| Деновите пред породувањето | |
|
+161anence mama i ana mirjanka M A M I Annabel kiki-riki vasidora stefimama mama caci adi Pipolino Zvezdicka borjanka Mimi Petreska Anika Nebo Kinky babysara biljana_m Emily Blagica davitkovska makresanska bubamara Vesna Blazevska Radmila Sanja ss kara radmia Mami4ka anastasia Gabi* obicna maci lavce Snegulka D-r Lidija Pazdrijan natali NatasaK26 karolina saska -kk Gabriela Stojanovska marina_daniel Mirka Dzena bisera Ivana-Lila Sandra Biljana jasmina,mina beti.liz Mama K lida zence Rozetka Sara kateee KarolinaXP Isidora Eni Diana pepa mami29 mis lila_mk nade-sase Berta brigi4e Mimi22 Ananastasija lidija29 Pravnicka28 Mama Ane marijajovanova sofidavid bordan anegor Natalija mirecv ANI78 macush Cece Miloskovska sanja-ve taci NatalijaS Bela Anjuska08 ElenaJo bibic Dragana marina_m Mimi Ance-J sneze Maci*** tanja_simon dina Nene Girl***** okce winnie the pooh Sun Kikic sonja colakova verce temelkova irena bella* tanjaaa maskoe avanturistka *angelce* Ves mamalina iskra Lili hormonce Misticia Ben10 Svetlana ivi ZeleniCka Ilince desi baby24 magi Jovana's mom Sister beti 24 Emilija kavadarcanka Alexandra_d25 TINCE bibi radmila11 mama biljanag Big Sister sanja_ ZZ eli STAR * aleksandra sunshine BaMbYnA Maja Emi vesna83 daniela rich_bitch1 Lana sashka26 Bu_Bi moja Ina мама Биби Goca Freya sanja83 mamicka211 vecki betavitevit lola Juni08_Andrea 165 posters |
|
Автор | Порака |
---|
bibic Прваче
Број на мислења : 216 Age : 45 Локација : Skopje Расположение : vedra i nasmeana Поени : 29520 Registration date : 2008-10-14
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 26.01.09 13:10 | |
| Jas ne sum primetila koga mi promrda, ama mora da se vidi starosta na bebeto po goleminata na glavceto i na dolzinata na butnata koska. Ama i jas ja gledam Tanja i ne mi izgleda deka ke ceka uste 2 nedeli, ovaa nedela mislam deka ke se olesni. Ti posakuvam Tanja se najubavo lesno da pomines na poragaj i da si rodis ubavo i zdravo bebence. | |
|
| |
vecki Форумска фаца
Број на мислења : 4525 Age : 45 Локација : skopje Расположение : екстра Поени : 31705 Registration date : 2008-05-05
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 26.01.09 13:59 | |
| tanja oni racunaat spored posledna menstruacija a mene plodni denovi mi se pred da dobijam taka da so tri nedeli moze da se utne terminot | |
|
| |
ElenaJo Почетник
Број на мислења : 84 Age : 43 Локација : Тетово Расположение : Super, rasteme :) .... Поени : 29165 Registration date : 2008-12-03
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 26.01.09 14:33 | |
| Тања побарај уште едно мислење, последниот мензис е битен но не мора да се одредува се по него. Што би било за тие што немаат по 2-3 месеци и останат бремени ??? Зарем ке им с е смета дека се + 2 месеци. Најдобро отиди си повторно на праглед. Консултирај се со д-рот и ке видиш што ке ти каже а термино може да се помине или пак да не се дочека така да нема правила ПОЗДРАВ И БЕЗ НЕРВОЗИ СЕ КЕ СЕ СРЕДИ, Сигурно бебушот ужива во твојот стомак па не му се излегува | |
|
| |
tanjaaa Полуматурант
Број на мислења : 625 Age : 37 Локација : skopje Расположение : NAJSREKNA NA CEL SVET Поени : 29684 Registration date : 2008-09-11
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 26.01.09 16:25 | |
| neznam navistina so da vi kazam vecer odam kaj maticnot i ke vidam so ke mi kaze zaso on ceka da se porodam a mene vo drzavna mi vikaat 31 nedela neznam ama nekoj ne si ja znae rabotata definitivno inaku pa denes drug dr mi rece sum bila otvorena eden cm znaci??? | |
|
| |
tanjaaa Полуматурант
Број на мислења : 625 Age : 37 Локација : skopje Расположение : NAJSREKNA NA CEL SVET Поени : 29684 Registration date : 2008-09-11
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 26.01.09 16:27 | |
| e sea sum stvarno zbuneta eden cm otvorena a baska mi vikaat 31 nedela navistina ne znam so da praam a taa slika kaj so sum so meseto mi e slikana pred eden mesec so znaci sea sum uste pogolema | |
|
| |
Anjuska08 Полуматурант
