| Свински грип !! | |
|
+91elkicka macush mami29 zence Freya IGI emma2607 milena p Mila87 ariel mamacaci Diana saligrem Misticia smisjana sneze sani-sandra mamicka sonja colakova D-r Lidija Pazdrijan DijanaP Emilija monabombona mamamim Simona's mom Dara mirecv anusska Big Sister DraganaNik Tivona Anika avanturistka Majsi Sandra Janicka bubamara*** butterfly babysara nnatasa Megi emi-nina beti.liz Pravnicka28 delfin76 Tifani Annabel Dzena Monika mamaAnita Rocka Mama Ane BILE-ENA baby24 Anuska1981 makresanska PaceStojanovska Janaxxxx Sandra_Anja lida vecki bibic bubamara Damjana Ilince Vesnicka Ostoun kirjana Emi Ves Pipolino moni2007 nata biljanag mama X yarre ZeleniCka jasmina,mina redsonja Mama Vase Lemate kiki-riki Juni08_Andrea Sanja_Ivana mama kalinche70 rainbow Sister Zvezdicka MamaMaja M A M I 95 posters |
|
Автор | Порака |
---|
nata Полуматурант
Број на мислења : 517 Age : 52 Локација : makedonija Поени : 28765 Registration date : 2009-05-15
| Предмет: Re: Свински грип !! 28.11.09 16:49 | |
| Еми сега прочитав ние со слични ставови околу грипов, мене ми се случи пред некој ден абе ми студи ме тресе ужас колешките на работа буквално ме избркаа дома преспав една ноќ утре дента малку ми беше подобро и ништо фала богу не ми беше не отидов на лекар зошто ни кашлав ни Т ќе ме направеа будала,ама ти ако те држи и вечер да си отидеш на лекар и јас пушев и како за инат од страв тогаш дупло, откачена работа, ај ништо не е.Има мнигу и настинки сега. | |
|
| |
Ostoun Прваче
Број на мислења : 284 Age : 46 Локација : tetovo Поени : 27940 Registration date : 2009-09-12
| Предмет: Re: Свински грип !! 28.11.09 16:53 | |
| Jas pocnav da konzumiram pocesto luk ma mi e gajle ako smrdam ako toa e cenata da ne se razbolam ke kornam ako treba | |
|
| |
Emi Форумски мастер
Број на мислења : 7238 Age : 41 Локација : domce so nence Расположение : ok Поени : 32041 Registration date : 2007-11-19
| Предмет: Re: Свински грип !! 28.11.09 16:59 | |
| - nata напиша:
- ај ништо не е.Има мнигу и настинки сега.
e pa toa e loso so nemozes bas da znaes dali si nastinat ili te fatilo SG? piev ja bajagi gazirano pred dva tri dena, pa i pivce ladno edna casa mozda i od toa me presece | |
|
| |
Ostoun Прваче
Број на мислења : 284 Age : 46 Локација : tetovo Поени : 27940 Registration date : 2009-09-12
| Предмет: Re: Свински грип !! 28.11.09 17:01 | |
| Emi SG velat deka za nekolku casa sostojbata mnogu se vlosuva i t e nad 38 taka sto mislam deka ako ti e pod 38 ne e toa ne se plasi | |
|
| |
kalinche70 Полуматурант
Број на мислења : 534 Age : 54 Локација : sk Поени : 28169 Registration date : 2009-09-25
| Предмет: Re: Свински грип !! 28.11.09 17:05 | |
| не мора да значи грипот зависи од имунитетот може и на нога да го поминеш без температура.. | |
|
| |
Ostoun Прваче
| Предмет: Re: Свински грип !! 28.11.09 17:07 | |
| Ako imas tolku jak imunitet togas nemaj nikakvo gajle . | |
|
| |
kalinche70 Полуматурант
Број на мислења : 534 Age : 54 Локација : sk Поени : 28169 Registration date : 2009-09-25
| Предмет: Re: Свински грип !! 28.11.09 17:09 | |
| Така е,баш поради тоа др апелираат да не се лечи никој сам и да се подара доктор,да може да се следи состојбата,да не се пропушти нешто | |
|
| |
Emi Форумски мастер
Број на мислења : 7238 Age : 41 Локација : domce so nence Расположение : ok Поени : 32041 Registration date : 2007-11-19
| Предмет: Re: Свински грип !! 28.11.09 17:13 | |
