| Свински грип !! | |
|
+91elkicka macush mami29 zence Freya IGI emma2607 milena p Mila87 ariel mamacaci Diana saligrem Misticia smisjana sneze sani-sandra mamicka sonja colakova D-r Lidija Pazdrijan DijanaP Emilija monabombona mamamim Simona's mom Dara mirecv anusska Big Sister DraganaNik Tivona Anika avanturistka Majsi Sandra Janicka bubamara*** butterfly babysara nnatasa Megi emi-nina beti.liz Pravnicka28 delfin76 Tifani Annabel Dzena Monika mamaAnita Rocka Mama Ane BILE-ENA baby24 Anuska1981 makresanska PaceStojanovska Janaxxxx Sandra_Anja lida vecki bibic bubamara Damjana Ilince Vesnicka Ostoun kirjana Emi Ves Pipolino moni2007 nata biljanag mama X yarre ZeleniCka jasmina,mina redsonja Mama Vase Lemate kiki-riki Juni08_Andrea Sanja_Ivana mama kalinche70 rainbow Sister Zvezdicka MamaMaja M A M I 95 posters |
|
Автор | Порака |
---|
jasmina,mina Бруцош
Број на мислења : 2244 Age : 46 Локација : skopje Расположение : kako vremeto :-)) Поени : 31099 Registration date : 2008-07-29
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 1:15 | |
| на А2 беше смешната дебата а во Ходници ја даваа инфективна внатре,грозно бешеее!А во однос на докторот што докторирал на тема грип се викаше д-р Вело Марковски(така мислам) на инфективна работел!Инаку комедии беа кога почнаа со проценти за смртноста,Костова вика 1% Марковски тврди 0.1% во однос на вкупната бројка заболени!бледи фаци,несигурни!Захариев уште малку и во деца ќе се колнеше само да не убеди дека вакцината е безбедна | |
|
| |
bubamara Полуматурант
Број на мислења : 759 Age : 44 Локација : Skopje Расположение : Ја сакам мојата сончка! Поени : 30623 Registration date : 2008-06-02
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 1:20 | |
| | |
|
| |
kalinche70 Полуматурант
Број на мислења : 534 Age : 54 Локација : sk Поени : 28179 Registration date : 2009-09-25
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 1:31 | |
| Смртноста не е баш мала ...... | |
|
| |
D-r Lidija Pazdrijan ВИП личност
Број на мислења : 3132 Age : 53 Локација : i ovde i onde Расположение : super:) Поени : 31359 Registration date : 2009-03-04
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 1:53 | |
| | |
|
| |
bubamara Полуматурант
Број на мислења : 759 Age : 44 Локација : Skopje Расположение : Ја сакам мојата сончка! Поени : 30623 Registration date : 2008-06-02
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 2:05 | |
| Женски, прочитајте го линков...
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=CE80739C6F1C5E40A6A96CD83EF26CC1
Од февруари 2008 година, текст за сезонскиот грип, симптоми, број на болни, можни компликации...идентично како сега, јас да не видев датум на текстов, мислев дека е за СГ. А ми улета скроз случајно, гуглав да најдам нешто сосема десетто, и ете, сакаше да ми дојде под рака текстов. Некако ме смири, се согласивме сите дека и медиумите прететраа, и еве уште еден доказ, да не зборуваа на самиот почеток толку бомбастично и застрашувачки по вестите, сите ќе бевме помирини и како што сме поминале 2008 ( и не се ни сеќавам искрено како било, сме се пазеле нормално, ама без претерани отповарувања), така ќе поминевме и сега. А сега само сме во грч и страв. | |
|
| |
bibic Прваче
Број на мислења : 216 Age : 45 Локација : Skopje Расположение : vedra i nasmeana Поени : 29530 Registration date : 2008-10-14
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 2:18 | |
| Од: ucitelka | Датум: 28.02.2008 13:01:39 |