Број на мислења : 1027 Age : 45 Локација : Skopje Расположение : ОК Поени : 29380 Registration date : 2008-11-29
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 26.01.09 16:46 | |
| - tanjaaa напиша:
- e sea sum stvarno zbuneta eden cm otvorena a baska mi vikaat 31 nedela navistina ne znam so da praam
a taa slika kaj so sum so meseto mi e slikana pred eden mesec so znaci sea sum uste pogolema Тања, се надевам дека се ќе си биде во најдобар ред. Дали ти си водиш евиденција кога ти била последната менструација и дали се поклопува со терминот од матичниот? Провери за терминот на некој од сајтовите за пресметување на термин. Обиди се и да се сетиш кога си дознала дека си бремена, Сепак 9 недели се долг период, иако +/- 3 недели може и да се погреши. Ако не пиши ни на нас па да провериме заедно на интернет. Ајде не се секирај, сега треба да бидеш смирена, бебето те чувстувува. | |
|
| |
Bela Полуматурант
Број на мислења : 526 Age : 45 Локација : skopje Поени : 29287 Registration date : 2008-11-28
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 26.01.09 17:08 | |
| Тања, немој да се нервираш, како што те гледам по стомакот и не изгледа за толку мало бепче, па и да е мало не значи оти не е развиено. Јас се породив 34-та недела 2800г, па што, живо здраво. Гарант некој од докторите утнал во пресмететките. Пробај да не се секираш премногу, бебињата го осекаат стресот и со Господ напред. | |
|
| |
NatalijaS Полуматурант
Број на мислења : 502 Age : 43 Локација : skopje Поени : 29387 Registration date : 2008-11-26
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 26.01.09 18:50 | |
| Tanja, ne se sekiraj, jas mislam deka naskoro ke se porodis. Probaj otprilika da presmetas so poslednata menstruacija, osven ako ne ti e mn neredovna menstruacijata, na nekolku meseci. A toa deka si 31 nedela ne mi se veruva. Ama pak vidi so ginekologot. Spomni mu za drugite mislenja i prasuvaj si za se sto te interesira. Obicno ne kazuvaat se, a treba da te sovetuvaat i za najosnovnoto, od kade da znaeme, osobeno za prvo dete. | |
|
| |
tanjaaa Полуматурант
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 26.01.09 22:11 | |
| bev kaj maticniot i se zacudi koga mu kazav deka mi rekle 6 mesec i pak me gledase na eho i vika abe so im e ne se normalni kakvi 6 mesec gotova si za poragaj i mislam deka mu veruvam na covekov zaso se potrudi na eho koa me gldase celi 40 min abe mislam prste po prste noze race se vide detalno ama sepak ima nekoja rezerva i ne znam so ke bide se nadevam ke zavrsi ubavo se i ke si go vidam bebeto sto poskoro zaso aKO NESO SE DESI NE ZNAM SO BI PRAVELA NE BI PREZIVEALA | |
|
| |
taci Полуматурант
Број на мислења : 589 Age : 45 Локација : во близнина на Скопје Расположение : Супеееееееееееер:)) Поени : 29260 Registration date : 2008-11-25
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 26.01.09 22:37 | |
| Тањичка не се секирај и не се преоптоварувај едноставно опушти се, се ке си дојде во свое време. Самата ке почувствуваш кога ке дојде денот, мене за Ангелче ми рекоа 1 или 2 август а јас абер немав тогаш па дури на 17 се породив, и тоа сабајлето во 9 часот првите болки ги почувствував, ништо пред тоа, немав никакви болки. А еден месец претходно имавме смртен случај дома, и замисли гужва, луѓе, хаос, а кај моите неможев да отидам никако и се породив нормално, а плус колку бев тој период загрижена околу работата (инаку тогаш работев, т.е бев вработена ама на одмор). И сега кога ке се сетам колку сум била луда, тогаш, не требало за ништо да се секирам. Така и ти, не се нервирај како што ти реков самата ке си го почувствуваш моментот. А и тие доктори со нивните пресметки, рачуници и не знам што, зар порано бабите наши знаеле кога им е термин, на мм баба му ми викаше Кога ке му дојде денот, дете тогаш ке излезе, НЕ СЕ СЕКИРАЈ. | |
|
| |
sanja-ve Прваче
Број на мислења : 365 Age : 39 Локација : veles Расположение : odlicno Поени : 29305 Registration date : 2008-11-20
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 26.01.09 22:49 | |
