| Породување со провокација | |
|
+45tweety ma-ja Emily Vesna Blazevska biljana_m nova rozy Dragana iskra Ivana-Lila avanturistka danielaval Ananastasija katica Biljana Maci*** Ana.b verce Ilince marina_m Dzena beti 24 PaceStojanovska Diana marija* vecki Anika Sestricka anetapp D-r Lidija Pazdrijan pepa KarolinaXP bubamara babysara kavadarcanka Sandra kokice Girl***** adriana Ves bibic Maja sanja-ve mirecv ANI78 49 posters |
|
Автор | Порака |
---|
bubamara Полуматурант
Број на мислења : 759 Age : 44 Локација : Skopje Расположение : Ја сакам мојата сончка! Поени : 30608 Registration date : 2008-06-02
| Предмет: Re: Породување со провокација 01.07.09 0:37 | |
| - Biljana напиша:
- e vaka sega ne bi sakala da ja imenuvam licnosta taa e clenka ovde na forumot i ako procita i ako saka neka dade pojasnuvanje za toa kolku na nejzinoto bebce i nasteti provokacijata sto i ja stavale ..........Anastasija, bubamara...... ne go zboram ova na pamet bas i jas se zacudiv od toa i bev predupredena provokacija nikako e sega sekoj so razni iskustva
Јас не ни помислив дека е на памет зборувано, навистина ме интересира каква е штетноста од провокацијата, а јас да се разбереме, со провокација, ама не поминав баш убаво на пораѓај..да не ја должам многу темава, пораѓајот не ми беше ни малку сјаен ни за мене ни за бебето..ама ете некогаш мора така, инаку за втор пораѓај кога ќе се одлучам за бебе, молам Бога да ме фатат природни болки и да не ја поминувам истата голгота. | |
|
| |
babysara Полуматурант
Број на мислења : 554 Age : 47 Локација : skopje Расположение : odlicno Поени : 29178 Registration date : 2009-03-21
| Предмет: Re: Породување со провокација 01.07.09 10:28 | |
| vaka znaci, jas mislam deka provokacijata se koristi vo odredeni slucai, a deka e stetna za bebeto mislam ne e, no mozebi drugi faktori vlijaat vrz bebeto, vo mojot slucaj koga prv pat se porodiv so provokacija i toa 37 nedela samo zatoa sto dr. sto mi ja vodese bremenosta morase da odi na pat, bebeto mi zavrsi vo inkubator 4 dena zatoa sto bese izvadeno porano, a vtoriov pat se porodiv isto so provokacija 38 nedela bez nikakvi bolki i se bese vo red. Znaci mora da se imaat vo predvid nekoi faktori koga i zosto da se isprovocira poragajot, kako na primer gestaciska nedela na plodot, plodova voda,papocna vrvca dali e okolu vrat ili ne, kilaza na bebeto itn itn.... | |
|
| |
Ivana-Lila Прваче
Број на мислења : 111 Age : 39 Локација : skopje Расположение : super:)))) Поени : 29370 Registration date : 2008-11-11
| Предмет: Re: Породување со провокација 13.07.09 13:31 | |
| Kaj mene placentata e veke ostarena i doktorkata mi kaza da pocekame uste 3-4 dena, ako za toa vreme ne dobijam spontani bolki ke mora da se odi so provokacija. Ako ne uspee ni toa - carski:( Tolku mnogu sakam se da si e normalno i da si dobijam bolki | |
|
| |
iskra Почетник
Број на мислења : 38 Age : 43 Локација : Skopje Расположение : odlicno Поени : 29553 Registration date : 2008-09-16
| Предмет: Re: Породување со провокација 13.07.09 20:08 | |
| Јас се породив на 38 недела. И мене плацентата ми беше веќе со калцификати и морав да се пораѓам. Сакав природно да се породам ама ете завршив со царски. Не се отварав ич-ни со провокација, имам тесен канал и бидна царски. Уживај како и да е важно е и ти и бебчето да сте супер. | |
|
| |
Dragana Полуматурант
Број на мислења : 855 Age : 38 Локација : domce Расположение : HAPPY Поени : 30313 Registration date : 2008-07-22
| Предмет: Re: Породување со провокација 13.07.09 20:44 | |
| Nemam slusnato deka provokacijata ima stetnosti vrz bebeto.Jas se porodiv so provokacija iako mozam da kazam deka ne mi bese ni potrebna si bev i normalno otvorena i so golem napon.Ama ete vo 7 i 10 sabaleto mi stavija infuzija a vo 7 i 30 se porodiv. | |
|
| |
rozy Почетник
Број на мислења : 1 Age : 50 Локација : Florida, USA Поени : 28051 Registration date : 2009-07-14
| Предмет: Re: Породување со провокација 19.07.09 7:07 | |
| Поздрав до сите, Прекрасен сајт, прекрасни коментари. Размислувам каков начин на породување е најдобар за мене и моето бебе. Колку што разбрав, провокациите се навистина во ред но ве молам кажете ми што мислите за анестезија. Верувам дека ќе биде добра за мене заради наамулување на болките, но слушнав дека поради анестезијата бебето потешко започнува со нормалниот распоред, цицање или има отежнато дишење. Какви искуства имате со анестезијата? | |