Gripovi i nastinki imalo i ke ima. Nemalo nesovesni roditeli. Strashna e slikata koga simptomite shto gi navedovte nie vrabotenite vo ucilishta i gradinki gi gledame pred sebe. Nesovesni roditeli iako im se pozalile decata deka gi boli glavce ili stomace gi nosat vo shkolo i gradinka, oti nemalo koj da im gi cuva. Zalosna slika se ovie mali istoshteni deca, a ushte pozalosna e informacijata deka po dva dena se zgolemuva brojkata na drugi otsutni-zarazeni deca. MON i Ministerstvoto za trud pod hitno treba da pratat dopisi so zabrana za priem na bolni deca vo gradinka/ucilishte. Ako ne se sovesni roditelite, neka bide drzavata. Nekoj mora da gi zashtiti bolnite i zdravite deca. Tokmu poradi ovaa bolna vistina mnogu deca se zarazija koi odat vo gradinka i vo skolo. I jas reagiram vo gradinka koga ke ja odnesam Elena, slusam kako kaslaat deca. (sega veke od strav i ne ja nosam) i ucitelkite vikaat sto da pravime site deca kaslaat. Ne se znae od kade treba da se pocne za da se sreduvaat ovie problemi, dali vo ministerstvata, vo rabotodavcite ili vo roditelite... | |
|
| |
anusska Почетник
Број на мислења : 75 Age : 54 Локација : Skopje Поени : 27439 Registration date : 2009-11-30
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 9:32 | |
| Најчесто е ова вистината, но мислам дека сега се сите поисплашени и повнимателни. Сабајлево баш зборнав со учителката во градинката и она многу сериозно ми рече дека болни деца не примаат. Јас верувам дека е така. Меѓутоа, лошата работа со сите вирози е е оној ден кога секој е заразен уште пред да се појават симптомите и мене тоа ме плаши. А што се однесува до дете што кашла и оди во градинка, не значи дека е тоа дете болно. Искрено, поголемата ќерка моја, секоја есен/зима скоро постојано кашла, но тоа и е од третиот крајник (кој не се решивме да го оперираме), а друго ништо нема, ниту температури, ниту растечен нос. Па и оздравено детенце, после настинка со кашлица уште долго кашла. Јас сепак се надевам дека родителите се совесни и навистина болно дете нема да го однесат во градинка или училиште. особено пак сега со овој страв, мислам дека сите се повнимателни.... Или можеби грешам? | |
|
| |
nata Полуматурант
Број на мислења : 517 Age : 52 Локација : makedonija Поени : 28775 Registration date : 2009-05-15
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 10:14 | |
| Јас несакам да верувам дека постојат родители што би си го малтретирале детето до тој степен да го носат болно во градинка во оваа ситуација со С.Г, сакам нешто да споделам со вас шетајки по Клинички центар деновиве заради татко ми кој имаше мозочен удар останав зграната ма не се шокирав малку е и тоа. Замислете на неврологија вака ни рекоа поради С.Г добро би било ако имате услови и финансии се разбира да си го земете татко ви дома поради опасноста од С.Г. зошто толку слаб организам башка и шекераш нема да го издржи можно е да има и кобни последици. Сега се поставува прашањето што со хронично болните па тие едноставно мора да одат на лекар и не се сигурни дека таму баш нема да се разболат од С.Г и да умрат ( просто кажано), а следејки ги коментарите насекаде и по медиуми и онака помеѓу пријатели па дури и овде на форумов велиме па добро де умрел од С.Г. ама бил хронично болен ејјј до кај ни оди паметот (Ова важи и за мене ). Па добро себичноста кај луѓето има ли крај, па и шекерашите и луѓето со стентови и сл. се луѓе а ние велиме бил хронично болен па умрел.Така и со девојчето имало грчеви и некој стварно мисли дека било хронично болно.Маја кога некоја од членките погоре кажа чести грчеви мислеше кај повеќето од децата како број, а не кај едно дете чести грчеви и дај молим те прочитај повеќе околу грчевите мене ме чуди како може да имаш три деца, а да не си упатена во тоа дека грчевите кај малите деца не се болест.А Звездичка еве по втор пат ја повикувам јавно да претсане да шири лажен оптимизам зошто ние не сме ни песимисти ни луди само реални сакаме да се заштитиме и да си прокоментираме што ни лежи на душата ако не го прифаќаш истото не ја читај темава дури помалу добивам впечаток како да си потпарол ма Министерство за зравство не се лути така е или твојата паника ја покриваш на овој начин. | |