| tanja jas mislam ti porodena ti uste tuka a za ova nemoj da se nerviras prvo i osnovno nemoze da bides eden sm otvorena so slabi bolki i da si 31 nedela znaci toj sto te gledal vo drzavna nema poima od rabotata za da te utesam ke ti kazam za edna prijatelka odi na poragaj tuka kaj nas vo bolnica i dr i vika spremajte inkubator bebevo ne se raga nad 2 kg koga po eden saat ona se poraga zamisli bebevo 3.500 a ona nemase ic stomak samo malku epten zabelezlivo sto znaci deka i nema vrska ti kolkava si samo neka ti bide so lesno i da ni kazes koga ke bide srekniot den | |
|
| |
Cece Miloskovska Почетник
Број на мислења : 61 Age : 44 Локација : Skopje Расположение : ekstra Поени : 29330 Registration date : 2008-11-02
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 26.01.09 22:49 | |
| Tanja, voopsto da ne se nerviras, site d-r kazuvaat razlicno za se. najdobro ti si znaes, sama ke si pocustvuvas, Mene na primer mi bese termin okolu 2 maj, a jas se porodiv na 9 april, i sto e najinteresno celo vreme im vikav na site deka jas ke se porodam od 10 do 20 april, i deka d-r se greska. (naporedno idev i kaj maticniot i vo drz.bolnica, i site go imaa toj termin,okolu 1 maj). Voopsto ne se sekiraj | |
|
| |
tanjaaa Полуматурант
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 26.01.09 22:53 | |
| probuuvam da ne se sekiram ama ne e taka lesno baska za kratko vreme mi iznakazaa milion raboti i toa mi stvara nervoza i napnatost | |
|
| |
macush Полуматурант
Број на мислења : 978 Age : 45 Локација : skopje Расположение : :((( Поени : 29623 Registration date : 2008-10-06
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 26.01.09 23:13 | |
| Tanja prv pat koga dozna deka si bremena,ti rekoa li na ginekolog kolku nedeli si.Izracunaj od prviot pregled do sega kolku nedeli ima pominato i ke vidis deka nema sansi sega da si 31 nedela.Ne se plasi u drzavna samo gluposti pravat.Koga otidov jas so Luka na porogaj otidov so porodilni bolki,samo deka bebeto mi bese karlicno svrteno bolkite ne mi bea redovni.Koga i kazav na sestrata deka imam porodilni bolki i deka ne mi se redovni,mi rece deka nemam vrska.Koga vleze doktorot mu rece "pacientkava demek ima bolki",sreka na tonovite pokaza deka imam kontrekcii i taka jas za tri saati "demek" se porodiv. A ti stvarno ne se plasi,31 nedela sto posto ne si.Stom si 1cm otvorena,ocekuvaj go nabrzo najubaviot moment vo tvojot zivot,misli na toa deka naskoro ke si go vidis bebenceto. | |
|
| |
tanjaaa Полуматурант
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 26.01.09 23:17 | |
| da macush ama ne osekam bolki voopsto pa neli za da se otvoram treba da imam bolki a jas ni vo kicma nigde samo preponite me bolat i ako legnam ne mozam da stanam se zdrvuvam celata samo toa osekam a drugi bnolki mne osekam a i pokrej se so mi kazaa veke n znam so da veruvam vccera dr.i vika na sestrata aj ke ja ostvime vo bolnica na patoloska a ovaa vika nema mesto aj neka se oslobodi pa ke i najdeme i keja smestime i kako da znam deka se seriozni po ovoj muabet | |
|
| |
avanturistka Бруцош
Број на мислења : 2072 Age : 46 Локација : so moite dve princezi :)) Расположение : :)) Поени : 30155 Registration date : 2008-10-02
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 26.01.09 23:22 | |
| - sanja-ve напиша:
prvo i osnovno nemoze da bides eden sm otvorena so slabi bolki i da si 31 nedela moze moze ja so 3 prsta otvorena nemav nikakvi bolki,ama bas nikakvi.za 4 ,5 saata se porodiv,a mi vikaa ne ,rano ti e za edno 2 do 3 dena.a be i lekarive znaat nekogas da utnat.i mene vo sistina mi napravija utka vo kilazata ,mi rekoa deka mila ke bide edvaj 2.900 a se rodi 3430.taka da ne se sekiraj tanja .ja mislam deka si ok so terminot i kaj i da e den dva ke se porodis ,so lesno samo i bez panika.najdobro ti znaes . | |
|
| |
tanjaaa Полуматурант
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 26.01.09 23:27 | |