|
| |
babysara Полуматурант
Број на мислења : 554 Age : 47 Локација : skopje Расположение : odlicno Поени : 29178 Registration date : 2009-03-21
| Предмет: Re: Породување со провокација 13.09.09 21:21 | |
| Mislam deka nema takvi kontraindikacii, jas se porodiv so spinalna anestezija i se bese ok,pogotovo sto tamu kaj vas ova se primenuva so godini nanazad taka da mislam deka anesteziologot ke ti objasni se pred da se odlucis, prasaj go za negativnite strani ama sepak mislam deka ne se ovie koi gi pisuvas ti. Kako i da e sekoe dobro. | |
|
| |
nova Прваче
Број на мислења : 107 Age : 45 Локација : doma Поени : 28628 Registration date : 2009-04-10
| Предмет: Re: Породување со провокација 13.09.09 21:45 | |
| I jas sum porodena so provokacija mu rekoja na mazot mi i mi zaa koga mi ja stavija mi fuknaa i infuzija i bebusot letna koga ja vidov sooooooo radosti toj den ne se zaborava | |
|
| |
biljana_m Почетник
Број на мислења : 23 Age : 41 Локација : bitola Расположение : prekrasno Поени : 28358 Registration date : 2009-05-18
| Предмет: Re: Породување со провокација 26.09.09 15:16 | |
| denes bev na kontrola, inaku od utre vlegvam vo 39 nedela, pa doktorot mi rece da odam na prvi vo bolnica, ke bil dezuren, pa da me pregledal i so provokacija da se porodam. mene strav mi e, sakam se da e na priroden nacin. Slusam sekakvi iskustva i um nemam sto da pravam... Sto bi mi preporacale vie????? | |
|
| |
mirecv Полуматурант
Број на мислења : 1212 Age : 46 Локација : doma Расположение : Одлично Поени : 30419 Registration date : 2008-08-02
| Предмет: Re: Породување со провокација 26.09.09 15:18 | |
| А имаш некој проблем што треба со провокација порано да се вади бебенцето или Др.сака да те породи па кога е на дежурство (така највеќе им одговара)да си ја заврши работата? | |
|
| |
biljana_m Почетник
Број на мислења : 23 Age : 41 Локација : bitola Расположение : prekrasno Поени : 28358 Registration date : 2009-05-18
| Предмет: Re: Породување со провокација 26.09.09 15:22 | |
| - mirecv напиша:
- А имаш некој проблем што треба со провокација порано да се вади бебенцето или Др.сака да те породи па кога е на дежурство (така највеќе им одговара)да си ја заврши работата?
nemam nikakov problem, se si e vo red, ama izgleda toj saka da si ja zavrsi rabotata porano, duri e na dezurstvo......... | |
|
| |
mirecv Полуматурант
Број на мислења : 1212 Age : 46 Локација : doma Расположение : Одлично Поени : 30419 Registration date : 2008-08-02
| Предмет: Re: Породување со провокација 26.09.09 15:26 | |
| Позната приказна Сепак одлуката си е твоја,мој совет...доколку се си е во ред да си чекаш спонтано да започне раѓањето,а не кога нив ке им текне(беспотребната провокација си носи ризици)ти кажувам бидејќи со свои очи тоа го гледав доколку сакаш тој лекар да те пораѓа, договорисе кога ке дојде моментот да се јавиш и да дојде на повик(чисто сумљам дека ке прифати)освен ако немаш дебела врска,или ти е пријател | |
|
| |
biljana_m Почетник
| Предмет: Re: Породување со провокација 26.09.09 15:37 | |
| Cela bremenost mi ja vodese doktor koj si raboti privatno, a ne vo bolnica. Ama toj sto mi ja vodese bremenosta ne sorabotuva so fondot, i zatoa ne mozese da mi e maticen, a za na bolnica mi treba upat od maticen i zatoa toj doktor sto me bara za so provokacija go pisav za maticen, najmnogu za upatot. I ete sega so se slucva, me tera za so provokacija!!!!! Taka ti e so nasite doktori, mu e strav da ne me porodi drug, pa da mu izbega poklonot "so mu sleduva", za sto sum mnogu protiv, sepak poroduvanjeto e nivna dolznost, nemora da se naplatuva dopolnitelno!!!!!!!! | |
|
| |
nova Прваче
Број на мислења : 107 Age : 45 Локација : doma Поени : 28628 Registration date : 2009-04-10
| Предмет: породување со провокација 26.09.09 15:43 | |
| да така е ама јас касно сфатив ,а вистина на дезурство бесе дента | |
|
| |
mirecv Полуматурант
| Предмет: Re: Породување со провокација 26.09.09 15:45 | |