|
| |
MamaMaja Полуматурант
Број на мислења : 1124 Age : 51 Локација : Скопје Расположение : Детективско! Поени : 29409 Registration date : 2009-01-27
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 10:21 | |
| - jasmina,mina напиша:
- на А2 беше смешната дебата а во Ходници ја даваа инфективна внатре,грозно бешеее!А во однос на докторот што докторирал на тема грип се викаше д-р Вело Марковски(така мислам) на инфективна работел!Инаку комедии беа кога почнаа со проценти за смртноста,Костова вика 1% Марковски тврди 0.1% во однос на вкупната бројка заболени!бледи фаци,несигурни!Захариев уште малку и во деца ќе се колнеше само да не убеди дека вакцината е безбедна
Dr. Markovski e onoj na koj mu veruvam, posto covekot ubavo objasni deka brojkata od tolku i tolku lugje ne e vistinska. Sto so onie koi ne otisle na lekar, sto so onie na koi bolesta im pominala so blagi simptomi i ne ja ni registrirale kako bolest. Istoto se slucuva i vo Srbije, se ispituva mnogu mal broj lugje, pa izgleda golema smrtnosta, a vsusnost koj znae so sigurnost kolku gi ima navistina zaboleni. Toa e isto ko ona so bubasvabite, na edna koja ke ja vidis vo stanot, idat uste 500 koi ne si gi videl. Zatoa i mu veruvam na Dr. Markovski, covekot e doktor za grip, sigurno ima nekoj formula po koja se presmetuva na kolku ispitani, kolku neispitani idat. - nata напиша:
- .Маја кога некоја од членките погоре кажа чести грчеви мислеше кај повеќето од децата како број, а не кај едно дете чести грчеви и дај молим те прочитај повеќе околу грчевите мене ме чуди како може да имаш три деца, а да не си упатена во тоа дека грчевите кај малите деца не се болест.
@nata Daj nato te molam pred da zboruvas procitaj ti sto se grcevi, pa ke razgovarame. Koga ke mi pokazes kade rekov deka grcevite se bolest, togas! | |
|
| |
Ilince Матурант
Број на мислења : 1816 Age : 40 Локација : Prilep Расположение : umorno no presrekno Поени : 30388 Registration date : 2008-07-16
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 10:33 | |
| luge zenata sto ja spomenuvaat celo vreme na 40 god sto e vo teska sostojba e doktorkata od infektivno odd od Prilep ...:( | |
|
| |
jasmina,mina Бруцош
Број на мислења : 2244 Age : 46 Локација : skopje Расположение : kako vremeto :-)) Поени : 31099 Registration date : 2008-07-29
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 10:41 | |
| илинче дали ќе ја вакцинираш Ивона?Малите ни се во ризични групи,но јас искрено се плашам за нус појавите потоа,многу убаво објаснуваше д-р Вело Марковски во врска со вакцината човекот даде многу убаво објаснување што е и како е во моментов.Јас незнам што да го советувам татко ми,човекот си е со стент и е во ризична група!има преживеано инфаркт и тешка бронхопневмонија знам дека тогаш едвај спаси глава!многу ми е страв и за него
Последната промена е направена од jasmina,mina на 07.12.09 10:53. Мислењето е променето 1 пати | |
|
| |
Ilince Матурант
Број на мислења : 1816 Age : 40 Локација : Prilep Расположение : umorno no presrekno Поени : 30388 Registration date : 2008-07-16
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 10:47 | |
| ne znam jasmince ama bidejki jas se vakcinirav a taa cica si velam kolku tolku ima primeno i taa del | |
|
| |
Sandra_Anja Бруцош
Број на мислења : 2057 Age : 43 Локација : Скопје Расположение : насмеана Поени : 30847 Registration date : 2008-07-14
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 10:55 | |
| [quote="MamaMaja"] - jasmina,mina напиша:
Dr. Markovski e onoj na koj mu veruvam, posto covekot ubavo objasni deka brojkata od tolku i tolku lugje ne e vistinska. Sto so onie koi ne otisle na lekar, sto so onie na koi bolesta im pominala so blagi simptomi i ne ja ni registrirale kako bolest.
