| Деновите пред породувањето | |
|
+161anence mama i ana mirjanka M A M I Annabel kiki-riki vasidora stefimama mama caci adi Pipolino Zvezdicka borjanka Mimi Petreska Anika Nebo Kinky babysara biljana_m Emily Blagica davitkovska makresanska bubamara Vesna Blazevska Radmila Sanja ss kara radmia Mami4ka anastasia Gabi* obicna maci lavce Snegulka D-r Lidija Pazdrijan natali NatasaK26 karolina saska -kk Gabriela Stojanovska marina_daniel Mirka Dzena bisera Ivana-Lila Sandra Biljana jasmina,mina beti.liz Mama K lida zence Rozetka Sara kateee KarolinaXP Isidora Eni Diana pepa mami29 mis lila_mk nade-sase Berta brigi4e Mimi22 Ananastasija lidija29 Pravnicka28 Mama Ane marijajovanova sofidavid bordan anegor Natalija mirecv ANI78 macush Cece Miloskovska sanja-ve taci NatalijaS Bela Anjuska08 ElenaJo bibic Dragana marina_m Mimi Ance-J sneze Maci*** tanja_simon dina Nene Girl***** okce winnie the pooh Sun Kikic sonja colakova verce temelkova irena bella* tanjaaa maskoe avanturistka *angelce* Ves mamalina iskra Lili hormonce Misticia Ben10 Svetlana ivi ZeleniCka Ilince desi baby24 magi Jovana's mom Sister beti 24 Emilija kavadarcanka Alexandra_d25 TINCE bibi radmila11 mama biljanag Big Sister sanja_ ZZ eli STAR * aleksandra sunshine BaMbYnA Maja Emi vesna83 daniela rich_bitch1 Lana sashka26 Bu_Bi moja Ina мама Биби Goca Freya sanja83 mamicka211 vecki betavitevit lola Juni08_Andrea 165 posters |
|
Автор | Порака |
---|
kateee Почетник
Број на мислења : 95 Age : 42 Локација : sk Расположение : 5 Поени : 28791 Registration date : 2009-03-04
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 27.03.09 14:57 | |
| mene terminot mi e 15 05 ama doktorkata mi rece deka postelkata mi bila porano sozreana ,dali znae nekoj sto znaci toa zosto imam uste 2 nedeli pa da vlezam vo deveti.denes ke odam na drugo mesto pa ke vidam sto ke mi kazat.inaci mi e vtoro i mnogu tesko go nosam preponi me kinat od bolka a ponekogas i stomak i kicma. | |
|
| |
Sara Полуматурант
Број на мислења : 1006 Age : 42 Локација : Skopje Расположение : среќно :-):-):-) Поени : 30124 Registration date : 2008-11-10
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 27.03.09 15:09 | |
| Па тоа значи дека може и порано да се породиш, очекувај секој момент чим ќе влезеш во 9ти, најверојатно нема до 40 недела да те измачува, ама тоа не е страшно, ајде со среќа. | |
|
| |
mirecv Полуматурант
Број на мислења : 1212 Age : 46 Локација : doma Расположение : Одлично Поени : 30419 Registration date : 2008-08-02
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 27.03.09 15:15 | |
| - kateee напиша:
- mene terminot mi e 15 05 ama doktorkata mi rece deka postelkata mi bila porano sozreana ,dali znae nekoj sto znaci toa zosto imam uste 2 nedeli pa da vlezam vo deveti.denes ke odam na drugo mesto pa ke vidam sto ke mi kazat.inaci mi e vtoro i mnogu tesko go nosam preponi me kinat od bolka a ponekogas i stomak i kicma.
Кај мене и во двете бремености постелката побрзо зрееше,па керками ја надносив , а во втората бременост мораше бебето да се извади 5 дена порано бидејки постелката беше презреана уште пред да влезам во 9,ама ете туркавме до последно,ке те следи др.за тоа без гајле! | |
|
| |
Bela Полуматурант
Број на мислења : 526 Age : 45 Локација : skopje Поени : 29282 Registration date : 2008-11-28
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 27.03.09 15:22 | |
| - kateee напиша:
- mene terminot mi e 15 05 ama doktorkata mi rece deka postelkata mi bila porano sozreana ,dali znae nekoj sto znaci toa zosto imam uste 2 nedeli pa da vlezam vo deveti.denes ke odam na drugo mesto pa ke vidam sto ke mi kazat.inaci mi e vtoro i mnogu tesko go nosam preponi me kinat od bolka a ponekogas i stomak i kicma.
