| Проодување кај децата | |
|
+65mimka Nine nnatasa Sandra Ves biljanag Maja bordan bella* emma2607 lila_mk Eni danielaval jasmina,mina Elisaveta marina_daniel Milena emilija nestorova marina**** butterfly dina maskoe magi Mimi22 Deni NatalijaS Damjana Nate_David mama Juni08_Andrea silvana marina_pp Sanja_Ivana mis natali Rozetka Anjuska08 MamaMaja BiljanaM female* vecki bubamara taci Bela Sun BubeM Sandra_Anja macush Dragana Silvija nikolina008 avanturistka Monika ive_mk Misticia Ben10 Emilija Kinky moja Ina AnaMarija STAR * sonja28 Emi Lana analazarevska 69 posters |
|
Автор | Порака |
---|
NatalijaS Полуматурант
Број на мислења : 502 Age : 43 Локација : skopje Поени : 29382 Registration date : 2008-11-26
| Предмет: Re: Проодување кај децата 26.05.09 20:00 | |
| Bojana pak lazi od pred eden mesec, prvo se vlecese na stomak, a sega poleka ja usovrsuva tehnikata, delumno na kolena, a poveke lazi na race i stapala. Voopsto ne ja ispravam da stoi i da ja patka, ne sakam da ja forsiram, ama gledam vo krevetceto se trudi i pocnuva po malku da se isprava. Se ke si dojde samo, a za dubak sega zasega ne razmisluvam. A i pedijatarot ni rece do 10 meseci da ne ja stavame vo dubak, pa posle i sto ke ja stavam vo dubak, uste malku i ke proodi. | |
|
| |
Juni08_Andrea Бруцош
Број на мислења : 2579 Age : 48 Локација : Tamu kaj sto mi e najubavo!!!! Расположение : Prednovogodisno! Поени : 31029 Registration date : 2008-01-11
| Предмет: Re: Проодување кај децата 27.05.09 17:17 | |
| Nie eve ima nekolku nedeli kako pocnavme da odime.Nekoj mi velea ako lazi deka pokasno ke proodi ali eve ne bilo toa tocno,na 10,5 meseci proodi.Nikoj ne ja forsirase,nikoj ne go zdoboli kicma od patkanje,samata postepeno od lazenje pa odenje okolu masicinja,stolici se pusti i da odi. A dubak nikogas ne sme koristele.Samo sto poveke na pod,Andrea od 2 mes.e dolu na pod,vo race i ne saka da ja drzis. | |
|
| |
Deni Прваче
Број на мислења : 327 Age : 47 Локација : Skopje Поени : 30655 Registration date : 2008-04-08
| Предмет: Re: Проодување кај децата 29.05.09 23:30 | |
| Леле, ние ништо луѓе, само седи и се превртува на стомак и толку- веќе 3 месеци! А не разбирам како би можел да се исправа по малку, па да му ставам некое масиче во близина на кое ќе се фати? Пошто седи на под и околу него нема мебел. Кога ќе се фрли на стомак си поседува малку така и после плаче да го земеш! А се случува да се фрли на стомак и право на некоја играчка па се удира на неа и плаче! Кога го цупкам (во место да рипка фатен под мишки), после тоа не сака да седне, и често го дига газето кога сакам да го спуштам....ама што да му правам, зар по цел ден да го држам или цупкам! Веќе има 10 месеци па се мислам дали да го носам на физијатар? И дали некој знае физијатар во Скопјево? Се убив од барање и немам уште најдено! | |
|
| |
Mimi22 Полуматурант
Број на мислења : 1399 Age : 40 Локација : Skopje Расположение : odlicno Поени : 29530 Registration date : 2009-01-04
| Предмет: Re: Проодување кај децата 29.05.09 23:39 | |
| David veke mesec i pol sam se isprava narocito na krevetceto zasto e zalepeno za spalnata i lazi do nego ko ke stigne se faka i se isprava sam.Sekade kaj sto ima da se fati se isprava a koga lazi probuva da se ispravi ama mu klapnuva gazeto.Ama zatoa kicma ne boli site od patkanje nema sansa da sedi sedi samo koga jade inace vristi se dodeka ne go spustime da patka | |
|
| |
Sun Полуматурант
Број на мислења : 717 Age : 41 Локација : skopje Поени : 29611 Registration date : 2008-10-12
| Предмет: Re: Проодување кај децата 29.05.09 23:50 | |