| otidov zenski na lekar caos | |
|
| |
mama Матурант
Број на мислења : 1745 Age : 42 Локација : Под сонцето! Расположение : Veke ne sum osamena!!! Поени : 30405 Registration date : 2008-06-14
| Предмет: Re: Свински грип !! 28.11.09 17:17 | |
| Odi Emi i pisi ni sto si napravila!I nedaj boze da e nesto zarazno,so maska pred kompjuter da sedis da ne fatat i kompjuterite nekoj virus! | |
|
| |
Vesnicka Полуматурант
Број на мислења : 1037 Age : 40 Локација : Skopje Расположение : kako koga Поени : 30067 Registration date : 2008-08-08
| Предмет: Re: Свински грип !! 28.11.09 18:51 | |
| Emi se vrati li???Te mislam.Ma da mislam deka ne e SG radi toa sto temperaturata ne ti e visoka. | |
|
| |
MamaMaja Полуматурант
Број на мислења : 1124 Age : 51 Локација : Скопје Расположение : Детективско! Поени : 29399 Registration date : 2009-01-27
| Предмет: Re: Свински грип !! 28.11.09 19:09 | |
| Vo Anglija pisuvase nekade kaj sto citav, vikaat deka sekoe petto dete ima prelezano SG bez voopsto da gi ima simptomite. Mene me zagrizuvaat vakcinite, pak. Ke donesat 20.000 dozi Baxter vakcini so koi treba da se vakciniraat lugjeto vo dve dozi, zatoa sto nemaat agjuvanski. Da ne gi turat ova nasive prokletii vo edna doza samo, majku mu? | |
|
| |
kalinche70 Полуматурант
| Предмет: Re: Свински грип !! 28.11.09 19:13 | |
| мама Маја размислуваш да ги вакцинираш децата? | |
|
| |
MamaMaja Полуматурант
Број на мислења : 1124 Age : 51 Локација : Скопје Расположение : Детективско! Поени : 29399 Registration date : 2009-01-27
| Предмет: Re: Свински грип !! 28.11.09 19:51 | |
| - kalinche70 напиша:
- мама Маја размислуваш да ги вакцинираш децата?
Jas ne razmisluvam za moite, ama razmisuvam za, uslovno receno, bilo cii deca. Oti ako se vakciniraat samo so edna doza toa ne e potpolna vakcinacija, dzaba i ke gi potrosat vakcinite, i ke gi bockaat i macat decata. | |
|
| |
Sanja_Ivana Полуматурант
Број на мислења : 962 Age : 41 Локација : Skopje Расположение : Onaka Поени : 30598 Registration date : 2008-05-09
| Предмет: Re: Свински грип !! 28.11.09 20:22 | |
| Одговарајќи на новинарско прашање која е причината што две млади лица починаа од овој грип во Македонија Јованка Костовска, претседателката на Комисијата за пандемски грип рече дека на Инфективната клиника тие дошле во многу тешка состојба. - Кај овие пациенти е констатирано дека биле кај матичен лекар, но дека сами се лекувале со терапијата од матичниот лекар. Затоа апелирам доколку им се влоши состојбата на пациентите и оценат дека не е добра состојбата да побараат помош од матичниот лекар за повисоко ниво, па дури и сами да се упатат во болница, изјави Костовска.
Ova strasno me iritira. Pa neli maticnite sami ke procenat dali treba da gi upat na infektivna ili ne, i neli apeliraa da ne odat pacientite direktno na Infektivna tuku prvo da se javat kaj maticnite lekari. A sega toa nevazi. Ova e luda drzava, luge umiraat i na kraj oni se krivi, zosto sami ne pobarale uput na vreme za na Infektivna, bog da cuva. | |
|
| |
Sanja_Ivana Полуматурант
Број на мислења : 962 Age : 41 Локација : Skopje Расположение : Onaka Поени : 30598 Registration date : 2008-05-09
| Предмет: Re: Свински грип !! 28.11.09 20:37 | |
| http://www.time.mk/read/54f8722624/005b8d70de/index.html
Taka da dzabe se vakcinirale tie sto se vakcinirale, a tie sto ne se vakcinirale neka razmislat dali da se vakciniraat.