Da, mi se cini deka i jas go spomenav nego pogore. Go slusav i mi olesni malku, mi gi pojasni rabotite. | |
|
| |
sonja colakova Полуматурант
Број на мислења : 577 Age : 46 Локација : skopje Расположение : љубопитно Поени : 29628 Registration date : 2008-09-14
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 10:56 | |
| јас навистина се нервирам кога болно дете пуштаат во школо или градинка. Јас Ева минатата недела не ја пуштив само затоа што и беше затнат носот, а замислете имаше случај дете со заушки пуштени во градинка кај свекрвами во група. Страшно. И тоа родителите свесни дека детето има зушки. И рекле на свеки има заушки ама добар е. Ненормални. Се разбира таа ги вратила не го примила детето. | |
|
| |
Sandra_Anja Бруцош
Број на мислења : 2057 Age : 43 Локација : Скопје Расположение : насмеана Поени : 30847 Registration date : 2008-07-14
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 11:03 | |
| Mene me interesira, dali od ovie decinjava sto se hospitalizirani odele vo gradinka i dali veke se pojavuva i po gradinkive gripov? | |
|
| |
jasmina,mina Бруцош
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 11:06 | |
| Сандричка да,претежно се хоспитализирани деца на таа возраст и деца што посетувале градинка!Докторка од клиника и кажала на свеки во смисла ,,ако ви оди внучето во градинка периодов е најдобро да си поседи дома ,,инаку во Ѓорче Росица кај Мирче Ацев има случај на свински грип!Јас мислам тоа кога ќе сака да дојде ќе дојде,мислам на с.г.Па Елеонора учи со три деца чии братчиња и сестрички одат баш во групата каде се појави с.г.!Зарем да не ја пуштам на училиште,нема да оди недела,две три а после??? | |
|
| |
Pravnicka28 Прваче
Број на мислења : 330 Age : 43 Локација : Skopje Расположение : ubavo Поени : 29338 Registration date : 2008-12-03
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 11:30 | |
| И јас тоа се мислам , да седи дома ама до кога?Еве седеше 10 дена дома сега е добар и од денеска го пуштивме во градинка, неможам веќе да одсуствувам од работа, само што почнав. Само се молам да не се појави с.г во градинката.
А како да знам дали го прележа с.г моето дете? не ни констатираа такво нешто на лекар, поминавме со Т 39,6 три дена, на крвна слика многу покачени леукоцити и Оспен сируп.Понатамошни испитувања не направивме, ми се смачи од болници и ходници. | |
|
| |
Sandra_Anja Бруцош
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 11:42 | |
| Jas se konsultirav so maticnata nasa i mi rece da ja nosam Anja vo gradinka i gajle da nemam, da ne ne faka panika. Koga ja prasav dali imaat slucai so decinja od SG, mi rece imale kaj pogolemite, ama bez Tamiflu pominuvale. | |
|
| |
Ostoun Прваче
Број на мислења : 284 Age : 46 Локација : tetovo Поени : 27950 Registration date : 2009-09-12
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 12:10 | |
| Nas maticnata ne sovetuvase da ne ja nosime pa sega pravime pauza a posledniot pat i taa pregledubase so maska | |
|
| |
Monika Матурант
Број на мислења : 1728 Age : 48 Локација : Skopje Поени : 30498 Registration date : 2008-07-20
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 12:38 | |
| И ние сме дома еве скоро цел месец. Мила имаше бронхит и седевме дома, сега фала богу е подобра, ама ми е страв да ја пуштам во градинка поради тоа што сега и е намален имунитетот. На работа веќе почнаа некако да ми мрчат, а јас пак навистина немам избор немам кој да ми ја чува, единствено јас. Како и сите се прашувам што понатаму и до кога вака??? Па зарем да дадам отказ(што и не го исклучувам како опција)? Или пак да барам жена да ми ја чува, ама пак таа жена ќе се вози со автобуси, нема да знам со кого контактира и сл. и пак не наоѓам решение. Право да ви кажам ми се смачи од овој СГ. Ми го поремети нормалниот тек на живеење. Наместо да шетаме и да се радуваме на новата година ние што правиме, се мислиме дали да ја носиме ваму, дали да одиме таму, дали со тој што сме во контакт кашла, кива или му тече носот и веќе ми пука филмот!!! Шетавме минатат недела низ град, гтц, рамстор и право да ви кажам не ми изгледаше дека луѓето се во паника. Си ги шетаат дечињата дури и они помалите во количка, слободно се движат насекаде и тоа пријатно ме изненади. Се мислевме многу и околу роденденот ама ништо не откажавме. Ќе си правиме во игротека, Мила едвај чека да дојде роденденот и само за тоа зборува. Мислам дека ние овде на форумот сме најоптеретени со оваа тема!! | |
|
| |
Mama Vase Полуматурант
Број на мислења : 1437 Age : 48 Локација : Skopje,MK Поени : 29929 Registration date : 2009-03-17
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 12:42 | |
| Мислам дека ние овде на форумот сме најоптеретени со оваа тема!!