| lele Mimi ist slucaj i kaj nas,voopsto ne saka da si posedi malku da si igra so igrackite,samo saka da faka se i sesto,da ja patkas saka mn. da odi i togas e najsrekna,ama nas kicmite vise ne bolat:)))sedi samo koga pie togas mislam e najmirna pa i koga jade samo nesto mrda se vrti levo-desno,mnogu e aktivna preku den ne zastanuva,pa zatoa jas navecer samo sto ke ja stavam glavata na pernica zaspivam | |
|
| |
Mimi22 Полуматурант
Број на мислења : 1399 Age : 40 Локација : Skopje Расположение : odlicno Поени : 29530 Registration date : 2009-01-04
| Предмет: Re: Проодување кај децата 29.05.09 23:56 | |
| E zlatna jas si znam koga jade sedi a ne e miren preta i so race i so noze.Koga spie seta niz krevetce cela nok sum na strek da ne se udri.Ama takov e od koga se rodi nema zastanuvanje hiperaktiven e.Zatoa e i ko maneken site se fakaat za glava koga ke vidat kolku jade a slabicok e.Malku sum offtopik ke mi izvinite. Inace se mislev za dubalce ama mi e strav zasto neznae poleka se plasam da ne mi se prevrti.A i saka mn da planinari koga stoi na trosed i se drzi za naslonjacot so nozete se kacuva nagore da vidi sto ima pozadi. | |
|
| |
NatalijaS Полуматурант
Број на мислења : 502 Age : 43 Локација : skopje Поени : 29382 Registration date : 2008-11-26
| Предмет: Re: Проодување кај децата 09.06.09 11:22 | |
| Bojana od pred 2 nedeli pocna da se isprava i da stoi, znaci samo sto napravi 8 meseci. I sega stom najde nesto da se fati, odma saka da se ispravi. | |
|
| |
magi Полуматурант
Број на мислења : 1392 Age : 40 Локација : sekade po malku Расположение : koga kako Поени : 29883 Registration date : 2008-08-12
| Предмет: Re: Проодување кај децата 11.06.09 12:13 | |
| I Nikodim veke pocnuva da izrazuva goooolema zelba za odebnje epten patka odnosno odi so pridrzuvanje. | |
|
| |
BubeM Полуматурант
Број на мислења : 1116 Age : 46 Локација : Скопје Поени : 29989 Registration date : 2008-11-14
| Предмет: Re: Проодување кај децата 11.07.09 13:28 | |
| И Илина оди со придржување и тоа сака со една рака, ама нема рамнотежа, па понекогаш прави пируети А не сака да лази и по цел ден одиме, ако ја седнам или ја држам во скут тоа трае по неколку минути и бара да оди. Половинава ми знае.... | |
|
| |
Damjana Полуматурант
Број на мислења : 1401 Age : 52 Локација : tuka sum... Расположение : haos Поени : 29944 Registration date : 2008-12-07
| Предмет: Re: Проодување кај децата 11.07.09 18:38 | |
| A nie pa uste ne sakame da odime. Vo dubak "trca" ama ne stanata tuku si sedi i si se turka so nodzinjata , koga ke ja sednam (ako ima nesto za sto da se dofati) odma stanuva ama ne saka da pravi cekori. Ama ke bide ... poleka. | |
|
| |
maskoe Прваче
Број на мислења : 161 Age : 41 Локација : stip Расположение : sekogas super Поени : 29456 Registration date : 2008-10-13
| Предмет: Re: Проодување кај децата 12.07.09 11:23 | |
| Aleksej ima 8 mes.,a seuste ne skoka.Po preporaka na dr.Vidoevski go stavame vo dubak so kocnici.Ako mu go otkocam se butka (siba).Ako go stavam da stoi vo krevetce drzejki se za ogradicata stoi bez problem,ama sam suste nemoze da se podigne.Aima golema zelba da zastane.Samo grebe po se sto ke najde pred nego so cel da se podigne.A i ne lazi.Mislam deka nema ni da lazi on,bidejki polozbata na mese ic ne ja saka uste od bebe. | |
|
| |
dina Прваче
Број на мислења : 205 Age : 40 Локација : Скопје Расположение : одлично Поени : 29425 Registration date : 2008-10-27
| Предмет: Re: Проодување кај децата 27.07.09 14:47 | |