I uste nesto da kazam sto se sluci na edna doktorka, primila uste pred 3 nedeli vakcina, i 3 nedeli nemozela od krevet da stane, kako zasemetena, kako bolna bila, vika bolest vnesov vo mene so toa sto se vakcinirav, nemozam da se oporavam. Zosto nasite koi se neli najdobri vo regionot (toa e pobitno otkolku smrtta na pacientite) ne kazat i za ovie reakcii posle vakciniranjeto???? | |
|
| |
Ilince Матурант
Број на мислења : 1816 Age : 40 Локација : Prilep Расположение : umorno no presrekno Поени : 30378 Registration date : 2008-07-16
| Предмет: Re: Свински грип !! 28.11.09 20:47 | |
| jas sega zboruvam od aspekt na zdr.lice...samo ova da ne se sfati kako ozboruvanje ili nesto sl ...nekni doaga edna gospoga lesno podnastinata so blagi simptomi na grip...majka mi i prepisuva terapija i dava upat za labor i i vika ako ne ti e dobro cuvstvuvas iznemostenost,temp,bolki itn da se javis vednas ako ne na kontrola po 4 dena ...i idi gospogava po 4 dena mrtva bolna so visoka temp za celo toa vreme i vika kako so prijateli si posla da se snima rentgen na pluke i i ustanovile pneumonija..pa i vika majka mi pa zosto ne dojde ...i vika ama mislev ke mi pomine...c c c c c c I druga rabota seuste se mislam dali da se vakciniram stignaa vakcinite za zdr rabotnici treba samo da pojdime...ama jas nikako ne mi se odi...i plus oti Ivona uste cica...a veke ke pocnime i noke da dezurame...se slusa deka ke bide naezda od gripot koga ke padnat temperaturite...ne znam sto da pravam | |
|
| |
Emi Форумски мастер
| Предмет: Re: Свински грип !! 28.11.09 21:05 | |
| bev, ama vednas zaminav nevidena guzva ne mi se veruva :( topla supa, pa caj planinksi so limon, pa inhalacija....ne mi e tolku loso, ama mislam deka ke projde...a me boli cela snaga, samo se tesam deka ne kaslam i nemam jaka T | |
|
| |
kalinche70 Полуматурант
| Предмет: Re: Свински грип !! 28.11.09 21:12 | |
| Pij mnogu,ama bash mnogu chaevi topli,supa shto poveke,napij se paracetamol ili fervex
Emi kolku dena si bolna? | |
|
| |
kalinche70 Полуматурант
| Предмет: Re: Свински грип !! 28.11.09 21:48 | |
| Добро е уште еднаш да ги повториме симптомите, иако не мора да качите температура Најчести симптоми се: 1. Покачена телесна температура 2. Респираторни симптоми како што се кашлање и течење на носот, 3. Треска, општа слабост и замор, 4. Губење на апетитот 5. Болки во телото (особено во мускулите) 6. Главоболка, 7. Повраќање или пролив (не се типични симптоми на грипот, но пријавени се во некои случаи на инфекција со новиот тип на вирусот на грипот). Миење на рацете, избегнување на контакт со заболено лице, воздржување од допирање на лицето, особено околу носот, устата и очите...тоа ни е веќе познато. Но постојат уште неколку мерки за кои многу малку се зборува, а навистина се пожелни да се практикуваат во ова опасно секојдневје. Нови правила за заштита од свинскиот грип: 1. правило: одржувајте хигиена на предметите кои се најголем извор на бактерии. Тука спаѓаат: тастатурата, мобилниот телефон, моливите, пенкалата, бележниците... Барем еднаш во неделата практикувајте да ги бришете со алкохол. Пенкалата никако не ставајте ги в уста, а моливите острете ги почесто за да паднат бактериите. По чистката не употребувајте ги со нечисти раце. 2. правило: во истражувањата се вели дека особено треба да се внимава на работното опкружување. Сигурно дека во домот водите сметка за чистотата, но колку истото го практикувате и на работа? Мора да ја кренете хигиената на повисоко ниво. Почнувајќи од тоалетот, па сè до шолјите во кои пиете кафе. Можеби е добро време да ги поделите, да се знае кој од која чаша пие вода, кафе, чај... 3. правило: правете гаргара на грлото со топла солена вода, двапати дневно. Плакнењето на грлото е одлична превентивна мерка која може да ја премисли инфекцијата да се развие во H1N1-вирус. Можеби ви звучи банално, но ова е стар и проверен лек кој дејствува. Плакнењето е пожелно да го практикувате и на ноздрите. Во тенџере стоплете вода, ставете малку морска сол и неколку капки ментол. Покријте ја главата и вдишувајте од пареата. Ваквата постапка лекарите ја препорачуваат еднаш во денот. 