09 10:53. Мислењето е променето 1 пати
Ilince
Матурант
Матурант
Ilince

Female
Број на мислења : 1816
Локација : Prilep
Расположение : umorno no presrekno
Поени : 30388
Registration date : 2008-07-16

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 10:47

ne znam jasmince ama bidejki jas se vakcinirav a taa cica si velam kolku tolku ima primeno i taa del
Sandra_Anja
Бруцош
Бруцош
Sandra_Anja

Female
Број на мислења : 2057
Расположение : насмеана
Поени : 30847
Registration date : 2008-07-14

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 10:55

[quote="MamaMaja"]
jasmina,mina напиша:

Dr. Markovski e onoj na koj mu veruvam, posto covekot ubavo objasni deka brojkata od tolku i tolku lugje ne e vistinska.
Sto so onie koi ne otisle na lekar, sto so onie na koi bolesta im pominala so blagi simptomi i ne ja ni registrirale kako bolest.

Da, mi se cini deka i jas go spomenav nego pogore. Go slusav i mi olesni malku, mi gi pojasni rabotite.
sonja colakova
Полуматурант
Полуматурант
sonja colakova

Female
Број на мислења : 577
Расположение : љубопитно
Поени : 29628
Registration date : 2008-09-14

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 10:56

јас навистина се нервирам кога болно дете пуштаат во школо или градинка. Јас Ева минатата недела не ја пуштив само затоа што и беше затнат носот, а замислете имаше случај дете со заушки пуштени во градинка кај свекрвами во група. Страшно. И тоа родителите свесни дека детето има зушки. И рекле на свеки има заушки ама добар е. Ненормални. Се разбира таа ги вратила не го примила детето.
Sandra_Anja
Бруцош
Бруцош
Sandra_Anja

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 11:03

Mene me interesira, dali od ovie decinjava sto se hospitalizirani odele vo gradinka i dali veke se pojavuva i po gradinkive gripov?
jasmina,mina
Бруцош
Бруцош

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 11:06

Сандричка да,претежно се хоспитализирани деца на таа возраст и деца што посетувале градинка!Докторка од клиника и кажала на свеки во смисла ,,ако ви оди внучето во градинка периодов е најдобро да си поседи дома ,,инаку во Ѓорче Росица кај Мирче Ацев има случај на свински грип!Јас мислам тоа кога ќе сака да дојде ќе дојде,мислам на с.г.Па Елеонора учи со три деца чии братчиња и сестрички одат баш во групата каде се појави с.г.!Зарем да не ја пуштам на училиште,нема да оди недела,две три а после???
Pravnicka28
Прваче
Прваче
Pravnicka28

Female
Број на мислења : 330
Расположение : ubavo
Поени : 29338
Registration date : 2008-12-03

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 11:30

И јас тоа се мислам , да седи дома ама до кога?Еве седеше 10 дена дома сега е добар и од денеска го пуштивме во градинка, неможам веќе да одсуствувам од работа, само што почнав. Само се молам да не се појави с.г во градинката.

А како да знам дали го прележа с.г моето дете? не ни констатираа такво нешто на лекар, поминавме со Т 39,6 три дена, на крвна слика многу покачени леукоцити и Оспен сируп.Понатамошни испитувања не направивме, ми се смачи од болници и ходници.
Sandra_Anja
Бруцош
Бруцош
Sandra_Anja

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 11:42

Jas se konsultirav so maticnata nasa i mi rece da ja nosam Anja vo gradinka i gajle da nemam, da ne ne faka panika. Koga ja prasav dali imaat slucai so decinja od SG, mi rece imale kaj pogolemite, ama bez Tamiflu pominuvale.
Ostoun
Прваче
Прваче
Ostoun

Female
Број на мислења : 284
Локација : tetovo
Поени : 27950
Registration date : 2009-09-12

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 12:10

Nas maticnata ne sovetuvase da ne ja nosime pa sega pravime pauza a posledniot pat i taa pregledubase so maska Свински грип !! - Page 15 121539
Monika
Матурант
Матурант
Monika