За ова веке има пишувано на форумов, може да побараш низ темите. Не мора да значи оти ке се породиш веднаш, има случаеви каде предвреме созреала постелката па сепак дотуркале 40-та недела. Во секој случај и да се породиш и во 36-та нема ништо страшно, детенцето да е добро развиено, друго не е битно. Јас се породив предвреме па живо здраво девојче. Не се секирај и со лесно. | |
|
| |
kateee Почетник
Број на мислења : 95 Age : 42 Локација : sk Расположение : 5 Поени : 28791 Registration date : 2009-03-04
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 27.03.09 15:56 | |
| se plasam mnogu dali ke bide vo red so deteto a i doma sreduvame spalna detska znaci samo vo dnevna sum i se molam da izdrzi kolku moze poveke.zosto ni alistata ne mozam da gi sredam od sto nema kaj da gi stavam i se e prasina. | |
|
| |
Bela Полуматурант
Број на мислења : 526 Age : 45 Локација : skopje Поени : 29282 Registration date : 2008-11-28
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 27.03.09 16:27 | |
| Ако дојде до тоа се ке се среди набрзина. Кога јас се породив (неочекувано) дома успеаа и да искречат и да исперат теписи и да досредат алишта додека бев во болница. Што се однесува до бебето денес е напредна медицината, ти само опушти се стресот може само да ти наштети. | |
|
| |
Rozetka Полуматурант
Број на мислења : 728 Age : 44 Локација : Skopje Расположение : extra Поени : 29180 Registration date : 2009-02-24
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 27.03.09 16:36 | |
| Kate samo so gospod napred i neka ve cuva so bebeto i za nisto da ne se sekiras.Se ke se sredi i ke bide vo red.Mora da bides smirena i pozitivna za se da pomine vo najdobar red.A toa deka se mislis dali se ke bide se vo red so bebeto,veruvaj deka sekoja zena od koga ostane trudna pa se duri se porodi se na toa si misli.Bebeto ke e super ne si go tormozi mozokot za dzabe. | |
|
| |
KarolinaXP Почетник
Број на мислења : 45 Age : 51 Локација : Skopje Поени : 28846 Registration date : 2009-02-14
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 27.03.09 19:45 | |
| Najvazno od se e da ni se rodat zivi i zdravi decata i nie da pomineme so lesno se drugo sto e materijalno se sreduva pere , pegla , susi , kupuva ... Toa i ne e bitno...kako vikaat disi spokojno , disi pravilno i bez nervozi...pozdrav | |
|
| |
vecki Форумска фаца
Број на мислења : 4525 Age : 45 Локација : skopje Расположение : екстра Поени : 31700 Registration date : 2008-05-05
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 28.03.09 1:11 | |
| - kateee напиша:
nemoj da se sekiras na mnogu im vikaat taka pa pak si se poragaat na vreme a ne porano normalno e da te boli kicma i stomak bebeto si raste tezi cela tesina e na dolniot del od stomakot i kicmata . i za rabota nemoj da se nerviras se ke bide sredeno koga ke dojde bebeto jas edna nedela pred da se porodam doma pravevme sid krecevme mozes da zamislis kakvo bilo pa uspeav se da sredam i bebeto da dojde na cisto | |
|
| |
Mimi22 Полуматурант
Број на мислења : 1399 Age : 40 Локација : Skopje Расположение : odlicno Поени : 29530 Registration date : 2009-01-04
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 28.03.09 1:32 | |
| Катее мене уште кога влегов во оми ми викаа дека постелката е созреана и дека нема да терам до краен термин па се породив во 39 та недела.Затоа не се секирај незначи ако е созреана дека предвреме ќе се породиш | |
|
| |
kateee Почетник
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 29.03.09 19:44 | |
| fala zenski bev i kaj doktorot sto ke me poraga i rece deka ke izdrzi nema gajle i plus se dogovorivme za carski poradi istorijata od prviot poragaj.taka da treba da idam koga ke bidam 37 nedela da se dogovorime za data i sega mi e polesno.znaci i vie so takvo iskustvo me oslobodivte a i doktorot.pozdrav | |
|
| |
Sara Полуматурант
