Како гостин форумот можете само да го читате. За да учествувате во дискусиите морате да се зачлените.
Доколку веќе сте член, логирајте се.
Како гостин форумот можете само да го читате. За да учествувате во дискусиите морате да се зачлените.
Доколку веќе сте член, логирајте се.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Првиот македонски семееен форум

HomeHome  Регистрирајте сеРегистрирајте се  Влез  
Portal
Родители и деца
Влез
Член:
Лозинка:
Логирај ме автоматски на секоја моја посета: 
:: Си ја заворавив лозинката!
Ноември 2024
ПонВтоСреЧетПетСабНед
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Барај

Display results as :

Rechercher Advanced Search

Деновите пред породувањето

Go down 
+161
anence
mama i ana
mirjanka
M A M I
Annabel
kiki-riki
vasidora
stefimama
mama caci
adi
Pipolino
Zvezdicka
borjanka
Mimi Petreska
Anika
Nebo
Kinky
babysara
biljana_m
Emily
Blagica davitkovska
makresanska
bubamara
Vesna Blazevska
Radmila
Sanja ss
kara
radmia
Mami4ka
anastasia
Gabi*
obicna
maci
lavce
Snegulka
D-r Lidija Pazdrijan
natali
NatasaK26
karolina
saska -kk
Gabriela Stojanovska
marina_daniel
Mirka
Dzena
bisera
Ivana-Lila
Sandra
Biljana
jasmina,mina
beti.liz
Mama K
lida
zence
Rozetka
Sara
kateee
KarolinaXP
Isidora
Eni
Diana
pepa
mami29
mis
lila_mk
nade-sase
Berta
brigi4e
Mimi22
Ananastasija
lidija29
Pravnicka28
Mama Ane
marijajovanova
sofidavid
bordan
anegor
Natalija
mirecv
ANI78
macush
Cece Miloskovska
sanja-ve
taci
NatalijaS
Bela
Anjuska08
ElenaJo
bibic
Dragana
marina_m
Mimi
Ance-J
sneze
Maci***
tanja_simon
dina
Nene
Girl*****
okce
winnie the pooh
Sun
Kikic
sonja colakova
verce
temelkova irena
bella*
tanjaaa
maskoe
avanturistka
*angelce*
Ves
mamalina
iskra
Lili
hormonce
Misticia
Ben10
Svetlana
ivi
ZeleniCka
Ilince
desi
baby24
magi
Jovana's mom
Sister
beti 24
Emilija
kavadarcanka
Alexandra_d25
TINCE
bibi
radmila11
mama
biljanag
Big Sister
sanja_
ZZ
eli
STAR *
aleksandra
sunshine
BaMbYnA
Maja
Emi
vesna83
daniela
rich_bitch1
Lana
sashka26
Bu_Bi
moja Ina
мама Биби
Goca
Freya
sanja83
mamicka211
vecki
betavitevit
lola
Juni08_Andrea
165 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 10 ... 16, 17, 18 ... 23 ... 29  Next
АвторПорака
kateee
Почетник
Почетник

Female
Број на мислења : 95
Локација : sk
Расположение : 5
Поени : 28791
Registration date : 2009-03-04

Деновите пред породувањето - Page 17 Empty
ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty27.03.09 14:57

mene terminot mi e 15 05 ama doktorkata mi rece deka postelkata mi bila porano sozreana ,dali znae nekoj sto znaci toa zosto imam uste 2 nedeli pa da vlezam vo deveti.denes ke odam na drugo mesto pa ke vidam sto ke mi kazat.inaci mi e vtoro i mnogu tesko go nosam preponi me kinat od bolka a ponekogas i stomak i kicma.
Вратете се на почетокот Go down
Sara
Полуматурант
Полуматурант
Sara

Female
Број на мислења : 1006
Локација : Skopje
Расположение : среќно :-):-):-)
Поени : 30124
Registration date : 2008-11-10

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty27.03.09 15:09

Па тоа значи дека може и порано да се породиш, очекувај секој момент чим ќе влезеш во 9ти, најверојатно нема до 40 недела да те измачува, ама тоа не е страшно, ајде со среќа.
mirecv
Полуматурант
Полуматурант
mirecv

Female
Број на мислења : 1212
Локација : doma
Расположение : Одлично
Поени : 30419
Registration date : 2008-08-02