| Марко почна самостално да седи на 5,5 месеци а од тогаш го стававме и во дубак, а на 6 месеци почна веке самостално да се исправа на нозе. сега има 7 месеци и полека почнува да заодува а некао е многу рано. бевме на ортопед и докторката ми рече дека детето има развиени моторни функции и да очекуваме негде на 8 до 8,5 месеци самостално да оди. а инаку почна да лази на смао 5 месеци. | |
|
| |
Sanja_Ivana Полуматурант
Број на мислења : 962 Age : 41 Локација : Skopje Расположение : Onaka Поени : 30593 Registration date : 2008-05-09
| Предмет: Re: Проодување кај децата 29.07.09 9:57 | |
| Ивана прооде пред една недела, многу ми е интересна. Инаку имаме ланец за проодување од нук, ептен сум задоволна, спас за кичмата, само што за користење детето треба да има рамнотежа. Не само што прооде тука и почна да лази истовремено. Во дубало беше многу краток период, а ја паткаме од пред 9 месеци. Многу сум срекна. | |
|
| |
BubeM Полуматурант
Број на мислења : 1116 Age : 46 Локација : Скопје Поени : 29989 Registration date : 2008-11-14
| Предмет: Re: Проодување кај децата 29.07.09 13:48 | |
| Bravo za Ivana. Zlato malo, guski za nea. Edvaj cekam Ilina da proodi. I taa patka i odi ako ja drzis za edna raka, ne saka da i gi drzime dvete race. Seuste ne lazi, ako ja legnam, odma si sednuva ili bara da ja krenam za da odi. Nie imame kaivcinja, ama ne mi se dopagaat i gi pravat ramencata crveni. jas barav nesto vakvo Kolku go zemavte lanecot? Sega ke pobaram po netov da vidam kako izgleda, pa moze i nie ke zememe. | |
|
| |
butterfly Полуматурант
Број на мислења : 1182 Age : 40 Локација : Veles Расположение : измрено........преморено Поени : 29033 Registration date : 2009-04-12
| Предмет: Re: Проодување кај децата 29.07.09 13:53 | |
| Браво за Ивана,Матеј сеуште неоди.Лази и за едно раче да го држам може да оди ама проблемот е што оди на прсти па не е стабилен за сам да оди,а едвај чекам да прооди. А ова на сликава баш ми се свиѓа,како што сака цело време да оди со ова ќе завршиме работа. | |
|
| |
marina**** Прваче
Број на мислења : 304 Age : 35 Локација : Germanija Поени : 28605 Registration date : 2009-04-27
| Предмет: Re: Проодување кај децата 29.07.09 14:11 | |
| bravo i od mene za ivana,kiki ima 9 meseci i uste ne lazi ,pa za prooduvanje ke pocekae malku ama mos i dvete raboti od ednas,zdravje,,,,,,kade moze da se najde kaisceto vo mk,vo koi prodavnici,i kolku cinat..pozz | |
|
| |
Sanja_Ivana Полуматурант
Број на мислења : 962 Age : 41 Локација : Skopje Расположение : Onaka Поени : 30593 Registration date : 2008-05-09
| Предмет: Re: Проодување кај децата 29.07.09 14:31 | |
| Od nuk e 950 den. Kozen e, a odozdoloa e oblozen so meko nesto, ne i pravi nisto crveno ni na ramenca ni nigde. Epten sum zadovolna. Fala na site, pa zdravje i vasite decinja sto pobrzo da proodat. | |
|
| |
emilija nestorova Полуматурант
Број на мислења : 628 Age : 44 Локација : Veles Поени : 29785 Registration date : 2008-10-02
| Предмет: Koga proodea vasite deca? 30.07.09 22:32 | |
| Sakam da gi slusnam vasite iskustva okolu prooduvanjeto.Kerka mi ima 14 meseci,uste ne odi samostojno,a veke 2 mes se drzi samo za 1 prst i trca.Ednas,pred 15tina dena se pusti sama i odese mn stabilno i trcase.Toa traese samo eden den i tolku,pak odi za raka i doma po mebelot,koga ja vikame da dojde na kaj nas,ne saka.Ja nosev na ortoped koj kazuva deka se e vo red.Kakvi se vasite iskustva? | |
|
| |
Anjuska08 Полуматурант
Број на мислења : 1027 Age : 45 Локација : Skopje Расположение : ОК Поени : 29375 Registration date : 2008-11-29
| Предмет: Re: Проодување кај децата 30.07.09 22:47 | |