4. правило: консумирајте топли напивки како чај, какао, млеко. Топлите напивки освен што ќе го омекнат црвеното грло, ќе го затоплат желудникот. Температурата која се постигнува е неповолна за преживување на вирусите кои може да предизвикаат грип. Јапонските научници објавија дека чајот од лист од маслинка се покажал како најефикасен во борбата против свинскиот вирус. Слични вести | |
|
| |
redsonja Прваче
Број на мислења : 154 Age : 48 Локација : skopje Расположение : ljubovno Поени : 28335 Registration date : 2009-06-22
| Предмет: Re: Свински грип !! 29.11.09 15:02 | |
| https://2img.net/r/ihimizer/img194/7813/19757948.jpg На горниов линк има интересен текст, кој некого може да го поттикне дополнителни истражувања. Типот си збори за тоа дека лекот тамифлу се произведува од кинеската билка ,,ѕвезвен анис,, и дека во природата има многу растенија што можат да ни послужат на природен начин да се заштитиме или да се бориме против грипот. Јас повеќе и верувам на природата отколку на фармацевтската индустрија. П.С. Знаете ли кое е мотото на фармацевтската индустрија? Излекуван пациент е изгубен муштерија. Ете така. | |
|
| |
Mama Vase Полуматурант
Број на мислења : 1437 Age : 48 Локација : Skopje,MK Поени : 29919 Registration date : 2009-03-17
| Предмет: Re: Свински грип !! 29.11.09 15:07 | |
| anis e isto sto i anason? | |
|
| |
Damjana Полуматурант
Број на мислења : 1401 Age : 52 Локација : tuka sum... Расположение : haos Поени : 29949 Registration date : 2008-12-07
| Предмет: Re: Свински грип !! 29.11.09 15:09 | |
| - Emi напиша:
- bev, ama vednas zaminav nevidena guzva ne mi se veruva :(
topla supa, pa caj planinksi so limon, pa inhalacija....ne mi e tolku loso, ama mislam deka ke projde...a me boli cela snaga, samo se tesam deka ne kaslam i nemam jaka T Emi istoto go imav i jas, T do 37.4, ne me bolese grlo, nosot mi protece po nekolku dena, ama cela snaga me bolese. Kaj mene izleze deka bakterijata pak se pojavila ... nemase vrska so SG. Taka da ne se plasi ako nemas visoka T i ne te boli grlo, ama ne e loso da se iskonsultiras so maticniot d-r. | |
|
| |
Mama Vase Полуматурант
Број на мислења : 1437 Age : 48 Локација : Skopje,MK Поени : 29919 Registration date : 2009-03-17
| Предмет: Re: Свински грип !! 29.11.09 15:19 | |
| http://en.wikipedia.org/wiki/Anise eve najdov.da toa e,anason.go ima vo uzo.znaci mm bil vo pravo so gargarata a jas mu se smeev. ajde zite na uzo sega prebarav i vo mojata kniga za zacini,,mladinska kniga,, se ubavo si pisuva.antiseptik,protiv nastinka,kaslica,bronhijalni tegobi.go ima vo razni formi.i vo nasata mk rakija-mastika go ima. lele sega mi tekna.i vo egipet ni kazuvaa deka decata gi lecat od teski natinki samo so toa.pa se smeevme posle spiele kako top.
Последната промена е направена од Mama Vase на 29.11.09 15:27. Мислењето е променето 2 пати. | |
|
| |
rainbow Прваче
Број на мислења : 340 Age : 36 Локација : Bitola Расположение : podobro :) Поени : 28530 Registration date : 2009-05-30
| Предмет: Re: Свински грип !! 29.11.09 15:25 | |
| мислам дека и во бекутан чајчето за деца има анасон.јас го пијам за желудникот. | |
|
| |
Mama Vase Полуматурант
| Предмет: Re: Свински грип !! 29.11.09 15:42 | |
| mm sega mi kaza deka go ima vo vero,nemelen.vo zrnca. | |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: Свински грип !! | |
| |
|
| |
| Свински грип !! | |
|