| Те сваќам Биле потполно,многу добро знам како одат тие работи Штом е таква работата мое мислење е дека сепак да си го чекаш моментот сам да си дојде Кога не те пораѓа др. кој ти ја водел бременоста,или пак не ти е пријател нема што да брзаш,сеедно е во случајот кој ке те породи(немој буквално да ме сватиш)знаеш како одат тие работи Сепак разговарај си со лекарот кој ја води бременоста и слушни го неговото мислење што би те советувал Ти посакувам лесен,најлесен пораѓај | |
|
| |
biljana_m Почетник
| Предмет: Re: Породување со провокација 26.09.09 15:52 | |
| Fala mnogu MIRECV !!!!!! i mojot doktor e protiv poroduvanje so provokacija..... pa taka i ke napravam. Ne odam na prvi vo bolnica ke si cekam da me fatat bolki spontano!!! Pa ke pisam dokolku ima nesto vo megjuvreme! | |
|
| |
mirecv Полуматурант
| Предмет: Re: Породување со провокација 26.09.09 16:03 | |
| Права одлука!!!!!!! Само храбро и без паника се ке биде во најдобар ред | |
|
| |
Vesna Blazevska ВИП личност
Број на мислења : 896 Age : 46 Локација : skopje Расположение : generalno dobro Поени : 29325 Registration date : 2009-04-28
| Предмет: Re: Породување со провокација 26.09.09 16:07 | |
| a koga ti e kraen termin biljana? Isti slucaj bese bratucetka mi, prvorodka, pa na sam den ja porodija so provikacija, a mozese uste 10 dena da se ceka, mene me cekaa 10 dena pa posle provokacija | |
|
| |
biljana_m Почетник
| Предмет: Re: Породување со провокација 26.09.09 17:52 | |
| - Vesna Blazevska напиша:
- a koga ti e kraen termin biljana? Isti slucaj bese bratucetka mi, prvorodka, pa na sam den ja porodija so provikacija, a mozese uste 10 dena da se ceka, mene me cekaa 10 dena pa posle provokacija
Kraen termin mi e 11 Oktomvri!!!!!!! | |
|
| |
Vesna Blazevska ВИП личност
Број на мислења : 896 Age : 46 Локација : skopje Расположение : generalno dobro Поени : 29325 Registration date : 2009-04-28
| Предмет: Re: Породување со провокација 28.09.09 12:24 | |
| - biljana_m напиша:
- Vesna Blazevska напиша:
- a koga ti e kraen termin biljana? Isti slucaj bese bratucetka mi, prvorodka, pa na sam den ja porodija so provikacija, a mozese uste 10 dena da se ceka, mene me cekaa 10 dena pa posle provokacija
Kraen termin mi e 11 Oktomvri!!!!!!! A te tera na pvi da se poodis??????????????????? | |
|
| |
biljana_m Почетник
| Предмет: Re: Породување со провокација 28.09.09 18:54 | |
| - Vesna Blazevska напиша:
- biljana_m напиша:
- Vesna Blazevska напиша:
Kraen termin mi e 11 Oktomvri!!!!!!! A te tera na pvi da se poodis??????????????????? Da, da, na prvi, ama ne mu odam. Ke si cekam prirodno!!!!!! | |
|
| |
Emily Почетник
Број на мислења : 34 Age : 42 Локација : Gevgelija Поени : 28240 Registration date : 2009-06-12
| Предмет: Re: Породување со провокација 28.09.09 19:35 | |
| Biljana i mene kraen termin mi e 11 oktomvri. Doktorot mi kaza da si cekam prirodni bolki, nema potreba od provokacija se dodeka ne ti pomine terminot. Mene mi kaza ili na 1vi ili na 6ti da si odam na CTG i na kontrola (dokolku ne se sluci nesto vo megjuvreme). Bas me interesira kako ke izleze so nasive isti termini. | |
|
| |
ma-ja Почетник
Број на мислења : 21 Age : 46 Локација : nekade vo Makedonija Поени : 28978 Registration date : 2009-01-15
| Предмет: Re: Породување со провокација 29.09.09 14:15 | |
| Biljana mene kraen termin mi e 07.Oktomvri , dvajca doktori mi kazaa da si cekam prirodni bolki i deka nema potreba od brzanje i do togas redovno na CTG................srekno | |
|
| |
tweety Почетник
Број на мислења : 51 Age : 39 Локација : Skopje Поени : 28265 Registration date : 2009-06-11
| Предмет: Re: Породување со провокација 06.10.09 18:03 | |
| mene veke mi izmina terminot za poroduvanje...doktorkata mi rece da se poceka nedela dena da dobijam prirodni bolki, a vo meguvreme redovno da odam na CTG...ako za nedela dena ne dobijam bolki prirodno, najverojatno odime so provokacija | |
|
| |
karolina Прваче
Број на мислења : 296 Age : 44 Локација : doma so sonceto moe Расположение : srekno najsrekno Поени : 29338 Registration date : 2008-12-21
| Предмет: Re: Породување со провокација 20.10.09 19:44 | |
| mene mi stavija provokacija zaradi pominat termin arno ama ne dobivav bolki i ne se otvarav pa na carski | |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: Породување со провокација | |
| |
|
| |
| Породување со провокација | |
|