| Emi, mislam deka ima tema za prooduvanje na decata, aj citni gi iskustvata tamu...mozebi ke dojdes do nekoj odgovor Vsusnost i nie go imame istiot problem, ako moze da se kaze deka e problem, odi za edna raka dolog vreme, a nikako da se pusti. Vo tekot na denot znae po nekolku cekorcinja da napravi ako ja pustame eden kon drug ama toa ne trae dolgo, prestanuva i pak saka za edna raka ili eden prst. A isto taka mnogu brza. Na ortoped na site kontroli bese vo red. https://roditeliideca.macedonianforum.net/forum-f55/topic-t921.htm?highlight=%ef%f0%ee%ee%e4%f3%e2%e0%9c%e5 | |
|
| |
Milena Почетник
Број на мислења : 6 Age : 43 Локација : kavadarci Поени : 28352 Registration date : 2009-05-15
| Предмет: Re: Проодување кај децата 30.07.09 22:47 | |
| Site prooduvaat razlicno ,Sinceto kaj mene proode na 8 ipol meseci ,megutoa i jas i mm go drzevme na noginja od 6 i go patkavme konstantno taka da lesno se pusti sam. Vnukami isto kako kaj tebe 15 meseci i uste samo za race da ja drzis odi i lazi.Nie se slozivme da ne go stavame vo duban pobrzo ke proodi .A vnuka mi Elena bese vo duban i jas milsma zatoa pokasno e proodena. Moe mislenje ali sepak site se razlicni , Pozdrav | |
|
| |
emilija nestorova Полуматурант
Број на мислења : 628 Age : 44 Локација : Veles Поени : 29785 Registration date : 2008-10-02
| Предмет: Re: Проодување кај децата 30.07.09 22:51 | |
| Fala mn,a i kaj mene odese vo dubak i sega mn ja pazime,pogotovo starite,da ne padne i sl,odat po nea.Iako odamna odi samo so edna raka,sega brzo se pusti po mebelot da se faka i po zidot. | |
|
| |
Anjuska08 Полуматурант
Број на мислења : 1027 Age : 45 Локација : Skopje Расположение : ОК Поени : 29375 Registration date : 2008-11-29
| Предмет: Re: Проодување кај децата 30.07.09 22:53 | |
| Vidoevski znae da rece "site deca koi se zdravi i se e vo red, prooduvaat koga ke im cukne saatceto" Zatoa ne se grizam mnogu, nekogas me nerviraat komentarite od tipot :"Zarem uste ne odi sama???", ama brzo gi ignoriram. | |
|
| |
dina Прваче
Број на мислења : 205 Age : 40 Локација : Скопје Расположение : одлично Поени : 29425 Registration date : 2008-10-27
| Предмет: Re: Проодување кај децата 31.07.09 14:17 | |
| Вистина е дека секое дете си е приказна за себе не само за проодувањето туку и за многу други работи, но сепак сметам дека дубаците ги успоруваат во проодувањето, ама и без нив не се може, еве кај на Марко си оди по табуретки и си лази а кога е во дубак само се бутка, и доста полесно му е така ама кога мора да се заврши некоја работа мора малку да ис поседи и во дубачето. | |
|
| |
dina Прваче
| Предмет: Re: Проодување кај децата 01.08.09 19:16 | |
| - Бубе напиша:
- Bravo za Ivana. Zlato malo, guski za nea. Edvaj cekam Ilina da proodi. I taa patka i odi ako ja drzis za edna raka, ne saka da i gi drzime dvete race. Seuste ne lazi, ako ja legnam, odma si sednuva ili bara da ja krenam za da odi. Nie imame kaivcinja, ama ne mi se dopagaat i gi pravat ramencata crveni.
jas barav nesto vakvo Kolku go zemavte lanecot? Sega ke pobaram po netov da vidam kako izgleda, pa moze i nie ke zememe. bube isto vakvo kako na skikata ima vo biser gore od glavnite skali odma desno, ima nekoj niv bebe centar, a i cenata e dosta pristapna, samo 650 denari a mislam deka vrsi mnogu rabota, eve i nie zemavme za Marko. Ina;e odalkata e potpolno ista kako ovaa na slikava, duri i boite se isti. | |
|
| |
BubeM Полуматурант
| Предмет: Re: Проодување кај децата 03.08.09 12:36 | |
| Фала/ Попладне, ако работат, ќе одам да земам. Јас барав пред некој ден ама од другата страна на Бисер и немаше ништо слично. А главните скали се надворешните, над Фреш? | |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: Проодување кај децата | |
| |
|
| |
| Проодување кај децата | |
|