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty27.03.09 15:15

kateee напиша:
mene terminot mi e 15 05 ama doktorkata mi rece deka postelkata mi bila porano sozreana ,dali znae nekoj sto znaci toa zosto imam uste 2 nedeli pa da vlezam vo deveti.denes ke odam na drugo mesto pa ke vidam sto ke mi kazat.inaci mi e vtoro i mnogu tesko go nosam preponi me kinat od bolka a ponekogas i stomak i kicma.
Кај мене и во двете бремености постелката побрзо зрееше,па керками ја надносив , а во втората бременост мораше бебето да се извади 5 дена порано бидејки постелката беше презреана уште пред да влезам во 9,ама ете туркавме до последно,ке те следи др.за тоа без гајле!
Bela
Полуматурант
Полуматурант
Bela

Female
Број на мислења : 526
Локација : skopje
Поени : 29282
Registration date : 2008-11-28

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty27.03.09 15:22

kateee напиша:

За ова веке има пишувано на форумов, може да побараш низ темите.
Не мора да значи оти ке се породиш веднаш, има случаеви каде предвреме созреала постелката па сепак дотуркале 40-та недела. Во секој случај и да се породиш и во 36-та нема ништо страшно, детенцето да е добро развиено, друго не е битно. Јас се породив предвреме па живо здраво девојче.
Не се секирај и со лесно.
kateee
Почетник
Почетник

Female

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty27.03.09 15:56

se plasam mnogu dali ke bide vo red so deteto a i doma sreduvame spalna detska znaci samo vo dnevna sum i se molam da izdrzi kolku moze poveke.zosto ni alistata ne mozam da gi sredam od sto nema kaj da gi stavam i se e prasina.
Bela
Полуматурант
Полуматурант
Bela

Female
Број на мислења : 526
Поени : 29282
Registration date : 2008-11-28

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty27.03.09 16:27

Ако дојде до тоа се ке се среди набрзина. Кога јас се породив (неочекувано) дома успеаа и да искречат и да исперат теписи и да досредат алишта додека бев во болница.
Што се однесува до бебето денес е напредна медицината, ти само опушти се стресот може само да ти наштети.
Rozetka
Полуматурант
Полуматурант
Rozetka

Female
Број на мислења : 728
Расположение : extra
Поени : 29180
Registration date : 2009-02-24

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty27.03.09 16:36

Kate samo so gospod napred i neka ve cuva so bebeto i za nisto da ne se sekiras.Se ke se sredi i ke bide vo red.Mora da bides smirena i pozitivna za se da pomine vo najdobar red.A toa deka se mislis dali se ke bide se vo red so bebeto,veruvaj deka sekoja zena od koga ostane trudna pa se duri se porodi se na toa si misli.Bebeto ke e super ne si go tormozi mozokot za dzabe.
KarolinaXP
Почетник
Почетник
KarolinaXP

Female
Број на мислења : 45
Поени : 28846
Registration date : 2009-02-14

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty27.03.09 19:45

Najvazno od se e da ni se rodat zivi i zdravi decata i nie da pomineme so lesno se drugo sto e materijalno se sreduva pere , pegla , susi , kupuva ... Toa i ne e bitno...kako vikaat disi spokojno , disi pravilno i bez nervozi...pozdrav
vecki
Форумска фаца
Форумска фаца
vecki

Female
Број на мислења : 4525
Расположение : екстра
Поени : 31700
Registration date : 2008-05-05

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty28.03.09 1:11

kateee напиша:
nemoj da se sekiras na mnogu im vikaat taka pa pak si se poragaat na vreme a ne porano normalno e da te boli kicma i stomak bebeto si raste tezi cela tesina e na dolniot del od stomakot i kicmata .
i za rabota nemoj da se nerviras se ke bide sredeno koga ke dojde bebeto jas edna nedela pred da se porodam doma pravevme sid krecevme mozes da zamislis kakvo bilo pa uspeav se da sredam i bebeto da dojde na cisto
Mimi22
Полуматурант
Полуматурант
Mimi22

Female
Број на мислења : 1399
Расположение : odlicno
Поени : 29530
Registration date : 2009-01-04

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty28.03.09 1:32

Катее мене уште кога влегов во оми ми викаа дека постелката е созреана и дека нема да терам до краен термин па се породив во 39 та недела.Затоа не се секирај незначи ако е созреана дека предвреме ќе се породиш
kateee
Почетник
Почетник