jas od damna dojdov do ovoj zaklucok.site okolu mene se kako padnati od mars.znaat,pratat se educiraat ama ni pola kako nas. i mene mi e preku glava ama aj care? | |
|
| |
mamicka Прваче
Број на мислења : 412 Age : 49 Локација : Tetovo Расположение : super Поени : 30593 Registration date : 2008-03-17
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 12:45 | |
| Malku da se olabavime ako e mozno i da gledame od povedrata strana | |
|
| |
Mama Ane Форумски газда
Број на мислења : 5798 Age : 48 Локација : skopje Расположение : во неизвесност Поени : 31661 Registration date : 2008-11-06
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 12:45 | |
| Ние си фукционираме нормално, со никој не ја ни почнувам темава, иако бевме болни, си оздравевме и си се шетаме, и на роденден вчера си бевме и во градинка денес почна.. | |
|
| |
Sandra_Anja Бруцош
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 12:47 | |
| - Monika напиша:
- И ние сме дома еве скоро цел месец. Мила имаше бронхит и седевме дома, сега фала богу е подобра, ама ми е страв да ја пуштам во градинка поради тоа што сега и е намален имунитетот. На работа веќе почнаа некако да ми мрчат, а јас пак навистина немам избор немам кој да ми ја чува, единствено јас.
Како и сите се прашувам што понатаму и до кога вака??? Па зарем да дадам отказ(што и не го исклучувам како опција)? Или пак да барам жена да ми ја чува, ама пак таа жена ќе се вози со автобуси, нема да знам со кого контактира и сл. и пак не наоѓам решение. Право да ви кажам ми се смачи од овој СГ. Ми го поремети нормалниот тек на живеење. Наместо да шетаме и да се радуваме на новата година ние што правиме, се мислиме дали да ја носиме ваму, дали да одиме таму, дали со тој што сме во контакт кашла, кива или му тече носот и веќе ми пука филмот!!! Шетавме минатат недела низ град, гтц, рамстор и право да ви кажам не ми изгледаше дека луѓето се во паника. Си ги шетаат дечињата дури и они помалите во количка, слободно се движат насекаде и тоа пријатно ме изненади. Се мислевме многу и околу роденденот ама ништо не откажавме. Ќе си правиме во игротека, Мила едвај чека да дојде роденденот и само за тоа зборува. Мислам дека ние овде на форумот сме најоптеретени со оваа тема!! Jas ne mozam veke da se trosam na toa. Si se konsultrav so maticnata i sega bez panika. Kako site, taka i nie. | |
|
| |
DraganaNik Почетник
Број на мислења : 45 Age : 49 Локација : skopje Поени : 27960 Registration date : 2009-08-16
| Предмет: Re: Свински грип !! 07.12.09 13:43 | |
| bogami vo pravo ste... poveke i od ministerot sme opsednati.... Jas na rabota imam 7 koleshki so deca i nikoj, ama bash nikoj, nema me prasheno ni za vakciniranje ni za neodenje na rodenden, samo jas odma od biro na biro.. Ke gi vakcinirate li decata? Slushnavte li ona? A ova dali go slushnavte? Gluposti.. jas sum li najpametnata tuka.. I si vetiv na sebe denes deka nema barem tolku da se sekiram... pa ke vidime.. Pa nova godina ide, ubavi praznici, lubov, treba da se gushkame da se bacuvame, a vaka so vakvi misli teshko, site gi skenirfam prvo pa im vikam zdravo.. BUDALA.... | |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: Свински грип !! | |
| |
|
| |
| Свински грип !! | |
|