| fala vi zenski sto bi pravela bez vas i izvinete sto malce sum dosadna so prasanja i potprasanja ama ispanicena sum i jas i soprugot do daska i samo toa se zbori doma i napinjanje e do nemaj kade baska site samo toa prasuvaat e ajde so naprai koa ke go vidime kao jas da sum kriva a jas imam i plus dodatni problemi kako so veke vi kazav | |
|
| |
macush Полуматурант
Број на мислења : 978 Age : 45 Локација : skopje Расположение : :((( Поени : 29623 Registration date : 2008-10-06
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 26.01.09 23:40 | |
| Tanja ne si voopsto dosadna,znam deka sega ti e potreben nekoj sto ke te razbere i sto moze da ti kaze nekoj zbor sto ke te utesi.A bolki moze da dobies koga poveke ke se otvoris.Prvin pocnuvaat kako menstrualni bolki,a potoa se pojaki.Sekogas doagaat na odreden vremenski period.Na pr.mene so prvoto prvin mi doagaa na 15 min,pa na 10,potoa na 5 i taka.Koga ke pocnat da idat na tri min.,togas e vreme za porogajot.Bidi jaka i ne misli mnogu na doktorite,tie nekogas kako so sila da si ja rabotat rabotata.Ne se nerviraj cuvaj si ja silata za porogajot,se ke se zavrsi dobro.Ke vidis. | |
|
| |
taci Полуматурант
Број на мислења : 589 Age : 45 Локација : во близнина на Скопје Расположение : Супеееееееееееер:)) Поени : 29260 Registration date : 2008-11-25
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 26.01.09 23:46 | |
| A i toa so kilazata nema vrska barem jas taka mislam, drugarka mi bese samo 8 kg popravena i bebusot i se rodi 3200. Kako sega se sekavam koga ke ja videv samo stomaceto na nea kako topce i nisto drugo, i bebusot ziv i zdrav se rodi. Ajde se ke bide vo red ke vidis, samo so lesno i bez nervozi. | |
|
| |
hormonce Матурант
Број на мислења : 1823 Age : 47 Локација : skopje Расположение : блесаво! Поени : 29828 Registration date : 2008-08-31
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 26.01.09 23:50 | |
| Тања.а да почнеме ние политички да го нервираме бебушот како на к-15 Не се секирај срцка,кај и да е,готова си за звукот на бебешкиот плач:Само без нервози и со лесно. | |
|
| |
vecki Форумска фаца
Број на мислења : 4525 Age : 45 Локација : skopje Расположение : екстра Поени : 31705 Registration date : 2008-05-05
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 27.01.09 0:25 | |
| tanja nemaj gajle gotova si slusaj sto ti zbori iskusen covek | |
|
| |
tanjaaa Полуматурант
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 27.01.09 10:42 | |
| hahahha fala vi iskusni zenicki me iznasmeavte i me raspolozivte srcki ste mi vie aj ja ke ve izvestuvam za sekoja novost sto ke mi ja kazat | |
|
| |
NatalijaS Полуматурант
Број на мислења : 502 Age : 43 Локација : skopje Поени : 29387 Registration date : 2008-11-26
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 28.01.09 13:47 | |
| Tanjaaa , ako imas poznat vo drzavna pobaraj go d-r Palcevski, toj e ekstra dokor, mene me pregleduvase poveke pati, odev na ctg na 2 dena, ama na kraj ne ma porodi, taka se pogodi. Moze sega ke ima drug d-r, pa ke ti kaze poinaku, ne veruvam da si 31 nedela. I toa sto si otvorena 1cm nema vrska mze po malku da se otvoras i nedeli pred poroduvanjeto, bez bolki. Ne se sekiraj, bolkite ke si dojdat. Ako veke se utvrdi deka e premnogu i ako bebeto e kako pomirno, zaspano na ctg, ke ti dadat provokacija. | |
|
| |
ANI78 Почетник
Број на мислења : 48 Age : 46 Локација : skopje Поени : 30061 Registration date : 2008-06-09
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 28.01.09 20:26 | |
| Zdravo na site! Jas sum vo 39 nedela i go ocekuvam moeto devojce sekoj den iako na CTG mi kazaa deka uste mi e rano!Inaku odam uste na rab,no denes ostanav doma .Od kaj 13h pocna da me boli polovinata(kicmata),pa sakam da Ve prasam dali taka pocnuvaat porodilnite bolki ili ne ?Pozdrav | |
|
| |
NatalijaS Полуматурант
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето 29.01.09 12:50 | |
| Abe tanjaaa da ne se porodi? Daj napisete nesto ako znaete. | |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: Деновите пред породувањето | |
| |
|
| |
| Деновите пред породувањето | |
|