Female

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty29.03.09 19:44

fala zenski bev i kaj doktorot sto ke me poraga i rece deka ke izdrzi nema gajle i plus se dogovorivme za carski poradi istorijata od prviot poragaj.taka da treba da idam koga ke bidam 37 nedela da se dogovorime za data i sega mi e polesno.znaci i vie so takvo iskustvo me oslobodivte a i doktorot.pozdrav
Sara
Полуматурант
Полуматурант
Sara

Female
Број на мислења : 1006
Расположение : среќно :-):-):-)
Поени : 30124
Registration date : 2008-11-10

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty29.03.09 22:35

kateee напиша:
fala zenski bev i kaj doktorot sto ke me poraga i rece deka ke izdrzi nema gajle i plus se dogovorivme za carski poradi istorijata od prviot poragaj.taka da treba da idam koga ke bidam 37 nedela da se dogovorime za data i sega mi e polesno.znaci i vie so takvo iskustvo me oslobodivte a i doktorot.pozdrav
Кате а каде одлучи да се пораѓаш и кај кој доктор?
kateee
Почетник
Почетник

Female

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty30.03.09 15:45

vo cair dr licovski
zence
Прваче
Прваче
zence

Female
Број на мислења : 147
Поени : 29779
Registration date : 2008-08-24

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty31.03.09 9:02

Како тоа знаете кој ке ве пораѓа? Однапред се договарате , Ви се става на располагање 24 часа ? Јас предходно двапати се породив во Државна кај лекари кој се на смена, појма немам како се викаат. Како оди тоа закажување , пишете за да се организирам.
lida
Прваче
Прваче
lida

Female
Број на мислења : 388
Поени : 29221
Registration date : 2009-02-05

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty31.03.09 11:05

vo drzavna znam ako nemas poznat doktor a imas zelba da se porodis kaj nekoj konkretno stapuvas so toj dr vo kontakt te pregleduva i koga ke ti dojde denot za poraganje go vikas koga i da e i toj doaga ama ovaa usluga se naplaka e sea ne se sekavam bas tocno kolku pari ama sigurna su deka moze
mis
Прваче
Прваче
mis

Female
Број на мислења : 200
Поени : 28869
Registration date : 2009-02-23

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty31.03.09 13:13

Dr ti zakazuva carski vo period koga mu se paka deka e na rabora i za toa nema dopolnitelno plakanje.
Katee i e zakazamo kaj toj dr. najverojatno bidejki kaj toj bila na kontrola i konstatiral deka e za carski i i zakazal vo period koga e na rabota osven ako ne e po preporaka ili ne i e prijatel.
lida
Прваче
Прваче
lida

Female
Број на мислења : 388
Поени : 29221
Registration date : 2009-02-05

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty31.03.09 20:07

moze vo nejziniot slucaj da ama so sigurnost znam deka vo drzavna ako sakas da te poraga konkreten dr ako platis toj ke dojde vo sekoe vreme ne mora da e zakazan zarski i priroden poragaj da e moze
znaci ova ne e plakanje vo vid na mito tuku si go ima vo drzavna regularno jas tamu odev na vezbi za trudnici i ni go ponudija toa kako opcija
kateee
Почетник
Почетник

Female

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty31.03.09 20:40

mis tocno vo cair doktorite ako te vodat oni gledaat i da te porodat,veke ako se znae deka ke bide carski.dokolku vo drzavna te gleda kolku za zdravje i posle si ides na poragaj koga ke te fatat bolki i koj se padne toj.so prvoto mi bese taka iako imav prijateli so mene i si pominav horor.a i jatrvami bese vo drzavna so prvoto samo sto ona nema bolki go pominuva terminot i posle koga bese mnogu kasno hitno carski i deteto ne bese vo red ,a so vtoroto otide vo cair i dr sto ja gledase vide deka pak go pomina terminot i i zakaza na vreme carski super i ona i bebusot .a ako e za priroden poragaj neznam kako e .
verce
Полуматурант
Полуматурант
verce

Female
Број на мислења : 1392
Локација : Imperija Kocani :)
Расположение : super
Поени : 31100
Registration date : 2008-02-15