Female
Број на мислења : 1728
Поени : 30498
Registration date : 2008-07-20

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 12:38

И ние сме дома еве скоро цел месец. Мила имаше бронхит и седевме дома, сега фала богу е подобра, ама ми е страв да ја пуштам во градинка поради тоа што сега и е намален имунитетот. На работа веќе почнаа некако да ми мрчат, а јас пак навистина немам избор немам кој да ми ја чува, единствено јас.
Како и сите се прашувам што понатаму и до кога вака??? Па зарем да дадам отказ(што и не го исклучувам како опција)? Или пак да барам жена да ми ја чува, ама пак таа жена ќе се вози со автобуси, нема да знам со кого контактира и сл. и пак не наоѓам решение.
Право да ви кажам ми се смачи од овој СГ. Ми го поремети нормалниот тек на живеење. Наместо да шетаме и да се радуваме на новата година ние што правиме, се мислиме дали да ја носиме ваму, дали да одиме таму, дали со тој што сме во контакт кашла, кива или му тече носот и веќе ми пука филмот!!!
Шетавме минатат недела низ град, гтц, рамстор и право да ви кажам не ми изгледаше дека луѓето се во паника. Си ги шетаат дечињата дури и они помалите во количка, слободно се движат насекаде и тоа пријатно ме изненади.
Се мислевме многу и околу роденденот ама ништо не откажавме. Ќе си правиме во игротека, Мила едвај чека да дојде роденденот и само за тоа зборува.
Мислам дека ние овде на форумот сме најоптеретени со оваа тема!!
Mama Vase
Полуматурант
Полуматурант
Mama Vase

Female
Број на мислења : 1437
Локација : Skopje,MK
Поени : 29929
Registration date : 2009-03-17

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 12:42

jas od damna dojdov do ovoj zaklucok.site okolu mene se kako padnati od mars.znaat,pratat se educiraat ama ni pola kako nas.
i mene mi e preku glava ama aj care?
mamicka
Прваче
Прваче
mamicka

Female
Број на мислења : 412
Локација : Tetovo
Расположение : super
Поени : 30593
Registration date : 2008-03-17

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 12:45

Malku da se olabavime ako e mozno i da gledame od povedrata strana Smile
Mama Ane
Форумски газда
Форумски газда
Mama Ane

Female
Број на мислења : 5798
Расположение : во неизвесност
Поени : 31661
Registration date : 2008-11-06

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 12:45

Ние си фукционираме нормално, со никој не ја ни почнувам темава, иако бевме болни, си оздравевме и си се шетаме, и на роденден вчера си бевме и во градинка денес почна..
Sandra_Anja
Бруцош
Бруцош
Sandra_Anja

Female

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 12:47

Monika напиша:
И ние сме дома еве скоро цел месец. Мила имаше бронхит и седевме дома, сега фала богу е подобра, ама ми е страв да ја пуштам во градинка поради тоа што сега и е намален имунитетот. На работа веќе почнаа некако да ми мрчат, а јас пак навистина немам избор немам кој да ми ја чува, единствено јас.
Како и сите се прашувам што понатаму и до кога вака??? Па зарем да дадам отказ(што и не го исклучувам како опција)? Или пак да барам жена да ми ја чува, ама пак таа жена ќе се вози со автобуси, нема да знам со кого контактира и сл. и пак не наоѓам решение.
Право да ви кажам ми се смачи од овој СГ. Ми го поремети нормалниот тек на живеење. Наместо да шетаме и да се радуваме на новата година ние што правиме, се мислиме дали да ја носиме ваму, дали да одиме таму, дали со тој што сме во контакт кашла, кива или му тече носот и веќе ми пука филмот!!!
Шетавме минатат недела низ град, гтц, рамстор и право да ви кажам не ми изгледаше дека луѓето се во паника. Си ги шетаат дечињата дури и они помалите во количка, слободно се движат насекаде и тоа пријатно ме изненади.
Се мислевме многу и околу роденденот ама ништо не откажавме. Ќе си правиме во игротека, Мила едвај чека да дојде роденденот и само за тоа зборува.

Свински грип !! - Page 15 577496 Jas ne mozam veke da se trosam na toa. Si se konsultrav so maticnata i sega bez panika. Kako site, taka i nie.
DraganaNik
Почетник
Почетник

Female
Број на мислења : 45
Поени : 27960
Registration date : 2009-08-16

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty07.12.09 13:43

bogami vo pravo ste... poveke i od ministerot sme opsednati.... Jas na rabota imam 7 koleshki so deca i nikoj, ama bash nikoj, nema me prasheno ni za vakciniranje ni za neodenje na rodenden, samo jas odma od biro na biro.. Ke gi vakcinirate li decata? Slushnavte li ona? A ova dali go slushnavte? Gluposti.. jas sum li najpametnata tuka.. I si vetiv na sebe denes deka nema barem tolku da se sekiram... pa ke vidime.. Pa nova godina ide, ubavi praznici, lubov, treba da se gushkame da se bacuvame, a vaka so vakvi misli teshko, site gi skenirfam prvo pa im vikam zdravo.. BUDALA....
Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: Свински грип !!   Свински грип !! - Page 15 Empty

Свински грип !!
Вратете се на почетокот 
Страна 15 of 37Отиди на страна : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16 ... 26 ... 37  Next
 Similar topics
-