Број на мислења : 1006 Age : 42 Локација : Skopje Расположение : среќно :-):-):-) Поени : 30124 Registration date : 2008-11-10
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 29.03.09 22:35 | |
| - kateee напиша:
- fala zenski bev i kaj doktorot sto ke me poraga i rece deka ke izdrzi nema gajle i plus se dogovorivme za carski poradi istorijata od prviot poragaj.taka da treba da idam koga ke bidam 37 nedela da se dogovorime za data i sega mi e polesno.znaci i vie so takvo iskustvo me oslobodivte a i doktorot.pozdrav
Кате а каде одлучи да се пораѓаш и кај кој доктор? | |
|
| |
kateee Почетник
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 30.03.09 15:45 | |
| | |
|
| |
zence Прваче
Број на мислења : 147 Age : 51 Локација : Skopje Поени : 29779 Registration date : 2008-08-24
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 31.03.09 9:02 | |
| Како тоа знаете кој ке ве пораѓа? Однапред се договарате , Ви се става на располагање 24 часа ? Јас предходно двапати се породив во Државна кај лекари кој се на смена, појма немам како се викаат. Како оди тоа закажување , пишете за да се организирам. | |
|
| |
lida Прваче
Број на мислења : 388 Age : 43 Локација : skopje Расположение : odlicno Поени : 29221 Registration date : 2009-02-05
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 31.03.09 11:05 | |
| vo drzavna znam ako nemas poznat doktor a imas zelba da se porodis kaj nekoj konkretno stapuvas so toj dr vo kontakt te pregleduva i koga ke ti dojde denot za poraganje go vikas koga i da e i toj doaga ama ovaa usluga se naplaka e sea ne se sekavam bas tocno kolku pari ama sigurna su deka moze | |
|
| |
mis Прваче
Број на мислења : 200 Age : 43 Локација : skopje Поени : 28869 Registration date : 2009-02-23
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 31.03.09 13:13 | |
| Dr ti zakazuva carski vo period koga mu se paka deka e na rabora i za toa nema dopolnitelno plakanje. Katee i e zakazamo kaj toj dr. najverojatno bidejki kaj toj bila na kontrola i konstatiral deka e za carski i i zakazal vo period koga e na rabota osven ako ne e po preporaka ili ne i e prijatel. | |
|
| |
lida Прваче
Број на мислења : 388 Age : 43 Локација : skopje Расположение : odlicno Поени : 29221 Registration date : 2009-02-05
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 31.03.09 20:07 | |
| moze vo nejziniot slucaj da ama so sigurnost znam deka vo drzavna ako sakas da te poraga konkreten dr ako platis toj ke dojde vo sekoe vreme ne mora da e zakazan zarski i priroden poragaj da e moze znaci ova ne e plakanje vo vid na mito tuku si go ima vo drzavna regularno jas tamu odev na vezbi za trudnici i ni go ponudija toa kako opcija | |
|
| |
kateee Почетник
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 31.03.09 20:40 | |
| mis tocno vo cair doktorite ako te vodat oni gledaat i da te porodat,veke ako se znae deka ke bide carski.dokolku vo drzavna te gleda kolku za zdravje i posle si ides na poragaj koga ke te fatat bolki i koj se padne toj.so prvoto mi bese taka iako imav prijateli so mene i si pominav horor.a i jatrvami bese vo drzavna so prvoto samo sto ona nema bolki go pominuva terminot i posle koga bese mnogu kasno hitno carski i deteto ne bese vo red ,a so vtoroto otide vo cair i dr sto ja gledase vide deka pak go pomina terminot i i zakaza na vreme carski super i ona i bebusot .a ako e za priroden poragaj neznam kako e . | |
|
| |
verce Полуматурант
Број на мислења : 1392 Age : 38 Локација : Imperija Kocani :) Расположение : super Поени : 31100 Registration date : 2008-02-15
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 01.04.09 1:37 | |