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty01.04.09 1:37

Sega so novite zakoni nemaat pravo lekraite koi ti vodele bremenost da prisuvstvuvaat na poroduvanjeto a kamo li tie da te pordat .Barem taka mene mi kaza lekarkata.Sega se privatni ordinacii a na odelenie si rabotat lekari koi gi plaka fondot.So prevoto poroduvanje lekatkata maticna mi se ponudi ako sakam i imam poreba neja da ja pobaram za poroduvanje a so vtoroto ova mi go kaza deka poveke nemaat pravo.Slucajno se pogodi taa da bide dezurna koga se porodiv so Hristijan i nemorav da ja vikam:).Pretgodno site lekari vodea bremenos i bea dezurni na odelenia a sega sekoj svoeto si tera.Edni na poroduvanje drugi za pregledi barem kaj nas e taka.Iako sto se veli se vrata do vrata,vo ista bolnica.
lila_mk
Полуматурант
Полуматурант
lila_mk

Female
Број на мислења : 787
Поени : 29856
Registration date : 2008-10-17

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty01.04.09 10:49

lele veke me fakaat bolki, osobeno navecer koga lezam nemozam da spijam mora da stanam malku da prosetam neznam dali se kontrakcii lazni ili stvarni bolkii mada rano mi e terminot mi e do 24 april.normalno li e ?
Rozetka
Полуматурант
Полуматурант
Rozetka

Female
Број на мислења : 728
Расположение : extra
Поени : 29180
Registration date : 2009-02-24

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty01.04.09 10:56

Mene vo prvata bremenost stalno me fakaa lazni bolki koga vlegov vo 9-ti mesec.Normalno e ne se sekiraj ,nema nisto loso votoa.Kaj mene pri krajot na terminot pocna i po nekoja kapka razredena krv da mi tece,no gin.rece deka postekata pocnuva da se raspada i deka nema nisto strasno.
kateee
Почетник
Почетник

Female

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty01.04.09 15:32

lila_mk normalno e ne se plasi vistinskite nema sansi da gi utnes sepak se podgotvuva bebeto za nadvor .pozdrav
Mama K
Прваче
Прваче

Female
Број на мислења : 416
Расположение : Пресреќна=)=)
Поени : 28854
Registration date : 2009-03-14

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty08.07.09 10:15

Целата сум во паника...
Синоќа околу 21 и 30 ме здоболе стомакот и отидовме со сопругот на контрола во Чаир...докторот ме прегледа и ми рече дека сум била отворена еден прст а и цтг то покажа болки...се мислеше докторот дали да ме задржи ама сепак се договоривме ако фатам појаки болки или пукне водењакот одма да се појавам таму...ама ноќеска околу 1 часот по полноќ пак ме фатија болки и во њц по мала нужда бришејќи се ми потече кафеава течност,исто така и сабајлево и имам болки како предменструални ама нон стоп,не се на некои интервали...се мислам дали да одам одма сега или да почекам...а и прочитав тука низ постовите дека кафеавата течност е веќе знак за пораѓај,ако не се лажам...мм само ми се јавува од раб. и он возбуден ми вика да си дојде да ме носи во болница,а јас викам да почекаме ... и сега нз што да правам...да почекам или да одам одма... Деновите пред породувањето - Page 17 121539

п.с. со првата бременост немав вакви симптоми...ми пукна водењакот и немав болки,дури во болница ги имав и тоа пред пораѓај....а тоа беше пред скоро 7 год...
Emilija
Бруцош
Бруцош
Emilija

Female
Број на мислења : 2687
Локација : Скопје
Расположение : со тројцата мускетари
Поени : 30679
Registration date : 2008-07-11

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty08.07.09 10:18

Чепот паднал, ако се издржливи болките можеш само на цтг да те стават, да се следи срцевата акција. Иначе додека немаш контракции на еднакви временски интервали не иди да лежиш...лежењето на патолошка не е пријатно, барем за мене.
Mama Ane
Форумски газда
Форумски газда
Mama Ane

Female
Број на мислења : 5798
Расположение : во неизвесност
Поени : 31646
Registration date : 2008-11-06

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty08.07.09 10:20

Истото ми се случи и мене со втората бременост, До вечер ќе се породиш и најлесно на цел свет да поминеш..
Имаш сега болки? И да отидеш ако не си доволно отворена ќе те пуштат со препорака да се движиш до попладне, па пак да дојдеш. Најубаво појди си и нека те видат и ќе ти кажат што и како.. Со лесно уште еднаш
Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: Деновите пред породувањето   Деновите пред породувањето - Page 17 Empty

Деновите пред породувањето
Вратете се на почетокот 
Страна 17 of 29Отиди на страна : Previous  1 ... 10 ... 16, 17, 18 ... 23 ... 29  Next
 Similar topics
-