| Sega so novite zakoni nemaat pravo lekraite koi ti vodele bremenost da prisuvstvuvaat na poroduvanjeto a kamo li tie da te pordat .Barem taka mene mi kaza lekarkata.Sega se privatni ordinacii a na odelenie si rabotat lekari koi gi plaka fondot.So prevoto poroduvanje lekatkata maticna mi se ponudi ako sakam i imam poreba neja da ja pobaram za poroduvanje a so vtoroto ova mi go kaza deka poveke nemaat pravo.Slucajno se pogodi taa da bide dezurna koga se porodiv so Hristijan i nemorav da ja vikam:).Pretgodno site lekari vodea bremenos i bea dezurni na odelenia a sega sekoj svoeto si tera.Edni na poroduvanje drugi za pregledi barem kaj nas e taka.Iako sto se veli se vrata do vrata,vo ista bolnica. | |
|
| |
lila_mk Полуматурант
Број на мислења : 787 Age : 46 Локација : skopje Поени : 29856 Registration date : 2008-10-17
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 01.04.09 10:49 | |
| lele veke me fakaat bolki, osobeno navecer koga lezam nemozam da spijam mora da stanam malku da prosetam neznam dali se kontrakcii lazni ili stvarni bolkii mada rano mi e terminot mi e do 24 april.normalno li e ? | |
|
| |
Rozetka Полуматурант
Број на мислења : 728 Age : 44 Локација : Skopje Расположение : extra Поени : 29180 Registration date : 2009-02-24
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 01.04.09 10:56 | |
| Mene vo prvata bremenost stalno me fakaa lazni bolki koga vlegov vo 9-ti mesec.Normalno e ne se sekiraj ,nema nisto loso votoa.Kaj mene pri krajot na terminot pocna i po nekoja kapka razredena krv da mi tece,no gin.rece deka postekata pocnuva da se raspada i deka nema nisto strasno. | |
|
| |
kateee Почетник
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 01.04.09 15:32 | |
| lila_mk normalno e ne se plasi vistinskite nema sansi da gi utnes sepak se podgotvuva bebeto za nadvor .pozdrav | |
|
| |
Mama K Прваче
Број на мислења : 416 Age : 43 Локација : Skopje Расположение : Пресреќна=)=) Поени : 28854 Registration date : 2009-03-14
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 08.07.09 10:15 | |
| Целата сум во паника... Синоќа околу 21 и 30 ме здоболе стомакот и отидовме со сопругот на контрола во Чаир...докторот ме прегледа и ми рече дека сум била отворена еден прст а и цтг то покажа болки...се мислеше докторот дали да ме задржи ама сепак се договоривме ако фатам појаки болки или пукне водењакот одма да се појавам таму...ама ноќеска околу 1 часот по полноќ пак ме фатија болки и во њц по мала нужда бришејќи се ми потече кафеава течност,исто така и сабајлево и имам болки како предменструални ама нон стоп,не се на некои интервали...се мислам дали да одам одма сега или да почекам...а и прочитав тука низ постовите дека кафеавата течност е веќе знак за пораѓај,ако не се лажам...мм само ми се јавува од раб. и он возбуден ми вика да си дојде да ме носи во болница,а јас викам да почекаме ... и сега нз што да правам...да почекам или да одам одма... п.с. со првата бременост немав вакви симптоми...ми пукна водењакот и немав болки,дури во болница ги имав и тоа пред пораѓај....а тоа беше пред скоро 7 год... | |
|
| |
Emilija Бруцош
Број на мислења : 2687 Age : 47 Локација : Скопје Расположение : со тројцата мускетари Поени : 30679 Registration date : 2008-07-11
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 08.07.09 10:18 | |
| Чепот паднал, ако се издржливи болките можеш само на цтг да те стават, да се следи срцевата акција. Иначе додека немаш контракции на еднакви временски интервали не иди да лежиш...лежењето на патолошка не е пријатно, барем за мене. | |
|
| |
Mama Ane Форумски газда
Број на мислења : 5798 Age : 48 Локација : skopje Расположение : во неизвесност Поени : 31646 Registration date : 2008-11-06
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 08.07.09 10:20 | |
| Истото ми се случи и мене со втората бременост, До вечер ќе се породиш и најлесно на цел свет да поминеш.. Имаш сега болки? И да отидеш ако не си доволно отворена ќе те пуштат со препорака да се движиш до попладне, па пак да дојдеш. Најубаво појди си и нека те видат и ќе ти кажат што и како.. Со лесно уште еднаш | |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето | |
| |
|
| |
| Деновите пред породувањето | |
|